Меко и синьо сирене
Защо е вредно за мен?
Съветът е бременните жени да не ядат меко, плесенясало сирене като Бри и Камамбер, както и синьо сирене. Бактерии, като листерия, могат да се притаят в кората на сиренето и да заразят самото него дори след като кората се обели.
Защо е вредно за бебето ми?
Листериоза (заразяването с листерия) може да доведе до мъртво раждане, аборт или тежки заболявания при новородените, въпреки че за щастие това е изключително рядко.
Какво е официалното становище?
Ако наистина не можете да се сдържите, цялостно готвене би трябвало да убие листерията, така че би трябвало да е безопасно да ядете храни, съдържащи меки или сини сирена, ако ястията са били правилно приготвени и да са врели през цялото време.
Колко точно е рискът?
Има солидни проучвания за ефектите на листерията при плода.
Кое друго има подобен риск?
Листерията може да се открие при меко непастьоризирано козе и овче сирене, в някои готови салати, като картофена и зелева, сладолед и готови храни, освен ако не са врели през цялото време.