СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 258
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 915
Мамчета  Praynig Моля ви отговорете ми , че не съм много наясно !
Регистрирах детето в системата.
1. Писахме таткото за първи родител - това има ли значение?
2.МОГА ЛИ СЕГА ДА КАНДИДАТСТВАМ като детето ми е 2007 г. тоест догодина ще ходи на ДГ ( сега ще кандидатствам за ясла , но не през системата а в яслата - ако може де  newsm78)
3.Имам ли право да посоча повече ДГ включително и ОДЗ- та от три?

МНОГО ,МНОГО ,МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ !   newsm51

никои ли не знае?
1. няма значение кой родител е записан като първи..
2. сега можеш да кандидатстваш за текуща първа яслена група в ОДЗ . Можеш също така да кандидатстваш за ЦДГ, като предварителна кандидатура, но..тя евентуално ще се активира следващата година, (годината в която детето ти навършва 3г)След приемането на новия регламент от СОС, ще получиш въпросник през системата и/или е-мейл-а си и след като го попълниш, детето ти автоматично ще се нареди на опашките пред ОДЗ-тата в които вече си кандидатствала за втора яслена група... Тогава ще можеш да промениш реда, да добавяш нови кандидатури или да изтриваш такива...по свой избор..
3. Имаш парво да кандидатстваш във всички ОДЗ-та в цяла София..стига да са ти удобни след това за возене на детето.. Същото важи и за ЦДГ, но..набор 2007 ще може да кандидатства за тях едва през 2010г

# 916
Опитах се да ви прочета, но тотално се обърках ooooh!
Сега чакаме ли регламент, кога ще е готов?
Как ще се кандидатства?
За какви опашки говорите?

# 917
А и нали всяко дете има личен лекар. Поне 98% сигурно имат. Какво пречи, да се ползва здравната каса и да се види колко деца имат ГП в София? И да се направи сметка колко места за градини и училища са нужни.
Добра идея.  Peace Със сигурност има много места и много информационни системи, от където може да се събира и ползва информация за тази цел. Без да съм проучвала тази тема, съм убедена, че в други развити държави, този въпрос отдавна е решен. Да почерпят от чуждия опит, ако трябва.

# 918

... Ако вземат дето в ясла , ще го вземат , ако не ще го гледам или ще го давам на частна или на бабата или нещо ще се мисли, ама няма да скоча нито срещу Софиянки (чистокръвни или не) , нито срещу тези, които са дошли от провинцията, защо на тази са й взели детето, а моето не...

Ще мислим аз и ти, дето можем да си го позволим. Ами тези, които не могат да си позволят частна ясла, баба, дядо, гледачка... те какво? Аз и мъжът ми също нямаме села. Къде да си пратя детето?!? В офиса на баба му?!?
Иначе спор София vs Прованс няма, лично за мен. ОДЗто в квартала е с доста голям капацитет, и разговаряйки с директорката тя ми обясни, че децата от нашия квартал, потомствените, ще бъдат около 80% от тези, които може да приеме. За останалите 20% нямам претенции, да влиза който ще.
И си мислех друго, въпреки, че съм майка само на една сладурана, мисля че отменянето на критерия брат/ сестра е супер глупаво. Не за друго, замислете се колко време ще отнема на родителите да заведат децата си по градина/ясла. Ако едното е прието в Дружба ,а другото в Люлин 2.  Привилегии за братята/ сестрите е имало винаги и така е честно. Аз не съм за разделянето на децата.

# 919
Сега мила ни остава да чакаме,защото докато излезе какво са решили може да отпаднат и всички критерии,а може и нови да се появят.Аз лично мисля,че всичко за момента е излишно хабене на нерви и настройване на майките една срещу друга.Когато всичко излезе на яве тогава ще ни стане ясно.На мен ми намирисва ,че регламента ще бъде отхвърлен и всичко ще бъде както миналата година.

# 920
  • София
Насочете се примерно към това да искате всяко по-голямо предприятие да прави детска градина / забавачка на територията си, така ще се реши проблемът с хората, които водят децата си по месторабота и които са предимно несофиянци.
Peace

# 921
  • София
Ели, това, което се опитвам да кажа е, че не споделям тезата, че видиш ли, защто едните баби и дядовци имат повече принос за ДГ в Сф, затова и правнуците им имат по-голямо предимство.
Като си прочетеш постинга, ще видиш, че и според твоите думи съм права.
Всички имат принос за изграждането и най-много хората от провинцията.

*Буба* на първа страница има варианта за регламент. Малко по-напред г-н Джонев каза, че евентуално децата с равен брой точки ще се редят на физически опашки пред ДГ.

# 922
Беше построено с цената на огромен външен дълг, който сега изплащаме аз и ти, не бабите ни, ще го изплащат и децата ни.
Стига го възпявахте соца, по него време си имаше софийско жителство Wink.
Истината е, че голям недостиг на места има за последните набори. Никой не може да предвиди кога ще има бум на раждаемостта, нито преселение на народите   Peace .
Истината е, че голям недостиг на места има за 2006, 2007 и 2008, НО в яслите по принцип местата са по-малко, защото в огромната си част майките си гледат децата до 3 години. Тази година ще е големия прием за 2006 и след него ще се разбере колко деца ще са навън в действителност.
Тази година ще най-лошата за 2007-ми, но пък миналата година също се приемаха много деца от този набор и те вече ходят.
Истината е и че никой не знае колко всъщност деца ходят по самостоятелните ясли пък се водят и по опашките на ОДЗ-тата. Така че, за мен, картината изобщо не е толкова плачевна колкото някои я описват.
Ели, бумът на раждаемостта не само че може да се предвиди, ами си има специалисти по демография, на които това им е работата. Най-малкото може да има/има статистика за бременните жени. Затова сега има информация, че раждаемостта през 2009 г. ще е по-голяма от тази през 2008 г. За съжаление няма кой да ползва тази информация по предназначение. Нали всичко се работи на парче, да мине мандата без оставки, да дойде друг -това е най-важното за управляващите.
Наистина не се знае колко деца ходят в самостоятелни ясли и едновременно са на опашките в ОДЗ-тата, защото някой някъде не си върши работата. Колко пъти се дискутира само тук, за прословутата статистика, от която общината има нужда и може да получи от ИСОДГ. Във времето на технологиите всичко може, стига да има желание.

Чакайте да се разберем за чистите ясли и ОДЗ-тата
ВСИЧКИ родители, които познавам от чисти ясли веднага ще си прехвърлят децата от там, АКО бъдат приети децата им в ОДЗ ..Защото и те искат да не кандидатстват до безкрайност всяка година..
Така,че...какво точно значение има колко са? Те са реално чакащи за места в ОДЗ .
Казвам го, защото моето дете посещава чиста ялса и също така си чака на няколко опашки в ОДЗ под номера около 30+..
В групата на сина ми, имаше деца, които бяха приети в ОДЗ и се отписаха от яслата за да се преместят..(не защото са недоволни от ДЯ, а защото едва ли след това ще имат подобен шанс..)
На тяхно място веднага се приемат нови дечица, което позволява на други родители да тръгнат на работа, но..предполагам, те също чакат на опашка за ОДЗ(просто на по-задни места)
АКО приемат сина ми в ОДЗ, макар да остават месец или два до края на годината - веднага ще си преместя детето. За да си продължи след това в 1 група, без да участвам отново в истерията..
Смятам , че повечето родители разсъждават като мен.
В интерес на истината съм изключително доволна от ДЯ. Персонала е прекрасен, детето ходи с желание и нямам никакви забележки. Въпреки това веднага ще го преместя, ако имам възможност..
Така,че..бройката на децата, които чакат за ОДЗ , а посещават чиста ДЯ, реално не променя броя на децата, които биха се записали..
По-важното е да се знае броя на децата, които чакат на опашките пред няколко ОДЗ-та, докато посещават реално друго такова И НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ МЕСТЯТ..

# 923
Диана, аз точно това се опитах да кажа. Заслугите на бабите и дядовците са силно преувеличени. Затова и спорът е безпредметен. Поне според мен. Но пък е много забавен.

# 924

... Ако вземат дето в ясла , ще го вземат , ако не ще го гледам или ще го давам на частна или на бабата или нещо ще се мисли, ама няма да скоча нито срещу Софиянки (чистокръвни или не) , нито срещу тези, които са дошли от провинцията, защо на тази са й взели детето, а моето не...

Ще мислим аз и ти, дето можем да си го позволим. Ами тези, които не могат да си позволят частна ясла, баба, дядо, гледачка... те какво? Аз и мъжът ми също нямаме села. Къде да си пратя детето?!? В офиса на баба му?!?
Иначе спор София vs Прованс няма, лично за мен. ОДЗто в квартала е с доста голям капацитет, и разговаряйки с директорката тя ми обясни, че децата от нашия квартал, потомствените, ще бъдат около 80% от тези, които може да приеме. За останалите 20% нямам претенции, да влиза който ще.
И си мислех друго, въпреки, че съм майка само на една сладурана, мисля че отменянето на критерия брат/ сестра е супер глупаво. Не за друго, замислете се колко време ще отнема на родителите да заведат децата си по градина/ясла. Ако едното е прието в Дружба ,а другото в Люлин 2.  Привилегии за братята/ сестрите е имало винаги и така е честно. Аз не съм за разделянето на децата.

Аз си мисля друго не трябваше ли критериите породени деца,многодетно семейство и брат/сестра да бъдат обединени в едно.Но съм напълно съгласна с теб,че брат/ сестра го е имало винаги като критерий и честно казано съжалявам тези майки които  са на работа от 8 часа, а през това време от 7.30 до 8.00 трябва да съумеят да се справят така,че хем да отидат на работа навреме,хем да си заведат децата на градина.

# 925
Искам да подкрепя щурчо. Peace
И моето дете ходи на чиста ясла и дори ако се обадят и май месец, че го приемат ще го преместя. Че на кой му се ще да търпи това положение още.
Мисля, че изпадаме в истерия мами и се настройваме излишно една срещу друга. Не се нападайте излишно е. Няма места да ама ако някой знае точно колко са да каже. Едва ли може да изчисли. Thinking

# 926
  • Нови искър

А и нали всяко дете има личен лекар. Поне 98% сигурно имат. Какво пречи, да се ползва здравната каса и да се види колко деца имат ГП в София? И да се направи сметка колко места за градини и училища са нужни.
Самата Община би трябвало да има база данни където фигурират колко деца има в даден набор.
Та нали те дават Акта за раждане с ЕГН.
 newsm78

# 927
                               Току що видях последния списък със свободните места в ДЗ и те са 778.Огледайте се за ДЗ около вас и вижте текущите приеми.Не мога да разбера защо при толкова свободни места не се приемат деца! Какво чакат - върбата круши ли да роди!При не пълен капацитет групите ще се самозакрият,ще си фалират като едното нищо.
                               Съвсем спокойно там където има свободни места в 2002 могат да приемат на текущ прием набор 2006 от яслата и на тяхно място да приемат 2007или 8 г.Тъкмо тези от 2006 ,които са навършили 3 год в яслата няма да треперят,че ще ги отпишат.Ей,няма кой да помисли с главата си и това си е! Sick

# 928
Според мен, г-н Джонев би могъл да каже абсолютно точно, колко са децата, които вече посещават ДГ по набори.
Също така, би могъл да каже, колко са чакащите деца за ОДЗ и за ЦДГ (по нормални и предварителни опашки) пак по набори.
При това..информацията, която може да извади г-н Джонев няма да съдържа дублиране, понеже той борави с ЕГН-та а не с имена..и лесно може да премахне повтарящите се..
Така,че..смятам, че ако г-н Джонев казва, че към момента децата които кандидатстват са с 5000от броя на местата, то това е точно така..
За съжаление, специално за набор 2006 ще се появят и допълнителни кандидатури само за ЦДГ...на деца, които до момента не са кандидатствали никъде..и искат да започнат да посещават ДГ след навършване на 3г..За тях няма как да ни дад еинформация г-н Джонев за сега..
Към 30 май обаче, би трябвало да е абсолютно ясно колко деца са кандидатствали и колко ще си чакат по опашките за текущи класирания..(независимо на колко опашки чака всяко от тях..).

# 929

...

Аз си мисля друго не трябваше ли критериите породени деца,многодетно семейство и брат/сестра да бъдат обединени в едно.Но съм напълно съгласна с теб,че брат/ сестра го е имало винаги като критерий и честно казано съжалявам тези майки които  са на работа от 8 часа, а през това време от 7.30 до 8.00 трябва да съумеят да се справят така,че хем да отидат на работа навреме,хем да си заведат децата на градина.

Мами, почти няма начин родителите да водят децата в различин ДГ. Или детенце влиза при братчето или сестричето, защото получава заветните 3 точки за първо желание или никъде не влиза. Т.е. като при други 8000 деца си остава в къщи.

Критерият е абсолютно адекватен ако има горе-долу достатъчно места за всички и въпросът е само кой къде да се запише, а не дали изобщо ще се запише. Но ситуацията е доста по-различна.

Общи условия

Активация на акаунт