Как се прави домашно масло?

  • 100 272
  • 413
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 2 883
Първа с въпросите  Embarassed
Колко време се осолява сиренето
И горе - долу колко време кавкавала стои в тенджарата с цвика? Разбрах, че не бива да се остави да ври, а само да е топла течността, и да се бърка, докато кашкавала не почне да се събира на едно място, така ли? А иначе зреенето колко време протича?

# 346
  • Мнения: 117
Първо да се извиня на момичетата че пишем в темата за маслото. Ако е проблем нека някой да пусне тема за сиренето и кашкавала да се вихрим там. Аз не обичам да пускам теми  Embarassed

Сиренето никога не сме го оставяли много да узрее. Обикновено започваме на 4-5-я ден да го ядем. Но за около седмица в хладилника е стегнало добре и се е осолило. Но не очаквайте да стане твърдо като купешкото, винаги е по-меко.
А кашкавала стои няколко минути в топлия цвик. Не го чакаш да се събере на топка, вадиш парчетата и ги месиш, трябва да се слепва, нещо като пластелин или по-жилаво тесто става. Ако го чакаш в цвика да се слепи много ще омекне и голяма част от него ще се разтвори в цвика, няма смисъл да се губи.
Кашкавала също го държа в хладилника след това в една чиния, като периодично го обръщам защото от долната страна се овлажнява. Точното време за зреене не го знам, защото ние започваме да го ядем веднага, големи сме лакомии. Но имам една книга за домашно сирене и кашкавал и  ще видя колко сол се слагаше на сиренето и колко време му трябва да узрее.

# 347
  • Мнения: 2 883
На мен информацията ми е достатъчна, не рови. За тези неща ще действам по инстинкт  Laughing
Много благодаря за ценните съвети  Hug   bouquet

# 348
  • Мнения: 9 992
Баба Яка, аз съм яла домашно , като купешкото , но в пъти по-хубаво разбира се , също и много твърдо такова. Знам неузряло не е добре да се яде, защото маята е жива още . Предполагам вашето е меко , защото не го чакате да узрее.

# 349
  • Мнения: 117
Баба Яка, аз съм яла домашно , като купешкото , но в пъти по-хубаво разбира се , също и много твърдо такова. Знам неузряло не е добре да се яде, защото маята е жива още . Предполагам вашето е меко , защото не го чакате да узрее.

Точно щото не го оставяме да узрее затова е по-меко. Баба като правеше го оставяше в мазето и си узряваше, ама у нас млечни продукти не се задържат. А яз изяждам промишлено количество прясно, не осолено сирене, а от дете обичам да ям подсиреното мляко, още преди да се сложи да се цеди, ям докато ми стане лошо, затова и не мога да кажа от какво количество мляко колко кашкавал или сирене излиза. Трябва някой да ме върже за да може да засечем  Mr. Green.
Успех момичета и чакам да се похвалите с вашите успехи  Hug

# 350
  • Мнения: 0
Запис, да ви следя  Peace

# 351
  • Мнения: 681
Ей, добре че ви открих   bouquet
Вече никакво масло от магазина няма да купя, ще си го правя сама. Всяка седмица купуваме по 5 л. мляко, каймака го заквасваме заедно с млякото  Simple Smile Сега ще го отделям и ще правя масълце  Peace

# 352
  • Мнения: 8
Много й се зарадвах на темата! И аз съм запретнала ръкави да правя домашно масло и сирене, ноооооо ..... остава въпросът откъде да си набавя домашно прясно млекце, нещо все не успявам да намеря такова, което наистина да има каймак:(
Бибито, ти споменаваш, че купуваш мляко - ако си в София, и имаш желание, разбира се, би ли казкала от къде? мерси!

# 353
  • Мнения: 681
Итео, не съм от София  Simple Smile

# 354
  • Мнения: 9 992
Аз живея в Пловдив , тук има няколко млекомата, млякото им е хубаво  . Също зад блока и пред работата ми хора продават домашно , но на единия е миризливо и не ми харесва. Също от Марково / село в близост / сестра ми вземат от една жена. Имаше разни страници в фейсбук , за домашни и био продукти , кооп ли какво беше, там може да потърсите. Във Варна като живеех , пак един човек минаваше с кола от Аксаково и носеше мляко , също един и на адрес носеше , но някои си му събират сметаната .Ако няма много масло , направете им забележка , ако не се промени качеството ,сменете продавача.

# 355
  • Мнения: 117
Много й се зарадвах на темата! И аз съм запретнала ръкави да правя домашно масло и сирене, ноооооо ..... остава въпросът откъде да си набавя домашно прясно млекце, нещо все не успявам да намеря такова, което наистина да има каймак:(
Бибито, ти споменаваш, че купуваш мляко - ако си в София, и имаш желание, разбира се, би ли казкала от къде? мерси!

Пиши от кой квартал си или от къде ти е удобно да вземаш и ще разпитам. Човека от който вземах до скоро кара във Враждебна, Левски, Слатина и Гео Милев ама май и в други квартали, ще ти дам телефона му ако искаш, но има и млекомати, ще питам момичетата от една друга тема от къде вземаха, едната май беше в Княжево а другата в Люлин.

Момичета нали не обирате само първия каймак на млякото, аз го подгрявам няколко пъти след като го сваря (не до завиране) и го оставям да се охлади  и така обирам доста каймак и излиза повече масло.
Прозвучах като някоя свекърва, да не се засегне някой от съвета  Hug

# 356
  • Мнения: 190
Сори за бавните ми реотани ,ама някой да ме просветли как става изварата ?  Blush EmbarassedРедовно си правя масло благодарение на тази тема и остатъка само не ме застрелвайте го хвърлях   Crazy Embarassed

# 357
  • Мнения: 9 992
Сори за бавните ми реотани ,ама някой да ме просветли как става изварата ?  Blush EmbarassedРедовно си правя масло благодарение на тази тема и остатъка само не ме застрелвайте го хвърлях   Crazy Embarassed

Слагаш лимонтозу или оцет , да се пресече , също може да смесваш кисело и прясно мляко . Качествена става от хубаво мляко , купуваш вариш и посичаш , става твърда като сирене .Може преди това да посолиш млякото , да не е безсолна.  Нискокачествена от остатъчни млека , това което остава като се избие маслото , тя е като тази, която продават в магазините . И да не забравя , след което цедиш през цедка и марля , след което връзваш на вързопче марлята и оставяш да се отцеди.

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 21:06 от adelinda

# 358
  • Мнения: 7 779
върни се малко по-назад и ще видиш (прочетеш) как се прави извара. само няколко поста.  #Cussing out

# 359
  • Мнения: 190
Сори за бавните ми реотани ,ама някой да ме просветли как става изварата ?  Blush EmbarassedРедовно си правя масло благодарение на тази тема и остатъка само не ме застрелвайте го хвърлях   Crazy Embarassed

Слагаш лимонтузу или оцет , да се пресече , също може да смесваш кисело и прясно мляко . Качествена става от хубаво мляко , купуваш вариш и посичаш , става твърда като сирене .Може приде това да посолиш млякото , да не е безсолна.  Нискокачествена от остатъчни млека , това което остава като се избие маслото , тя е като тази, която продават в магазините . И да не забравя , след което цедиш през цедка и марля , след което връзваш на вързопче марлята и оставяш да се отцеди.

Благодаря
имам още няколко въпрос4ета .
Ако смеся прясно със кисело не е нужно след това да слагам оцет или лимонтозу.По колко се слага от млякото (киселото) и по колко от оцета .Колко време  се вари  трябва изцяло ли да се сгъсти ?Съжалявам за въпросите .

Общи условия

Активация на акаунт