Отговори
# 90
1-во раждане с епизиотомия.За второто се надявам да е без,че доста трудно се възстанових. Confused

# 91
Имам две раждания и двете с епизиотомия.Но и след двете се възтанових много бързо.

# 92
  • Варна
Както съм писала - първия път си родих без разкъсвания и без епизиотомия, благодарение на акушерката си. Докторката ми обаче твърди, че това не било особено постижение, а е трябвало да ме срежат, за да не започна да изпускам урина в по-зряла възраст.
chockolina, направо не мога да повярвам, че лекар може да се изкаже толкова некомпетентно!  ooooh! Той явно не е чувал за стягане на тазовото дъно с упражнения... (?!?) Упражненията на Кегел се правят точно с такава цел! След редовни упражнения всичко си идва на мястото, като преди да родиш. И това е много важно, защото ако тонусът на въпросните мускули не се подобри след първото раждане, след второто е вече доста късно и трудно. Същото важи и за коремните мускули.

Във всяко едно отношение съм доволна от лекарката, но наистина ме зачуди с тези думи, затова и пуснах темата. Rolling Eyes

Упражненията на Кегел си ги правя редовно, правех ги и преди първото раждане и дори си мисля, че благодарение на тях родих без разкъсвания. Thinking

мисля че и първият път е могло да мине без, ама лекърите се застраховат с разреза, така им е по лесно явно

И аз точно това се чудя - дали не го правят за собственото си улеснение?! newsm78

# 93
Първото раждане беше с епизиотомия. Второто - без, дори без разкъсвания и охлузвания.

# 94
  • Mediterraneo

Първото раждане беше с епизиотомия. Второто- 1-2 вътрешни шева.

# 95
Само не мога да разбера как може преди да е започнало самото раждане да се прецени дали се налага епизиотомия. Аз съм на мнение, че по време на раждането се решава дали има нужда. Все едно още в началото на бременността да ти кажат, че ще се наложи секцио по спешност.

А иначе при мен: първо раждане - епизиотомия, три шева. Акушерката каза, че съм "много къслива" и просто я е направила. Мен никой не ме е питал, разбрах при свършен факт, но пък прекарах в родилна зала едва 15 мин., така че не се оплаквам.

# 96
Само не мога да разбера как може преди да е започнало самото раждане да се прецени дали се налага епизиотомия. Аз съм на мнение, че по време на раждането се решава дали има нужда. Все едно още в началото на бременността да ти кажат, че ще се наложи секцио по спешност.
А бе, то и на мен ми е чудно...но е факт, че в повечето български род. домове предпочитат да те "клъцнат" за по-сигурно.....а дали наистина се налага няма как да разберем.....

За статистиката: първо раждане с епизиотомия. 6 външни шева и още си усещам най-вътрешния понякога  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 97
И двете ми  раждания са с епизиотомия. След първото се възстанових много бързо, след второто малко по-дълго и болезнено.

# 98
И двете раждания бяха с епизиотомия.Докторката ми каза , че иначе съм щала да се разкъсам, което е по лошия вариант.

# 99
Гледам доста тъжна статистика се заформя тук - едва 20% от ражданията са без наранявания  Sad
А познавам акушерка, която при над 600 раждания има само няколко случая на разкъсване и никога в живота си не е пипала ножици за друго освен за пъпната връв! Е как го правят някои професионалисти, а други не могат?!?! Не ми се вярва нейните клиентки да са по-специални и анатомично "податливи"!

# 100
Гласувах с първа опция  Peace

# 101
  • София
Напоследък четох в "Семейна здравна енциклопедия", че епизотомията е еквивалентна на разкъсванията, и възстановяването е еднакво. Така че и аз си мисля, че част от лекарите я правят за свое улеснение.  Thinking

Иначе нямам личен опит, раждах секцио.

# 102
и при двете раждания имах разкъсвания, без епизотомия, втория път се чувствах по добре ,но раната се разтвори, но въпреки всичко бързо се оправих

# 103
Първо с епизиотомия, макар че редовно правех упражнения за тазовото дъно. Така се надявах да ми се размине ама не!  ooooh! Но в интерес на истината се възстанових за около седмица.

# 104
А познавам акушерка, която при над 600 раждания има само няколко случая на разкъсване и никога в живота си не е пипала ножици за друго освен за пъпната връв! Е как го правят някои професионалисти, а други не могат?!?! Не ми се вярва нейните клиентки да са по-специални и анатомично "податливи"!
Ти сама каза - професионалисти са и не работят под стрес, предполагам!
Не може да ти скочат на корема (както доста лекари/акушерки в Бг правят), да ти пуснат системата и да очакваш да родиш без разкъсвания или да не се наложи епизитомия. Уж да не се мъчи майката.  ooooh! Тези мускули искат време, за да се разтегнат! Плавно и постепенно. Колкото време е необходимо. Е, ако се загубят тоновете на бебето, е ясно, че ще се приложат мерки. Но, ей така профилакично на Запад например, нищо не се прави.

chockolina, аз от възмущението си в предни пост не съобразих, че докито ти е жена.  Embarassed Иначе, супер, че правиш въпросните упражнения! Повече според мен няма какво да се направи, а и в твоя случай не е необходимо!

Общи условия

Активация на акаунт