Гръцки език (начинаещи)

• 314 370
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
neky, да знаеш, че си е трудничък.
Има още един падеж в допълнение към тези, които сега съществуват, но ако знаеш съвременния гръцки, ще ти е по-лесно!
Формите на глаголите често са различни, особено неправилните, особено "съм"  Crazy
И произношението е с малко по-различни правила ...
Аз не съм чак толкова напред със съвременната гръцка граматика, та не мога да кажа до колко си приличат, но всичките ми гръцки приятели и познати казаха, че е доооооста по-сложен от съвременния Simple Smile
Но ако имаш желание, няма да ти се опре  Mr. Green
Особено ако знаеш съвременния гръцки Wink

# 256
  • На брега на реката
http://www.greek-movies.com/

Тук може да се гледа и от България  Mr. Green

# 257
Посетих изложението на книгата в НДК. Имаше гръцка литература - учебници на Бабиньотис, Триандафилидис, учебника за чужденци на Солунския университет, речници и други.
На изложението не се продават, а само се представят. Казаха, че могат да се купят в
културния център на ул."Бенковски", но не уточняват цени.

Гръцка фондация за култура
София 1000
ул."Бенковски"51

# 258
Какво стана, къде изчезнаха учещите гръцки?  Grinning
Искам да ви питам знаещите гръцки за страдателния залог или пасивните форми на глаголите.
Нещо много се обърках като се опитвах да превеждам и имам чувството, че в гръцкия се избягва пасивната форма на глагола, а се предпочита активната.

Например - как бихте превели "Тя е обичана от него"?

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 17:14 от щастлива

# 259
Някой знае ли къде да намеря аудио самоучител по гръцки език,в който обаче обучението да се провежда на български език/освен гръцкия разбира се/.
Благодаря предварително!!!

# 260
аз намерих тук в темата.
 но пък се чудя дали има разговорник -ДИАЛОГ.
отработени диалози,на двата езика.
   а дали няма аудио и към тях текстово допълнение на упражненията?
тук има и сайт за начинаещи диалог и клип-ако има  и други подобни ще съм много щастлива да разбера за тях.

# 261
Аγαπιέται απο αυτον, но звучи много странно и не се употребява . Обаче  "Αγαπιούνται - обичат се" се употребява много често. След малко ще храня бебока, но по-късно като заспи ще потърся и ще ти препиша някои неща. Страдателен залог в българския не означава непременно и на гръцки. Има и разлики - напр. "βαριεμαι  - скучая" на гръцки е страдателен, но на български не.

# 262
  • София
Къде съм бляла,та сега намирам тази тема  ooooh!
Много интересно,започнах да я чета отначало,сега отивам да си дочитам  Grinning

# 263
Искам да ви питам знаещите гръцки за страдателния залог или пасивните форми на глаголите.
Нещо много се обърках като се опитвах да превеждам и имам чувството, че в гръцкия се избягва пасивната форма на глагола, а се предпочита активната.

Здравейте!
Хубава тема имате и ако знам нещо, ще помогна с удоволствие.
Относно пасивната форма на глагола, вероятно имате предвид страдателната такава (?!) - еднакво се употребяват, в зависимост от общата култура, възпитанието и мирогледа. Точно както и при нас. Малко българи биха избрали тази форма на изразяване, която сте посочила. Биха избрали да кажат просто "Той я обича".
Но ако искате да преведете точно "Тя е обичана от него", то е добре да сте наясно с времето, което използвате в този превод. В нашия език времето, което слагаме по подразбиране е сегашно време и го ползваме него като основно. Но на гръцки най-използваната форма на глаголите е в сегашно еднократно време. Примерно ние казваме "Отивам да работя" и се разбира, че ще работим до откат, а те ползват "Отивам да се изработя" - т.е. еднократно.
Но е добре да обърнете внимание, че думата "обичана" не е глагол изобщо. Тя е прилагателно. Затова и би могло на гръцки език да се каже чрез възвратната форма на глагола "αγαπιέμαι", или преведено на български "обичам се" (в съответното лице и число), но би могло и да се каже чрез прилагателното "обичан".
Но ето и превод на исканото:
"Αυτή είναι αγαπητή απ'αυτόν"

# 264
 трябва да знаеш перфектно бг граматиката,за да можеш безгрешно да практикуваш чужди езици.
  всички тези времена,видове глаголи,
 върви и обяснявай на някой който и на представа си няма за -пълен и не пълен член. какво е ,къде стои в бг,и в чуждия език.
 много сложно стана напоследък , но вие сте прекрасни.

# 265
Angola,

Чрез превода променяш смисъла и казваш друго.
Преводът е като този на neky.

# 266

Здравейте!
Хубава тема имате и ако знам нещо, ще помогна с удоволствие.
Относно пасивната форма на глагола, вероятно имате предвид страдателната такава (?!) - еднакво се употребяват, в зависимост от общата култура, възпитанието и мирогледа. Точно както и при нас. Малко българи биха избрали тази форма на изразяване, която сте посочила. Биха избрали да кажат просто "Той я обича".
Но ако искате да преведете точно "Тя е обичана от него", то е добре да сте наясно с времето, което използвате в този превод. В нашия език времето, което слагаме по подразбиране е сегашно време и го ползваме него като основно. Но на гръцки най-използваната форма на глаголите е в сегашно еднократно време. Примерно ние казваме "Отивам да работя" и се разбира, че ще работим до откат, а те ползват "Отивам да се изработя" - т.е. еднократно.
Но е добре да обърнете внимание, че думата "обичана" не е глагол изобщо. Тя е прилагателно. Затова и би могло на гръцки език да се каже чрез възвратната форма на глагола "αγαπιέμαι", или преведено на български "обичам се" (в съответното лице и число), но би могло и да се каже чрез прилагателното "обичан".
Но ето и превод на исканото:
"Αυτή είναι αγαπητή απ'αυτόν"

Извинявай Angola, но смисълът на това, което си написала е по-различен. пр. Αγαπητή Μαρία - Скъпа Мария, но не и в смисъл обичана от него. Ако си държиш на изречението, поне трябва да смениш απо с για.

# 267
Много благодаря на lana, neky, Angola за предложенията за превод Simple Smile
Наистина трябва добре да познаваш особеностите на граматиката, за да можеш да превеждаш добре.
Аз съм по-наясно със старогръцката граматика, отколкото със съвременната и не знам до колко мога да прилагам старогръцките правила днес  newsm78
Например в старогръцкия има двойна форма, когато е за двама души (ед.ч, двойна форма, мн.ч), която май е отпаднала днес?
Също глаголите имат активна, медиум и пасивна форма като медиум и пасивната завършват на μαι в 1 л.ед.ч
И окончанията ми се струват различни, например първичните окончания за активната форма на глагола са ω, εις, ε, μεν, τε, ουσι, първичните за медиум и пасивната форма са μαι, σαι, ται, μεθα, σθε, νται, вторичните окончания за активната форма на глагола са μι, ς, -, μεν, τε, ν (3 л.ед.ч няма окончание), а вторичните за медиум и пасивната форма на глагола са μην, σο, το, μεθα, σθε, ντο.
Формата на правилните глаголи за различните времена се образува с различна комбинация от окончания и аугмент (как да го преведа това - ε преди корена на глагола или удължаване на първата гласна).
В допълнение има глаголи, наречени verba contracta, чийто корен завършва с гласна и те се спрягат по малко по-различен начин.
Има и група неправилни глаголи, които се учат наизуст и не следват никакви правила при спрягане и образуване на различните форми за различните времена.
А βαριεμαι е deponent глагол, с медиум/пасивна форма, но активно значение.
Такъв е и ерхоме например Simple Smile

# 268
Каква е разликата между медиум и пасивната форма. Честно да си кажа ми се струват еднакви.

Ако на някой му е интересно ето малко граматика по темата:

ενεργητική φωνή       υποκείμενο     +   ρήμα    +     αντικείμενο
                                  Η Μαρία              ποτίζει          τον κήπο.

παθητική φωνή         υποκείμενο       +   ρήμα     +  ποιητικό αίτιο  (από + αιτιατική)
                                  Ο κήπος              ποτίζεται           από τη Μαρία.

Глаголите се спрягат така:

έρχομαι         αγαπιέμαι    πληροφορούμαι   κοιμάμαι
έρχεσαι         αγαπιέσαι    πληροφορείσαι     κοιμάσαι
έρχεται          αγαπιέται    πληροφορείται     κοιμάται
ερχόμαστε αγαπιόμαστε πληροφορούμαστε κοιμόμαστε
έρχεστε         αγαπιέστε    πληροφορείστε     κοιμάστε
έρχονται   αγαπιούνται     πληροφορούνται   κοιμούνται

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 16:16 от neky

# 269
Медиум е като нашите възвратни глаголи, когато правиш нещо върху себе си.
Мия се, обличам се, радвам се ...
Пасивните са страдателния залог предполагам, когато друг извършва действие върху теб.
Поне така ги преведе професора като използваше съответните глаголни форми на норвежки  newsm78
Обикновено в старогръцкия формата за медиум и пасивната форма на глагола са еднакви, но невинаги - някои глаголи и времена образуват отделна форма на глагола за медиум и отделна за пасивност.
Трябва да седна някой ден след сесията с една гръцка граматика да видя кое е останало от тези правила, кое се е променило и кое е изчезнало.
Например забелязах, че от старогръцкия двойното "т" е преминало в двойно "с" в днешния език.
Например θαλαττα в θαλασσα.
Но ще направя и друго уточнение, че не помня дали споменах - в старогръцкия има един падеж повече, така че езикът определено върви към опростяване.
Относно медиум глаголите, понякога медиум формата на глагола просто има друго значение.
Пример - αιρεω е един от стоте глагола в старогръцкия за "взимам", а αιρεομαι означава "избирам".

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 16:47 от щастлива

Общи условия

Активация на акаунт