СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 273
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 900
Добре нали се редим на различни опашки за различни места? Защо ни искате при вас да увеличим бройката на чакащите? Неразбирам наистина. Peace
Все пак миналата година съм кандидатствала наравно с всички и за ваша изненада бях 1-ви номер, но не се класирах преди мен има много с предимство и не се възмутих като вас. Rolling Eyes

Ами това за квотния принцип е много хубаво ако го въведат в едно ДЗ 30% от местата да са запълнени от деца с предимство,/защото преди две седмици в Часът на мама друга песен пееха- като цяло във всички ДЗ да са 30/70/-защото така се получава, че в по-желаните ДЗ всички места са заети от деца с предимство...освен това какво ще рече-на една опашка...ами на една опашка, но с еднакъв брой точки-тоест еднакъв шанс...сега разбра ли ме?
Ми да де нали това е идетята.Ако се махне предимството за брат и сестра ще се увеличи бройката чакащи без предимство-опашката без предимство.

Ама дали ще са много или малко чакащите на "моята"опашка не е от значение, това пак не гарантира, че моето дете ще влезе, но гарантира по-малко деца с предимства и повече справедливост Peace

# 901
Съществуващите ДГ са строени със средства на цялата страна. Както и повечето публични сгради в София. И преди е имало преразпределяне на ресурси по региони, но за разлика от сега доста повече средства са пренасочвани към столицата. За да стане от малко градче - голяма столица. А това че стана прекалено голяма столица е въпрос на некачествена градоустройствена политика в продължение на много години.

Съжалявам, че не се въздържах да изкажа мнение. Конфронтацията между "софиянци" и "провинциалисти" по-скоро ме забавлява. Така че не се сърдете - не взимам ничия страна.

И бих предложила по логиката на това кой какво е строил, хората от Карлово (ако не бъркам нещо), да си поискат Софийския университет или поне значителна част от него и да определят основна квота за студенти от Карлово, а за останалите "софиянци" и "несофиянци" - ако остане нещо. Имам спомен че и други стари публични сгради са финансирани с доброволни дарения на "провинциалисти" - за тях да се процедира по същия начин.

# 902
  • София
...
Не говорих за подписка за жителството, а за това наистина трайно установилите се, имащи имоти и т.н. жители на една община да имат предимство при записване в ОДЗ пред секвите номади. Praynig

Не може, бе, пич, не става, не го ли разбирате? Няма как ако отидеш в Англия да имаш същите права за ДГ (разните там аналози), а ако отидеш в друг град на собствената си държава да нямаш. Никой не те задължава да имаш имот-ето, примерно, Мотивация. В цял свят хората живеят под наем - смятат го за по-практично. Обаче, не , ние сме различни и на нас никой акъл да не ни дава.

За софиянците: Кажете ми колко от вас имат снимки на прабаби и дядовци? Мммм? А цял албум? Снимки пред Айфеловата кула, във Виена, снимка с царица Йоана и т.н. Знаете ли същите тези хора от снимките какво казваха?

" София не е същата! Напълни се със селяни, които говорят на шопски диалект и се къпят веднъж месечно! Носят панталони до кокалчетата, сака с протрити лакти и каскети. Не могат да пишат, но пишат доноси. В балните зали свирят гайди и се танцуват хора. Това не е столица , а гето!"

Joy Joy Joy

Дъщеря ми има жива пра баба в София , все още на 81 години, живее в Западен Парк. Снимки колкото щеш и на пра пра баби, пак живели в София. Всъщност цялата рода на мъжа ми от бащина и от майчина линия са все от София, поне неговите, пра баби и дядовци са живели тук. За по надалеч не ми  е говорил, но като се има впредвид че си няма село...добре че съм аз Simple Smile. Обаче никога до сега не съм чула от неговата уста да говори , че той е от София , а еди кой си е от провинцията и е дошъл да му вземе хляба и да му окупира всичко, нито от него , нито от семейството му.
 Ама като слушам страстите тук , аз нали не съм родена в София , а само мъжа ми , та дъщеря ми трябва да се води нещо като "мелезче" Thinking ooooh!.
На всички им е трудно и напрегнато,ама като почна да чета изказвания от рода на ама НИЕ, ама ВИЕ ...
Освен да си взема детето и да си вървим , пък на мъжа ми , да му кажа - ожени се за, чистокръвна софиянка, ние с малката си заминаваме - смях, смях през сълзи.
Ако вземат дето в ясла , ще го вземат , ако не ще го гледам или ще го давам на частна или на бабата или нещо ще се мисли, ама няма да скоча нито срещу Софиянки (чистокръвни или не) , нито срещу тези, които са дошли от провинцията, защо на тази са й взели детето, а моето не.
Пак ще кажа , за ситуацията сега е виновна държавна политика, която се води от години, а ние че си мълчим или се плюем кой от къде е .

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 10:12 от nellyani

# 903
Сьществуващите детски градини/ в момента+закритите и занемарени такива/са построени с даньците на НАШИТЕ родители, баби и дядовци.От кьде на кьде:идва някой и хоп заема местата? #Cussing outОтнеха ни:районирането,постоянната адресна регистрация,а сега и предимство брат/сестра.Хората от София са прецакани по всички параграфи. ooooh!

В твоите очи не е честно. В моите очи всички деца от набора на сина ми, приети в кварталното ОДЗ, са деца на потомствени софиянци. Това е. Никъде децата на родители от провинцията не пререждат целево деца на софиянци. Децата са равноправни според всички закони и така трябва да бъде. Съжалявам, ако ти звучи неправилно, но нищо не може да ме накара да променя убеждението си.

А колкото до данъците... Всички родители и дядовци и баби са плащали данъци. Не само тези от София. И с тях са строени сгради и пътища навсякъде. Сега примерно от Горно Нанадолнище да ти искат специален пътен данък, като минаваш през селото им на път за морето, дето им търкаш асфалта ли?

# 904
Искам само да вметна, че не съм расистка, ама толкова много ме хвана яд още миналата година един господин с друг цвят на кожата се хвалеше в парка, че детето му е прието в ДГ а моето седи и чака още под номер Н в системата. Ако беше по адресна регистрация и по стари снимки мога да извадя от преди войната. Снимки с прабаби ми и прадядо ми от старите ленти, та така до седемте основни рода в един елитен вече квартал на София.
Е по тази логика значи ще мога да окопирам най малко сто детски градини , че прабаба ми е имал 11 деца  и си представете що за рода е сега. Mr. Green
А и между дрегото събирам оферти за ползване на баня и тоалетна, че балкона ми  ена първия етаж и направо от двора на ДГ може да се скача в хола. hahaha hahaha hahaha

# 905
  • Върху лъчите на Слънцето.
Гневна,ти влезе в историята Joy( или в Читанките)
Хахахахах  Joy Joy Joy

# 906
  • Върху лъчите на Слънцето.
А защо ли, след като склониха да се използва квотния принцип, предложен от един разумен родител, за да си улеснят работата и живота (че и нашия) не спрат да се занимават с толкова критерии, а да остане този квотен пронцип в неговия чист вариянт - така както го предложи Лови-татко в началото?

# 907
Мамчета  Praynig Моля ви отговорете ми , че не съм много наясно !
Регистрирах детето в системата.
1. Писахме таткото за първи родител - това има ли значение?
2.МОГА ЛИ СЕГА ДА КАНДИДАТСТВАМ като детето ми е 2007 г. тоест догодина ще ходи на ДГ ( сега ще кандидатствам за ясла , но не през системата а в яслата - ако може де  newsm78)
3.Имам ли право да посоча повече ДГ включително и ОДЗ- та от три?

МНОГО ,МНОГО ,МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ !   newsm51

никои ли не знае?

# 908
Сьществуващите детски градини/ в момента+закритите и занемарени такива/са построени с даньците на НАШИТЕ родители, баби и дядовци.От кьде на кьде:идва някой и хоп заема местата? #Cussing outОтнеха ни:районирането,постоянната адресна регистрация,а сега и предимство брат/сестра.Хората от София са прецакани по всички параграфи. ooooh!

В твоите очи не е честно. В моите очи всички деца от набора на сина ми, приети в кварталното ОДЗ, са деца на потомствени софиянци. Това е. Никъде децата на родители от провинцията не пререждат целево деца на софиянци. Децата са равноправни според всички закони и така трябва да бъде. Съжалявам, ако ти звучи неправилно, но нищо не може да ме накара да променя убеждението си.

А колкото до данъците... Всички родители и дядовци и баби са плащали данъци. Не само тези от София. И с тях са строени сгради и пътища навсякъде. Сега примерно от Горно Нанадолнище да ти искат специален пътен данък, като минаваш през селото им на път за морето, дето им търкаш асфалта ли?
Може би нашият квартал е по-престижен WinkВьв вьпросните градини,кьдето чакаме са набльскани по 35-38 деца в група набор 2004-та.Вече мислим за места в училище за 1-ви клас. Rolling Eyes

# 909
  • София
Я не се излагайте...всичко, което ползваме в момента е строено през комунизма. Всичко беше в общият кюп и имаше от всичко за всички- училища, читалища, болници, детски градини, ясли и каквото се сетите. Всичко беше направено така, че хората да имат условия за живеене на мястото, в което са. В нашите две забутани в Балкана села има огромни училища и ДГ. В момента пустеят, никой не живее там, има макс 100човека- предимно баби и дядовци.
И ако пък се замислите хората от провинцията имат най-голям принос за построяването на всичко, което имаме! Защото от тях е взето най-много и те са били основната работна сила.
Макар, че съм ЗА предимство на софийските жители изобщо не изхождам от подобна позиция и доводите ми са далеч от подобни мисли. Всяко нещо си има мярка и крайностите не са добър подход.

# 910
Я не се излагайте...всичко, което ползваме в момента е строено през комунизма. Всичко беше в общият кюп и имаше от всичко за всички- училища, читалища, болници, детски градини, ясли и каквото се сетите. Всичко беше направено така, че хората да имат условия за живеене на мястото, в което са.
Беше построено с цената на огромен външен дълг, който сега изплащаме аз и ти, не бабите ни, ще го изплащат и децата ни.
Стига го възпявахте соца, по него време си имаше софийско жителство Wink.

Истината е, че голям недостиг на места има за последните набори. Никой не може да предвиди кога ще има бум на раждаемостта, нито преселение на народите  Peace .
Истината е, че голям недостиг на места има за 2006, 2007 и 2008, НО в яслите по принцип местата са по-малко, защото в огромната си част майките си гледат децата до 3 години. Тази година ще е големия прием за 2006 и след него ще се разбере колко деца ще са навън в действителност.
Тази година ще най-лошата за 2007-ми, но пък миналата година също се приемаха много деца от този набор и те вече ходят.
Истината е и че никой не знае колко всъщност деца ходят по самостоятелните ясли пък се водят и по опашките на ОДЗ-тата.
Така че, за мен, картината изобщо не е толкова плачевна колкото някои я описват.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 10:48 от .Ели.

# 911
  • София

joremimi, за детска градина можете да кандидатствате другата година, освен ако детето не е родено през януари, мисля че само за януарските деца ще има възможност за избор с кой набор да кандидатстват. Иначе сега можеш да кандидатстваш през системата за ОДЗ-яслени групи и няма ограничение в броя на желанията.

# 912
  • София
... Ако вземат дето в ясла , ще го вземат , ако не ще го гледам или ще го давам на частна или на бабата или нещо ще се мисли, ама няма да скоча нито срещу Софиянки (чистокръвни или не) , нито срещу тези, които са дошли от провинцията, защо на тази са й взели детето, а моето не...

Толкова е приятно да видя нещо такова, имало все още нормални хора, на които не им е крив целия останал свят. Благодаря ти!  bouquet

Снощи си мислех много горчиви неща, като прочетох ксенофобската вълна тук. Аз имам тукашна регистрация отдавна, плащам доста данъци, колата ми е със Сф номер, т.е. моето дете, ако влезе, едва ли ще го гледат накриво и тези, които са от много поколения софиянци. Но си мислех, че не искам и ще направя всичко по силите си, моите деца да не са така тесногръди, ужасно е потискащо това, особено онези приказки как цял да изпотроши колата на човека от Шумен. Това не е човешко просто, такива ли искате да възпитаме и децата си?

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 11:23 от marmotche

# 913
Беше построено с цената на огромен външен дълг, който сега изплащаме аз и ти, не бабите ни, ще го изплащат и децата ни.
Стига го възпявахте соца, по него време си имаше софийско жителство Wink.
Истината е, че голям недостиг на места има за последните набори. Никой не може да предвиди кога ще има бум на раждаемостта, нито преселение на народите   Peace .
Истината е, че голям недостиг на места има за 2006, 2007 и 2008, НО в яслите по принцип местата са по-малко, защото в огромната си част майките си гледат децата до 3 години. Тази година ще е големия прием за 2006 и след него ще се разбере колко деца ще са навън в действителност.
Тази година ще най-лошата за 2007-ми, но пък миналата година също се приемаха много деца от този набор и те вече ходят.
Истината е и че никой не знае колко всъщност деца ходят по самостоятелните ясли пък се водят и по опашките на ОДЗ-тата. Така че, за мен, картината изобщо не е толкова плачевна колкото някои я описват.
Ели, бумът на раждаемостта не само че може да се предвиди, ами си има специалисти по демография, на които това им е работата. Най-малкото може да има/има статистика за бременните жени. Затова сега има информация, че раждаемостта през 2009 г. ще е по-голяма от тази през 2008 г. За съжаление няма кой да ползва тази информация по предназначение. Нали всичко се работи на парче, да мине мандата без оставки, да дойде друг -това е най-важното за управляващите.
Наистина не се знае колко деца ходят в самостоятелни ясли и едновременно са на опашките в ОДЗ-тата, защото някой някъде не си върши работата. Колко пъти се дискутира само тук, за прословутата статистика, от която общината има нужда и може да получи от ИСОДГ. Във времето на технологиите всичко може, стига да има желание.

# 914
  • София

А и нали всяко дете има личен лекар. Поне 98% сигурно имат. Какво пречи, да се ползва здравната каса и да се види колко деца имат ГП в София? И да се направи сметка колко места за градини и училища са нужни.

Общи условия

Активация на акаунт