Имате ли близки с болест на Паркинсон ?

• 190 873
  • 642
  •   2
Отговори
# 630
Здравейте ! Имате ли близки с Паркинсон които са с  повишено слюноотделяне и как се справяте? Голяма мъка е за болния и не можем да разберем какво го провокира а докторите само ни прехвърлят от един на друг .

# 631
Здравейте,на моята сестра и сложиха тази диагноза, на 50 е. Започна да и трепери леко дясната ръка, невролог я прати на ДАТ скан, там  написаха че има дискретна активност в лявото полукълбо, след което едно с невролог я прегледа и и сложи диагнозата. Това което ме възмути е, че са я прегледали, направи това, направи онова, нищо ама нищо не са и обяснили, накарали са я да излезе от кабинета, после и връчили протокол с диагноза, тя там видяла че е с Паркинсон и лекарства без грам обяснение, и са и посочили вратата. Сякаш са и изписали сироп за кашлица без обяснения.
Ще се ходи на второ мнение, ясно е, шокът е голям. Четох че има разни стадий, не знаем кой стадий е. Въобще,нищо. Съвети към кой невролог да се обърнем за второ мнение , който се държи човешки и дава обяснения, и въобще как прогресира тази болест, колко време ще е работоспособна?
Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 23:52 от haidi

# 632
Здравейте,на моята сестра и сложиха тази диагноза, на 50 е. Започна да и трепери леко дясната ръка, невролог я прати на ДАТ скан, там  написаха че има дискретна активност в лявото полукълбо, след което едно светило в неврологията я прегледа и и сложи диагнозата. Това което ме възмути е, че са я прегледали, направи това, направи онова, нищо ама нищо не са и обяснили, накарали са я да излезе от кабинета, после и връчили протокол с диагноза, тя там видяла че е с Паркинсон и лекарства без грам обяснение и са и посочили вратата. Сякаш са и изписали сироп за кашлица без обяснения.
Ще се ходи на второ мнение, ясно е, шокът е голям, родителите ни още не знаят. Четох че има разни стадий, не знаем кой стадий е. Въобще,нищо. Съвети към кой невролог да се обърнем за второ мнение , който се държи човешки и дава обяснения, и въобще как прогресира тази болест, колко време ще е работоспособна?
Благодаря предварително.

Здравейте, не знам в коя болница е правено изследването, мога да ви препоръчам д-р Петрова в Александровска и в Свети Наум също има добри. Няма как да знаете колко време ще е работоспособна, при всеки пациент по различен начин се проявява болестта, може още дълги години да стои на това ниво. Препоръчвам ви да изследвате витамин Д и В12 и желязо, ако са ниски да си ги набави.
Има група за болните от Паркинсон и във Фейсбук.
Успех с лечението и не се притеснявайте, неврологично заболяване е като много други, но има и доста медикаменти които задържат състоянието.

# 633
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?
Да!Да!Да!
Всичко ,което е с някакъв паркинсонов синдром,който,доколкото разбрах в последствие ,не означава ,че човека има паркинсон-го пишат като паркинсон.Преди да умре майка ми,разбрахме ,че 30 години,от които 1 та най брутално са и изписали доза Синемет-3 по 1 на ден!!!-която е като за умиращи.Тя сама се е усетила-не знам как просто...Sad и е започнала да взема по 1 на ден -на 3 пъти,ала за жалост все пак голямата доза ,предписана от идиотка,която еди  ден ще си плати на този или на онзи свят-е увредила доста мозъка.Та преди смъртта и я заведох на ямр и измънкаха ,че това не е паркинсон,но не смениха ни лекарства ,ни ми дадоха листа с реалната диалгноза-защото имало клинична пътека и сега ,ако напишели,нямало да могат да си усвоят парите......Един ден ще се събудят в ада!Бях толкова съкрушена и преиморена ,че не се борих с тях ,а и виждах ,че тя си гаснеше.Това ,което едва,едва разбрах беше ,че май имала корова атрофия.Аз имах съмнения отдавна и ги изразих пред лекаря,невролога и,но той най нагло отхвърляше всичко.Например-тя спеше,а в картона и пишеше ,че е нервна и страда от безсъние-характерно за паркинсониците.А ТЯ СПЕШЕ НОН СТОП!!нЯМАШЕ НИКАВА ПРОМЯНА В ПОВЕДЕНИЕТО,ХАЛЮЦИНАЦИИ И Т.Н.///Охххх...много неща,но Sad Досега ,вече 4 г след смъртта и следя тази тема и всяка нощ се моля на Бога да ми прости ,че нищо не съм направила ,въпреки ,че толкова се старах да открия нещо по подходящо за лекуването и облекчаването и....Също много интересно,че получаваше леки инсулти-не знам как хващах това и и купувах -със съвет от аптекарките ,най скъпите лекарства.По късно скенера и ЯМР показа ,че действително е получавала такива...
Съжалавам за емоционалното излеяние...Не само милата ми майка,но и други случаи имаше като нейния.Просто най лесно им е да обявят за Паркинсон болести,които нямат нищо общо...Една съседка си бе спряла Мадопара и сякаш се съживи,по своя воля,усещала е,ЧЕ ТОВА Я УБИВА.
УСПЕХ.НЕ ЗНАМ ,НЕВЕЖА СЪМ,САМО ОТ СВОЯ ОПИТ МОГА ДА ГОВОРЯ,НО СМЯТАМ ,ЧЕ ЗА ДА НЕ СГРЕШИТЕ ТРЯБВА ЯМР.

Сега се сетих за нещо много важно.Когато ,за да съм сигурна ,че това е паркинсон,я записах на комисия,която идваше от Сф,чакахме с часове ,за да влезем-та имаше един лекар-Огнянов,който само като я видя и каза-ТОВА НЕ Е ПАРКИНСОН!.....ВСЪЩНОСТ ТОЙ ПУСНА И ДАДЕ НАСОКИ ,ЗА ДА Я ЗАВЕДЕМ НА ЯМР.Спомняла съм си за него-млад мъж,но явно с опит.Няма да забравя това,защотобях потресена ,когато го каза....

Здравейте, имам подобни съмнения за майка ми,  откакто пие Мадопар, от няколко месеца и двата вида,  буквално пред очите ни се влошава ежедневно. Първоначално имаше малко подобрение от т.нар  розов Мадопар, сега е много зле.
Моля да споделите какви хапчета сте купувала за микроинсултите?

# 634
Здравейте, с отчаяние ше ви помоля за съвети.

Баща ми е на 67години с диагноза Паркинсон от 6години и в момента е в толкова сериозен стадии, че не мога да си намеря място.
Сковаността му е толкова жестока, че се напикава нощно време, защото не може да се набере от леглото и да се изправи.
Скован, дехидратиран, с деменция и с ОГРОМНА депресия и тревожност е вече, че започвал да вие нощно време и мислел, че ще умре. Забравя, сковава си ръцете и краката.
Невроложката вдига ръце нещасно и казва "Ами за съжаление това е.."
Приемат го в болница св. Наум след 2 седмици да направят синхронизация на лечението, и да видят какво от лечението на тази невроложка не е ок, та толкова бързо прогресира състоянието му. Направо не е човек от половин година !
Пие : Мадопар, Акинетон, Селегос, Прамипелсол.

Поръчах помощно въже и помощна дръжка за леглото, като се надявам , че ще може да се набере за да се изправи. Поръчахме електрическо легло и го очакваме малко по-бавно става.

Ще посетим психиатър утре, това е голям пропуск от наша страна, но никои не ни е съветвал до сега. Намирам за удачно да му се назначат някакви успокоителни, защото тревожността и депресията го убиват.
 Според вас тази комбинация от толкова лекарствата нормална ли е? Има ли такива хора с такива проблеми? Моля ви, давайте някакви съвети какво може да се добави, да се забави една идея прогреса на това заболяване и да облекча психическото му състояние.

Благодаря.

# 635

Баща ми е на 67години с диагноза Паркинсон от 6години и в момента е в толкова сериозен стадии, че не мога да си намеря място.
Сковаността му е толкова жестока, че се напикава нощно време, защото не може да се набере от леглото и да се изправи.
Скован, дехидратиран, с деменция и с ОГРОМНА депресия и тревожност е вече, че започвал да вие нощно време и мислел, че ще умре. Забравя, сковава си ръцете и краката.
Приемат го в болница св. Наум след 2 седмици да направят синхронизация на лечението, и да видят какво от лечението на тази невроложка не е ок, та толкова бързо прогресира състоянието му. Направо не е човек от половин година !

Поръчах помощно въже и помощна дръжка за леглото, като се надявам , че ще може да се набере за да се изправи. Поръчахме електрическо легло и го очакваме малко по-бавно става.

Ще посетим психиатър утре, това е голям пропуск от наша страна, но никои не ни е съветвал до сега. Намирам за удачно да му се назначат някакви успокоителни, защото тревожността и депресията го убиват.
 Според вас тази комбинация от толкова лекарствата нормална ли е? Има ли такива хора с такива проблеми? Моля ви, давайте някакви съвети какво може да се добави, да се забави една идея прогреса на това заболяване и да облекча психическото му състояние.

Благодаря.

Напълно ви разбирам, с такава терапия бяхме и нещата стигнаха буквално до труп в леглото, колкото и ужасно да звучи, минахме през всичко което описвате, но и при нас лекаря каза ами това е и ни изписаха.
Имаме нова терапия Сталево и Синемет + Мерц.
Комбинация няма да ви казвам, вие ще я напаснете, при всеки схемата е различна в зависимост от реакцията на организма.
Дузофарм, сомазина за мозъка и всички витамини от групата В, също и желязо.
Протеините в храната и желязото се приемат с поне час отстояние от лекарствата.
Не се сещам в момента друго, но пробвайте и дано проработи, с мадопара нещата и при нас станаха безумно зле, в момента сме по-добре.
Късмет в борбата ви пожелавам. 🙏🏼🍀

# 636

Благодаря.

Здравейте ,
за огромно съжаление тази болест наистина е много коварна . През последната една година имах възможността да бъда плътно до баща ми денонощно и преживях всичко което  болестта  поднася. Много внимавайте с психиатрите защото Паркинсона ги ограничава много в терапията която могат да назначат . При нас страничните ефекти от лекарствата на психиатър бяха ужасяващи  , правиха се няколко опита за смяна на терапия но без резултат и се принудихме да ги спрем  . Няма да изпадам в детайли за да не ви стресирам. Прогреса не виждам как да се забави но може да пробвате да ангажирате вниманието му с нещо което да се занимава . Сили и търпение  ви пожелавам и дано при вас приема в болница след две седмици е с положителен резултат . Относно ходенето по малка нужда може да му вземете уринатор - при нас помогна за толкова време никога не се напика . Успех от все сърце !

# 637
Продължавам по темата с баща ми

Днес психиатъра изписа Диазепам, 1 преди да си легне вечерно време и евентуално ако отключи силна тревожност и натрапчиви мисли още 1 през деня. За да може да спи, защото безсънието е буквално тревожно !
Психиатъра също потвърди, че за съжаление успокоителните които може да назначи да пооблекчи това влошено психологическо падение (депресията, тревожността, апатия, празния поглед, налудничави мисли) ще влошат сковаването... Омагьосан кръг. За момента само Диазепам. По на там ще стиковаме отново терапията с психиатъра.
Чакаме с нетърпение прием в болница и евентуална смяна на терапия с лекарствата.

# 638
Продължавам по темата с баща ми

Днес психиатъра изписа Диазепам, 1 преди да си легне вечерно време и евентуално ако отключи силна тревожност и натрапчиви мисли още 1 през деня. За да може да спи, защото безсънието е буквално тревожно !
Психиатъра също потвърди, че за съжаление успокоителните които може да назначи да пооблекчи това влошено психологическо падение (депресията, тревожността, апатия, празния поглед, налудничави мисли) ще влошат сковаването... Омагьосан кръг. За момента само Диазепам. По на там ще стиковаме отново терапията с психиатъра.
Чакаме с нетърпение прием в болница и евентуална смяна на терапия с лекарствата.
Пробвайте и ако му действа добре, нека си го пие човека. Няма два еднакви случая при Паркинсон, само лекарствата са еднотипни, но на всеки действат различно, играем си на налучкване всички за съжаление.

# 639
Пиша по темата за баща ми с Паркинсон.
Приеха го в болница, промениха лекарствата като останаха само 4х1 Мадопар, 2х1 Мадопар ХР и 2х1/2 Акинетон.
Психиатър го прегледа , заряди силните психози които разви и е назначено лекарство Лепонекс. Назначиха 3х 1/4 , но още при първия прием той е зомбиран жестоко, и не спира да спи, а когато се събуди абсолютно не се разбира какво говори. Престоя в неврологично преминава в психиятрично, защото трябвя да се наблюдава задължително.
Психиатъра каза диагноза: Деменция и точка. Не е правен ядрено магнитен резонанс, но според клиничните оплаквания и симптоми е това.
Правиха му скенер, на които не се видя да има инсулт.
Направо звучи ужасно претупването от към лекарска страна тоя прием на пациент.
Доведохме го, тревожен, скован , с психо кризи , а в момента е лежащ и полу жив.

# 640
При наш близък психозите се развиха от прекомерно голяма доза на лекарствата за Паркинсон. Ние започнахме да даваме една трета от предписаното и психозите изчезнаха бързо, но се влоши треперенето. Малко повишение на дозата помогна с треперенето, но пак предизвика психози. Така сами си налучкахме каква доза, въпреки предписаната. Самият болен предпочете да е по-скован и треперещ, но да няма психози.

# 641
Здравейте, баща ми почина днес. Аспирирана пневмония заради напредналия му стадии на Паркинсон. Три месечно залежаване с лечение и сърцето отказа. Искам да знам знаете ли за такива случаи на аспирирана храна  или вода и съответно смърт на болния?
Докторите твърдят, че е "често срещан случай", книгите и информацията също.
Съжалявам за директно грозния въпрос, но болката е неописуема от загубата.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 21:30 от Vseznaika

# 642
  • София
Здравейте,
Баща ми е с Паркинсон от 8 години. Той става все по зле. Онзи ден отидохме отново на преглед във ВМИ- Пловдив. Доктора не дава никакви надежди, но ни изпрати за скенер. На скенера се отчетоха други неща, но без паркинсон. Искам да попитам има ли други, близките, на които са били изпратени на скенер и на него заболяването не се е отчело? Ние имаме съмнение, че диагнозата може да е била сбъркана? Случвало ли се и при друг?
Да!Да!Да!
Всичко ,което е с някакъв паркинсонов синдром,който,доколкото разбрах в последствие ,не означава ,че човека има паркинсон-го пишат като паркинсон.Преди да умре майка ми,разбрахме ,че 30 години,от които 1 та най брутално са и изписали доза Синемет-3 по 1 на ден!!!-която е като за умиращи.Тя сама се е усетила-не знам как просто...Sad и е започнала да взема по 1 на ден -на 3 пъти,ала за жалост все пак голямата доза ,предписана от идиотка,която еди  ден ще си плати на този или на онзи свят-е увредила доста мозъка.Та преди смъртта и я заведох на ямр и измънкаха ,че това не е паркинсон,но не смениха ни лекарства ,ни ми дадоха листа с реалната диалгноза-защото имало клинична пътека и сега ,ако напишели,нямало да могат да си усвоят парите......Един ден ще се събудят в ада!Бях толкова съкрушена и преиморена ,че не се борих с тях ,а и виждах ,че тя си гаснеше.Това ,което едва,едва разбрах беше ,че май имала корова атрофия.Аз имах съмнения отдавна и ги изразих пред лекаря,невролога и,но той най нагло отхвърляше всичко.Например-тя спеше,а в картона и пишеше ,че е нервна и страда от безсъние-характерно за паркинсониците.А ТЯ СПЕШЕ НОН СТОП!!нЯМАШЕ НИКАВА ПРОМЯНА В ПОВЕДЕНИЕТО,ХАЛЮЦИНАЦИИ И Т.Н.///Охххх...много неща,но Sad Досега ,вече 4 г след смъртта и следя тази тема и всяка нощ се моля на Бога да ми прости ,че нищо не съм направила ,въпреки ,че толкова се старах да открия нещо по подходящо за лекуването и облекчаването и....Също много интересно,че получаваше леки инсулти-не знам как хващах това и и купувах -със съвет от аптекарките ,най скъпите лекарства.По късно скенера и ЯМР показа ,че действително е получавала такива...
Съжалавам за емоционалното излеяние...Не само милата ми майка,но и други случаи имаше като нейния.Просто най лесно им е да обявят за Паркинсон болести,които нямат нищо общо...Една съседка си бе спряла Мадопара и сякаш се съживи,по своя воля,усещала е,ЧЕ ТОВА Я УБИВА.
УСПЕХ.НЕ ЗНАМ ,НЕВЕЖА СЪМ,САМО ОТ СВОЯ ОПИТ МОГА ДА ГОВОРЯ,НО СМЯТАМ ,ЧЕ ЗА ДА НЕ СГРЕШИТЕ ТРЯБВА ЯМР.

Сега се сетих за нещо много важно.Когато ,за да съм сигурна ,че това е паркинсон,я записах на комисия,която идваше от Сф,чакахме с часове ,за да влезем-та имаше един лекар-Огнянов,който само като я видя и каза-ТОВА НЕ Е ПАРКИНСОН!.....ВСЪЩНОСТ ТОЙ ПУСНА И ДАДЕ НАСОКИ ,ЗА ДА Я ЗАВЕДЕМ НА ЯМР.Спомняла съм си за него-млад мъж,но явно с опит.Няма да забравя това,защотобях потресена ,когато го каза....

Здравейте, имам подобни съмнения за майка ми,  откакто пие Мадопар, от няколко месеца и двата вида,  буквално пред очите ни се влошава ежедневно. Първоначално имаше малко подобрение от т.нар  розов Мадопар, сега е много зле.
Моля да споделите какви хапчета сте купувала за микроинсултите?

До колкото съм запозната ( а то е доста)  скенера и ЯМР не показват Паркинсон. Единствено  DaTSCAN( SPECT   на допаминовите  трансмитери.   Най-лено е  каква е реакцията към лакартсвата, към леводопа.  Има мноооооого малко опитни невролози, които разбират от паркинсон.

Съпругът ми се разболя на 30г, сега е на 61. Нашия паркинсон е  само с треперене. Почти няма сковаване, да не кажа изобщо.  Напълно е мобилен има много бавно  влошаване. Много е важно да не увеличавате бързо лекарствата. Да си търпи болния състоянието до колкото е възможно.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 05:48 от luchi92

Общи условия

Активация на акаунт