Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 852
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
"Патиланско царство" моя син много харесваше,четеше и се заливаше от смях-преди 2-3 години,сега е на 12  Flutter Книжката  я купихме от книжарница Пингвините,ама за издателство трябва да погледна.

# 151
  • София на морето
Мумитроловете на Туве Янсон е прекрасна книжка с много незабравими илюстрации Simple Smile

Peace

А, имате ли представа дали мога да си я закупя от някъде сега? Май ще ми е за трети път - все нещо им се случва Sad

Историите на Мумин от Туве Янсон са издадени в няколко книжки от издателство Дамян Яков (почти във всяка по - голяма книжарница в София ги има). На всеки бих ги препоръчала - мъдрост за малки и големи!

http://www.damyanyakov.com/index.php?option=com_virtuemart&p … id=5&Itemid=2
Туве Янсон има и страхотни комикси, които за съжаление не са издадени на български.

Бих препоръчала и новите книжки за Петсон и Финдъс - страхотни илюстрации и истории от издателство "Фют" - съвсем достъпна цена:
http://www.fiut.bg/index.php?page=shop.product_details&flypa … art&Itemid=32

# 152
Някой да купува български детски книжки и да ги чете на детето си? Нови автори, или класици като Радичков и Валери Петров?

А "Патиланско царство" дали е преиздавано скоро и дали би било интересно на "новото поколение" дечица?

Независимо, че темата е за малко известните автори, ще споделя, че чета на детето си приказки от изключително известни и популярни автори- класиците на българската литература- Ангел Каралийчев, Леда Милева-  приказки в стихове,  Ран Босилек- точно Патиланско царство му е сред любимите, дори почти наизуст научи"Излет".И тези  книги се харесват много ,независимо, че  съвремието на моето дете  е далече от приключенията, от начина  на  живот ,описани в книгите.А може би и точно заради това са му по-интересни, да се докосне до нещо непознато и примамливо

# 153
Дъщеря ми не може да разбере "Патиланско царство", лексиката я затруднява, отделно се налага да обяснявам доста неща от бита на героите. Изоставили сме я за момента, за да я пробваме пак на по-зряла възраст. Аз помня, че за пръв път са ми я чели именно на 4-5 годинки и досега ми е една от любимите детски книжки.  Peace

# 154

Жълтият Ламтурник
Нормално е дете на 5 години да има по-беден речник,затова са  и книгите,да го обогатяват,няма как да научат нещо сам-сами,ние техните родители  сме затова -да обесняваме ,което ги затруднява  Flutter

# 155
raliko, така е, ама красотата на Патиланци е в мерената реч и се нарушава, когато спираш да обясняваш на всяка втора дума.  Wink

# 156
raliko, така е, ама красотата на Патиланци е в мерената реч и се нарушава, когато спираш да обясняваш на всяка втора дума.  Wink

И при моите деца е така - губи се връзката с прочетеното ако спираш на всеки ред Peace Някъде на 7-8 години я оцени големия ми син!

# 157
Значи при нас също бе така като бе на тези години синът ми,спирам,обеснявам,после пак чета и така-няма как да искаш детето да слуша без да реагира.Напротив,нека казва което не му е ясно,и по начало при толкова малки деца трудно се ангажира вниманието дълго време,за това повече търпение и усмивки.Децата гледат нас,ако ние бързаме да претупаме книгата,и те няма да имат търпение да им я четем и обесняваме 5 часа Wink Например  той не обичаше да седи на едно място и да му чета-играеше си,забавляваше се,а аз му четях,така уж си чета,а в един момент той ме слушал много внимателно и идва да провери до къде съм стигнала Grinning

# 158
"Патиланци" е в списъка за летни книжки на първокласниците. Мисля, че тогава е подходящо да се прочете.
По принцип с книжките е точно толкова индивидуално, колкото и с всяко друго нещо. Всеки човек/дете/ по различно време узрява за различните книги. Важно е, когато все още ние решаваме или подбираме кои книги да се четат, да го правим с подходящите, за да не отблъснем детето от идеята да се чете. Ако видим, че някоя книга не му е интересна или го затруднява, или просто не е на тази вълна, по-добре да я сменим, отколкото да упорстваме да бъде прочетена.
В тази връзка, аз вечер преди заспиване чета 2 книжки - една за малката, която е на 3.5 и една за голямата, която е почти на 8. Тя може и сама да си чете и го прави, но това си е ритуал, който засега не мислим да махаме.

# 159
  • Пловдив
Преди известно време купих " Жълта приказка" на Леда милева - страшно ми хареса на мен, стихчетата са страхотни, римите - запомнящи - малкия ми син ги научи много бързо: " С нови жълти дрехи и каскет, ходи Заьо, ходи горд, напет, на ревера сложил даталина, а защо ли ? Има си причина, Той ще бъде ватман на трамвая,но....това е всъщност края. И т.н.

# 160
"Невероятните приключения на Карик и Валя" - Ян Лари
Стара, любима книжка с пожълтели странички и твърда, шарена корица. Омагьосваща история за две непослушни деца, които влизат в лабораторията на един учен, правят беля и си създават приключение!
Горещо препоръчвам!
Историите на Доналд Бисет са невероятни!
"Страната на хилядите желания" на Андре Мороа - невероятни илюстрации и омайваща история.
"Лорна Дун" - Р. Дж. Блакмор не можех да се откъсна от нея...
Ох, как обичам да чета!
Пазя си ги всичките и ще ги предам нататък!!!

# 161
"Невероятните приключения на Карик и Валя" - Ян Лари
Стара, любима книжка с пожълтели странички и твърда, шарена корица. Омагьосваща история за две непослушни деца, които влизат в лабораторията на един учен, правят беля и си създават приключение!
Горещо препоръчвам!

Много, много любима моя книжка!
върти ми се в съзнанието, че съм вземала от библиотеката и друга с подобен сюжет, пак за деца, професори и приключения, но не мога да се сетя за заглавие

# 162
  • Кацнала на едно дърво.
Аз бих искала да помоля ако някой има идея къде може да намеря дори в електронен вариант за предпочитане "Приказки зад завеста",на Камил Беднарж,приказки за опери и оперети ,с такава корица си я спомням
Тя имаше и продължение, "Приказки зад втората завеса", също толкова прекрасна. Аз търся втората и за архив. Графиките и оформлението в двете книги са на баща ми. Grinning
По темата, горещо препоръчвам приключения на Финдъс (Тук.)
Излязоха две нови книги на Роалд Дал (тук
Подкрепям Успенски, много го обичам този автор.  Heart Eyes
За предучилищна и начална училищна възраст препоръчвам най-нескромно: тук
Книгата е виновник за присъждането на автора на двете най-големи литературни награди и по нея в момента се гласи пиеса.  Laughing Препоръчвам я, защото е абсолютен хит и в нашето село (тоест, у дома), а е знайно, че човек най-трудно става "пророк в собственото си село".  Joy

# 163
Аз бих искала да помоля ако някой има идея къде може да намеря дори в електронен вариант за предпочитане "Приказки зад завеста",на Камил Беднарж,приказки за опери и оперети ,с такава корица си я спомням
Тя имаше и продължение, "Приказки зад втората завеса", също толкова прекрасна. Аз търся втората и за архив. Графиките и оформлението в двете книги са на баща ми. Grinning
По темата, горещо препоръчвам приключения на Финдъс (Тук.)
Излязоха две нови книги на Роалд Дал (тук
Подкрепям Успенски, много го обичам този автор.  Heart Eyes
За предучилищна и начална училищна възраст препоръчвам най-нескромно: тук
Книгата е виновник за присъждането на автора на двете най-големи литературни награди и по нея в момента се гласи пиеса.  Laughing Препоръчвам я, защото е абсолютен хит и в нашето село (тоест, у дома), а е знайно, че човек най-трудно става "пророк в собственото си село".  Joy

Василиса Умница А   първата книга имаш ли идея къде може да я има в интернет  имам впредвид,за втората  незнаех наистина,ако някой ги открие и сканира бих била щастлива да ги прочета отново... Blush

# 164
  • Пазете Гор
Ще препоръчам за самостоятелно четене (8-9 години и после), макар че май трудно се намират:

- "Приключенията на Желъдчо в Страната на щуротиите" Наистина там се развива деийствието  Grinning, повярвайте. Автор е литовеца Витаутас Петкявичус

- "Шумът на върбите", Кенет Греъм. Мила, уютна книжка.

Общи условия

Активация на акаунт