Споделете рецепти за сиропирани сладкиши

  • 14 600
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ето моето предложение за "Негърско дупе" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=258128.msg9366733#msg9366733

# 16
  • София
  • Мнения: 1 341







Нашият любим сиропиран десерт - реване с прясно мляко!

# 17
  • Мнения: 588
Нашият любим сиропиран десерт - реване с прясно мляко!
     Момичета, пуснах тази тема с надеждата да напишете изпитаните си рецепти за сиропирани сладкиши, а не само наименованията им. Praynig Peace

# 18
  • Сливен
  • Мнения: 68

 sladko pate
, заповядай рецептите:

  Тулумбички

500 гр. брашно
100 гр. масло
600 мл. вода
8 бр. яйца
5 гр. сол

за сиропа

1 и 1/2 кг. захар
1 и 1/2 литра вода
3 пакетчета ванилия

          Водата, заедно с маслото и солта се загрява до завиране. Прибавя се брашното, изведнъж като се разбърква непрекъсната с лъжица, докато се превърне в гладко тесто, което става като топка. Оставя се да изстине малко. Към тестото при непрекъснато бъркане последователно1 едно по едно се прибавят яйцата. Разбърква се хубаво, докато яйцата се поемат нацяло от тестото и то се превърне в гладка и еднородна маса. От приготвеното тесто с назъбен шприц се шприцоват тулумбичките в предварително загрято доста олио. Пържат се до златист цвят. Когато са готови се прехвърлят, добре отцедени от олиото в изстиналия сироп, който се приготвя предварително, за да може да изстине. Тулумбичките трябва да са добре напоени със сиропа.

  Охлюви

5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
мая - колкото орех
щипка сол
1 с.л. захар
брашно за средно меко тесто

За сиропа:
1 кг. захар
600 мл. вода
лимонова кора или ванилия

  Всички продукти за тестото се замесват с брашното до получаването на средно меко тесто. Готовото тесто се разделя на две части, а всяко от тях на по още три(така, че да се получат общо 6 части). Всяка една от тях се разточва на лист с дебелина 4 - 5 мм., намазва се с олио или разтопено масло, наръсва се със счукани орехи и се завива на руло. Така се процедира с всичките части и се получават общо 6 рула. Всяко едно от рулата се реже на охлюви с дебелина около пръст и половина и се нареждат в намаслена и набрашнена тава с отрязъка нагоре. Слагат се на разстояние в тавата. Оставят се така да втасат и се пекат. Оставят се да изстинат и се заливат с топличък сироп(да можеш да си държиш пръста в него), като е добре да се завият с нещо, за да се задушат.

  От тази доза излизат доста внушително количество охлюви.

   Реване

За тестото:
4-5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

За сиропа:
6 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.л. лимонов сок
ванилия

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с част от захарта на водна баня. Когато се стопи захарта, съдът се отстранява от огъня, но биенето продължава, докато сместа изстине и побелее. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата захар и се прибавят към жълтъците с леко разбъркване, като по малко се прибавя и брашното, което предварително сме пресяли, заедно с бакпулвера. Сместа се ароматизира с ванилия и се изсипва в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна до готовност.
  Водата, захарта лимоновия сок и ванилията се сваряват заедно до получаване на средно гъст сироп. Когато поизстине малко с него се залива изстиналия сладкиш.


  Дано съм ти била полезна с някоя рецепта. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 588
     PepaN, благодаря ти за рецептите!   bouquet
     Доколкото си спомням имаше рецепта на реване и с грис.  newsm78
     

# 20
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Ето тук можеш да намериш Реването, но него не съм го правила и не мога да споделя дали е сполучливо.

# 21
  • Мнения: 588
        PepaN, точно това търсих. Hug  bouquet

# 22
  • Мнения: 5 183
Обожаваме сиропирани сладости у нас
Браво за темата!
Някой да даде изпитана рецепта за грис-халва?

# 23
# 24
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Много лесна рецепта за грис халва,а е и много вкусна.

Грис халва

1 чч грис
1/2 чч олио
3 чч вода
1 чч захар
Първо захарта се разтваря във водата(без затопляне),бърка се не повече от 6-7 минути.
Грисът се запържва в олиото до покафеняване.След това се прибавя вече готовият сироп,но на малкипорции,докато се поеме всичкият.Могат да се прибавят стафиди,орехи по желание.Още топъл гриса се изсипва във форма или тава.След пълното му изстиване се нарязва на парчета.


# 25
  • Мнения: 5 183
Рени, Макс-Мама, много благодаря!   bouquet

# 26
  • Мнения: 930
ооо и аз тук, сиропираните сладкиши са ми любими Peace

# 27
  • Мнения: 6 390
тулумбички ... ауууу от кога не съм ги яла... мерси, мерси

# 28
  • Мнения: 678
Арабско реване

350гр.грис
450 гр.кис.мляко
100гр орехи
230 гр.захар
75мл олио
1 с.л какао
1 ванилия
1 ч.л.сода
За сиропа:300 фр захар,550 вода,ванилия.

# 29
  • София
  • Мнения: 3 789
И аз това правя и е много вкусно, макар че е доста сладичко. Но към същата рецепта добавям и нарязани на малки парченца сушени кайсии и смокини и стафиди, като плодовете предварително ги накисвам в топла водичка.  Към сиропа, още докато ври, добавям прясно настъргани кори от лимон и портокал. Реването става невероятно ароматно и вкусно

Общи условия

Активация на акаунт