Примерна схема на захранване (13)

• 36 414
  • 472
  •   1
Отговори
# 225
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
рецепти за домашни пюрета и каши

# 226
Момичета, благодаря ви за коментаите за глутена Hug Толкова много чета и въпреки това все ми изникват въпроси Embarassed

# 227
  • Бургас/Пз
Много благодаря на erota и n.ko  Hug , и аз така бях прочела, ама реших пак да питам за всеки случай, че ми е за първи път. Ще купя био ориз и ще се пробавам да видя какво ще направя!!! Имаме още малко докато навършим 7 месеца и искам да се подготвя.

Засега съм въвела само картоф, пъщърнак, тиква и морков. И съм ги давал по 4дни. Само чистия картоф не му хареса. Та смятам да пробвам с комбинации между тези храни няколко дни и после вече да въвеждам нещо друго. Според вас какво е подходящо след тези четири зеленчука, да е следващия, може би тиквички или броколи newsm78 newsm78

# 228
Здравейте момичета,

Искам да ви питам имате ли наблюдения върху био киселото мляко http://www.bio.bg/index.php?p=94&l=1&id=1
и сиренето http://www.bio.bg/index.php?p=94&l=1&id=80.

Вие какви давате на дечица....честно казано бих предпочела да дам малко повече пари и да вярвам, че давам на детето си сирене, а не нещо пълно с палмово масло.

Благодаря предварително за отговорите!

Благодаря з отговорите за био сиренето и млякото....когато започна да захранвам с млечни съм решила да и ползвам, въпреки че в нашият град ги няма Wink

# 229
Здравейте! В края на месеца и на нас ни предстои захранване.Що годе си съставих схемичка, като знам че  ще има  промени Laughing според бебка.Изчетах много инфо, но останаха някои въпросчета които или съм пропуснала да прочета или от многото информация не съм и обърнала много внимание, затова ще питам и аз тук. Все пак е по различно да получиш мнение и съвет от минали през този етап Laughing.Питането ми е относно водата - как да я давам след като почна да захранвам? Досега съм пробвала с лъжичка, но тя не искаше.С шише ли или с лъжичка newsm78

# 230
Щом детенцето пие от шише, не виждам проблем така да му даваш вода, аз моята дъщеричка започнах да я уча на 6м. да пие от чаша, защото не може да пие с биберон, но мина доста време докато се научи да пие малко по съществени количества.

# 231
Самоцитирам се, че овесът и ечемикът така си и стоят и не знам как да ги приготвя:

Момичета, извинявам се, ако повтарям нечий въпрос, отдавна не съм ви чела, времето започна съвсем да не ми стига... Та имам следния въпрос: купих си Био овес и Био ечемик, но на опаковките не пише как се приготвят. Някой знае ли? Колко време се киснат, колко време се варят? Пояснявам, че не става въпрос за ядки, а за цели зърна.

# 232
Самоцитирам се, че овесът и ечемикът така си и стоят и не знам как да ги приготвя:

Момичета, извинявам се, ако повтарям нечий въпрос, отдавна не съм ви чела, времето започна съвсем да не ми стига... Та имам следния въпрос: купих си Био овес и Био ечемик, но на опаковките не пише как се приготвят. Някой знае ли? Колко време се киснат, колко време се варят? Пояснявам, че не става въпрос за ядки, а за цели зърна.

Доколкото си спомням, бях чела, че всички глутенови зърна е добре да се киснат поне 12 часа, даже и повече. За варенето, предполагам след като са накиснати ще са достатъчни 5-10 мн., но ти ще прецениш като ги вариш дали е достатъчно. За ечемика намерих инфо че се прави в съотношение 1:4 (зърна:вода), но за овеса не съм сигурна. Дано съм ти бла полезна  Hug

Имам въпрос и аз - Косе Босе беше писала, че зърната задължително се измиват преди да се използват, но аз съм купила не цели зърна, ами такива като овесените ядки. Трябва ли и те да се мият  Thinking? Защото те веднага набъбват от водата  после не мога да преценя колко вода да сложа, за да стане нужното съотношение, пък и ми е трудно да ги отцедя, затова се чудя  newsm78.

Амаринова, в крайна сметка разбра ли дали трябва да се въведат всички глутенови едно след друго или може между тях някой плод и зеленчук, защото и аз така го бях планирала и не се бях замислила, че може да не е правилно  Crazy

# 233
Здравейте, малко съм боса по темата и въпросите ми сигурно са елементарни....уж четох, ама ми е пълна каша в главата. Започваме след 10-на дни зеленчуково пюре и аз съм решила да почна с картоф. Мисля да го правя вкъщи - сварен картоф, пасиран + АМ. Само че сме на кърма и не знам какво АМ да взема за пюрето  newsm78 И според педиатърката количеството каша или пюре трябва да стигне 180-200гр На мен ми се вижда малко множко, особено като четох в темата че на нашата възраст на бебетата им стига около 120гр. Реални ли са тези грамажи или цифрата е взета от някой дебел учебник по педиатрия? Благодаря предварително за отговорите  Hug

# 234
Може да се въведат 1-2 глутенови храни и после нещо друго.
Аз си бях оставила 10 дни между първите 2 глутенови храни-овес и пшеница и между тях въведох праскова плод.А между пшеницата и ръж,ечемик/двете ги въведох заедно със 7 зърна на Милупа/ направих 23 дни пауза,в които въведох телешко месо,царевично нишесте,жълтък,домат готвен,заешко месо,риба,червена чушка,банан.
Просто млечните могат да се оставят и за 9 месец,а глутена не е добре да се отлага след 9 месец.
Маргарита,не е нужно да правиш пюрето с АМ,това е ненужно щом кърмиш.Просто преди или след пюрето кърмиш и така храненето е млечно.В началото ако искаш можеш да го приготвяш с кърма,за да е по-познат вкуса на бебето,но не е задължително.Аз не съм се цедила.Въведох картофа с готово пюре.Хубаво е,че четеш и се информираш,защото много лекари си карат по старите схеми.Тук винаги можеш да зададеш въпросите си ако имаш някакво съмнение-Косе Босе и другите момичета ще ти отговорят винаги.А за количеството-в началото започваш от 1-2 лъжички и постепенно увеличаваш до 100-120гр. примерно.Зависи и от самото дете.Дъщеря ми ядеше по 70-80 гр.до 1 година,основно си карахме на кърма.
Ето цитат на Косе Босе за количеството твърда храна:
За количеството пюре
120-130 г е напълно достатъчно за първия месец от захранването.

Количество твърда храна на едно хранене:
6 месеца = няколко лъжички
7-8 месеца = 160-170 мл
9-11 месеца = 180-190 мл

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 22:31 от erota

# 235
Здравейте, малко съм боса по темата и въпросите ми сигурно са елементарни....уж четох, ама ми е пълна каша в главата. Започваме след 10-на дни зеленчуково пюре и аз съм решила да почна с картоф. Мисля да го правя вкъщи - сварен картоф, пасиран + АМ. Само че сме на кърма и не знам какво АМ да взема за пюрето  newsm78 И според педиатърката количеството каша или пюре трябва да стигне 180-200гр На мен ми се вижда малко множко, особено като четох в темата че на нашата възраст на бебетата им стига около 120гр. Реални ли са тези грамажи или цифрата е взета от някой дебел учебник по педиатрия? Благодаря предварително за отговорите  Hug

Аз също започнах с картоф, първите няколко дена добавях по малко кърма към него, после вече с вода го правех, като си кърмех преди това. Не виждам смисъл и аз от АМ  newsm78. А за количеството, според мен е много, моето дете яде сравнително добре, но чак сега, 2 мес. след захранването започна да яде по 170-180 мл, а има други бебета на нашата възраст, които все още не ядат и по 120 мл. Така че най-важното е да се водиш по детето. Ако не бързаш да заместваш хранене (което е препоръчително до 1 год. ли поне до 9 мес.) е добре да даваш пюрето около 30-40 мин. след кърмене (ориентировъчно) и след като минете първите няколко дена съответно 2-4-6 лъжички, или както там си решила, ще даваш толкова, колкото иска детето, то ще си покаже. Но 160-180 мл е препоръчителното количество за възраст 7-8 мес.

# 236
Купа, и аз така реших. Сега ще въведа овес и ръж за по 7 дни и след това един, два зеленчука/плодове(замислила съм царевица, грах, кайсия Thinking). След това ще въведа пшеница и когато детето стане на 9 месеца, ще започна с млечните Peace

# 237
  • Бургас/Пз
Маргарита 1, аз също започнах с картофено пюре на 6 мес. без 5 дни. Започнах с 20гр, на следващия ден 30 и така сега вече сме на 50гр. и яде само по толкова. Иначе преди това кърмя. Около 45мин преди пюрето. Тъй като в началото количеството е съвсем малко са ти необходими не повече от 20гр кърма, така че аз също не виждам смисъл от АМ. Евентуално по-нататък когато станат по-големи количествата тогава можеш да вземеш някакво, макар че ако продължаваш да кърмиш пак няма смисъл да слагаш АМ в пюрето. 
Моят син обаче почти не иска да го яде чист картофа и слагам по малко тиква или морков.

# 238
Ани, за броколито четох, че е газообразуващо,затова се препоръчва в някои схеми напо-късен етап.

# 239
За броколито доколкото знам е от семейството на зелето и карфиола и не е желателно (мое мнение) да се дава преди 9 месец.
Аз имам друго питане - моето дете е голямо  Simple Smile и от време на време му давам солетка, от тзи които са без сол в/у самите солети, но роднините се научиха да му дават каквито им падне сладки и солени бисквити и сега той непрекъснато плаче за тези турските бисквитки Чизи ( ако ги знаете). На мен не ми се ще да му давам, защото са твърде солени, но всички твърдят, че съм се вманиачавала. Вие как мислите мами на по големи деца, дали наистина мога да му давам (защото на него една не му стига и иска поне 4-5 една след друга).

Общи условия

Активация на акаунт