СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 935
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 425
  • София
В нашето ОДЗ ние сме единстваните приети по критерии брат/сестра LaughingВсички останали приети са с по едно детенце в семейство. Wink

но това е защото вашето ОДЗ е новосъздадено и просто няма как да има по-големи братя и сестри, които вече го посещават, та малките да ползват това предимство. твоите деца са изключение, кандидатствайки едновременно.

Нашето не е новосъздадено.  20 деца 6 с предимство: 4 са брат/сестра в ОДЗто

# 1 426
                Колко са спуснатите от общината ? Ами питайте общината. Laughing Мен ако питате имаше бройка на "специалните" случаи  Mr. Green
                Да много добре зная,че има ОДЗ-та ,в които са приети само деца с предимства.Само,че би трябвало да забележиш,че СИСТЕМАТА ги класира,а не ПС на ДЗ. Mr. Green При това не съм убедена ,че всички са брат /сестра ,а съм  сигурна,че не е така. Mr. Green
                Вижте общата бройка на приетите,бройката на "специалните",след това на предимствата /общо,не само на брат/ сестра/ и си направете изводите.
                Все пак трябва да забележите,че това се случва с няколко ОДЗ-та /не повече от 6-7/ в София ,а има и доста свободни места все още.Я им задайте въпроса ЗАЩО не класират деца като има такива на опашките?При това стоят на опашките деца без предимства.

От Общината са спуснати всички останали до 30 деца...като извадиш 3 за братя и сестри и 3 социални случая...
Говоря за тия няколко ОДЗ-та в София, в които са приети основно деца с предимства..(е..може би има и 3 случайнни деца..евентуално.. newsm78)..т.е..тия деца от еднодетни семейства са все..специални случаи...т.нар..парашутисти..
Говорим за около 20 парашутисти в група..
..
Добрата новина е,че ситуацията не е такава във всички ДГ..В някой, парашутистите са само 10-тина..а в по-нежеланите може би само 1-2...Направо се замислям...дали пък има толкова нежелани ДГ, че да са се разминали без парашутисти ? newsm78 newsm78 newsm78

# 1 427
Нашето не е новосъздадено.  20 деца 6 с предимство: 4 са брат/сестра в ОДЗто
4 деца от 20 са точно 20% с предимство брат/сестра...
2 с други предимства (инвалидност/многодетни до 10г) са още 10%..
Вашето ОДЗ е класика в жанра..- точно средно статистическо - 30% деца с предимства и 70% "нормани"..
А дали тази година ще е така...силно се съмнявам..
..
АКО се определи квота 30% за предимствата..и в оставащите 70% ПС на ДГ да решават...по някакви критерии техни..ще се окаже че извън тия 30% с предимства, ще влязат още поне 20% братя и сестри.. и..още поне 20% с други някакви предимства(примерно отдалеченост от нещо си) и още поне 10% с трети някакви предимства (примерно...ясленчета)и...и...и...евентуално..може да останат 10-20% за парашутистите и обикновените деца..ако няма много голям наплив за съответната градина.. ooooh!

# 1 428
  • София
bazel , ако детето ти е в яслена група към ОДЗ-продължава автоматично (най-много да трябва да потвърдиш писмено при дир-ката ,че продължавате там. Ако има такова изискване ) Ако е в чиста ясла-кандидатствате през с-мата за 1-ва група.
много благодаря  bouquet

Значи "нормални" набор 2006, ако досега не са ходили на ясла (неприети от миналогодишната класация, или не успели да се вредят някак си, или са искали направо на градина да тръгнат) нямат никакъв шанс. А пък два набора, 2007 и 2008, които сигурно са по-многобройни , ще се борят за освободените от 2006-ти набор яслени места.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 16:55 от bazel

# 1 429
Значи набор 2006, ако досега не са ходили на ясла (неприети от миналогодишната класация, или не успели да се вредят някак си, или са искали направо на градина) нямат никакъв шанс. newsm78
А пък два набора, 2007 и 2008, които сигурно са по-многобройни , ще се борят за освободените от 2006-ти набор яслени места.
Е...това все пак е за ОДЗ в които набор 2002 са толкова, колкото набор 2006..
Ако децата от набор 2002 са повече..има шанс дори в ОДЗ да се открие допълнителна група с прием от септември..
Иначе...ДА...основно шанс за приемане ще имат децата от набор 2006 в ЦДГ..

# 1 430
  • София
Базел, нямат шанс в ОДЗ, но евентуално в ЦДГ / това е градина, където няма яслени групи/ може и да има някакъв шанс, хипотетично.
Пък и нали по-напред имаше инфо, че от септември групите щяли да са с по 5 деца повече.

# 1 431
  • София
Мдаа... Simple Smile

Само,че ми се струва,че набор 2006 са много повече от 2002, защото тогава започна нещо като нашенски бейби бум. Wink

# 1 432
  • София
Мммм, права си... борбата за места за 2006 ще е безмилостна.

# 1 433
.......
Little wingels ,вчера във в.Телеграф прочетох,че "СНБМ  се обявиха против квотно-критерийния принцип за прием на децата".

blanc, благодаря за горната информация!  Hug Тя обяснява постовете на Ели и Кабо Алма от предишната страница.  СНБМ изглежда си имат тяхно виждане за критериите и понеже са организация, тях ще слушат, а не някакви си има-няма 300 родители, споделили една подписка на случаен принцип.  Mr. Green Добре че беше тази петиция, защото друга няма да има, нито каквато и да е друга форма на организиран протест/обща позиция....нищо, че родителските организации уж се занимават с такива неща.  Sick

....И предлагам еднодетните вече да се насочат към господин Диков, защото в ДГ едва ли ще имат повече успех от миналата година. Но пък могат да си издействат някой от 120-те парцела, отредени за ОДЗ (ако все още има някой непродаден). Може и ОДЗ да им вдигнат - само за еднодетни. Като компенсация за усилията и пуснатата петиция.

Ели (Hrisa), много неприятно и невъзпитано звучи това! Чак не мога да повярвам, че идва от теб. Понеже интонацията на изказванията в интернет обикновено е проблем, би ли обяснила как достигна до това уникално по рода си предложение?

# 1 434

Ако децата от набор 2002 са повече..има шанс дори в ОДЗ да се открие допълнителна група с прием от септември..
           НЕ се открива нова група.Ако децата от 2002 са две групи откриват се 2 първи - 2006,ако са 3 откриват се 3.Няма помещения за откриване на нови групи. Laughing
           При това децата от яслата на ОДЗ ВИНАГИ са по-малко от местата в ДГ-ОДЗ.Какво искам да кажа : При две яслени групи от 60 деца обикновено 40 са по-големия набор / 2006/ 20 са по-малкия /2007/ .Обикновено и 2002 в същото ОДЗ са 2 групи т.с. освобождават се 60 места.Минават от яслата 40 и 20 се обябяват за външен прием /за деца,които не са ходили на ясла/.В яслата ще се приемат на освободените 40 места - 20-2007 и 20-2008.
           Така яслата на ОДЗ осигурява 2/3 от местата за ДГ.1/3 - винаги са били за външен прием.

# 1 435
Извинете ме за тъпият въпрос ама този нов регламент отнася ли се за моето дете,при положение,че той е кандидатствал миналата година и в 3 ОДЗ-ета ,той е на 35-40 място и е роден 2007г. newsm78

# 1 436

НЕ се открива нова група.Ако децата от 2002 са две групи откриват се 2 първи - 2006,ако са 3 откриват се 3.Няма помещения за откриване на нови групи. Laughing
           При това децата от яслата на ОДЗ ВИНАГИ са по-малко от местата в ДГ-ОДЗ.Какво искам да кажа : При две яслени групи от 60 деца обикновено 40 са по-големия набор / 2006/ 20 са по-малкия /2007/ .Обикновено и 2002 в същото ОДЗ са 2 групи т.с. освобождават се 60 места.Минават от яслата 40 и 20 се обябяват за външен прием /за деца,които не са ходили на ясла/.В яслата ще се приемат на освободените 40 места - 20-2007 и 20-2008.
           Така яслата на ОДЗ осигурява 2/3 от местата за ДГ.1/3 - винаги са били за външен прием.

Дидиа, аз сигурно не съм се изразила правилно, но исках да кажа, че в някой ОДЗ-та в момента има 1 яслена група за набор 2006 и 3 ПГУ...
Това означава,че в тези ОДЗ-та еднта група 25 деца ще се запълни изцяло от яслената, втората ще се пусне като група с текущ прием за около 20 деца и ще се "открие" една група с прием от септември за още 25 деца..
(бройката е условна, понеже не е ясно колко деца ще се приемат в групите за 2009г)
Единствено в такъв случай, е възможно да има прием за градински групи в ОДЗ , за който да има шанс..АКО няма такава цяла група, която е с прием от септември, допълнителните места (тия 1/3 от местата за които ти говориш), ще се разпределят по стария регламент и..ще се заемат от децата парашутистчета, както и до сега ..
Поне така мисля аз де...Ще се радвам да ме обори някой..

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 18:30 от *щурчо*

# 1 437
....И предлагам еднодетните вече да се насочат към господин Диков, защото в ДГ едва ли ще имат повече успех от миналата година. Но пък могат да си издействат някой от 120-те парцела, отредени за ОДЗ (ако все още има някой непродаден). Може и ОДЗ да им вдигнат - само за еднодетни. Като компенсация за усилията и пуснатата петиция.

Ели (Hrisa), много неприятно и невъзпитано звучи това! Чак не мога да повярвам, че идва от теб. Понеже интонацията на изказванията в интернет обикновено е проблем, би ли обяснила как достигна до това уникално по рода си предложение?

Така извадено от контекста, може би ти звучи неприятно и невъзпитано, това, което Ели казва.
ОБАЧЕ, ако прочетеш внимателно целия пост от който си го цитирала, ще видиш,че всъщност Ели е силно притеснена за еднодетните родители.
Защото, реално АКО остане регламента във вида в който последно е предложен на СОС, то...
30% от децата ще влязат със социални предимства
Останалите 70% (между които може би и доста социални случаи ) ще кандидатстват по критерии, определени от директорките на ДГ.
На практика се очаква основния критерий (който е любим на всички директорки) да бъде брат/сестра в ДГ.
И...като се има впредвид,че миналата година най-голям процент от влезлите с предимства са тъкмо от тази социална група...Ели се притеснява,че родителите с едно дете няма да имат шанс..
..
Не искам да съм й адвокат..просто аз така я разбрах..
В интерес на истината се притеснявам от същото..

# 1 438

Дидиа, аз сигурно не съм се изразила правилно, но исках да кажа, че в някой ОДЗ-та в момента има 1 яслена група за набор 2006 и 3 ПГУ...
Това означава,че в тези ОДЗ-та еднта група 25 деца ще се запълни изцяло от яслената, втората ще се пусне като група с текущ прием за около 20 деца и ще се "открие" една група с прием от септември за още 25 деца..
(бройката е условна, понеже не е ясно колко деца ще се приемат в групите за 2009г)
Единствено в такъв случай, е възможно да има прием за градински групи в ОДЗ , за който да има шанс..АКО няма такава цяла група, която е с прием от септември, допълнителните места (тия 1/3 от местата за които ти говориш), ще се разпределят по стария регламент и..ще се заемат от децата парашутистчета, както и до сега ..
Поне така мисля аз де...Ще се радвам да ме обори някой..
               Не е така.Ако ПГУ-тата са 3 и освобождават 75 места,а яслата са 25 то децата от яслата се разпределят в трите групи /освободени от ПГУ/ и оставащите свободни се допълват с класирания от системата,от опашките.Няма група с текущ прием.Има нови 3 първи групи и свободните места се обявяват чрез системата.Децата от яслата обикновено стават ядрото на новата група защото са адаптирани и за това се разпределят във всичките 3 групи.Така по-лесно се приобщават децата,които не са ходили на ясла.

# 1 439
.......
Little wingels ,вчера във в.Телеграф прочетох,че "СНБМ  се обявиха против квотно-критерийния принцип за прием на децата".

blanc, благодаря за горната информация!  Hug Тя обяснява постовете на Ели и Кабо Алма от предишната страница.  СНБМ изглежда си имат тяхно виждане за критериите и понеже са организация, тях ще слушат, а не някакви си има-няма 300 родители, споделили една подписка на случаен принцип.  Mr. Green Добре че беше тази петиция, защото друга няма да има, нито каквато и да е друга форма на организиран протест/обща позиция....нищо, че родителските организации уж се занимават с такива неща.  Sick

Нямам навика да използвам емотикони, но Щурчо правилно ме е разбрала. И точно аз от името на СНБМ си утрепах поредните няколко часа да обяснявам в четвъртък че сме против квотния принцип, и конкретно против квотен принцип за социални случаи. И да обяснявам, че предложения за гласуване квотен принцип не е това което вносителите на петицията искат. Ти къде виждаш съответствие. Аз виждам, че в комплект с правилниците, приети индивидуално в ДГ, нито вашата борба за равнопоставеност ще се увенчае с успех, нито социалните случаи ще имат осигурен прием (което иска и СНБМ и Родители).

В резултат на петицията, общинските съветници много са харесали квотния принцип. Няма лошо, но въпросът е кой точно принцип и какво правим с останалите места. Ха иди обясни на 30 абсолютно непознати хора защо хем родителите искат квоти, пък хем не им харесва точно този вид на квотата.

И сега ти ще кандидатстваш в ДГ. 30% ще бъдат приети, а останалите които вероятно са с равен брой точки ще се класират по правилника на съответното ДГ (който между другото ще бъде публикуван в ИСОДГ преди кандидатстването).
При правилник който казва примерно "Децата получават допълнителни точки по следните допълнителни критерии: брат/сестра в ДГ - 5 т., близнаци - 4 т. и т.н. Децата, които пак съберат равен брой точки ще се подреждат по разстояние от ДГ по .......... адрес на родителите." Това съвсем примерно. И къде тук видяхте съответствие с исканията в петицията и квотен принцип. И къде точно аз да видя равния шанс за еднодетните. Защото аз не виждам разлика с миналата година с изключение на евентуални проблеми на някои места с приема на социалните случаи.

Надявам се че този път ще ме разбереш. Петицията постигна едно - получавате прием, който и на вас не ви дава равен шанс и квота, която удря единствено социалните случаи. Не съм щастлива от резултата пък ти както решиш така ме разбирай.

Общи условия

Активация на акаунт