Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 508
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
  • София
.

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 11:03 от Angel_Dust

# 61
  • На високо
Чудесна тема! За да не повтарям някои вече споменати автори ще добавя само Селма Лагерльоф с "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон" (не съм сигурна дали това е точното название на романа). Няколко пъти препрочитах книгата, когато бя 10-12 годишна....В момента върви и анимационен сериал по книгата  в събота и неделя сутин по Канал 1.
Друго за което се сещам е "Наследникът от Калкута" от Роберт Щилмарк - доста обемен роман, но увлекателен.
Не знам да ли да споменавам "Две години ваканция" от Жул Верн. Все пак той не е от малко известните автори. От него също"15-годишнияткапитан", "Децата на капитан Грант". Много са.
Да не пропусна "Стас и Нели" от Хенрик Сенкевич.
Също Майн Рид, Карл Май, Рафаел Сабатини.... Но и те са от популярните автори.

# 62
ако си беше направила труда да провериш, може би щеше да знаеш, че в цитираните от теб "класици" си включила и съвсем  млад автор, като Мая Дългъчева напр.

Пропуснала съм да я изтрия в цитата на списъка и щеше да е много по-ценна информацията ти, ако беше само тя спомената.

ами тези които в момента са  модерните и новите ги има навсякъде и така или иначе всеки ги чете на детето си.....
а приказките са си приказки.....
чесно казано - понеже ми цитираш небивалиците, аз от моето поколение не познавам и един човек, който да ги знае и да ги е чел, изобщо... може би ти ги знаеш но това не ги прави особено популярни....
за алабашия пък да не говорим.....Wink

А Доналд Бисет, Туве Янсон и "Приказки за страната  Алабашия" на Карл Сандбърг не са ли точно книгите, които "има навсякъде и всеки чете на детето си". Роалд Дал може да не ти е известен, но все пак преди 15-ина години и в България се разбра че е писал книги за деца.

Въобще не разбирам патоса ви срещу предложението ми да обменяме информация по темата, а не по принцип за детските книги.

# 63
Ако ми кажеш къде освен по антикварните има алабашия ще съм ти мн благодарна търсих я преди месеци и ме гледаха като изкопаемо в най-големите книжарници, в една малка опитах да поръча - в издателството отдавна нямало наличност...та съвсем сериозно - айде кажи къде я има тази така масова книга ...не онлайн....

Не съм в този бранш и няма как да имам тази информация. Аз "Алабашия" я купих преди 4-5 години и естествено след това не съм се оглеждала за нея. Оглеждам се за новопоявили се заглавия и неизвестни автори, но често установявам, че пропускам и затова се зарадвах на тази тема тук. Казах си - "Ей, вече ще съм в час" и ще купувам това, което се продава, а не (както ти в случая) да търся нещо, а то вече изчерпано или пък детето вече пораснало за съответната книга. Просто мисля, че в медиите рядко се пише, а даже никак не се пише за новоиздадени детски книги.

# 64
  • София
общо взето това което ти търсиш не е това за което авторката си е пуснала темата....има  си  информационни бюлетини от издателства и книжарници за новите книги вкл. и детски.....ако просто държиш да е най-новото.....

# 65
Моля ви, хайде да се придържаме към темата - не толкова известни автори. Ако иска някой да отвори тема за любимите книжки, но на мен ми е по-интересно да науча за автори, които не са популярни, защото искам да запозная детето си с нови, модерни автори. Ако се замислите, сега на тези си години надали четете книгите, които родителите ви или бабите ви са чели, когато са били на вашата възраст - тоест всеки чете книгите на своето време и не разбирам защо трябва да бутаме децата все към "класиката". Не отричам "детската класика", ама с мярка.

А замисляла ли си се, че продуктивността на авторите от времето на нашите баби, майки и нас, е била много по-голяма, отколкото в момента, когато комерса е насочен към телевизия и компютри? Ще се радвам да ми изредиш 20 детски книги написани след 1990 година и станали класика (Хари Потър го броим за 1 книга, нищо че са 7 тома  Mr. Green).

Иначе най-лесно ми е да те засипя с имена на непопулярни СТАРИ детски книги (някои и на известни автори), ноне виждам особена практическа полза от това, при условие, че повечето не могат да се намерят.
Това се случи на 35-ти май - Ерих Кестнер
Кой знае защо - Ейми Смит
Моят прадядо и аз - Джеймс Матю Крюс
Вилервале в южното море - Бенгт Даниелсон
Приключенията на Пешо от нашия квартал и неговата братовчедка Тинчето - Васил Цанев
Долу краставичния цар - Кристине Ньостлингер
Произшествие в Отърбъри - Сесил Дей Луис
Воля (някой я беше споменал по-горе)
Вълшебната дума
Зелени кестени (авторите не ги помня, чудно пасват на ранния пуберитет)
Тайната на оранжевата котка - Десет автора от десет страни
Тим Талер или продаденият смях - Джеймс Крюс

Доколкото чета първия пост, темата не е за НОВИ МОДЕРНИ автори, а за НЕ ТОЛКОВА ИЗВЕСТНИ автори. Което според мен не изключва НЕПОПУЛЯРНИТЕ книги на известните автори.

# 66
общо взето това което ти търсиш не е това за което авторката си е пуснала темата....има  си  информационни бюлетини от издателства и книжарници за новите книги вкл. и детски.....ако просто държиш да е най-новото.....

Аз търя ХУБАВИ детски книги - както е написано в темата, а не просто новоиздадени, каквото предлагат "информационните бюлетини от издателствата". Повече няма да пиша, за да не дотягаме на останалите, които моля за извинение - вероятно не съм разбрала темата Simple Smile

Благодаря Pachikrak - ще потърся някои от заглавията, които ти изреждаш.

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 11:58 от Arlena80

# 67

Моят прадядо и аз - Джеймс Матю Крюс

Моят прадядо я бях писала назад, но не помнех автора и се бях заблудила, че е от скандинавските страни. Спести ми търсенето Hug

# 68
"Смоговци" - Хървое Хитрец.

Тази книга се оказа една от любимите на мъжа ми. Аз лично много се смях. Нещо като "Малкия Никола", но в балкански вариант. Определено е за по-големи деца, че даже и за възсрастни.

# 69
Соня Момчилова - " Летните приказки на Мария"
Красимир Машев - "Кухненски слон"
Кръстю Станишев - "Ключе за уста"
Огнян Грджиков - "История с мечо, с патоци и с лиса - история, дето съвсем ще ви слиса"
Шарл Перо - "Пепеляшка" с илюстрции на Роберто Иноченти /страхотни са/
Джани Родари - "Торта в небето"
А.П.Чехов - "Приказки"
Мая Дългъчева - "Пъстри приказалки"
Валери Петров - "Пет приказки" /голямото издание с твърди корици и страхотно акварелни илюзтрации/
Дора Габе - "Божа майка" /стихове/
"Италиански приказки"
Ангелина Атанасова - "Приключенията на Меги и Ваньо"
Станка Пенчева - "Зелената Жози"
Юлия Спиридонова - "Приключения с Джиго"
Леда Милева - "Балончето и розовата кукла"

всичките книжки, които съм изброила се намират в книжарниците.

признавам си, че при мен едно от водещите неща при избора на детска литература са картинките. още помня едно ужасно издание на Мечо Пух, в което той беше нарисуван тъмно син на фона на тъмно кафяво дърво. супер грозни илюстрации, заради които дълго време нямах добро отношение като дете към Мечо Пух.

Eто с кого ще си менкаме книжки Simple Smile

хм, аз не знам кои са популярни и кои-не, ето мои предложения просто -

"Приключенията на Саламури" (вкъщи ще видя дали точно така се казваше)
"Момо"
"Страната на хилядите желания", "Тънкофини и лападунди"
"Приказките на Осмиянко"
"Панчатантра" - не е неизвестна, но отдавна не съм я виждала.
"Старогръцки митове и легенди" (Т.Кун - също не е неизвестна, но е нетрадиционен избор за шестгодишни)
имаше една за малкото великанче, вкъщи ще видя как се казваше авторът

# 70
хайде, де.
откога чакам някой, с който да менкаме книжки. Laughing

# 71
Да си призная не съм имала предвид само нови автори, когато пусках темата! Но мисля, че се разбрахте! Simple Smile

Темата се е раздвижила,има много заглавия и разбира се от това печелят нашите деца опознавайки и надявам се обиквайки все повече необятния свят на книжките!
Например за мен името на Дагмар Гайслер не беше познато.Чета на синът ми книжките за Ванда и той определено ги харесва!

# 72
Aнда, благодаря!
"Страната на хилядите желания", "Тънкофини и лападунди"
Точно тази не можех да се сетя как се казваше.  bouquet
А "Приключенията на Саламури" и аз много я обичах и даже наскоро си я свих от свеки, уж за детето. Mr. Green

# 73
Много хубава тема!!!
Извинявам се, че не давам нищо ново, но ми се иска да подкрепя мнението за тези книжки

"Маншон, полуобувка и мъхеста брада", страхотно четиво, за около 7-12г.
"Приказки от страната Алабашия", мисля, че ставаше за 5-10 г., ако не и за по-малки,
 и също "Страната на хилядите желания" (ах, как го помня още онзи гълъб с името "Смутен-засрамен"  Laughing ) - за 7-10 г., с удоволствие бих си гипрепрочела...
Както сте писали, тя е от Андре Мороа, но за първите две не се сещам за авторите...
Имам ги на тавана на старата ни къща, в която отдавна не влизаме и ме е страх да не настъпя някой паяк там  Laughing - може ли някой да ми каже авторите  и къде да ги намеря?  newsm78

Мисля, че определението "не толкова известни" автори не може да е много точно, защото известни за едни от нас може да значи неизвестни за други, така че не е лошо да споделяме всеки каквото се сеща, защо не, темата е толкова хубава и така  Hug

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 11:57 от шамЕнет

# 74
  • Пловдив
Много любима моя книга беше и "Илзе Янда на 14 години" от Кристине Ньостлингер. Само че тя е за по-голяма възраст, някъде след 12 г.

Общи условия

Активация на акаунт