Примерна схема на захранване (13)

• 36 408
  • 472
  •   1
Отговори
# 75
Моля Ви за съвет:
Бебка е на 6 м и 10 дни . Вече въведохме кашата .
От около 10 дни въвеждаме пюретата като обедно хранене 12,30 ч  . Първо започнах с тиква едва достигнала 6-7 лъжичка отказа да я яде . Пробвах с морков - него съвсем не искаше да приема .
Реших да пробвам с плодовите :
- на ябълката се мръщи и плюе.
- дадох и бананово пюре и на него се мръщи .
Мислех с круша да пробвам , защото не знам кой вкус ще й хареса .

Ще се радвам да споделите опит и мнения - как точно да я накарам да хапне нещо от пюретата ?

# 76
Ако давам 5-6 дни по една бисквитка Plasmon,да считам ли,че съм въвела пшеницата,или не е достатъчно? newsm78И още нещо:в кус-куса слагат ли яйце,че никъде не видях да пише,ама ми е доста съмнително?!

# 77
Loni, не бързах да се отказваш и да сменяш пюретата. Това са нови, силни вкусове за бебето и му трябва повечко време, за да ги приеме. И при нас беше така, но сега ги хапва с повече желание.

# 78
Аз като почнах да чета тук Крисито беше още на 3месеца и аз влязох в Последни публикации в профила на Косе Босе и си копирах всичко, което беше писала, но и си го сортирах - плодове, зеленчуци, месо, глутен и т.н.
И да питам като млечно хранене ли да смятам слеобедната кашичка с АМ или като твърдо?
А за водата много ли е фатално, че не мога да я накарам да пиине повече от 10мл, хапва около 200гр-пюре и каша и 650-750мл АМ?

и аз така Laughing, но не намерих инфо за фастъченото масло newsm78

# 79

Фъстъчено масло
- след 1 год.
- след 2 год.
- при алергични деца: след 3 год.
- въвежда се с много малко количество, само за проба (проблемът с фъстъците по принцип е тежката алергична реакция, не честотата на алергията)
- много калории и протеини в малък обем
- мононенаситени мазнини (здравсловни)
- важни витамини (Е и В)
- важни минерали (магнезий, малко желязо и др.)
- доста фибри
- на тънък слой или като съставка на храна (опасност от задавяне заради плътната  консистенция)

Има значение източника на препоръките. В Европа фъстъченото масло не е толкова често консумирана храна от децата на възраст 1-3 год., но през последните години има данни за увеличаваща се консумация. Затова именно в Европа случаите на алергия към фъстъчено масло са малко повече, отколкото в Северна Америка например. Но това не е причина фъстъченото масло да бъде изключвано до 3 год. – може да се въведе между 1 и 2 год.

# 80
  • Бургас
 Косе Босе Вчера за първи път дадох сурова ябълка, настъргана на ренде, почти 1/4.
Днес Иво е с  разстройство ,кисел е и имам чувство, че го боли корема.Как да процедирам от сега нататък?! newsm78 Искаше ми се да почна със суровите плодове, ама явно му е чувствително стомахчето. Дайте инфо кога и как се предлагат  #Crazy

# 81
Косе Босе Вчера за първи път дадох сурова ябълка, настъргана на ренде, почти 1/4.
Днес Иво е с  разстройство ,кисел е и имам чувство, че го боли корема.Как да процедирам от сега нататък?! newsm78 Искаше ми се да почна със суровите плодове, ама явно му е чувствително стомахчето. Дайте инфо кога и как се предлагат  #Crazy
Не е рано за суровите плодове, след осмия месец е нормално да се дават, аз дори започнах във втората половина на седмия месец, но в началото давах по-щадящи плодове: круша, пъпеш, синя слива, тъй като сега не са сезонни плодове може да дадеш банан или авокадо, а пък ябълката я отложи за по-късно.

# 82
  • Бургас
Не е рано за суровите плодове, след осмия месец е нормално да се дават, аз дори започнах във втората половина на седмия месец, но в началото давах по-щадящи плодове: круша, пъпеш, синя слива, тъй като сега не са сезонни плодове може да дадеш банан или авокадо, а пък ябълката я отложи за по-късно.
Давала съм и банан,и авокадо и нямаше проблеми.Дали не трябваше да почна с по- малко ябълка  newsm78

# 83
Здравейте Simple Smile
Моето момче е вече почти на 9 месеца, има 2 твърди хранения - обед и следобед. Не бързам с 3-то хранене, но напоследък детето проявява голям интерес когато закусвам. Мое би това е подходящ момент за въвеждане на закуска, различна от кърма?
Мислих си и за вечеря... На каква възраст детето почва да вечеря? Simple Smile. Мисля, че за нас е рано, но си мисля просто по въпроса Simple Smile.
Знам, че е индивидуално решение и зависи от детето всичко което питам, но ми е интересно какви препоръки има. Надявам се, че Косе Босе ще се включи Wink Hug

# 84
Мога ли да давам на дъщеря ми мюсли? Евентуално със кисело мляко или АМ или пък да ги варя и с тяхната вода да ги правя?
А млякото с ориз от кога мога да го предлагам?

Прясно мляко (в крем, ориз с мляко и подобни) = след 1 год.
Прясното мляко е трудносмилаемо в този вид.
Освен това би изместило същото количество АМ.
В доста детски кухни готвят с прясно мляко от около 10 м., но всички педиатрични препоръки са единодушни - прясно мляко се въвежда след 1 год., независимо под каква форма е.

Мюсли = най-добре след 1 год.
Зависи от състава.

Домашно мюсли
Ако е домашно приготвена смес с овесени ядки и сушени плодове – няма проблем преди 1 год., ако се предлага по подходящ начин срещу задавяне. Задължително се вари добре на тази възраст, около 1-1.5 год. може да се пробва вариант само с накисване. След това може да добави кисело мляко или АМ. Може само сварени ядки и сушени плодове, но с малко масло за вкус и калории; след маслото може да се добави малко настъргана прясна ябълка за повече аромат, и за да не става много плътна сместа. 

Готово мюсли
- съдържа захар (сушените плодове в тези смеси са обработени със захар, често не е означено ясно на етикета)
- солта също не е пренебрежимо малко, обикновено се слага, въпреки че един възрастен трудно би я усетил
- възможно е да има някои плодове и ядки, които са алергени преди 1 год., да се гледа внимателно етикета (лешници и бадеми примерно, някои екзотични плодове)
- почти задължително има лецитин, палмово или какаово масло (с тях се обработват плодовете)
- би могло да съдържа остатъчни следи от сусам (производителите са длъжни да го означават, защото сусамът е силен алерген, но може да липсва такова означение)

# 85

Количество твърда храна на едно хранене:
6 месеца = няколко лъжички
7-8 месеца = 160-170 мл
9-11 месеца = 180-190 мл

Капацитетът на стомахчето на 6-9 месеца е между 130 и 190 мл.

# 86
Вчера за първи път дадох сурова ябълка, настъргана на ренде, почти 1/4.
Днес Иво е с  разстройство ,кисел е и имам чувство, че го боли корема.
Суровата ябълка не е съвсем безобидна - съдържа доста пектин и това може да е провокирало стомашното неразположение.
Засега я отложи - при повторното въвеждане след 1 седмица примерно започни с 2-3 лъжички.
Няма смисъл да я отлагаш повече, защото в момента няма много подходящи сезонни плодове.

Прасковата по-киселинна ли е от другите плодове?
По-скоро е индивидуална реакция.

... ядките ...
Косе Босе, с кои би препоръчала да започнем?
Примерно в този ред:
1. Орехи.
2. Бадеми.
3. Лешници.

И да питам като млечно хранене ли да смятам слеобедната кашичка с АМ или като твърдо?
Каша с АМ = самостоятелно хранене
Брои се за млечно – заедно с чистото мляко и млякото в другите храни трябва да покрива минимума за възрастта.

# 87
благодаря secret_girl!!!!!

# 88
Запис и от нас!

# 89
  • Бургас
Косе Босе   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт