Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 729
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
"Маншон, полуобувка и мъхеста брада", страхотно четиво, за около 7-12г.
"Приказки от страната Алабашия", мисля, че ставаше за 5-10 г., ако не и за по-малки,

"Приказки за страната  Алабашия" на Карл Сандбърг
"Маншон, полуобувка и мъхеста брада" е на Ено Рауд
Не знам сега колко са популярни "Приказките" на Вилхелм Хауф. Видях, че са преиздадени от няколко различни издателства. На мен ми бяха любими, но определено не са за много малки деца. Имам две книжки от моето детство и смятам това лято да ги връча на щерката. Наскоро разбрах, че Вилхелм Хауф е починал на 25 години. Потресаващо е колко богато творчество е имал за краткия си живот.
Друга любима ми е "Макс и Мориц" на Вилхелм Буш - невероятни стихчета и картинки.

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 00:13 от ДъраБъра

# 76
  • София
"Алфонс Треперибузков" на Герхард Холц
"Приключенията на Тошко Африкански" на Ангел Каралийчев

Не са нови, давам идея просто, много са забавни.

# 77
''Кой освободи топлия вятър''-Лъчезар Станчев

# 78
Повечето от детските романи са за възраст около и над 5г. Синът ми е на 3г. и вече са му скучни съвсем детските книжки с многото картинки..а и доста от приказките сме ги прочели по много пъти. Дали се сещате за някоя детска книжка...различна от сборниците с народни приказки, подходяща за такава възраст..може би някой кратък и много детски роман..или изобщо четиво подходящо за тази възраст, различно от снежанка, вълкът и козлетата, червената шапчица, поредицата за горските случки и всички производни.

# 79
Моята дъщеря беше на 2 и половина,когато бе запленена от джуджето Мук.Караше ме да й чета книжките често и ги знаеше наизуст.Те са цяла  поредица.На издателство "ФЮТ"

# 80
  • Варна
"Приключенията на Пластелинчо" беше ми любима, но за съжаление не помня името на авторката, само че беше чехкиня.

# 81
  • Пловдив
Моята дъщеря беше на 2 и половина,когато бе запленена от джуджето Мук.Караше ме да й чета книжките често и ги знаеше наизуст

Hug Жестоки книжки, имаме цялата поредица. Въобще Ангелина Жекова (преводачка на въпросната книжка) е страхотна поетеса. Търсих ги за подарък миналата година, но очевидно са изчерпани и не са допечатвани.

# 82
  • София

"Ани Манинен" - не съм сигурна дали така се казваше книгата, това е името на главната героиня, писателката беше финландка или шведка.
И още толкова много, чиито заглавия ми убягват...

Мадикен. Книжката е на Линдгрен.

Не съм прочела всички страници, Алиса сигурно я има, може би и "Книга за джунглата" (обожавам Кестнер от 1ви клас, когато се запознах с него), но може би и Кърууд би бил подходящ - Казан, Гризли
ааа...
Чудните пътешествия на... не помня името, срам, с дивите гъски,
Айвенхоу
Жул Верн, Майн Рид, Дюма, - подходяща възраст за запознаване (съдейки по мен и брат ми) - м/у 4 и 8

ааа... Как ли се казваше книжката за Тихчо... той беше парцалена кукла, започнала приключенията на един таван, благодарение на Баба Жилетка, която се саможертва, за да излезе Тихчо на свобода и да спаси града на сивите птици от сивотата им... но не помня ни заглавие, ни автор.

Ние Врабчетата сигурно е била спомената...

Том Сойер, Хък Фин, Принцът и Просякът сигурно са били споменати...

Пинокио...

Магьосникът от Оз...

# 83
  • София
Чудесна тема! За да не повтарям някои вече споменати автори ще добавя само Селма Лагерльоф с "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон" (не съм сигурна дали това е точното название на романа). Няколко пъти препрочитах книгата, когато бя 10-12 годишна....В момента върви и анимационен сериал по книгата  в събота и неделя сутин по Канал 1.
Друго за което се сещам е "Наследникът от Калкута" от Роберт Щилмарк - доста обемен роман, но увлекателен.
Не знам да ли да споменавам "Две години ваканция" от Жул Верн. Все пак той не е от малко известните автори. От него също"15-годишнияткапитан", "Децата на капитан Грант". Много са.
Да не пропусна "Стас и Нели" от Хенрик Сенкевич.
Също Майн Рид, Карл Май, Рафаел Сабатини.... Но и те са от популярните автори.

Мацка, с теб май сме били на една и съща вълна... само че Наследникът от Калкута е по- като за 10 - 12 според мен...

# 84
  • Bristol
А замисляла ли си се, че продуктивността на авторите от времето на нашите баби, майки и нас, е била много по-голяма, отколкото в момента, когато комерса е насочен към телевизия и компютри? Ще се радвам да ми изредиш 20 детски книги написани след 1990 година и станали класика (Хари Потър го броим за 1 книга, нищо че са 7 тома  Mr. Green).
Има, има, но са точно като Хари Потър, фентъзи и поредица от книги. Това е, което съвременните млади читатели търсят  Peace

Съвременен автор е Тери Пратчет, има няколко поредици от книжки за деца. Най-известната е преведена и на български, трилогията за Джони, която включва "Джoни и бoмбaтa", "Джoни и умрeлитe", "Сaмo ти мoжeш дa спaсиш свeтa". Мисля, че са разбираеми за 9-10 годишни деца, поне синът беше на толкова, когато ги прочете.

Поредицата на Teри Диъри, Стрaхoвитoтo в истoриятa. Исторически факти поднесени по изключително увлекателен начин за децата.

"Пoрeдицa oт злoпoлучия", на Лeмъни Сникeт. ТУК са само четири от книжките, поредицата е от 12 книжки.

Заинтригувахте ме с Приказки за страната Алабашия. Видях, че в онлайн книжарницата на Пингвините я има, може би може да се закупи от там  Thinking Погледнах творчеството на Карл Сандбърг в Уикипедия, за съжаление не видях тази книжка   newsm78 Може ли, който я има, да погледне и да ми даде оригиналното заглавие на английски  Flutter

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 03:17 от Merry

# 85
  • Пловдив

Мадикен. Книжката е на Линдгрен.

Не е верно. Точно "Ани Манинен" си е, а авторката е Маря-Лена Микола.

# 86
Повечето от детските романи са за възраст около и над 5г. Синът ми е на 3г. и вече са му скучни съвсем детските книжки с многото картинки..а и доста от приказките сме ги прочели по много пъти. Дали се сещате за някоя детска книжка...различна от сборниците с народни приказки, подходяща за такава възраст..може би някой кратък и много детски роман..или изобщо четиво подходящо за тази възраст, различно от снежанка, вълкът и козлетата, червената шапчица, поредицата за горските случки и всички производни.
Опитай с "Приказки по телефона" на Джани Родари. Повечето са дълги около страница.

# 87
Синът ми много харесва стихотворенията на Виктор Самуилов, особено "Ние мушмороците"- ето това издание http://books.janet45.com/big.php?id=bg143&pic=viktor-samuilov.jpg

# 88
  • Пловдив

Заинтригувахте ме с Приказки за страната Алабашия. Видях, че в онлайн книжарницата на Пингвините я има, може би може да се закупи от там  Thinking Погледнах творчеството на Карл Сандбърг в Уикипедия, за съжаление не видях тази книжка   newsm78 Може ли, който я има, да погледне и да ми даде оригиналното заглавие на английски  Flutter

Оригиналното заглавие е Rootabaga stories. Peace

# 89
  • Bristol

Оригиналното заглавие е Rootabaga stories. Peace
bouquet Голямо БЛАГОДАРЯ! Какво ли не въртях и суках за Rootabaga въобще не ми хрумна. Интересно заглавие и преводът му е интересен  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт