Отговори
# 60
първото раждане с епизотомия и вътрешни разкъсвания (бебата беше 4 кг.),а сега с второто без никакви разкъсвания само леки охлузвания родих 3,600 кг.

# 61
Първо раждане със, но при бебе 4,300 нямаше как. Не виждам какво  има да го мислиш преди това, ако се наложи е по-добре да те срежат те, отколкото да се разкъсаш в неизвестна посока. ooooh!  Проблем след това не съм имала никакъв.

# 62
И при мен беше първо раждане, с епизотомия и доста разкъсвания.  Самата епизотомия не се усеща, но шиенето беше доста гадно и отне повече време от самото раждане.

# 63
първото раждане с епизиотомия, второто с ужасно разкъсване на перинеум. сто пъти предпочитам да ме клъцнат. възстанових се без последици, но много по- бавно и много по- болезнено.

# 64
При мен също беше с епизиотомия,защото бебочка не можеше да излезе.Бързо се възстанових.

# 65
  • Варна
Според вас ако мускулатурата ви не е толкова еластична, по- добре ли ще е да се разкъсате като драно прасе, вместо да ви цепнат малко отдолу и да улеснят раждането на бебо. При всички положения при разкъсванията шевовете са много повече и по- несиметрични, отколкото при епизотомията.

Първо раждане със, но при бебе 4,300 нямаше как. Не виждам какво  има да го мислиш преди това, ако се наложи е по-добре да те срежат те, отколкото да се разкъсаш в неизвестна посока. ooooh!  Проблем след това не съм имала никакъв.

В поста си говоря за профилактична епизиотомия, т. е. такава, която се прави задължително при всички, с цел избягване на бъдещи проблеми. Естествено, че когато се налага, е по-добре да се направи. За мен проблемът е, че явно се прави масово в България, без да се преценява нуждата - и така просто няма как да се довери човек на лекарите дали е била необходима или са си спестили усилията по правене на масажи и изчакване на перинеума да се разтегне достатъчно.  Rolling Eyes Както съм писала - първия път си родих без разкъсвания и без епизиотомия, благодарение на акушерката си. Докторката ми обаче твърди, че това не било особено постижение, а е трябвало да ме срежат, за да не започна да изпускам урина в по-зряла възраст.

А и, както чета, доста хора имат проблеми и неприятни усещания след епизиотомия... Confused

П. п. Благодаря на всички, които ми пожелават леко раждане! Hug

# 66
.... При всички положения при разкъсванията шевовете са много повече и по- несиметрични, отколкото при епизотомията.......
Глупости...  Naughty
Много по-бързо ми зарастна "разкъсването", отколкото епизиотомията на времето...
Тя още ме боли понякога, а от "разкъсването" няма и помен...
При епизиотомията имах четири ужасни шева - груби, несиметрични и отвратителни...
При "разкъсването" имах съвсеееем мъничко белегче, което е съвършено право и вече дори не се вижда...
Имам два шева заради него...
Можеше и да е само един, но докторът реши, че "ТЯ" трябвало да е красива...
  hahaha

Леко раждане на авторката и дано се разминеш без епизиотомия, окситоцин и всички други "екстри"...   Peace

# 67
chockolina   ако си си избрала лекар говори с него и
се довери на преценката му по време на раждането.

Леко раждане и здраво бебче ти пожелавам  Hug

# 68
Първият път ми направиха епизотомия,а втория имах разкъсвания Peace

# 69
Първо раждане,правиха ми епизотомия и имах 2 външни и 2 вътрешни шева.Леко раждане Hug

# 70
  • Испания и Стара Загора
първо раждане, с епизиотомия.Имах 4 външни и 3 вътрешни шева. Peace

# 71
Първото раждане беше с епизиотомия (и на мен ми каза лекарката, че е "профилактично"), втория път родих без и нямах разкъсвания.

# 72
  • На планетата Земя
Епизиотомията трябва да се прави, когато се налага, а не задължително, само защото жената е първескиня.
При мен се наложи, защото бързо дойде разкритието и бебето беше голямо - 3850.

# 73
  • София
Епизиотомия не.
Външни шевчета - 2-3
вътрешни.....цялата шийка на матката се беше нацепила яко...и ме шиха доста....гаден окситоцин...

А и ти като гледам не си първескиня, така че не разбирам за какво ти го е казала това изобщо.... newsm78 newsm78 newsm78
за мен лично - епизиотомия само ако се налага....

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 15:31 от Angel_Dust

# 74
  • Бургас
При мен беше без епизиотомия и без разкъсвания,защото бебка беше мъничка Peace
Но и благодариние на акушерката която беше много внимателна и ми
казваше каа да напъвам и кога да спра Grinning

Общи условия

Активация на акаунт