СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 918
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Педагогическите съвети в детските градини ще вземат решение за класиране в случаите, когато за една и съща градина броят на децата-канидати, отговарящи на еднакви условия е по-голям от броя на свободните места.

Как го тълкувате?

вече го изтълкувахме - като узаконяване на корупцията и "спонсорството" в детските градини и ясли.
по какъв начин, според теб, педагогическия съвет на детската градина ще реши кое дете измежду тези с равния брой точки да влезе? което е познато на касиерката? което е със сини очи и се харесва на старшата сестра? чийто тати е обещал да купи компютър и нова дограма на директорката? нещо не се сещам за друг подходящ критерий. ако имаше такъв, дето да става за публично оповестяване, щяха да го включат в регламента, а не да го правят непрозрачен...

# 1 126
  • София
Мииии   Embarassed , на мен ми се ще да го тълкувам като, примерно, по-близко живеещи или някакъв друг критерий , който да е еднакъв за всички...Нали трябва да се запише в правилника...

# 1 127
Педагогическите съвети в детските градини ще вземат решение за класиране в случаите, когато за една и съща градина броят на децата-канидати, отговарящи на еднакви условия е по-голям от броя на свободните места.

Как го тълкувате?

Ами те ще колят, те ще бесят.

# 1 128
Тълкувам го неприятно. Те ще колят и бесят, те ще се корумпират (ако още не са го направили), всичкия персонал в градините ще се корумпира на принципа "нали познаваш директорката или лицето "х" - виж там, говори, моля те!" придружено с пликче примерно.  Mr. Green Така го разбирам в момента, както е написано в статията. От друга страна пише, че педаг.съвети ще определят доп.критерии съгласно Закона за народната просвета ?!
Не пише нищо за критерия "работещи родители" (може би изпуснат, нали пише, че са 11, аз преброих 10). От написаното не е ясно как ще се прилага квотния принцип, пише "В правилата се определят 11 критерии за прием на до 30% от общия брой на децата в една група в детска градина". А в другите 70% ще кандидатстват деца без критерии, така излиза...но предполагам, че журналиста автор на статията е лошо информиран.

# 1 129
  • гр.София
 Ще стане като в училищата. Предимство за-живеещо дете в района,за работещ родител в района, за брат(сестра) в същото заведение. Така си мисля ще изглежда официално правилникът им.

# 1 130
Ще стане като в училищата. Предимство за-живеещо дете в района,за работещ родител в района, за брат(сестра) в същото заведение. Така си мисля ще изглежда официално правилникът им.
Айде, чул те господ!  Simple Smile

# 1 131
  • гр.София
Айде, чул те господ!  Simple Smile

Не е толкова розово. Кой точно ще контролира Директорите,кого,защо и как са приели? Или защо са ти казали,че места няма вече,пък ти си отговаряш на критериите.

# 1 132
  • София
Защо ли си мисля,че директорките няма да са особено щастливи от тези "правомощия". Ще ги обвиняват в седемте смъртни гряха и ще ги скъсат от жалби и проверки. Ннам, аз ако съм директорка, ще съм ужасно против.

# 1 133
Мами, критерият "спонсорство на ДГ" е сигурно най-старият критерии на света. Доколкото съм чувала доста по-стар от критерия брат/сестра в същата ДГ. Защо се учудвате, че ще остане  newsm78. Понякога това е единственият начин да се закърпи бюджета... Нали разбирате, че родителите заплащат само дните с посещение на децата си, което обаче не значи, че в тези дни е имало 1/30 по-малко учителка или парното е работило 1/30 по-малко. От други теми във форума оставам с впечатлението, че не са малко децата, които са записани на ДГ, но не ходят с месеци, защото видите ли на родителите така им харесва.
Не ме разбирайте погрешно, не съм фен на този начин на приемане на деца, но това е едно от малкото неща, които са що годе логични. Разбира се, ако спонсорството е за градината, а не лично към директорката...

# 1 134
Тълкувам го неприятно. Те ще колят и бесят, те ще се корумпират (ако още не са го направили), всичкия персонал в градините ще се корумпира на принципа "нали познаваш директорката или лицето "х" - виж там, говори, моля те!" придружено с пликче примерно.  Mr. Green Така го разбирам в момента, както е написано в статията. От друга страна пише, че педаг.съвети ще определят доп.критерии съгласно Закона за народната просвета ?!
              А не ви ли минава през ума как обиждате хора,които не познавате,а след това искате перфектни грижи? При вас / в службите/ само с пликчета ли става?
               Като ще корумпирате педагогическите съвети се пригответе да давате не едно и две пликчета,а поне 30-40 в по-големите ДЗ. Mr. Green Прибавете и лелите   Mr. Green дето ще им мият дупетата в първа група и .....ще ви излезе по-лесно да си построите частна детска градина и си назначите частен персонал.
                Това разбира се е на шега,но е обидно отношението в случая!Все пак не може да имате такова отношение и не забравяйте,че наказателна отговорност носи и даващия подкуп.Да не се окаже,че ще привикат някой от вас за да го обвинят в опит за корупция на общински служител. Mr. Green

# 1 135
и аз го разбирам : 11 критерия за 30% от местата
т.е. като как да се подредят действително нуждаещите се деца
останалитеместа - 70 % от бройката... няма критерии
а и не става ясно как ще се класират нуждаещите се които са извън 30-те %

мисля че въпросната новина е по-скоро сензационна от колкото информационна  newsm78

чакайте СОС да реши и това ще бъде

от тази новина... никаква новина не дават
само батаци #2gunfire

# 1 136
  • София
А не ви ли минава през ума как обиждате хора,които не познавате,а след това искате перфектни грижи?

а не ти ли минава през ума, че "спонсорството" не е задължително да бъде лично и персонално за джобчето? че може да е за самата ДГ? но това не прави критерия "финансови възможности" по-малко тревожен.

хайде, напъни се и дай идея по какъв начин педагогическите съвети биха избирали между децата с равен брой точки? по какви критерии?

# 1 137
Didia, разбирам ти реакцията, не съм искала да обиждам никого, извинявай, ако съм те засегнала някак. Сигурна съм, че ти си неподкупна, но надали можеш да гарантираш за всичкия персонал в градините. Но за съжаление това е действителността, не знам дали ще стане така, но от написаното в статията, няма какво друго да си мисля. Поднесено така си е чисто узаконяване на корупция. Щом има субективизъм, който да влияе при взимане на решения, има и риск за поява на корупция. И прехвърляне на отговорността от общината към персонала на градините. И аз мисля,че директорките няма да са никак щастливи от това.
Както каза Ger4o, критерият "спонсорство на ДГ" е сигурно най-старият критерии на света.

# 1 138
Ами така се побърках вече, че и спонсорство ще направя/не ме стреляйте/ стига да знам, че детето ще е на ясла от септември.
Ама една приятелка миналата година ходи при директорката на едно ДЗ с предложение за спонсорство и директорката й заявила, че те всички предлагат, но така или иначе местата не стигат...така че на мен ми остана да се  Praynig

# 1 139
Няма да те стреляме. И аз ще направя, ако се налага и ако това ще ми гарантира прием на детето. Peace
Сигурно сега някой ще каже - ама виждате ли, как вие сами сте склонни да предлагате подкупи, значи поддържате корупцията. Вярно е това, ще я поддържам корупцията, ако нямам друг избор. Поставена съм в тази ситуация не по мой избор.

Общи условия

Активация на акаунт