Хубави детски книги от не толкова известни автори

• 115 875
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Много интересна тема.
Тъй като не живея в България, направила съм си списък с интересни книги, и майка ми го попълва. Искам децата ми да се докоснат до магията на хубавата българска приказка...
Това беше по-скоро като запис, че "извести" не работи при мен.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 20:53 от katilias

# 361
  • Пазете Гор
Не са за съвсем малки деца, но са много ценни всякакви етно-сборници с прказки и митове.

На български със сигурност са издавани приказки и митове  от Грузия, Молдова, Франция, Япония, Индия (каквото и да значи, по-скоро е приказки на хинди, там народите са стотици), предания и митове на индианците на Северна Америка, митове на древната Елада.

Отлично четиво за деца над 10 години.

# 362
  • Варна
“Приказките на Осмиянко” ми беше любима  и си я пазя
Автор: Криста Бендова

"Приказки от Куковден" също
Автор: Робер Ескарпи

"Аничка, Дребосъчето и Сламения Хуберт"
Автор: Витезслав Незвал

# 363
"Две години ваканция" на Жул Верн - авторът естествено е известен, но това не е от много известните му книги. Запомнила съм като една от книгите, които най-много ме впечатлиха в детството.

# 364
"Две години ваканция" на Жул Верн - авторът естествено е известен, но това не е от много известните му книги. Запомнила съм като една от книгите, които най-много ме впечатлиха в детството.
Това е и моята любима книга. Предложих я в Малкото голямо четене и всеки ден си гласувам за нея.  Grinning  Донифан, Бриан... какви симпатяги! Heart Eyes

# 365
...
Другата се казва "Азбука на вежливостта "Авторката и е Людмила Василиева Гангнус-.(много ме е яд че я скъса дъщеря ми като бебе ... Embarassed)

Това ми беше любима книжка като бях малка. Както и други, изброени в последните страници, които обаче нямат нови издания. Включително се побърках да търся в красив вариант "Мери Попинз" и "Пипи Дългото чорапче" - е, няма. Много се надявам някое издателство да се задейства  Peace

Напоследък попаднах на хубави книги на издателство "Дамян Яков", ето книжка, която препоръчвам:

# 366
  • София
Ето една мнооого сладуреста книжка със съвременни стихчета: http://books.janet45.com/books/390

И да попитам: Какви други книжки с кратки стихчета (като за съвсем малки деца) или история в стихотворна форма се сещате?
От едно време си спомням за Гъбарко, По горската пътека, Мимето (или Мамино Мими се казваше?!), сборник страхотни стихотворения на Асен Босев... Дали някоя от тези е преиздавана? newsm78

# 367
  • Димитровград
Има ги всичките преиздадени-Гъбарко,Шишарко,Мързелан и мързеланка,Лече буболече и др.
Казват се "Приказки незабравими в рими" на издателство "Златното пате".По 2 лева струва една книжка и са с хубави илюстрации. Peace

# 368
  • София
Благодаря, още този следобед ще ида до книжарницата Simple Smile
А тук пък намерих "Работна Мецана" с оригиналните илюстрации на Вадим Лазаркевич, ехх...
http://www.book.store.bg/p23119/rabotna-mecana-leda-mileva.html

# 369
  • Pb

И да попитам: Какви други книжки с кратки стихчета (като за съвсем малки деца) или история в стихотворна форма се сещате?
От едно време си спомням за Гъбарко, По горската пътека, Мимето (или Мамино Мими се казваше?!), сборник страхотни стихотворения на Асен Босев... Дали някоя от тези е преиздавана? newsm78
Ето тази книжка имаме

http://www.book.store.bg/p46825/moga-da-cheta-sam-diadovata-ryka … avimi-v-rimi.html

(Синът ми е по-големичък, но страшно я харесва, а Лече-Буболече ме кара да му я чета 4-5 пъти едно след друго)

Съдържание:
Дядoвaтa pъкaвичкa
Шишapкo
Лeчe-бубoлeчe
Heпoслушнoтo мeчe
Кaквo стaнa с Лисaнa
Кoзичкaтa Mapичкa

# 370
  • Sofia
Stelfy, не искам да ти секвам ентусиазма, но дано е и с пълния текст, освен че е с илюстрациите на Лазаркевич. Ако я закупиш, сподели моля, аз също съм и' метнала око. Simple Smile!
Не мога да се сетя, защо съкращават текстовете, дразня се. В Гъбарко наример в днешния вариант е с около 7 строфи по малко. Имам и старо издание и ново. Старото отвсякъде ми харесва повече. за Медената пита се отнася същото.

Иначе темата е страхотна, много ми е полезна, аз преди последните 1-2 страници попаднах на нея.
Поздравления за авторката и благодаря!   bouquet

Без да се повтарям, се сещам само да препоръчам серията Непослушковци на изд. Фют. Имам ги на отделни книжки от Атанас Цанков са, в римуван текст. Илюстраторите са различни, но всички картинки са страхотни. От двамата по- големи  син и дъщера са ми, нямат година на издаване. Сега май ги има в сборен вариант само.

На Дамян Яков пък, ей това ми се струва интересно - http://www.damyanyakov.com/en/knigi?page=shop.product_details&am … mp;category_id=36

# 371
  • София
Елхичка, мерси и на теб Simple Smile

Морена, честно казано не знам дали е пълния текст или е съкратен Thinking Аз я купих днес и докато я четох от спомените ми едно време не усетих нещо да ми липсва (но може да са ми непълни спомените Simple Smile ), изглеждаше си последователна и смислена, не ме подразни нищо... Т.е. хареса ми.

Сега, малко персонални подробности - днес беше първият път, в който четох книжка на хлапето. Обикновено не му е интересно и си правим само свободни съчинения по картинка. Работната мецана я прочетох 3 пъти един след друг, при което той започна да отнася плувката още преди времето си за заспиване (чудо невиждано!) и само нахлузихме пижамата и още 2 прочитания едно след друго и детето вече волно тичаше из полята на Морфей! Това е преломен момент в нашата история на книжкочетенето и приспиването. Много съм екзалтирана! Crazy

Според мен тайната не е в самото четене (той дори не гледаше книжката), а в стихотворната форма на текста... Още вчера го усетих като ме накара три пъти да му рецитирам "Хитър Дядо" от Асен Босев ("Тръгна дядо, хайде хоп, към лозята с търнокоп,
Баба мисли: Той цял ден, ще копае уморен,
ще му меся от сърце, пита мазана с яйцееее.... И т.н. Mr. Green )

Утре пак ще ида до книжарницата да си разгледам на спокойствие (т.е. за час и половина средно) детските стихотворни книжки, че днес нямах време...

Сори за спама, ама просто трябваше да кажа някъде Grinning Hug Crazy

# 372
  • Sofia
Stelfy, ето тук можеш да направиш сравнение - http://solo-fairy-tales.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html , а и блога е много хубав, препоръчвам!

# 373
  • София
За малко дете в стихотворна форма препоръчвам на Леда Милева сборника "Зайченцето бяло" на изд. Дамян ЯКов - щерката е на 2, 5 г. и по принцип бързо се разсейва при книгочетенето, но с този тип стихчета изкарваме няколко поне подред, и ги помни вече и си пожелава кое точно да четем.... ето това http://www.damyanyakov.com/en/knigi?page=shop.product_details&am … mp;category_id=36

# 374
  • София
Morena, сравних - пълен е текста, без разлика е Simple Smile

Bora, ще си я запиша тази книжка да потърся днес  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт