Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 фев. 2009, 20:36 ч.

Как се прави домашно масло?

  • 90 493
  • 413
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 2 019
преди да го измиеш си отделяш течността, която се е отделила от зрънцата. После си миеш маслото.
Нали, когато го "миксира" се отдели масло (на зрънца и парченца) от течността? Тази течност е остатъчната.

# 406
  • Мнения: 2 051
 newsm78 ....нямах никаква течност!Като го миксирах стана на зрънца и после като продължих стана гладко и гъсто като размекнато масло и аз спрях да миксирам ама нямаше никаква течност която да изцедя??????????? Е това ме озадачи?Иначе в хладилника като го сложих и си е като масло ,чудесно е!

# 407
  • Мнения: 1 181
Готово!Мисля ,че стана.Като количество каймака ми беше в кутия от 500гр. и го разбивах не повече от 5 мин с бъркалката на миксера  newsm78 най-интересното е ,че нямам остатъчен продукт?Аз ли нещо не направих!Измих го с вода на края и през марля отцедих и пак го миксирах.....ама течност на края не отцедих newsm78

А сложи ли вода към сместта преди да разбиваш?

# 408
  • Мнения: 2 051
Преди да разбивам -не ,не съм слагала вода.То като постоя 3 дни почна да горчи и го изхвърлих.Една приятелка каза ,че понеже в него е останала суроватката затова така бързо се е развалило.Аз всъщност си го разделих на порции и ги сложих в камерата ,а една част остана в хладилника,та точно тая част изхвърлих.Порциите от камерата още си стоят и не съм размразявала да видя как ще са newsm78 ,то в къщи никой не маже филии освен малката сутрин по 1 филийка и то не всяка сутрин.Да ми се чуди човек защо се занимавам??!! Mr. Green

# 409
  • София
  • Мнения: 3 712
Запис за темата и се връщам да чета назад.

# 410
  • Мнения: 9 071
Преди да разбивам -не ,не съм слагала вода.То като постоя 3 дни почна да горчи и го изхвърлих.Една приятелка каза ,че понеже в него е останала суроватката затова така бързо се е развалило.Аз всъщност си го разделих на порции и ги сложих в камерата ,а една част остана в хладилника,та точно тая част изхвърлих.Порциите от камерата още си стоят и не съм размразявала да видя как ще са newsm78 ,то в къщи никой не маже филии освен малката сутрин по 1 филийка и то не всяка сутрин.Да ми се чуди човек защо се занимавам??!! Mr. Green

От много масло на водна баня се топи , прави се гхи така нареченото , и издържа много , дори да не е в хладилник.

# 411
  • Мнения: 9 071
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

  

На снимката има  показано, като се избие маслото как се отделя отгоре. В другия съд се мие.

# 412
  • София
  • Мнения: 475
Ухааа, бая масло има тук. Примляс

# 413
  • Мнения: 15
Здравейте!
 Сварила съм 5 литра мляко и смятам да отделя каймака отгоре и да го разбивам с миксер. Така дали ще стане или има някаква друга тайна?
Благодаря ви предварително!
Сваряваш млякото, охлаждаш го до стайна температура и го слагаш в хладилника за 12-24 часа. След това отделяш маслото. Така се отделя повече масло, а млякото е по-обезмаслено.

Точно така. След като обера каймака го смесвам с 1 чаена чаша вода с температурата на тялото. Това е много важно , за да се избие бързо маслото. Изливам го в една 2 -литрова бутилка и почвам фитнес за ръцете. Друсам наляво-надясно, напред-назад и до 5 минути маслото се избива и изплува над сурватката. След като се вземе маслото, трябва да се измие 3-4 пъти със студена вода и с бъркане се отделят останалите вътре белтъци. Така маслото става трайно и не се вмирисва бързо. Зареждам го във фризера и винаги си имам прясно био масло Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт