Отговори
# 30
Първа опция  Peace

каза, че при първескини задължително трябвало да се прави епизиотомия

Това не е вярно, със сигурност. Правилното решение е да се опита да се изчака - има разтегливи перинеуми, има много стегнати - както беше при мен. След това се пристъпва към масажиране с масла, както направиха и след като няма резултат - се пристъпва към епизиотмията. Право на раждащата е да я откаже, но аз лично съм убедена, че е милион пъти по-добре чист разрез, който ще помогне и който ще бъде лесно зашит, пред вероятността (не казвам, че е задължително) от малки или големи, а понякога дори не само неравни, но и ужасни разкъсвания като чак по вътрешността на бедрата  Confused

Щом при теб е нямало проблеми първия път (значи не си първескиня  Grinning) и искаш без - решението си е твое  Hug

# 31
Родих нормално и нямам никакви разкъсвания и нито един шев .
Дразнят ме подобни изказвания - за задължителната епизиотомия ... не я отричам , но чак пък задължителна  Confused

# 32
отговорих раждане с разкъсване но незнам дали е така имах два вътрешни шева и когато попитах защо отговора който получих е че човека е бързал и ме е цепнал с рамото си

# 33
Първо раждане с епизитомия. Не смятам че е задължтелна, но в моя случай се оказа наложителна.

# 34
Първо раждане с епизиотомия.Доооста болки изтърпях докато зарасне,пръсках се с Лидокаин локално,не можех да се движа нормално.Абе травма си е отвсякъде.Но е по -добро решение от това да се разкъсаш сама,шиенето е по трудно.

# 35
  • София
Отговорих първо раждане, с епизиотомия, но всъщност бях с перинеотомия (което си е почти същото). Имах 2 шева и се възстанових за нула време, сега белега е незабележим. Доки даже ми се извини, че се е наложило да ме резне. Ама и бебето си беше едричко и реши да се изстреля много бързо.
Никога не е казвал, че е задължително при първескини. Бях осведомена за всички манипулации, които може да се наложат.

# 36
  • София; Дружбето
При мен беше наложителна епизиотомията, защото бебето беше голямо за мен-първо раждане. Плучих и много разкъсвания и ако не беше епизиото щеше да е страшно. Не смятам обаче, че трябва да се прилага наред при първескини

# 37
Първо, без епизиотомия, вътрешни шевове...само доктора знае.

# 38
  • София
Раждала съм два пъти нормално.И двата пъти без епизиотомия и без вътрешни или външни шевове.

# 39
И двете ми раждания бяха с епизиотомия. По-добре така, отколкото с неконтролируеми разкъсвания. Но това се преценява в момента на раждането. Така предварително някой ти се е направил на интересен просто Naughty.

# 40
Днес си говорихме с моята лекарка за раждането. Казах й, че не искам епизиотомия и отговорът й много ме учуди - каза, че при първескини задължително трябвало да се прави епизиотомия, защото иначе мускулните влакна се разтегляли (дори да няма разкъсвания) и това водело до проблеми с дъното и задържането на урина в по-зряла възраст. Аз пък все си мисля, че е по-добре без и смятам да си настоявам да не ми правят - първия път се справих без никакви разкъсвания и нямам проблеми в момента.

При вас как беше?

Това е само теория! Изследвания с много по-големи групи от находящите се в БГ показват, че няма връзка. А най-тъпото е, че епизиотомия се прави, когато главата така или инаме вече е разтегнала мускулите максимално!
Толкова е просто да се роди без разкъсвания и без разрези, независимо кое по ред дете е, че ме хваща яд на такива лекари #Cussing out

# 41
1 раждане без епизиотомия,само с 2 вътр. шева. Simple Smile
Леко и безпроблемно раждане и от мен! Praynig Hug

# 42
  • В светлината на слънцето
И при двете ми раждания имах дребни разкъсвания. Епизиотомия не се наложи изобщо.

P.S. Чоколина, много се радвам, че ще имаш пак бебче. Пожелавам ти леко раждане и на финала здраво бебе!  Hug Hug Hug Намини и към мартенската тема, че рождени дни се задават. Heart Eyes

# 43
Първо раждане с епизиотомия и 3 външни шева.

# 44
  • област Софийска
Първо раждане с епизиотомия.
Не знам колко са ми били шевовете, ама близо месец не можех да си седна като хората на д-то. И изобщо, от всичките ми раждали познати, само две са родили нормално, без разкъсвания или епизиотомия.

Общи условия

Активация на акаунт