КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 396
  • 329
  •   1
Отговори
# 120
touchstone, нещо не им схванах идеите за частното образование. Ще ги погледна после пак. 

# 121
Благодаря на всички за хубавите думи!  bouquet Hug

А сега да отговарям на въпросчетата. Grinning
1. Домашни обикновено имаме всеки ден. Не са огромно количество, което не е възможно да се напише, ами просто неща, които са като преговор по учебника от наученото в клас. Има работа но ние учим доста дълго в училище и имаме много повече време, така че за вкъщи е по-скоро преговорно и затвърдително. Simple Smile
2. На училище сме всяка сутрин от 8.30 до 15.00 или 16.00 според това дали имаме Активности или не. Няма втора смяна и цалата година няма промяна на програмата - все си е една и съща от началото на първи срок до края на втори.
3. Учебната година е от 26 Август до 22 Юни, но ваканциите са много повече и по-големи. Коледната е със една седмица повече. Лятната също, защото обхваща двата Великдена (католически и православен). Почиваме на Хелоуиин и Деня на Благодарността, но не изпускаме и 3 Март. Имаме също така една седмица лагер в планината и през Февруари една Ски седмица в Боровец.
4.През ваканциите сме свободни. А за езиков лагер много ми се върти идеята в главата, но майка ми и баща ми искат да си почина това лято. Иначе за другото са ми обещали, че ше ме пуснат, защото само ги моля, а те гледат да поразпусна малко през ваканцията. Най-много ми се ходи на летния лагер на Оксфорд, за да поуча един месец право и бизнес както са ми плановете за бъдещето. Иначе и Кембридж имат.
5.В активностите има спортове. Освен това има имаме и училищни отбори, които остават 2 дни в седмицата след училище и тренират. Но на мен покрай ООН и организацията на волейболната игра учители срещу ученици за благотворителност време не ми остана. Аз съм принципно повече по академичните часове отколкото по спорта.
6. Децата от часните училища се се справят добре. От колежа също са на много добро ниво децата и като че ли от частните училища те се справят най-добре. Но те повечето са изкарали само по 1 година в ЧУ и не знам иначе как биха били.

Ако има още въпросчета - тук ще бъда.  Hug Grinning

# 122
touchstone, нещо не им схванах идеите за частното образование. Ще ги погледна после пак. 

Предупредих ви, много е мъгляво. Simple Smile

# 123
Ново двайсет! #Crazy

Приемът за гимназиите ще е с 3 теста
25 февруари 2009 / News.dir.bg
Поредна промяна в приема за елитните гимназии след VII клас предлага МОН с проекта за нов закон за училищното образование.
Текстът беше публикуван вчера в сайта на министерството. В него се предвижда при завършването на VII клас да се държат три теста - по български език и литература, по математика и общ тест върху ученото по други задължителни предмети, съобщава в. "Сега".
На изпитите, които ще заменят тези за прием в елитните гимназии, ще се явяват всички седмокласници. Причината е, че според закона основното образование ще се завършва една година по-рано, а не в VIII клас, както е в момента. Оценките от трите теста ще бъдат вписвани в приложение към свидетелството за основно образование, предвижда проектът. Тестовете по български език и литература и по математика бяха въведени през 2007 г. и замениха досегашните изпити по двата предмета.
Засега не е ясно какъв ще е новият тест. Единият вариант е той да е комбиниран - първата част да е с въпроси от природните науки, а втората - от хуманитарните дисциплини. Другата възможност е да се държат два отделни теста по съответните групи предмети и така VII клас ще се завършва с общо 4 теста, обясни пред “Сега“ зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.
Според него оценките от тестовете ще участват в балообразуването при кандидатстването, но ще имат различна тежест според училището. Освен това в проекта се дава възможност по желание ученикът да се яви и на допълнителен тест по чужд език и да получи документ за нивото на владеенето му.
Новият закон трябва да влезе в сила от учебната 2009/2010 г. Имаме готовност да се разработят новите тестове, увери Атанасов.
Нов съществен момент се въвежда и по отношение на приема на децата за детски градини и за I клас. При него вече няма да има значение кога е подадено заявлението. Когато кандидатите са повече от местата, ще се определят други критерии.
При повече от 15 неизвинени отсъствия пък ученикът може да бъде наказан с преместване в друго училище, предвижда още законът. Изключения се правят само ако ученикът е в ХII клас. Освен това се допуска детето да отсъства по уважителна причина до 3 дни в една учебна година с писмено уведомление от родителя или до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището след писмена молба от родителя.

http://dnes.dir.bg/2009/02/25/news4055893.html

# 124
touchstone,  Joy Joy Joy
аз реших, че нещо съм преуморена и затова не схващам.  hahaha hahaha hahaha

Предупредих ви, много е мъгляво. Simple Smile

# 125
Сашо, много благодаря!   bouquet

А как поддържат контакт с родителите ви в у-ще?
Има ли някакви тетрадки с инфо за вас, които получават родителите ви?
Как се провеждат родителските срещи и на колко време?
Въобще как се осъществява комуникацията с вашите и те доволни ли са?

# 126
конкурс за ученици над 10 г.
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1276983

ченици ще търсят науката около нас

До края на март младежи на възраст между 10 и 19 г. от всички училища могат да участват с видео клипове и снимки в конкурса на Форум "Демокрит", МОН и Vbox7.com за откриване на науката в заобикалящия ни свят.

Форум "Демокрит", Министерство на образованието и популярният видео сайт Vbox7.com науката обединиха усилия, за да покажат на учениците красотата и очарованието на науката чрез конкурса си "Науката около нас".

До 31 март ученици от цялата страна на възраст от 10 до 19 години могат да изпращат снимки или кратки филмчета на научна тематика за участие в надпреварата.

Светът около нас е пълен с наука. Живата и неживата природа, всичко сътворено от човешка ръка, цялото ни ежедневие е силно зависимо от науката и технологиите, затова каним българските ученици, да се въоръжат с наблюдателност и любопитство, както и с мобилните си телефони, и да уловят в един или повече кадри науката около себе си, казват организаторите.

Условия за участие в конкурса

Изисквания към участниците:
Всеки участник може да изпрати до пет снимки и три кратки филмчета.

За снимките адресът е konkurs@democrit.com. Видеофилмите за участие в конкурса път трябва да бъдат качени във vbox7.com/sciencearound. Всички изпратени снимки и повечето видео клипове ще бъдат качвани и на сайта на проекта "Научна работилница" konkursite.com/democrit.

С видеофилми могат да участват и екипи, състоящи се от 2 до 4 участника (ако се представя експеримент, или повече души участват в направата на филма).

Технически изисквания:
- Позволени видео формати: avi, mpg, wmv, 3gp, flv и mp4
- Максимално допустим размер на видео файла: 100MB
- Снимките трябва да са във формат .jpg и да са съпроводени от обяснителен текст.
- Участниците трябва да могат да докажат, че са автори на подкаста, с който участват в конкурса. Например да запишат гласа си, да се покажат в кадър от видеото или на снимката или да представят поредица от снимки започваща с тях и завършваща с конкурсния материал.

Задължително условие:
За да участва в конкурса, след като качи свое видео в канала на конкурса във vbox7.com/sciencearound, всеки участник трябва да се регистрира на сайта на проект "Научна работилница" konkursite.com/democrit и изпрати декларация за участие. Това е необходимо, при получаването на награда от конкурса

Награди:
Наградите ще бъдат определени и оповестени на 10.04.2009 г. от жури в състав:
Председател - ст.н.с дмн. Николай Витанов, Институт по механика към БАН, председател на управителния съвет на Форум "Демокрит"
Членове
- Антоанета Йотова, Национален институт по метеорология и хидрология към БАН
- Пенка Лазарова, редактор в сп. "Наука" и главен секретар на Съюза на физиците в България
- Светлана Белчева, PR мениджър, "Нетинфо"
- Ивайло Славов, Форум "Демокрит", ръководител на проект "Научна Работилница"

Трима от участниците, предоставили свое видео по темата и други трима, участвали със своя снимка по темата, ще получат право на участие в Летните научни работилници и предметни награди.

Победителите ще бъдат обявени в канала на конкурса във vbox7.com/sciencearound, както и в сайта на проект "Научна работилница" konkursite.com/democrit.

Периодът, в който победителите могат да се възползват от своята награда е 30.06.2009 г.

# 127
Май:), аз не съм юрист и не мога да тълкувам нещата, затова само ще копирам част от текста:

Чл. 228. (1) Частните училища получават средства по реда на чл. 224 и 225, при
условие че осигуряват безплатно обучение по смисъла на чл. 4.
(2) Частните детски градини получават средства по реда на чл. 224 и 225, при
условие че таксите за отглеждане, възпитание и подготовка на деца в тях са определени
в размер, не по-висок от размера на таксите за общинските детски градини.

Който е по-наясно, да тълкува. newsm78

Здравейте,

За мен, без да съм юрист, член 228 (1) означава, че едно частно училище ще получат сред ставата давани на държавните, само ако не получава заплащане от родителите, а член 228 (2), че максимума, който родителите да плащат за детска градина да е 40 лв. - може и по-малко! Странно, че МОН обвързва държавната издръжка на децата ни, не с данъците, които плащат родителите, а с избора им, къде да учат и с цената на обучение. Това според мен ще доведе или до отказ на ЧДГ и ЧУ от държавната издръжка и ние родителите ще продължаваме да си плащаме всичко, все едно не внасяме данъци в бюджета на скъпата ни държава. Втория вариант за ЧУ и ЧДГ е вместо от по 10 - 12 деца в група, да увеличат бройката и по този начин да се увеличи финансирането, което води до влошаване. Изобщо ми мирише на опит за измиване на ръце от страна на министерството, а не на опит за изравняване на отговорностите на държавата към децата в частните и държавните училища и градини. Дискриминацията си продължава и в този нов проектозакон.

# 128
Както четем в проекта на министерството, нещата няма да се променят и децата от частните градини и училища пак ще си останат онеправдани. Не ми се вярва ръководствата на ЧУ и ЧДГ да минат на варианта, който предполага Gost, като втори.

# 129
Сашо, повдигам си въпросите. Може би не си ги видял. Simple Smile

# 130
Сашо, повдигам си въпросите. Може би не си ги видял. Simple Smile

Съжалявам, че не писах по-рано, но имах да правя проект по биология, да пиша по история, да чета и пиша по английски и да поуча за теста по математика утре, та чак сега свършвам.  Mr. Green

С родителите ми подържат контакт по всякакви линии и непрекъснато. Все им пращат разни имейли за събития из училището и ги канят. 8 пъти в годината им птащат оценките ми. Като ходим на лагери или пътуваме из чужбина звънят на наще да ги питат дали са ме чували и как се чувствам. Когато ходим някъде за благотворителност например и има телевизии задължително питат дали родителите ми са съгласни да ме снимат. После като се върнем на същия ден им пращат писма. Освен това минат се 2, 3 дни и пратят някой англоезичен имейл на майка ми и тя се ядосва, че нищо не разбира и звъни да ме пита  Mr. Green hahaha Иначе има и родителски срещи 2 пъти в годината. Родителската среща е на принципа минаваш и питаш. Всички стаи на отделните учители са отворени и те те чакат и ти обясняват. Освен това, ако искаш, можеш да отидеш като си оговориш час по всяко време и да разговаряш само с определени учители индивидуално. Освен това им имаме телефони и GSM и имейли та проблеми с кумуникацията няма. Наще с доволни, но толкова те държат в течение, че може и да ти писне по някое време. Поне на майка ми като и пратят имейл да ходи в понеделник в 15:00 на барбекю в училище или на кънки на лед с другите родители много им се радва : "Те не знаят ли, че аз работя през седмицата! Mr. Green". Непрекъснато организират някакви такива сбирки да сме си по-близки и много държат и родителите да се включват в цялото това. Доста често и в събота сме на училище заради подобни неща - барбекюта, лятната фиеста, интернационалната кухня и т.н. Иначе ни дават да си звъним от училище и на нас децата, ако имаме нужда, защото GSM са забранени. Казали са ни, че и до Рио де Жанейро да звъним няма проблем само да е от училищен телефон.

Но като че ли по-добре да те държат повечко в течение от колкото да им теглиш думите с ченгел от устата  Mr. Green

# 131
Поредната недомислица....или може би ТЕНДЕНЦИЯ! Просто отнова нашите деца, учещи в частни заведения отново са "доведеничета на държавата. Да ни е честито!

# 132

С родителите ми подържат контакт по всякакви линии и непрекъснато. Все им пращат разни имейли за събития из училището и ги канят. 8 пъти в годината им птащат оценките ми. Като ходим на лагери или пътуваме из чужбина звънят на наще да ги питат дали са ме чували и как се чувствам. Когато ходим някъде за благотворителност например и има телевизии задължително питат дали родителите ми са съгласни да ме снимат. После като се върнем на същия ден им пращат писма. Освен това минат се 2, 3 дни и пратят някой англоезичен имейл на майка ми и тя се ядосва, че нищо не разбира и звъни да ме пита  Mr. Green hahaha Иначе има и родителски срещи 2 пъти в годината. Родителската среща е на принципа минаваш и питаш. Всички стаи на отделните учители са отворени и те те чакат и ти обясняват. Освен това, ако искаш, можеш да отидеш като си оговориш час по всяко време и да разговаряш само с определени учители индивидуално. Освен това им имаме телефони и GSM и имейли та проблеми с кумуникацията няма. Наще с доволни, но толкова те държат в течение, че може и да ти писне по някое време. Поне на майка ми като и пратят имейл да ходи в понеделник в 15:00 на барбекю в училище или на кънки на лед с другите родители много им се радва : "Те не знаят ли, че аз работя през седмицата! Mr. Green". Непрекъснато организират някакви такива сбирки да сме си по-близки и много държат и родителите да се включват в цялото това. Доста често и в събота сме на училище заради подобни неща - барбекюта, лятната фиеста, интернационалната кухня и т.н. Иначе ни дават да си звъним от училище и на нас децата, ако имаме нужда, защото GSM са забранени. Казали са ни, че и до Рио де Жанейро да звъним няма проблем само да е от училищен телефон.

Но като че ли по-добре да те държат повечко в течение от колкото да им теглиш думите с ченгел от устата  Mr. Green

Много свежарски звучи всичко! Хем ми беше полезно, хем се развеселих. Simple Smile
Та значи ставате едно огромно семейство, щом включват и родителите ви в тези забавления? Simple Smile

Нещо чували се по-конкретно за стипендиите?

# 133
Честита Баба Марта!
Да сте живи, здрави, червени, бели и засмени!  jumpuu  jumpuu Joy

# 134
Честита Баба Марта на всички. Много здраве и успехи на децата ви и на вас!  bouquet  bouquet Grinning  Hug

А сега въпросчетата.  Laughing Grinning Grinning

Наистина като цяло гледат много да приобщят и родителите към цялото ААУ общество. Много е хубаво, защото често организират събития, на които ни канят със семействата ни или дори с приятели и там се откъсваме от цялото учене и си говорим за съвсем различни неща. Държат и родителите да участват, когато могат. Сега за 8 март например ще ни водят на кънки на лед и искат задължително и майките да са там.  Sunglasses Laughing

А за стипендиите още е рано ми се струва, но скоро трябва да се появи, защото иначе няма за кога. То до края на април е срока за документи, а май са изпитите. Скоро ще е.

А сега и аз един въпрос  hahaha
Имате ли идеи кои ще са училищата на изложението за частно образование, което започва на 5 март в НДК и дали ще ни има там? Ако някой е намерил списък? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт