КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 431
  • 329
  •   1
Отговори
# 225
Новите условия са много по-социални. И дете от дом може да учи, без да плати 1 ст. Описах пресилено нещата, защото много се наслушах на оплаквания от новите такси от хора с мерцедеси и прочие. Не сме узрели за американските спонсорски програми, това е. Знаете , че в техните университети учат световните мозъци и всеки такъв успява да получи колкото му е необходимо.Те са царе да ти установят парите, няма да откриват топлата вода в БГ.
А който има 3000, ще получи само 2500, пак ще се е бръкнал 1000 отгоре спрямо старите условия.Няоъ ще получи само 1500 примерно. Това е. Няма безплатен обяд, но бъдете сигурни, че пак ще събират мозъчетата от БГ.

# 226
Няма безплатен обяд, но бъдете сигурни, че пак ще събират мозъчетата от БГ.

Както каза май:) - ще си сближим позициите накрая май Wink. Опитваме се да ти подскажем, че сме от едната страна на барикадата Peace. Ако посмекчиш тона и поразсъждаваме заедно може и нещата да си изясним и да ги развием в една добра посока, макар и хипотетично.
Колкото до това, че ще се събират БГ мозъци за жалост няма как да не се съглася с теб на 200% Sad, а не би било зле някои от тях да поостанат и тук.
Виж тук ми е любопитно да чуя какво мислиш - патриотизма включва ли спонсорирания да даде нещо и на държавата си или .... направо да хваща пътя към този дето го е спонсорирал, защото и в единия и в другия случай има "ЗА" и "ПРОТИВ".

# 227
Ех мами, много се разбуниха духовете. Само факта, че сте в темата за частното образование говори за финансови възможности над средните. Много сте единодушни в мненията си, че има ли пари, няма висок интелект. Все крадци ни се привиждат. Плащаме луди пари за подготовка за колежа но ни се свиди после като влезем. Според вас какво пречи да се обявят такси от 10 000 евра и няколко пълни стипендии за гениичета. Ами пречи това, че стандарта в БГ е нашенски. Затова и спонсорството ни е в далеч по скромни граници. В англо-американското таксата е 18 000 евра, ми нормално е да има 6 пълни стипендии. И кой ги е платил- естествено родителите, които си позволяват тези суми и имат деца учещи там.
Това ми е твърдото осъзнато мнение за новите високи такси,  не става въпрос за никакъв патриотизъм. Разбирам им логиката защо вдигнаха таксите и защо се интересуват кое дете от какво семейство е и дали идва от частно училище. Не разбирам мисли от сорта има ли пари са крадени, децата на заможните са глупави по презумпция........Много енергия хабим в такива празни разсъждения.

# 228
А наистина ли има такъв критерий дали идва от частно училище? И това в какъв смисъл се тълкува?

# 229
Разбирам им логиката защо вдигнаха таксите и защо се интересуват кое дете от какво семейство е и дали идва от частно училище.

Добре, заинтригува ме. Наистина ми е интересно да ми обясниш защо се интересуват. Търсят си платежоспособни "клиенти" ли? Какво? Обясни ни. Повечето сме с малко по-малки деца и АК ни е далеч.

ПП Да не си от "Ровел"? В темата ни пишеше баш-шефът на "Ровел" и имаше подобни тези.

# 230
Не съм от Ровел, но съм от друго "елитно ЧУ". За всяко постъпило в колежа  дете се знае от кое училище идва. Цената на БГ ЧУ е ясна. Защо ще те държат на такса от евро 2500, няма логика. Аз ти дадох вече моя частен случай, щях да спестя около 5000 евра при старата схема. И аз не ги рина в къщи, изнасяше ми старата схема, но няма вече. Много ми е чуден тоя наивен подход, ами ако не мога да си го позволя. Първо има начин за подкрепа, второ не е единственото свестно у-ще в БГ.
За сведение новата такса на Овъргаз е 6500 лева на година. Увеличават я от 4000 лева. И там няма спонсорска програма, както и в никое друго ЧУ в БГ. Ама никой не вади разсъждения как ги плащаме.

# 231
Ти ме срази с тази информация за БШ.  Shocked
Всъщност наскоро открихме доста солидни стипедии в едно ЧУ. И знаеш ли кое е - т.н. турско ЧУ, т.е. "Дружба".

# 232
Хайде това училище да не го коментираме. Толерантна съм към всички етноси, но това е взривоопасна тема. Много политика и промиване на мозъци има в нея.

# 233
Да, с предпосления ти пост схванах тезата ти. А каква е процедурата за намаляване на таксата?

Интересно ми е другите родители, кандидатстващи в АК, какво мислят.

Браво на детенцето ти за представянето в АК!

ПП Значи все пак ЕСПА.  Wink Доста повече се връзваше наистина оттам да има добро представяне в АК.

# 234
Мисал, интересно ми е ти колко деца имаш? Като умножиш някаква такава такса по 3 (например) и почваш да се почесваш откъде да ги изкопаеш. Въпреки всичко най-добре е все пак да има стипендии за успех, а не за финансово състояние. Щото най-богатите хора, които познавам нямат нищичко на свое име - то са роднини, то са фондации. И точно децата на тези финансови факири биха учили без пари по дефиниция  Crazy.

Не става въпрос за това кой може, кой не може да плаща таксите, а дали критериите са справедливи или не! Но АК сами си решават, де, ние тука просто си обсъждаме възможности, вероятности....

В нашето училище стипендиите се спонсорират не от другите родители, а от държавата ( в случая Франция за Фр. Лицей), това родителите да спонсорират нещо подобно - малко вероятно ми се струва. Дори на Запад, това се прави чрез специални организации за спонсориране - но никога родителите не го правят!!!!
А защо една държава България не спонсорира някой необлагодетелствени, но много умни дечица да учат със стипендия в ЧУ????
Дори само ако даваше паричките за едно дете като за ДУ, пак ще е сериозна сума.
Никой никога не споменава, че ЧУ облекчават държавата в издръжката на едно дете!

# 235
Ако някой ни пита кое е добре, да разсъждаваме. Не ни пита никой. Поставят ни условия. И върху тези условия ние си правим социални разсъждения и се вайкаме колко е лошо да делят децата по семеен доход.
Има калкулирана издръжка на ученик и такса по-висока от нея.  Разликата се разпределя за нуждаещи се. Има и опция за държавна политика за разпространение на езика (Франция) и тогава плаща косвено френския данъкоплатец.  Нищо ново под слънцето.
В БГ сме толкова далече от каквато и да е социална политика касаеща деца, че ми е много чудно как събирате смелост да критикувате тази на АК. Факт е, че дават възможност за безплатно обучение, който иска да си декларира финансовия статут и да кандидатства за подкрепа. Но много деца от семейства с възможности ще си платят пълната такса и ще спонсорират по този начин някое друго дете.

# 236
Точно се чудех как се проверява достоверността на информацията за доходите, имотите (сам писа за апартаменти на Витошка). Ама това са доста лични неща, които са известни - ако са декларирани, само на няколко български институции и АК не е от тях.
Разбрах - мисъл, ти изхождаш от презумцията, че всички богати ще си платят пълната такса и няма да кандидатстват за стипендия. Ние пък малко се съмняваме в това - все пак всеки има право да се пробва поне, нали?
Сега ми светна защо се заговори за това от кое у-ще е дадено дете. Ами това е единственият легален начин да се каже дали някой е богат или не. Да няма да искат справка от данъчните, банки ... или пък да се правят на финансови детективи. Да, единственият видим критерий май е откъде идва детето. Така ли е? Или пък си има други механизми за проверка. Или пък разчитат на съвестта на родителите.
На мен пък ми е странно защо ти така ни критикуваш, че сме "събрали смелост" да обсъждаме този критерий на АК. Ами, защото някъде може и да е въпрос на чест да си плащаш данъци, такси..., ама тук в България май не е така. И точно хората с реално декларирани доходи и коректни данъкоплатци са официално богатите, ама в действителност всички виждам как е.
Т.е. проблемът не е изобщо в АК, а нашата си действителност. И не критикуваме АК, а казваме, че този критерий за стипендия не е съвсем за нашата действителност. Sad Те не са виновни. Харесваме ги.  Hug

Разкажи за изпита. Как ти се стори тази година?
Колко излиза подготовката за АК - като частни уроци?

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 01:02 от май :)

# 237
  • Sofia
Май, но от кое у-ще идва детето пак не е критерий за богатство, има някои по-богати родители на деца в ДУ, отколкото на някои такива в ЧУ. Според мен ще става с бележка за доходите от работодателя  newsm78, ако са измислили нещо по-задълбочено, ще се изненадам.

# 238
Ами в доста случаи работадателят си е самият родител и може да си пише каквото си иска. А пък дори и безработен може да се изкара. Пак няма как да се провери на 100 %, според мен, в Бюрото по труда, НОИ, НАП ... Това не е като едно време през соц-а с бележките за доходите от месторабота, които някои деца носеха именно за такива стипендии.

Стана ми любопитно. Мисъл, благодаря за тезата. Разбрах идеята - който има възможност да си плати тези 5500 Е и да не се моли за стипендия, а да се чувства "спонсор". А, който не може и се престраши да си прати детето да кандидатства там. ще се моли за тази стипендия. Аз лично по друг начин бях схванала новата схема и си мислех, че наистина всеки може да кандидатства за намаляване на таксата и всеки има шанс поне с малко да си я намали. Това ми се струваше ОК.

# 239
Че за какво друго е този форум, ако не да си разсъждаваме и да обменяме мисли, становища? Не сме комисия по ценообразуване на таксите, я! Нито пък някой се е наредил пред АК с плакати да протестира!
Както се вижда и от някой други училища, таксите около 3000-3500 евро са поносими за средната класа в БГ, докато тези от 5000 и нагоре вече стигат границата на болезненост при много от родителите. Поне мен, нашата нова такса от 5000 без храна и транспорт ме накара да се препотя и да извадя калкулатора..... и да се попитам съвсем сериозно дали ще пострадат ваканциите - ски, море? - при 2 деца си е страшничко  Cry

Имам познати, чиито голямо дете е в АК. Родителите имат някакви възможности, но все пак са на заплата в БГ - стандартна средна класа, второто дете е 7 клас сега и да ви кажа - няма да се справят с 11 хил. на година. И си е лична трагедия при тях. Няма нищо по-гадно от това да не можеш да дадеш на второто това, което даваш на първото.

Но в крайна сметка това май е първа година с новите правила и ще видим кой ще получи облекчение в таксата, каква е системата. Ние също не се целим в американската система, просто ми стана интересен разговора.

Мисъл, а ти сигурна ли си, за спонсорството на родителите в АК - мен ми е леко неприятна тази мисъл. В смисъл няма ли вреоятност да спонсорират дечицата от някое друго голямо американско място, а не точно от другите родители? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт