Примерна схема на захранване (13)

  • 36 436
  • 472
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 3 743
Моята дъщеря обожава чисти фини овесени ядки /леко сварени/. Вземам Клевър на Билла. Предпочита ги пред всякакви каши. Моят съвет е да пробвате децата с чистия продукт и после да го смесвате. Може да останете изненадани Wink

# 301
  • Бургас
  • Мнения: 83
Косе Босе   bouquet

# 302
  • Мнения: 285
Няма нужда да слагаш кърма, щом кърмиш, а за плода си е по твоя преценка!
Звездиче,благодаря за отговора!   bouquet

# 303
  • София
  • Мнения: 413
Сега минавам само да се запиша, че имам доста въпросителни, но първо да прочета назад, за да не ми се кара някой, че питам без да чета.  Embarassed

# 304
  • Мнения: 1 449
1. Имам домашен заек ... Може ли да го полуразмразя, нарежа на малки парчета и после пак да го замразя?
2. Има ли връзка между поставянето на ваксина и захранване?

1. Най-удачният вариант в случая е месото да се свари и да се замрази отново на кубчета.
Между другото, има сайтове за детски рецепти, в които се допуска еднократното повторно замразяване на месо и зеленчуци, макар че като правило е добре да се избягва.
Ако месото е било леко размразено и отново замразено, след това би трябвало да се използва до 2-3 месеца най-много, защото е много вероятно микроорганизмите в него да са се активирали и да влошат качествата му. Иначе може да се съхранява доста по-дълго.

2. За ваксината - както прецениш. Ваксината може да предизвика общо неразположение и ако това съвпадне с проблемен прием на нова храна, тогава организмът доста ще се натовари. Симптомите при хранителна алергия и временно неразположение след ваксината са доста различни. По принцип не е задължително да се прави почивка.



... дали давам достатъчно мляко на сина ми. Сутрин яде попара с около 1 кибр. кут. сирене, следобед яде около 200мл. кис. мляко и сега суче вечер и през нощта. Скоро обаче ще го отбивам и не знам дали няма да му е малко. 
... докога се дават каши? Синът ми не ги одобрява нито домашните, които правя, нито инстантните.

Може да увеличиш сиренето, след 1 год. е приемливо 50-60 г или повече според желанието на детето. Това прави поне 200-300 мл мляко. Заедно с 200 г кисело мляко се покриват минималните нужди от млечни храни. Може да добавяш през ден крем с прясно мляко или АМ, или пък някаква храна приготвена със сухо мляко или АМ. Така се редуват дни с над 500-600 мл мляко и дни с малко под/около това количество. Нормата за възраст 1-3 години е 500 мл.

След 1 год. може да се предлагат само стандартни млечни продукти, ако храненето е достатъчно разнообразно и балансирано.

След 1 год. кашите спокойно могат да отпаднат. Вместо тях може овесени и всякакви други ядки, подходящи бисквити, варени зърна, фини овесени ядки без накисване и пр.

# 305
  • Мнения: 1 449
... дали да предложа вече трето ядене и ако да, закуска или вечеря да е то? Аз сякаш клоня към закуската ...
... какво да въведа сега - жълтък или сирене?
... предстои ни пътуване през океана. Удачно ли е да въвеждам новости около него, или да изчакам малко докато се климатизира малката?
... трябва ли задължително жълтъкът да бъде въведен сварен и натрошен в пюре? Може ли примерно под формата на застройка на супа?

Закуската наистина е по-удачна за такъв режим.
Възрастта 9 м. е подходяща и за сирене, и за жълтък.

Около времето на пътуването може да се прекрати за кратко даването на нови неща, но може и да се предлагат по-леки и по-безобидни храни от гледна точка на алергиите. От моя опит мога да споделя, че до 1 год. отлагах при по-дългите пътувания само по-особените храни (глутен, цитруси), но другите - не. Детето лесно ще покаже дали е спокойно и в добра кондиция след пътуването и часовата разлика и кога да продължите с новите неща.

Варене на жълтък
В началото на въвеждането е желателно жълтъкът да бъде добре сварен т.е. поне 10 мин. или 15 мин. според различни източници:
1) Така се гарантира хранителна безопасност, а това е много важно за най-малките. Жълтъкът в застройка преминава само лека термична обработка, а в класическите рецепти дори не завира.
2) Другата причина за даване на твърдо сварен жълтък е, че така най-лесно и най-сигурно се отделя от белтъка. В другите слуяаи е възможно е да останат белтъчни следи, а белтъкът е мощен алерген преди 1 год.
След 1-1.5 год. яйцата могат да се предлагат по разнообразни начини. Продължителното варене не е желателно, защото жълтъкът става трудносмилаем.



ако детето отказва месо, има ли смисъл да я пробвам с месен бульон? По-скоро въпросът ми е има ли нещо ценно в него?
Да я започвам ли с жълтък при това положение?
Хемоглобинът и осезаемо пада, всеки месец с поняколко единици
Имам и домашна коприва, да пробвам ли и с нея?

Предлагай малко количество месо – колкото иска. Може да се дава 5-6 пъти седмично, дори да е много малка доза, все пак желязото в него е най-добре усвоимо и ще има най-голям ефект от всички други храни. Щом засега детенцето няма толкова разнообразен хранителен режим, нека месото е с приоритет, дори да е ограничено количество. Месният бульон е ценен, защото съдържа много минерални соли, както и малко специфични белтъчини, но желязото едва ли е значимо. Във вашия случай ще бъде само от полза, стига да го вместиш без да е за сметка на друга храна.

Жълтък също може, възрастта е подходяща. Но пък не е желателно да се дава много често, освен това желязото не е толкова добре усвоимо както в месото.

Копривата е подходяща около 10 м., но предвид сезона можеш да пробваш. Ще бъде добре да се съчетае с месото, ако е възможно. Другата хубава комбинация е с картоф, той съдържа доста витамин С, особено ако се приготви правилно. Така желязото на теория би трябвало да се абсорбира по-ефективно.

# 306
  • Мнения: 693
Косе Босе, безценна си   mrstraetz



1. Имам домашен заек ... Може ли да го полуразмразя, нарежа на малки парчета и после пак да го замразя?

"Веднъж размразено месо може да се замрази повторно само ако е сготвено, за не повече от 7 дни."  Rolling Eyes  Това го четох някъде, опитах се да намеря точния източника, но не можах. Но така или иначе, само това пишеше.  Simple Smile
Мисля, че и полуразмразено се води размразено, така, че аз не бих го направила  Peace

# 307
  • Мнения: 1 449
"Веднъж размразено месо може да се замрази повторно само ако е сготвено, за не повече от 7 дни." 

Тези 7 дни са много малко. С готвенето (т.е. достигането на поне 90-100 градуса) се спира в голяма степен действието на микроорганизмите, съответно храната може да се замрази пак. Ето мнението на wholesomebabyfood.com, нямам време в момента да цитирам друга информация:

„Безопасно е да се замразява месо, което е било замразено сурово и несготвено, после е размразено, сготвено и пасирано … Можете да извадите парче сурово замразено месо, да го размразите, да го сготвите и после да замразите отново остатъка от него.”

За да се провери дали едно месо е годно за повторно замразяване (примерно ако е било леко размразено след спиране на ток или извадено за кратко в хладилник), критерият е да има кристалчета по него и като цяло да стои твърдо, почти като дълбоко замразено. Това е от американска брошура за детските храни, ако не ме лъже паметта. Ако месото се извади за няколко минути на стайна температура и се разреже с повече сила и няколко удара, тогава остатъкът може да се върне обратно в камерата. 

Но е добре да се избягва повторно замразяване при всяка възможност.

# 308
  • Мнения: 2 654
Косе Босе, моля те сподели примерното меню на Вела. Мисля че ще е много полезно, интересно и показателно на всички мами които пишат тук.

Аз както знаеш се вслушвам в "идолите" които съм си издигнала и жадно търся тяхното мнение Simple Smile

Поздрави от нас с Лео  Hug

# 309
  • Мнения: 219
Косе Босе, моля те за коментар на нашия режим, все ми се струва че нещо не е както трябва.
6.00 - кърма
9.30-10.00 - попара, кус-кус,плод или каша с плодово пюре
12.00 - кърма за приспиване
14-14.30 - зеленчуково или месно пюре
16-16.30 - плод
17-17.30 - кърма за приспиване
20.00 - варя или картоф,тиквичка,или морков с картоф, малко като супа изглежда с 1 сухар
21.30-22.00 - кърма
и през нощните будения 4 или 5 пъти пак по малко кърма
Иска ми се да разнообразя храните в 20.00 /вечерята т.е./, но нямам идея с какво...
значи порцията храна никога не е повече от 100-150 гр. горе-долу.
Мисля да се ориентираме и към приключване на кърменето / може би до към годинка-годинка и 1-2 месеца/, но тя не приема никакво АМ,дали да не предложа вече и кисело мляко вместо кърмата и дали ще е достатъчно това? newsm78
Ще се радвам на мнението и съвета ти към мен  Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 17:55 от sweety24

# 310
  • София
  • Мнения: 1 855
Имам един въпрос. Косе Босе, ще се радвам, ако се включиш.
Бях чела, че за малките деца е по- добре да се дава сухар, вместо хляб. Затова и аз давам на малкия сухар ( в супа,, на попара). Но никъде не видях каква е причината сухара да е по- добър пред хляба. Любопитно ми е каква е причината?

# 311
  • София
  • Мнения: 285
Косе Босе, благодаря  bouquet. Не искам да ставам досадна, но би ли ми отговорила на другия въпрос, Blush. Скоро ще въвеждам глутен и не съм съм наясно как да процедирам именно заради споменатите паузи.

Из записките си попаднах на това: М/у месо и жълтък-2 седмици.М/у месо и глутен-2 седмици. Между два вида месо пауза от 2 седмици. 
Как се броят тези 2 седмици newsm78? От началото или от края на въвеждане на продукта. Глутен и жълтък се въвежда 2 седмици след начало\край(?) на въвеждане на първото месо или на последното въведено? Много объркано стана...

# 312
  • Мнения: 2 132
Имам един въпрос. Косе Босе, ще се радвам, ако се включиш.
Бях чела, че за малките деца е по- добре да се дава сухар, вместо хляб. Затова и аз давам на малкия сухар ( в супа,, на попара). Но никъде не видях каква е причината сухара да е по- добър пред хляба. Любопитно ми е каква е причината?
Хах, тъкмо и аз влизах да попитам защо се дава сухар, а не направо хляб Wink

# 313
  • Мнения: 2 111
Сухарите са с по-висока калоричност от обикновения хляб,но за сметка на това са по-лесносмилаеми от организма,защото печенето подпомага разграждането на скорбялата.
Имам го в записките си от Косе Босе.Но нека каже и тя.
Аз никога не съм давала сухари,Симона умира за хляб.
Започнах да давам след 1 година.

# 314
  • Мнения: 285
Предварително се извинявам,ако въпроса ми не е за тук! Искам само да ви  попитам какво да правя с моето малко съкровище,което нищо не харесва на вкус до тук:картоф,тиква,тиквичка,а днес пробвах и ранен морков! Започнах захранването заради големият и интерес към нашата храна и си  мислех,че вече е готова....какво да правя? Да спирам ли със захранването или да продължавам да си предлагам всеки ден по малко? Благодаря ви!   Hug

Общи условия

Активация на акаунт