От блога на Бу:

Меко и синьо сирене

Защо е вредно за мен?

Съветът е бременните жени да не ядат меко, плесенясало сирене като Бри и Камамбер, както и синьо сирене. Бактерии, като листерия, могат да се притаят в кората на сиренето и да заразят самото него дори след като кората се обели.

Защо е вредно за бебето ми?

Листериоза (заразяването с листерия) може да доведе до мъртво раждане, аборт или тежки заболявания при новородените, въпреки че за щастие това е изключително рядко.

Какво е официалното становище?

Ако наистина не можете да се сдържите, цялостно готвене би трябвало да убие листерията, така че би трябвало да е безопасно да ядете храни, съдържащи меки или сини сирена, ако ястията са били правилно приготвени и да са врели през цялото време.

Колко точно е рискът?

Има солидни проучвания за ефектите на листерията при плода.

Кое друго има подобен риск?

Листерията може да се открие при меко непастьоризирано козе и овче сирене, в някои готови салати, като картофена и зелева, сладолед и готови храни, освен ако не са врели през цялото време.