КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 438
  • 329
  •   1
Отговори
# 210
Anemona любопитно звучи това за АК, дано се включат родители с деца там, за да имаме информация от първа ръка.
Отпадането на ниските такси в най-пълна степен илюстрира доводите на май:) от другата тема. Ако чисто теоретично досега бих могла да си позволя детето ми да учи там по ниската такса, то сега вече с високата цената обучението там става непосилно за мен.
Малко странни критерии виждам за определянето на таксите  - с успеха на детето съм съгласна, но доходите на родителите в България са доста относително понятие. Голяма част от хората не декларират реалните си доходи и често тези с най-ниските всъщност плащат най-много просто защото имат доходи им са бели.
Също така не виждам какво общо има това от къде идва детето - вижда ми се леко дискриминиращо. Щом детето е издържало входящия изпит и вече е ученик на АК, то не би трябвало да има никакво значение от къде идва.

# 211
Лени, благодаря за започната дискусия. Може би наистина да ги копираме тук постовете, че да стане ясно и да не кликаме по темите. Имам проблем с мишката и ми е трудно да маркирам, иначе бих го направила.

И на мен ми е интересно как ще се формира новата стипендия в АК. Също смятам, че новата схема не е подходяща за българската действителност. А изобщо ли няма да се взема предвид успеха на детето, а само колко печелят родителите му? Ужас! Ами да не се окаже по-изгодно единият родител да остане временно безработен, за да може детето му да ползва по-нормална такса. Ами като нищо ще се жертвам. Разбира се, че се шегувам. Но наистина никак не е честно някой да не може да си позволи скъпата такса на АК и детето му да няма право на стипендия, само защото декларира реални доходи.
Дано да има и по заслуги на детето.

# 212
Какво странно виждате във факта, че се следи откъде идва детето. Плащаме луди пари по измислени частни училища, а като отидем в амер. колеж чакаме да ни спонсорират. Може детето ти да е първо на изпита, но щом имаш акъл да си осигуриш приличен доход, ще си платиш образованието на наследника. И ще го направиш с ясното съзнание че спонсорираш ти самия едно талантливо българче, от семейство с по-ограничени възможности. Може значи да пръскаме пари за екскурзии, тоалети и други екстри, но за спонсорска програма сме първи на опашка. Добре вдигнаха таксите, не са длъжни американците да ни хрантутят. А ние като сме го докарали да се бием точно за тяхното училище, ще си платим и за образованието на родните таланти.
Способни са да създадат училище с ясни правила, да го опазят от корупционни схеми за прием, евала.
Умния родител ще си плати и ще е горд, че спонсорира българчета.
И ако моето дете ми достави радостта да бжде прието ще си платя с удоволствие по тези причини. Не само защото мога да си го позволя, а защото е осъзнат избор за спонсорство.

# 213
Какво странно виждате във факта, че се следи откъде идва детето. Плащаме луди пари по измислени частни училища, а като отидем в амер. колеж чакаме да ни спонсорират. Може детето ти да е първо на изпита, но щом имаш акъл да си осигуриш приличен доход, ще си платиш образованието на наследника. И ще го направиш с ясното съзнание че спонсорираш ти самия едно талантливо българче, от семейство с по-ограничени възможности. Може значи да пръскаме пари за екскурзии, тоалети и други екстри, но за спонсорска програма сме първи на опашка. Добре вдигнаха таксите, не са длъжни американците да ни хрантутят. А ние като сме го докарали да се бием точно за тяхното училище, ще си платим и за образованието на родните таланти.
Способни са да създадат училище с ясни правила, да го опазят от корупционни схеми за прием, евала.
И ако моето дете ми достави радостта да бжде прието ще си платя с удоволствие по тези причини. Не само защото мога да си го позволя, а защото е осъзнат избор за спонсорство.

Интересна гл.т. Само, че ако наистина си в позицията, че ти е висока тази такса, а? И не си пръскаш парите за екскурзии, тоалети и т.н., а за образованието на децата ти. И си избрал добро ЧУ, а не измислено. И все пак детето ти е супер талантливо. Ама за капак и ти си честен данъкоплатец! А?
Да, всеки си говори от своята камбанария. Определено, както казах в темата за Уве, се нароиха доста "странни птици" в частното образование и за сетен път днес съм се зачудила.  newsm78

# 214
  • София
Може би трябва да се включат родители на кандидатствалите в АК тази година, за да кажат това за таксите истина ли е или не. Защото и на мен някои неща ми се виждат странни или поне трудно изпълними за бълг. действителност.

Също имам информация, че там може да се взимат IB дипломи, но IB програмата била достъпна само за чужденците, които учат там. Тази година не се били представили мн. добре на изпита, мкс. 30 т. са изкарали. Също така ми каза /момче, което завършва тази година/, че по-можещите от випуска им продължават образованието си във Великобритания, а по-слабите ученици - в Италия, Швейцария.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 15:33 от Anemona

# 215
Готово - копирах постовете ни в тази тема, за да е по-ясно за какво говорим.

misal
1. Ако детето ти е учило в "измислено частно училище" надали ще е получило нужната подготовка, за да се класира в АК.
2. Има доста хора с акъл, но да речем че семейния бюджет е нещо което има и други пера освен образованието на децата / макар за мен това да е основно перо по значимост/. Не ми се нравят подобни обобщителни изказвания, че видиш ли който имал акъл можел да изкара Х лв/Е на месец - ерго другите сме тикви от полето. Доходът на семейството ми не е никак малък, но също така семейството ми има и други членове и те също имат своите нужди, включително и образователни и т.н. Просто назидателността в тази част на поста ти не ми се понрави.
3. С удоволствие бих спонсорирала / поне отчасти / и друго дете, но все пак приоритет винаги ще останат моите деца. Ако дай боже някой ден докарам такива доходи, че да ми останат след като платя таксите на собствените си деца с удоволствие бих спонсорирала и чуждо дете.
4. Лично аз изобщо не се възторгвам толкова от АК - просто дискусията тук тръгна в тази посока от поста на Anemona, така че изобщо не съм на опашката за каквото и да било - просто разсъждаваме за критериите и тяхната разумност.
5. Пожелавам ти да попаднете в желаното от вас училище  Peace  
Дано пък наред с това и толерантността ти към тези, които не могат да си го позволят нарастне  Wink, дори и да не ни личи и ние имаме акъл  Heart Eyes Mr. Green

# 216
И аз се нареждам на опашката на неразбиращите новата политика на АК. Какво общо имат възможностите и знанията на детето /съответно представянето му на изпитите/, с доходите на родителите. От кога най-богатите са и най-умни, или може би е обратна зависимостта. Ако някой е открил такава закономерност, моля да я сподели. Много честа практика за семействата ни, средна ръка, е със зъби и нокти да събират пари и да издържат децата си в частни училища от 1 до 7 клас, със надеждата след това да се класират в някои от елитните гимназии /сред които се води и АК/ и вече да имат глътка въздух /финансово/. Ученето в ЧУ съвсем не значи, че родителите не си знаят парите и могат безкрай да влагат още и още. Сигурно разсъждавам не както трябва, но стипендия се дава за - интелигентност, знания, ученолюбие и старание и сигурно още много неща могат да се изброят, но не и за заможност или липсата на такава при родителите. Това се нарича социално подпомагане и не е стимул за образование!
Съжалявам за тона, но ме подразни
Какво странно виждате във факта, че се следи откъде идва детето. Плащаме луди пари по измислени частни училища, а като отидем в амер. колеж чакаме да ни спонсорират. 
Знам със сигурност, че има наши ЧУ, които спонсорират обучението на  деца и не бият барабан и не правят от това политика, но ние като нация сме обречени да се прехласваме по чуждото и да отричаме родното, даже и без да го познаваме.
Исках да се включа по въпроса за таксите. За съжаление сме небогата нация, със средна класа, имащи доходи далеч под нормалните доходи за средната класа.
 Всички от нас ходи нагоре надолу и вижда как цените бавно и сигурно продължават да си пълзян нагоре, без да ги е грижа за кризата. Естествено е при това положение да се дигнат и таксите, защото в тях се калкулират заплати, които нарастват, учебниците на децата, режийните и сигурно цял куп други неща, за които не се сещаме. Алтернативата е по-ниски заплати, за по-неквалифицирани учители, по-лоши или никакви допълнителни уч. материали, лоша, неподдържана и необновявана материална база, огромни класове, липса на индивидуален подход. В тоя момент май си губи смисъла от ЧУ. Лесно е да се ругае, но това не решава проблема с баланса между скромните и бавно растящи доходи на родителите и финансирането на качественото образование. Алтернативата е държавата, която е абдикирала тотално от задълженията си /поне в частта от образованието и децата - там където липсва кяр/, да поеме своята част, за да могат на родителите да им остане само един вид екстрата да дофинансират. Ама кога ще стане това?

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 16:19 от Gost

# 217
Gost, много точно си описал всичко! Може би наистина повечето от нас нещо не схващат. Затова и няколко пъти прочетох горното мнение на "мисъл". ОК, несхващаме, неразбираме, но ето - едно ААУ си прави наистина стипендии за талантливи деца. Макар и само няколко броя, но пак е нещо и наистина вземат таланти. А тук - в АК, или ни се губи логиката, или нямаме пълната информация. Макар че на сайта е описано, че се подпомага точно по финансови причини. Ама не е ли по-достойно хората да си плащат някаква такса, отколкото да се молят да им се опрости или намали. Или пък още по-гадно талантливото дете да бъде "спонсорирано" от родителите на недотам талантливия си съученик. Нещо ни се губи нишката - определено!

# 218
Мами, нека уточним, че имам предвид измислената база, типична за всяко наше частно училище. Очаквам детето ми да е на едно от първите места тази година, което при старите условия беше сигурна спонсорска програма.
Досега бяжме на около 7000 евра годишно от такси и други плащания, та щяж да спестя около 5000 евра. Вие в които и да е частни училища да сте, не плащате под 3500. А нямате ли досега други нужди в семействата?
Значи отивате в перфектна база, кабинети супер по различните  дисциплини и се закачате за спонсорска програма. Е няма такъв филм. Кой балама ще ви спонсорира.

# 219
Какво общо имат възможностите и знанията на детето /съответно представянето му на изпитите/, с доходите на родителите. От кога най-богатите са и най-умни, или може би е обратна зависимостта. ........Ученето в ЧУ съвсем не значи, че родителите не си знаят парите и могат безкрай да влагат още и още. Сигурно разсъждавам не както трябва, но стипендия се дава за - интелигентност, знания, ученолюбие и старание и сигурно още много неща могат да се изброят, но не и за заможност или липсата на такава при родителите. Това се нарича социално подпомагане и не е стимул за образование!

Госта много добре е схванал и моята логика. Това дали аз изкарвам достатъчно пари не прави детето ми нито по-умно, нито пък по-малко умно.
Също така за мен логиката е друга - всяко дете трябва да има равен старт с останалите в рамките на своето учебно заведение, за да се бори за стипендия. По-скоро бих направила два вида стипендии - такава за успех и такава по имуществен принцип.
Веднага давам пример - чисто хипотетично приемам, че моето дете е супер умно и интелигентно, но аз не съм дотам умна за да изкарам нужната сума, за да учи то в АК.
Ако имаше шанс то да се класира за стипендия по успех, то тогава би овакантило една бройка за стипендия на дете на друг недотам умен родител с малки доходи. Тоест така доста по-успешно ще се получи мисълта на misal да бъдат спонсорирани повече талантливи българчета.
Това е моята логика.... но пък не съм от най-умните както вече установихме, така че .... давайте вашата, за да сравняваме  Mr. Green

Допълвам си поста, защото сме писали едновременно
Вие в които и да е частни училища да сте, не плащате под 3500. А нямате ли досега други нужди в семействата?
Плащам по-малко и да имам други нужди в семейството.
Останалата част от поста няма да коментирам.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 16:34 от Lennyh

# 220
Не сте наясно с новата такса. Всички се класират на общо основание и имат възможност да кандидатстват за намаляване на таксата до 0 не по доход , а по финансово състояние. Пример, доход в семейството 0, но собственици на 2 апартамента на Витошка, дали ще те спонсорират, а?
Мами, много говорим и се прекланяме пред братята Евлоги и Христо Георгиеви, построили ни университет. Айде да потърсим аналогията с наши дни. Не ни се плаща, това е. Не ми изопачавайте мислите и не се правете на жертви. Нека който може да си плати и не реве за спонсорство, има много злоупотреби в този смисъл. И нека сме горди, че ако можем, сме спонсорирали някое умно дете, дето се е доказало и няма да е изолирано заради семейно финансово положение.

# 221
Новата такса е евро 5500 за всички, с опция да падне до 0

# 222
Не сте наясно с новата такса. Всички се класират на общо основание и имат възможност да кандидатстват за намаляване на таксата до 0 не по доход , а по финансово състояние. Пример, доход в семейството 0, но собственици на 2 апартамента на Витошка, дали ще те спонсорират, а?
Мами, много говорим и се прекланяме пред братята Евлоги и Христо Георгиеви, построили ни университет. Айде да потърсим аналогията с наши дни. Не ни се плаща, това е. Не ми изопачавайте мислите и не се правете на жертви. Нека който може да си плати и не реве за спонсорство, има много злоупотреби в този смисъл. И нека сме горди, че ако можем, сме спонсорирали някое умно дете, дето се е доказало и няма да е изолирано заради семейно финансово положение.

При 2 апартамента на Витошка няма начин да имаш доход 0 - все поне 200 лв ще им взимаш наем  Wink и на двата. И е съвсем очевидно, че нямаш нужда да си сред спонсорираните.

Лично аз се опитвам да ти схвана логиката и изобщо нямам за цел да я изопачавам.
Просто сметката е елементарна - мога да платя такса да речем от 3000Е, но по-голяма не ми е по силите / всичко това е съвсем хипотетично/ - значи ли това автоматично че трябва да забравя за дадено учебно заведение - изобщо се абстрахираме от конкретното.
Докато ако имаше шанс детето ми да влезе със стипендия, примерно притеснението ми би отпаднало.
А че има злоупотреби - има! Точно това ми беше мисълта като казах, че в България доста хора не декларират истинските си доходи и поради това този критерий за мен е донякъде лишен от смисъл.
Така че тук си говорим за реални неща.
Има доста хора, които не могат да си позволят децата им да учат в ЧУ независимо дали децата имат или нямат качества.
И в същото време има доста малко хора, които спонсорират образованието - малкото примери, за които се сещам са достойни за адмирации, но те не се бият в гърдите за заслугите си. Peace Peace Peace
Давам пример с Овъргаз - инвестират, спонсорират, строят и обучението при тях излиза на родителите на по-приемлива цена. / и веднага да кажа, че нямам нищо общо с Овъргаз, нито с тяхното училище - просто пример/.

# 223
Мисъл, накрая ще си доближим позициите. Както виждаш, още в началото заговорихме, че доходите са нещо относително в БГ. И е доста размито понятие кой е реално богат по официални документи. Точно наблегнахме на факта, че един честен данъкоплатец с високи доходи, но на заплата,  може да се окаже най-богатият родител в АК, а всъщност тази такса да не му е чак толкова ниска.
Евала за призива ти да не се злоупотребява. Май там ще се свържат позициите ни. Да, но май на този етап в БГ си е сложна работа.

# 224
Евала за призива ти да не се злоупотребява. Май там ще се свържат позициите ни. Да, но май на този етап в БГ си е сложна работа.

Да - този призив си го бива Peace, но нека се замислим колко хора имат този морал?!
Защото пак опираме до там и парадокса е, че колкото доходите ти са по-високи толкова си по-склонен да шикалкавиш и да укриваш доход / пък и обичайно имаш възможност да си платиш на някой да го направи вместо теб/.
Докато хората, които имат средни доходи - обичайно са честни и почтени и почти винаги са в по-неизгодната позиция - примери дал господ.

Общи условия

Активация на акаунт