КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 442
  • 329
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Увекинд има увеличение с 300 Евро на годишната такса и вече детската градина е 3000Е/3100Е/3200Е. Цената е взависимост на колко вноски ще си платиш 1/2/10.
Това за колко месеца годишно е? 12 или те имат 1-2 месеца лятна ваканция?
ДЕТСКА ГРАДИНА - от 01.09.2009 год. до 30.06.2010 год.
УЧЕНИЦИ от 15.09.2009 год. до 15.06.2010 год., съответно взависимост от броя на вноските 2900, 3000 и 3100 евро

Това са такси само за обучение. Цените за храна (обяд) и транспорт са отделно и се запазват както досега - 660 евро и 880 евро за училището и 1050 евро за транспорт за детската градина (отделна такса за храна за детската градина не е посочена, явно е вкл. в таксата, цитирана от Раче).

Нововъведения са такса  за първоначално разглеждане на документи - 25 евро и еднократна такса за капиталовложениия и подобрения на базата за детската градина - 200 евро, а за училището - 350 евро.

# 196
Евала на родителите от Увекинд за масовата реакция срещу новите такси. Ние сме в ЕСПА и нас отдавна ни правиат на луди, но реакция никаква. Само си говорим между нас, на срещи мълчим и слушаме глупости от сорта, че нашите деца са най-велики. А те нашите са като всички останали, само дето ние родителите сме склонни да плащаме цяло състояние за образованието им.
Още веднъж поздрави за родителите на Увекиндчета (вижте им темичката)

# 197
  • София
Още веднъж поздрави за родителите на Увекиндчета (вижте им темичката)
Къде имат тема?

# 198
# 199
  • Sofia
 добра частна английска гимназия в софия?   

--------------------------------------------------------------------------------

Здравейте мами, искам да помоля за съвет, мнение, коментар за свястна частна английска гимназия в София.

Детето ми е в 7 клас и досега е изучавала интензивно немски в "Ерих Кестнер". Бих искала да ви уверя, че е съм много доволна. Имаха скоро външен изпит в "Гьоте институт" и тя изкара 74 от 80 точки. Не го казвам, за да се хваля, а за да стане ясно, че там наистина учат яко, даже малкото понякога доста врънка, но нивото е наистина високо. И не само по немски - по всички предмети е така. Жени Маринова ги скъсва по математика, но полза има! Останалите изисквания за храна, транспорт, отношение към децата, грижата за тях... спокойна съм, че се прави най-доброто. Нека не ви звучи като поредната евтина реклама, просто споделям собствен опит.

Такааааааааа, е сега, като съм толкова доволна защо ще я местя? Бих искала да и дам малко по-голям избор занапред и да стане и по английски толкова добра, колкото е по немски. Но въпреки всичко изчетено тук и не само тук, обикалянето по училищата, разговори с директори и преподаватели, посещения на изложения по образование, все още не знам накъде да я насоча. Спрели сме се на 3 училища:
1. Софийска английска гимназия / в сградата на 34 ОУ в Красно село/
2. ЧАГ"Иван Апостолов"
3. ЧЕГ"Езиков Свят" - в сградата на техникума срещу големия мол.

Американския колеж отпадна по една или друга причина. Казвам го, защото виждам, че той е най-предпочитаното училище с английски в софия и вероятно ще ми го препоръчате.
За държавните училища също сме умували...; предпочитаме да остане в частно.
И крайният вариант, ако не се спрем на английска гимназия, е да си остане в "Ерих Кестнер", но пък губи високото ниво на английски, което ще и даде само английска гимназия...т

И така мили мами, моля помогнете ми с информация, препоръки, мнения, коментари  и съвети. Ще съм  ви много благодарна! 

Tази тема е пренасочена от по-голямата и обща "Деца в училищна възраст" по съвет на форумец, тъй като там нямаше много коментари с 1-2 изключения.

# 200
Добре дошла, миналата година една друга мама от ЕК имаше подобни дилеми - Muhata. Страшно готина и дано се включи да каже до какви изводи е стигнала.

От трите ЧГ съм с добри впечатления от "Иван Апостолов", но не са лични, а на мами от клубчето ни тук. Също имаше хубави отзиви за "Уйлям Шекспир".
Сещам се и за ПЧМГ, но не знам на какво ниво е англ. и дали това търсиш - иначе за ПЧМГ има кого да питаш в темата ни.

# 201
  • Sofia
Здравей май:). Математиката не ни е сила Wink, но ти благодаря за информацията. За "Иван Апостолов" наистина има доста добри отзиви на родители и май нещата натам отиват. Надявам се и Muhata да се включи, за да посъветва  нещо ценно и актуално.  smile3523

# 202
Моля за информация в какви диапазони се движат таксите за  начално училище вкл.предучилищна група в София ? Имам предвид нарочените за добри такива и с изградено име - например "Петър Берон",  "Меридиан 22", "Рувел", "Света София" и други подобни утвърдени имена. Предварително, много благодаря!   bouquet

# 203
В предните теми имаше една извадка от в. Капитал от м.г. с таксите. ВИж някъде по първите стр. на темите. Те са леко променени, но поне можеш да се ориентираш като диапазон.

# 204
интересен материал за обучение в САЩ
http://college.hit.bg/bghelp.html

# 205
Това за англииска гимназия е супер! Обаче имам въпрос.След като е усвоило детето един език- в случая немски и започне англииски, не мислиш ли, че нивото на немския ще спадне.Аз си мисля, че един език трябва да е основен,а втори-допълнителен. Немския неминуемо ще се забрави.

# 206
  • Sofia
Това за англииска гимназия е супер! Обаче имам въпрос.След като е усвоило детето един език- в случая немски и започне англииски, не мислиш ли, че нивото на немския ще спадне.Аз си мисля, че един език трябва да е основен,а втори-допълнителен. Немския неминуемо ще се забрави.
В гимназиите нали има и втори чужд език - ако е немски, няма да се забрави. Аз бях обратния вариант - НЕГ с английски, който учех от преди това. Не ми е спадало нивото.
Иначе вторият език може да се поддържа с всякакви странични занимания - филми, книги, приятелчета, на които съответния език им е майчин и т.н.  Simple Smile

# 207
Сашо ААУ, загуби се, а ни липсваш. Simple Smile Има ли нещо ново около ААУ? Надявам се да направите "Ден на отворените врати". Много ни запали по вашето у-ще и с удоволствие бих го посетила. А наистина ли няма шанс да направите и Лятно у-ще за деца извън ААУ?

# 208
Одавна не съм писала и тук, но започнахме една интересна дискусия с май:) в една съседна тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371810.15, касаеща новите такси в ЧУ.

Lennyh
...vse pak tova e goliam pazar na koito ne e samo Uvekind a i mn drugi nemski 4astni u4ilista...

Какъв ви е проблема тогава?  newsm78
Изберете си друго училище/градина просто. Не разбирам каква е идеята на постовете ви?  newsm78 Няма и не би могло да има начин да забраните на собствениците да вдигат таксите за обучение - това е тяхно право. ....... Собствениците решават и си носят последиците - вие да ги спасявате ли се опитвате?  Mr. Green . Явно не са притеснени, че ще загубят учениците си.

Поста на Isa ме подсеща и за още нещо, което остава скрито за голяма част от аудиторията.
Замисляли ли сте се как се поддържа добро ниво в едно ЧУ или ЧДГ?
Истината освен всички други субстанции винаги включва и пари. Защо ли?
Ами защото освен добра база, добра програма и локация най-важният фактор за успеха на едно Частно учебно заведение е неговия педагогически състав. За да бъде той на ниво трябва да се инвестира в него. Заплатите му трябва да се актуализират, за да имат преподавателите стимул, трябва да се поддържа доброто ниво на преподавателите чрез участие в семинари и т.н по съответния им предмет. Да се добавят нови и по-модерни техники в кабинетите по дадени предмети, да се осигуряват все по-модерни помагала и т.н.
Така че misho69 увеличението на таксите има и друга страна, а не само нашата /родителската / гледна точка. Иначе и аз като родител искам в близките 5 години да не ми повишават таксата, но  осъзнавам че това би било в ущърб на интересите и на детето ми.
Апропо доводите, които ти изложих не са мои лични. Изтъкна ми ги една приятелка с дете в ЧУ, с която коментирахме таксите в ЧУ и аз бях на твоята позиция по-скоро, но след нейните доводи .... вече гледам в малко по-други мащаби.

май Simple Smile
Lennyh, права си, но това пак е ... донякъде.  Всяко увеличение на таксите доста променя профила на родителите в частното образование. За съжаление не е в много положителна насока. А и за България доста стеснява кръга на хората, които могат да си позволят частно образование. Скоро ми попадна една класация за частното образование в Англия и след финансовата криза имаше точно кои професии на родители направо са "изхвърчали" от частното образование. Ами, да си кажа честно точно тези, за които ти беше писала преди година, че искаш детето ти да учи точно с деца на лекари, инженери... Е, да, говорим пак за високоплатени мозъци и специалисти, но това ми хареса, че там си дават сметка, че не е добре да режат това разнообразие и да стесняват съвсем кръга. Точни преди дни се замислих, че в най-първата ЧДГ на детето ми, имаше невероятно интелигентни родители - точно семейства на лекари, хора на изкуството, музиканти. Постепенно тези хора "изхвърчаха" от частното образование и се насочиха към добри държавни училища или към Горна баня. Ами не са доволни. Но, според мен, частните училища изпуснаха и невероятно умни деца.

Така че всичко е въпрос на баланс. От директори на частни градини и у-ща съм чувала с какви притеснения са работили по време на кризата в България през 1996-7 г. Ясно е на всички кой можеше да учи тогава в ЧДГ/ЧУ.
Така че нека се запази баланса!
Lennyh
Така че всичко е въпрос на баланс. От директори на частни градини и у-ща съм чувала с какви притеснения са работили по време на кризата в България през 1996-7 г. Ясно е на всички кой можеше да учи тогава в ЧДГ/ЧУ.
Така че нека се запази баланса!

май Simple Smile   Peace точно в първото ти изречение от цитата намирам разковничето на ситуацията. Според мен там е решението и смятам, че добрите Мениджъри сред директорите на ЧУ / защото съм напълно съгласна с Isa, че това е бизнес и като всеки бизнес, той би могъл да се ръководи добре или зле и съответно да носи активи или пасиви/ ще съумеят да направят именно това.
Иначе аз исках да обърна внимание на хора, които разсъждават като Мишо69 и сред които и аз бях съвсем доскоро, че медала както винаги има и друга страна.
Няма как обаче да не се съглася и с теб - наистина трябва много да се внимава с баланса, за да не се постигне другата крайност и ЧУ да станат привилигия само на една много тъничка извадка от общия родителски профил.
Аз наистина бих искала децата ми да учат именно сред децата на тази средна класа, която ти добре си описала и не бих искала баланса да се променя, друга тема е че при драстична промяна и аз ще съм от тези отишли зад борда, защото и моя семеен бюджет не е разтеглив до безкрайност.
В това отношение нашето училище намери Соломоновското решение и аз засега съм доволна Peace

май Simple Smile
Според мен, няма значение в общия случай и дали някой може или не може да си позволи дадена такса. Важното е кои са другите, които си позволяват тази такса. Не съм човек, който гледа в паничката на другите, но все пак си е май важно. Ако можеш да платиш висока такса, а всички наоколо са "странни птици" - ами по-добре да си търсиш нещо друго. Съжалявам, че се разписах в темата за Уве, където съвсем нямам отношение, но дискусията ме заинтересува.
Тази нощ случайно се зачетох в една тема за ЧДГ и ми направи впечатление една мама, която разказваше за ЧДГ. За да не се моря много да й търся всички писания, й погледнах профила.  Да, гадно звучи, ама за улеснение.  Ами същисах се. Човек като види някого в пълната му светлина му светват доста лампички. Без да е по темата пак, но съответната родителка с дете от ЧДГ се вихри в темата за изневери и само се чуди дали пак да изневери на мъжа си. А в другата тема си казва и името на детето   Сори, за офф-а! Ама това форумът е нещо невероятно! Не, че ме интересува чак толкова живота на тази мацка, ама за мен доста се бие като профил с родителите, с които искам да общувам и които да са дали детето си в ЧДГ/ЧУ на моето дете. Давам този пример, защото май потвърждава горния ми пост.

Аз съм избрала частното образование за децата си не заради това да се чудя на кого да ги захвърля, за да ми е по-лесен живота и да се развличам, а в името на по-доброто  образование, по-добрата среда. Така че си е супер трудна задачката на собствениците на ЧДГ/ЧУ да намерят баланса.

Isa

Цитат на: май Simple Smile в Сряда, 15 Април 2009, 11:20
Аз съм избрала частното образование за децата си не заради това да се чудя на кого да ги захвърля, за да ми е по-лесен живота и да се развличам, а в името на по-доброто  образование, по-добрата среда.

Ааа - средата е много важна. Не само от към това какво работят хората, чиито деца са в конкретното училище, но също така по какъв начин възпитават децата си и каква им е ценностната система.
Смятам, че БГ частното образование е все още доста 'младо', но също един ден ще се профилира в достатъчна степен, така щото не само таксите да са критерии, но и конкретните особености на всяко училище.

Обаче без пари и както държавата не дава и 1 лев за 'нашите' деца те не биха могли да получат нищо.

Постовете са копирани от темата в линка посочен горе[/i]

В повечето училища вече са обявени таксите за новата учебна година, ще ми е интересно да чуя какво е мнението ви по темата.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 13:59 от Lennyh

# 209
  • София
В дискусията за таксите в другата тема - мисля, че и Lennyh, и май Simple Smile , и двете сте прави.

А чухте ли нещо за таксите на Амер. колеж от тази година - отпаднаха ниските, но са въвели някаква система за поемане на част от таксата за обучение от страна на колежа - помощ, която варира от 0 до 100 % от учебната такса, като съответната стойност зависи от представянето на детето на входния изпит, доходите на родителите, къде е учило преди това и други техни критерии. Не знам дали е факт, някой чул ли е подобно нещо?

Общи условия

Активация на акаунт