Примерна схема на захранване (13)

• 36 436
  • 472
  •   1
Отговори
# 120
Косе Босе, JeniB благодаря   bouquet

# 121
Да питам: колко зехтин трябва да сложа на едно зеленчуково пюре към 180-200гр.? (в лъжици, ако може)

Това за зъбите и пасирането си е класически виц. Боян има 6 зъба, плюс още 2 в процес на израстване, в момента е на 8 м и ако храната не е пасирана до съвършенство, му се повдига до задушаване. Купих пюре от круша на Нестле и се почна - като я опитах - стои с по-едра текстура.
Как да го насърчавам да яде с пръсти или пък да намачквам нещата при това положение?

# 122
  • ул. "Мечтание"
Моя син ядеше непасинарана храна доста преди да му изникнат зъби!

# 123
Донка, аз от опита ми с ПЗ да кажа - оставяй храната пред него, на много малки парченца. Наистина колкото главичка на кибритена клечка. Например парченца картоф, морков, оризови зрънца и каквото още подходящо има сред храните, които яде. Може и да си вземе, може и да не си вземе. Дори тази храна да не отиде в устата, ще му помогне да си подобри фината моторика, начина, по който хваща храната и пр. Моят син не може да си хваща храната с палец и показалец, сграбчва я с цяла длан и става омазвация голяма. Тези малките парченца обикновено си ги размазва по ръцете и дрехите  ooooh!

Най-често аз му давам храната в устата. На малки парченца, никога не съм пасирала. Най-фината консистенция ми е било намачкване с вилица. Давам я пак на достатъчно малки парченца, за да може да си го фърфоли из устата, да го "сдъвче" и глътне. Мнооого рядко се е задавял, и то не е било сериозно.

# 124
Здравейте,
включвам се в темата, за да я следя и да събирам идеи. Най - вероятно ще захраня със зеленчуково пюре или оризова каша след 6 месец.
Нашето педи упорито настоява за сокчета, а вчера се ужаси, защото "закъсняваме", трябвало от другия месец и плодово, и зеленчуково пюре вече. Обеща ми бой с точилка, ако не захраня по нейната схема и взема да му докарам анемия на горкото ми кърмено бебе  Crazy
На дъщеря ми пасирах фино всички пюрета докъм 10-я месец, след това по-  едро. Точно тогава започнаха да й пробиват и първите зъби и започнах да й давам и парченца банан или меки бисквитки.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 13:31 от Шушу

# 125
  • София
Косе Босе благодаря!

# 126
Да питам: колко зехтин трябва да сложа на едно зеленчуково пюре към 180-200гр.? (в лъжици, ако може)
Мисля, че можеш да слагаш по 1 ч.л., аз започнах с 1/2 ч.л. (но рапично олио), сега слагам малко повече, правя към 140-160 мл пюре.

# 127
Купа, мерси!
Евридика, ако имаше възможност, щях да му давам парчета. Беше осмукал доста зеленчуци, преди да му поникнат зъбите добре. Но откакто може да си отгризне трошичка, то е давене, то е чудо. Страшно е просто!
Днес въведох просото - сварих и пасирах. Не стана твърде гладко, но от 1 лъжичка в пюрето нямаше проблем. Надявам се като увелича дозата, да не започне да му се повдига.

# 128
  • Бургас/Пз
Здравейте, следя темата с интерес, тъй като сме още в началото на захранването. Досега съм давала само картоф и морков. Решила съм да продължа с тиква, после пъщърнак и след това евентуално броколи. Да обаче днес се загледах в пюретата от броколи и установих че на Бебевита където уж пише че са чисти броколи в съдържанието пише, че има и оризово нишесте и ябълка.  newsm78 Това много ме учуди защото аз още не съм въвела нито ориз, нито ябълка. Това означава, че или всеки път трябва подробно да чета бурканчетата или да отложа даването и да му правя в къщи.
Вие четете ли винаги всичко което пише на пюретата или давате комбинации и без да сте въвели някоя от съставките?

# 129
някой дали може да се изкаже за стерилизираните чушки. такива, които майка ми е правила за нас, печени и сложени в буркан. дали мога да давам на никола от тях в манджички

# 130
  • ул. "Мечтание"
невенчоУ, аз така приготвени му въведох чушките на моя син.

# 131
Здравейте, следя темата с интерес, тъй като сме още в началото на захранването. Досега съм давала само картоф и морков. Решила съм да продължа с тиква, после пъщърнак и след това евентуално броколи. Да обаче днес се загледах в пюретата от броколи и установих че на Бебевита където уж пише че са чисти броколи в съдържанието пише, че има и оризово нишесте и ябълка.  newsm78 Това много ме учуди защото аз още не съм въвела нито ориз, нито ябълка. Това означава, че или всеки път трябва подробно да чета бурканчетата или да отложа даването и да му правя в къщи.
Вие четете ли винаги всичко което пише на пюретата или давате комбинации и без да сте въвели някоя от съставките?
Направи си ти или си купи на Гербер. Те имат 80гр броколи. Мисля, че бяха чисти. Принципно се дава по едно ново нещо и ако има реакция да знаеш, че е от него, а не да се чудиш от какво точно е. Иначе аз си чета редовно етикетите.

# 132

Аз си приготвям вкъщи, така със сигурност знам какво има вътре  Peace. Но ако ми се налага да купя нещо, което не мога да си приготвя сама, чета внимателно съдържанието на бурканчето.

# 133
  • Бургас/Пз
JeniB,  kupa, благодаря ви за бързите отговори.
Просто ми се искаше по-специфичните храни като броколи, карфиол, пъщърнак първоначално да ги дам готови, защото незнам дали ще се справя с приготвянето вкъщи и затова се замислих, какво точно има в тези бурканчета.  Жени, явно съм налучкала защото съм взела чистите роколи на Гербер Hug Иначе след като го захраня определено смятам да му приготвям повечето храни вкъщи.

И още един въпрос
- на пюретата от броколи /карфиол, спанак/  пише че могат да се дават от 4 месеца, /аз ги почвам от 6/, но пък тук съм чела че броколите се дават след 8-мия месец /същото и за карфиола и спанака/ Това означава ли че ако реша да ги  приготвям вкъщи трябва да изчакам 8-мия месец , и ако са купени мога да ги давам и от 6-тия????

# 134
  • Варна
Здавейте мами,
Безценните сте информацията която давате и опита, който споделяте! Косе Босе за пореден път благодаря!

Знаех си аз, че дъвченето на парченца е важно, но и аз се подведох по този виц за връзката със зъбите. По принцип давам на дъщеря си да дъвче парченца банан, хляб, настъргана ябълка....Когато ядем и чопвам парченца картоф, месо от нашата храна и тя ги дъвче и си ги изяжда, но по скоро и е забавно, отколкото да се нахранва. Бързо и омръзва. Същинското хранене и е винаги пасирано, за да хапва повече, че ми е голямо скакалче..

Общи условия

Активация на акаунт