Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 503
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Рицарят на бялата дама и Как станах кинозвезда са на Хаим Оливер (български писател). За съжаление и те не са преиздавани, единствен шанс да си ги имате от вашето детство или антикварните книжарници.

# 46
  • Варна
Много хубава тема! Аз много харесвам Олга Кръстева - "История с куче, без куче".

# 47
Конкретно по темата - нали е за не толкова известни автори - Р.Л. Стайн - "Кажи Зеле и умри", "Стой далече от мазето" и "Добре дошли в лагер Кошмар". Това са детски трилъри и са за деца над 8-9 годишна възраст - за да си ги четат сами. Май сред децата са по-известни, отколкото сред родителите.
О, не знаех, че е излязла и третата. Първите две ги изчетоха на един дъх. Ура! Още една идея за ваканцията! Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 48
     Руските приказки на В.Сутеев - "Пиле и пате", "Трите малки котета", "Под гъбата", "Кой каза мяу", "Корабчето", "Капризната котка", "Петелът и боите", "Различни колела", "Мишлето и молива", "Живите гъби" и др. ми бяха любими. Сега са любимите приказки и на дъщеря ми.
http://detstvoto.com/index.php?newsid=1339

Сутеев е на голяма почит у дома!Негова е първата книжка, прочетена от синът ми.Много лесно и бързо я прочете, защото има много картинки,на които пък се радваше малкото му братче!

# 49
"Пчелица". Мисля, че също беше на Андре Мороа. Имах и още една любима, ама не се сещам заглавие и автор. За едно момиче, което отиде до страната на феите и се сдоби с пръчица и крила. Другите всички са споменати тук.

# 50
Соня Момчилова - " Летните приказки на Мария"
Красимир Машев - "Кухненски слон"
Кръстю Станишев - "Ключе за уста"
Огнян Грджиков - "История с мечо, с патоци и с лиса - история, дето съвсем ще ви слиса"
Шарл Перо - "Пепеляшка" с илюстрции на Роберто Иноченти /страхотни са/
Джани Родари - "Торта в небето"
А.П.Чехов - "Приказки"
Мая Дългъчева - "Пъстри приказалки"
Валери Петров - "Пет приказки" /голямото издание с твърди корици и страхотно акварелни илюзтрации/
Дора Габе - "Божа майка" /стихове/
"Италиански приказки"
Ангелина Атанасова - "Приключенията на Меги и Ваньо"
Станка Пенчева - "Зелената Жози"
Юлия Спиридонова - "Приключения с Джиго"
Леда Милева - "Балончето и розовата кукла"

всичките книжки, които съм изброила се намират в книжарниците.

признавам си, че при мен едно от водещите неща при избора на детска литература са картинките. още помня едно ужасно издание на Мечо Пух, в което той беше нарисуван тъмно син на фона на тъмно кафяво дърво. супер грозни илюстрации, заради които дълго време нямах добро отношение като дете към Мечо Пух.

# 51
признавам си, че при мен едно от водещите неща при избора на детска литература са картинките. още помня едно ужасно издание на Мечо Пух, в което той беше нарисуван тъмно син на фона на тъмно кафяво дърво. супер грозни илюстрации, заради които дълго време нямах добро отношение като дете към Мечо Пух.
Между другото, така е. С дъщеря ми започнахме "Д-р Дулитъл", издание от моето време. Е, илюстрациите са направо ужасни. След няколко глави Калина отказа да го четем с думите :"Мамо, страх ме е от този чичко." И мен би ме дострашало.

# 52
аз в тази връзка да си призная, че махнах книжките с грозни илюстрации. търся ги в други издания. това не означава, че омаловажавам текста, но за детска книжка задължително трябва да е придружен от хубава картинка.

и да похваля новите издания - много се стараят книжката да изглежда добре във всяко отношение. има страхотни книжки на пазара.

ето още няколко книжки /които бяха прибрани да се подарят по-късно, че напоследък ги отрупах моите дечурлишки с литература Mr. Green/ :

Ран Босилек - "Патиланци' /ново издание
Тома Лакардинов - "Две зимни приказки" /на тази май й изпуснах сезона... Grinning/
Виткор Самуилов - "Ние, мушмороците"
Любен Петков - "Сладкишът на доктор Сириус"

# 53
  • София
Писма на един дакел от Станка Пенчева
Книжките на Роалд Дал, които сте споменали също бяха много интересни на дъщеря ми - четох й ги когато беше на 7
Приказка без край на Михаел Енде - пак беше на 7, въпреки че според мен е за по-големи деца
После ще допълвам

# 54
  • София
.

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 11:03 от Angel_Dust

# 55
"Пчелица". Мисля, че също беше на Андре Мороа.
Сама се поправям- Анатол Франс.

# 56
  • Майничка
"Повелителят на крадците" и "Мастилено сърце" на Корнелия Функе -за ок.9-10-11г.
"Вярвай в еднорога" - Вики Блум, пак за тази възраст (з момичета Laughing)

# 57
Омагьосана зима
Невидимото дете
И двете са на Туве Янсон

# 58

Шарл Перо - "Пепеляшка" с илюстрции на Роберто Иноченти /страхотни са/
Джани Родари - "Торта в небето"
А.П.Чехов - "Приказки"
Мая Дългъчева - "Пъстри приказалки"
Дора Габе - "Божа майка" /стихове/
Леда Милева - "Балончето и розовата кукла"

моите любими детски книжки са
доналд бисед -..
на О Хенри също са мн хубавви...но май са приказки за пораснали деца Wink

Книжките на Роалд Дал,
Приказка без край на Михаел Енде

Ран Босилек - "Патиланци' /ново издание

Моля ви, хайде да се придържаме към темата - не толкова известни автори. Ако иска някой да отвори тема за любимите книжки, но на мен ми е по-интересно да науча за автори, които не са популярни, защото искам да запозная детето си с нови, модерни автори. Ако се замислите, сега на тези си години надали четете книгите, които родителите ви или бабите ви са чели, когато са били на вашата възраст - тоест всеки чете книгите на своето време и не разбирам защо трябва да бутаме децата все към "класиката". Не отричам "детската класика", ама с мярка.

# 59
Моля ви, хайде да се придържаме към темата - не толкова известни автори. Ако иска някой да отвори тема за любимите книжки, но на мен ми е по-интересно да науча за автори, които не са популярни, защото искам да запозная детето си с нови, модерни автори. Ако се замислите, сега на тези си години надали четете книгите, които родителите ви или бабите ви са чели, когато са били на вашата възраст - тоест всеки чете книгите на своето време и не разбирам защо трябва да бутаме децата все към "класиката". Не отричам "детската класика", ама с мярка.

не знам дали има смисъл да коментирам това изказване....но определено не е много коректно.
първо, защото не си авторът на темата. и критиката ти звучи малко претенциозно.
второ, защото на тези си години четем на децата си всякакви книжки. "бутам" децата си навсякъде- не само към съвременните автори, а и към класиката. още повече, когато е придружена с прекрасни илюстрации, от които повярвай ми детето също научава много.
трето, ако си беше направила труда да провериш, може би щеше да знаеш, че в цитираните от теб "класици" си включила и съвсем  млад автор, като Мая Дългъчева напр.

Общи условия

Активация на акаунт