Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 527
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
ФРАНСИС ХОДЖСЪН БЪРНЕТ – "ТАЙНАТА ГРАДИНА"

Сирачето Мери Ленъкс и нейният болнав братовчед Колин живеят в големия мрачен замък на имението Мисълтуейт. Двете деца имат всичко, но са капризни, самотни и нещастни. С помощта на едно селско момче, здраво и весело като самата природа, те откриват Тайната градина и скритите в нея чудеса.
Франсис Бърнет (1894-1924) е родена в град Манчестър, Великобритания. Много млада се преселва в САЩ. Седемнадесет годишна тя публикува първите си разкази. Автор е на повече от деветдесет книги, предимно за деца. Бърнет си спечелва голяма популярност с романите: "Малкият лорд Фаунтлерой", последван от "Малката принцеса". Най-известната и превеждана книга на писателката е "Тайната градина".

СЪДЪРЖАНИЕ
Никой не остана
Господарката Мери все се чумери
През мочурливото поле
Марта
Плачът в коридора
Някой плачеше
Ключът към градината
Червеношийката, която показа пътя
Най-странната къща, в която някой някога е живял
Дикън
Гнездото на дрозда
Ще ми дадете ли парче земя?
"Аз съм Колин"
Един малък ражда
Как се строи гнездо?
Няма! - каза Мери
Истерия
Не трябва да губим време
Пролетта дойде
Аз ще живея вечно
Бен Уедърцтаф
Когато слънцето залезе
Магия
Нека се смеят
Завесата
Това е мама!
В градината
За книгата и автора

Страници от книгата: 01 02 03

# 691
  • Варна
тя съвсем не е неизвестна  Laughing мисля, че беше в 100 книги на голямото малко четене

# 692
Не зная как се сетих тези дни за една книга от моето детство-

http://knijenmagazin.com/displayimage.php?album=4&pid=2549#top_display_media,

по която имаше и много впечатляващ детски телевизионен театър

# 693
МОРСКИ ПРИКАЗКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ
СЪСТАВИТЕЛ: ЧАВДАР АЛАДЖОВ

Бележка на съставителя
Идеята на Държавно издателство - Варна да се издаде антология на морски приказки от цял свят е чудесна. Подобна антология, доколкото ми е известно, не е издавана досега не само у нас, но и в чужбина. За първи път тя се роди и оживя на българска земя, под родно небе, на Черноморското крайбрежие…
Подбирането и съставянето на сборник с морски приказки от цял свят е интересна и занимателна работа. От хилядолетия хората са плавали по вълните, но не са познавали морето така, както ние днес го познаваме. За тях то е било тайнствено и страшно. Никой не е можел да проникне в глъбините му. Затова и хората си представяли, че животът в него е като живота на сушата. Или чисто и просто изваждали морските жители от водата и ги карали да действуват на земята… И всяка нова история за непознатото море се понасяла като вълна от уста на уста и като всяко народно творчество достигала до четирите краища на света. Така вълшебната мелничка, която мели сол и осолява морето, се намерила и в Гърция, и в Испания, и в Англия, и в Естония. Ала коя мелничка да предпочетеш? Разбира се, най-сладкодумната, най-интересната! Но понякога до други народи са достигали само отделни мотиви, отделни фигури и положения, отделни образи. И ето че срещаш една и съща ситуация в различни приказки. А всички те са хубави и не ти се ще да изоставиш нито една! Тогава? Прибягваш към опита, който се е натрупал за векове от древните народни певци до днешните майстори-разказвачи: да се посъкратят едни приказки, други - да се пригодят, трети - да се преразкажат. Но най-голямо повторение се среща в наименованието на приказките. Обикновено заглавията са "морски", за "син", "дъщеря", "рибар", "рибка", "рак" - при това най-често "златни" - и прочие и прочие. Ето защо се наложи намеса и в заглавията. Дали е била необходима и доколко е успешна, може да се съди от съдържанието, където всичко е отбелязано точно и е лесно да се съпостави.

Чавдар Аладжов

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 21:18 от krem-karamel

# 694
Да припомня за Приказки за ПъкЪла и ТъндАла от Александру Митру Simple Smile

# 695
За съжаление не успях да прочета всички 40 и кусур страници, затова ако се повторя, моля за извинение.

Търся една книга от детството ми, на която не помня, нито заглавието, нито автора. Историите бяха за едни деца, в чиято страна всички носеха имена, които започват с буквата "Л" - Лимонадения Лальо, Ленения Лени... само едно момиченце, което много обичаше спанак и имаше цяла градина от него, се казваше Спаначената Лидка. Книгата беше с тъмнозелена мека корица.

Не дадох особено много насоки, но все пак, ако някой се сети, би било чудесно! Simple Smile

# 696
Morgy, заповядай:http://www.mobilis.bg/mobilis/zlaten-prah-po-miglite.html

Златен прах по миглите на Лора Василева.
 Имаме у дома това издание на Фют и съм я чела на сина ми като беше по-малък.

# 697
bilba, благодаря ти!   bouquet

Никога нямаше да се сетя! Особено сега като е преиздадена, дори и корицата не би ми подсказала!

# 698
  • София
Книгите на Макс Лукадо са прекрасни - стойностни и пълни с ценности.
Например: "Ти си скъпоценен" е една от тях.
Има ги и на английски. А също и в интернет.
Прекрасен ден   bouquet

# 699
# 700
Изчетох цялата тема и мисля че не я срещнах тази моя много любима книжка, която и със щерката няколко пъти сме чели :

Кузман Кръстев - "Мустаците на котарака Моро"

Наскоро търсих нещо друго издавано от него и открих само - "Приключенията на Веселушко"

както и още една - "Бам-по главата", която обаче за съжаление е с изчерпан тираж.

# 701
# 702
  • Варна
"Толкова чудни неща вършат птиците " автори Леонора и Артър Хорнблоу.

# 703
Една чудесна книга от близкото минало:

# 704
  • Пловдив
За по-малки дечица препоръчвам любима поредица на сина ми - "Във вълшебната гора" и преди всичко книжките от поредицата, на които автор е Атанас Цанков http://www.book.store.bg/c/p-pc/id-2186/s-1/knigi-ot-atanas-cankov.html - много добре римувани, с много хумор, които децата могат да разберат. И чудесни илюстрации.

Общи условия

Активация на акаунт