КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 410
  • 329
  •   1
Отговори
# 240
Много сте единодушни в мненията си, че има ли пари, няма висок интелект. Все крадци ни се привиждат. Плащаме луди пари за подготовка за колежа но ни се свиди после като влезем. ...Това ми е твърдото осъзнато мнение за новите високи такси,  не става въпрос за никакъв патриотизъм. Разбирам им логиката защо вдигнаха таксите и защо се интересуват кое дете от какво семейство е и дали идва от частно училище. Не разбирам мисли от сорта има ли пари са крадени, децата на заможните са глупави по презумпция........Много енергия хабим в такива празни разсъждения.

Нещо не сме се доразбрали. Никъде не сме казвали, че хората с пари са непременно крадци и измамници.
Но Rila много добре е обяснила точно този аспект с укриването на доходи и разпределянето на средства там където трудно могат да бъдат проследени. И мисля, че няма спор че има и доста такива личности сред заможните българи. Слава богу аз познавам и от другия тип.
Най-вече изобщо никой и никъде не е споменавал, че децата на богатите са глупави. Но лично аз споменах, че децата не не дотам богатите също могат да се случат умнички и да имат желание да учат в добро и реномирано училище.
Парите за подготовка за АК едно мое познато семейство изтегли като банков кредит / със срок за изплащане 5 години/. Те знаеха, че детето им е супер талантливо и интелигетнто и всички бяха уверени, че инвестицията си струва. Така се и оказа синът им е блестящ ученик и доколкото знам плаща някаква символична такса. Така че това че някой е дал повече пари за подготовката на детето си не винаги значи, че ги рине с лопатата на двора.
Още не сме ти свикнали на начина на разсъждение, но ни дай малко време. Съзирам известни противоречия в постовете ти в началото твърдеше, че било въпрос патриотична гордост да платиш повече /ако си заможен/, за да подпомогнеш с този акт и някой друг, след това пък в сегашния си пост твърдиш, че не става дума за партиотизъм Wink.

Въпреки това разсъждаваш интересно и е любопитно за мен да те чета.

И ние не критикуваме АК просто коментираме механизма за определяне на заплащането на таксата и май:) и Шунка са обяснили добре кои са тънките и невинаги доказуеми моменти. И че логиката е прекрасна, но не и за родните ни условия.

Всъщност таксите ги разнищихме вече и на мен ми е любопитно да науча повече за кухнята - изпити, класиране, разпределяне по паралелки ....

# 241
Вижте, идеята на американските колежи и университети по света не е да се грижи за умните дечица от съответната страна. Идеята е чрез обучението децата да се американизират и да се спечелят за идеите на САЩ, като в последствие в съответната държава се образува общност от професионалисти и хора на високи позиции, които после ще подкрепят техните политики и влияние по света. Разликата в таксите за обучение до сега се е покривала от фондации, най-вероятно подкрепяни от самото правителство на САЩ. Да ама е криза и много такива плащания вече са невъзможни. За да се оцелее се минава на план Б - продължаване на обучението, но вече за който може. Е, вярно е, че някои от кадърните ще отпаднат, но това не е болка за умиране. Кандидати има достатъчно и те ще продължат да бъдат обучавани в същия стил и дух. Така че плащайки по-високи такси в АК родителите няма да спонсорират децата на стипендии, а ще си покриват собствените разходи. Разликите в намалените такси ще бъдат много по-малки от досегашните и отново ще бъдат поети от американска страна. Идеята, че родителите плащащи високи такси поемат част от стипендията на друго дете (което е умно, но родителите не са състоятелни) не ми изглежда реална, не и при такса от 5500 Евро. Базата на АК е голяма, имат библиотека, много спортове, заплатите на учителите там са по-високи в сравнение с всички други ЧУ в Бг, т.е. разходите по подръжка на обучението са много по-големи в сравнение с другите ЧУ. Най-вероятно само ААУ прави изключение, но то също не е българско ЧУ.
Много ми е интересно как точно ще бъдат определени кои деца ще получат подкрепа и в какъв размер от таксата. След тази година много неща ще са по-ясни.

# 242
Здравейте, да се включа и аз набързо с един пост за АК. Доколкото разбрах от Теди, големият ми син, 9 клас в АК, стипендии ще се отпускат (говорим обаче за новопостъпили, нали така, от новите кандидати), само при финансова необходимост на родителя. Аз си представям нещо такова. Детето ти е прието да кажем трето, но имаш възможност да платиш 2000 евро, защото си лекар, а не бизнесмен. Говориш с оторизираното лице в колежа, представяш нужните документи, част от таксите ти се опрощават. Но за това трябва академичното представяне на детето да остане на ниво или нещо такова. Поне дотолкова разбрах от обясненията на моя тинейджър. Или пък ако си плащал таксата си и в един момент останеш без работа от кризата и не можеш да я плащаш вече, а детето ти е с висок успех, отиваш, пак разговаряш, пак документи, тоест кандидатстваш за частична стипендия и ти я предоставят, ако преценят, че заслужаваш. Не е лошо като политика, премахнали са масовите частични стипендии (и Теди е с такава, впрочем, не е на високата такса, представи се много добре на приемния изпит). Вярно, че много хора ще се затруднят, но пък и много няма да се затруднят, просто трябва да се свикне с тази мисъл, че няма да има две такси, определящи се от приемния изпит. Догодина въпросът изобщо няма да се дискутира, както вече сме забравили, че в първите години първият по успех изобщо не плащаше такса. А сега относно таксите - тези, на които им е непосилно, просто могат да кандидатстват за стипендия, а от друга страна ще окажат натиск на децата си да се представят по-добре, което е добре за самите хлапета. Примерно моят Теодор сега е изпаднал в толкова мързелив период, че едва задържа успех около 5 и под, а аз нямам нерви да го натискам да учи и да му държа лекции. А ако трябваше да го натискам за стипендия и нямах възможност да плащам таксата му и разчитахме на помощ от АК, ако изборът му беше успех над 5,50 или си аут, сигурно щеше да положи повече усилия. Така че новата система, като се замисля, гарантира по-добро академично представяне на всички ученици, с частични стипендии. (И тук хората бързо ще се научат да кандидатстват за стипендии, когато нямат доходи, а искат децата им да получат добро образование).

Виждам, че има и родители от ЕСПА. Там е вторият ми син. Новото пък там е, че искат таксите наведнъж, иначе са увеличени. От догодина и третият ми младеж ще трябва да тръгва на градина и както вървят нещата, с това темпо май ще отделяме едно 15-20 хиляди евро годишно за образование, съвсем като в европейска държава... Дай боже да си запазим доходите и възможностите, защото както каза една майка, е ужасно да не можеш да дадеш на всичките си деца, това, което си дал на първото.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 09:22 от Stella Maria

# 243
Виждам, че има и родители от ЕСПА. ... Новото пък там е, че искат таксите наведнъж, иначе са увеличени.

Stella Maria това значи ли, че ако платиш таксата наведнъж ще си по старата?
Калкулацията ти за тримата лекинко ме притесни  Wink, но да са ни живи и здрави само и най-вече ние да сме живи и здрави, за да можем да запазим доходите си в нужните граници Peace

Благодаря за подробностите около АК - звучи логично и справедливо, дано наистина така се случи и на практика. Peace
А иначе съм съгласна с Галя за лобито, не че има нещо лошо .... просто аз нямам симпатии към тази нация.

# 244
Стела Мария, твоето обяснение на новата финансова политика на АК звучи далеч по-нормално и не е нещо ново под слънцето. Снощи си легнах с мисълта що за промиване на мозъците е вдъхновението да си спонсор на талантливи деца. Не, че е лошо, но всичко както беше описано тотално изхвъля зад борда деца с по-ниски доходи и накрая какво - за 100 места 100 души ли ще се състезават? Ами при тази ситуация язък за АК досега и който може да си плаща и да бъде спонсор, едва ли няма да му светне лампичката, че това е не е точно желаната среда. Да, малко изсилих нещата, но моделът на спонсорство и давай всички да си плащаме пълната такса или просто да не мечтаем за АК, щом не можем да си го позволим, никак не ми хареса. Спомням си един велик пример: "Вдигнаха цената на хляба", "Ураааааааааа!". Wink

ПП Макар че пак остава основният въпрос как ще се определя дали наистина всички декларират реални доходи. Но скоро ще разберем вероятно.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 09:41 от май :)

# 245
Лени, моят син става предучилищна, а те са на различна такса от ДГ, а не знам каква е била таксата за предучилищна миналата година. Но таксата за ДГ беше 3700 евро и сега виждам, че пак е 3700 евро, но само ако я платиш наведнъж, другия вариант е две вноски по 2100 евро.

Иначе за предучилищна е 4100, пак ако е наведнъж. Иначе мисля, че беше две вноски по 2300 или нещо такова.

Май, няма такива неща, просто си въвеждат хората системата, която отдавна вече е приета по света - ако искаш да плащаш по-малко, представяй се по-добре академично. Поне така разбрах аз от Теди. Досега не беше много справедливо, защото веднъж си се представил ок на изпита, а после може да те гони мързела (както е в нашия случай, да ми е жив и здрав пуберът) и пак сме на ниска такса.

# 246
Stela Maria, това не са мои мисли, а по-скоро есенцията ни от вчерашната дискусия с Misal или поне така схванахме тезата му. Затова и задълбахме да обсъждаме новата политика на АК. Така както го описваш си е напълно нормално и не е нещо ново за световната образователна система. Wink

# 247
Да, да, прочетох дискусията.

Уточнявам, че тази информация я получих от Теди, може и той да не е разбрал нещо, не ми е дадена от учител или официално лице от АК.
Съмнявам се някой родител, който може да плаща таксата, да тръгне да кандидатства за стипендия, прекалено бюрократично е, сигурно ще го проверят и имотно, и по всякакъв начин. А и малко ще е нелепо да настояваш за стипендия, и същевременно да си караш детето с чисто новото ауди А8, например.

# 248
Stella Maria е да това е логично в повечето ЧУ таксите са най-ниски именно като ги платиш наведнъж / при нас има опция да се плаща още на 2 вноски или месечно, като последното май излиза най-скъпо естествено/.
Таксите ви за новата учебна година са доста приемливи апропо, очаквах далеч по-големи висоти при вас.

А иначе системата за бонифициране според академичните резултати е стара като света и наистина доста ефикасна  Peace
Като студентка получавах стипендия първите две години, след това се замотах да работя, да ходя напред назад и увиснах за една година. Наложи се доста дълго да се заседя на някои си части, за да си възстановя стипендията отново  Wink.
Системата е много добра и работи Simple Smile

# 249
АК няма да се обяснява на никой защо отказва финансиране. Това не е държавен орган. Бъдете сигурни, че ще отсеят добре нуждаещите се. Даже по дрешките ще ги познаят, да не изпадам в подробности за по-сериозни критерии.
И като ти откажат, събираш семейния съвет и решаваш:
Пример 1- майната ви в АК, има и други у-ща
Пример 2-отрязваш нещо от разходите. И тук вариациите са вече много, от почивка за едни до продажба или ипотека на апартамента им за други.
Прочетете как родителите на Петко Бочаров някога са изучили него и брат му в колежа.
Никой ли не е чувал за прости хорица, продавали някога ниви за да изучат синовете си. Ама днес първо проверяваме морето и ските ще осигурим ли.

# 250
АК няма да се обяснява на никой защо отказва финансиране. Това не е държавен орган. Бъдете сигурни, че ще отсеят добре нуждаещите се. Даже по дрешките ще ги познаят, да не изпадам в подробности за по-сериозни критерии.
Пример 2-отрязваш нещо от разходите. И тук вариациите са вече много, от почивка за едни до продажба или ипотека на апартамента им за други.
Прочетете как родителите на Петко Бочаров някога са изучили него и брат му в колежа.
Никой ли не е чувал за прости хорица, продавали някога ниви за да изучат синовете си. Ама днес първо проверяваме морето и ските ще осигурим ли.

Ако това е новата политика на АК и ти си представител на АК, май масово ще се премине в скоро време на Пример 1. Жалко!
Умният човек все ще си изучи добре децата с или без АК.

# 251
Мисъл, пфу, колко пасивно агресивно!
Какво целиш, нерегистриране Госте с цялото си излияние и циклене? Любопитно ми е!

# 252
И на мене ми е трудно да схвана  newsm78

# 253

Ако това е новата политика на АК и ти си представител на АК, май масово ще се премине в скоро време на Пример 1. Жалко!
Умният човек все ще си изучи добре децата с или без АК.

Именно!
Беше ми интересно да те чета в началото, но е очевидно че ти не желаеш да влизаш в диалог, а искаш да си последна инстанция и назидателно да ни сочиш мястото в коневръза.
Благодарим ти че ни ориентира - отивам да правя инвентаризация на нивите, че да видим дали ще ми стигнат да изуча трима сина. Ските и моретата се отменят за около 15-тина години то се подразбира ....
Дрешките и екскурзиите в чужбина тоже.
Остани си със здраве и пожелавам на АК повечко патриоти като теб, тъкмо няма да има нужда да пестят от закуски, за  да ни финансират децата.

И на мене ми е трудно да схвана  newsm78

Maria.St то няма нищо за схващане. Важното го е обяснила Stella Maria , останалото са упражнения в полемика и за жалост чесане на клавиатурата  Sad, аз се надявах нещо да си изясним, нещо да успеем да развием като теория. Просто да видим нечия позиция, различна от нашата. Уви за пореден път се убеждавам, че понятието толерантност не фигурира в нечии ценности. Особено пък когато можеш да се скриеш зад анонимността и да се правиш на вся и всьо!

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 15:20 от Lennyh

# 254
Мисъл, извинявай, но не мога да разбира дали в крайна сметка си за или против АК и финансовата им политика.

Общи условия

Активация на акаунт