Майчинството - счетоводно - 17

• 60 883
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
Ленчето ,тези 267 лв са ти осигурителният доход за януари.За всеки месец си пише осигурителният доход,няма нищо средно.

# 301
Здравейте!Имам един въпрос на който не видях отговор и искам да попитам за следното:
  Бремена съм в четвъртия месец и съм на работа на трудов договор на 8 часов работен ден.
За да ми се увеличи среднодневния доход искам допълнително да сключа трудов договор при друг работодател по чл.111 от КТ при 2 часов работен ден.Въпросът ми е дали ще се признае този договор  за изплащане на болничен и обезщетение .

# 302
iordanka_petrova би трябвало да ти се признае, няма защо да не се признава. Само не знам това 2ч, после как се смята 4м за 1м или като е 2-ри се добавя към първия, нямам представа. А не може ли там където работиш да ти вдигнат осигуровките, пък ти да си ги поемеш? По-лесно е мисля.

# 303
Простете, ако е задаван въпросът ми - искрено си признавам, че не съм  ровила назад в темите.  Blush
За този месец има огромна вероятност счетоводителката ми да не внесе документите за платените осигуровки в данъчното /претърпя операция/.  Sad
По този повод ми се иска да знам какво се случва с превода на майчинството от НОИ - остава евентуално за другия месец със следващото майчинство, има някаква наказателна лихва или ...каква е всъщност ситуацията?

# 304
Здравейте,
имам един въпрос-детето ми е на година и два месеца,преди 5 месеца ми поставиха диагноза Хронична миелоидна левкемия,сега се лекувам.Въпросът ми е има ли опасност,когато се върна на работа след 3 месеца да бъда уволнена/във ф/та,в която работя сега има съкращения/.Много смънто помня,че имаше някаква защита,ама като не ми се е налагало до сега...Проблемът ми е,че аз не искам да се знае,че боледувам от това,малко е сложно,но се боря с болестта и не искам да ме гледат като обречена със съчувстие,защото ме кара да се чувствам болна/дано съм ясна/.Та мога ли някак да се защитя без да се излагам на показ?
Ще се радвам някой да ми отговори,искам да съм подготвена.

сега като го прочетох май не е мн ясно-питам дали трябв ада представям документ за това или мога да кажа за това на моят пряк началник,без да става нужда да уведомявам личен състав.

# 305
purple spirit
По принцип информацията за здравословното състояние на служителите е поверителна. Работодателят няма право да разпространява такава. Досега обаче не съм попадала на място, където това да се изпълнява и навсякъде всичко се знае.  Sad
Ти ще си носиш болничните и там ще има диагноза. Предупреди по някакъв начин, че не желаеш това да се разчува.
Освен болничните, ще ти превеждат 50% обезщетение от 240лв. - 120лв. месечно.

Щом имаш малко дете, имаш закрила като майка. Затова уволнение да не те притеснява. Могат да те съкратят само при закриване на предприятието.

Съжалявам за диагнозата ти и ти пожелавам лечението да е успешно!  Praynig

# 306
Здравейте.И аз имам въпрос.
Тази вечер се обадих на счетоводителката,за да ми каже че 315 дни са ми изтекли на 09.02.09г. и според нея не мога да ползвам обезщетение до 415 дена,защото съм се осигурявала само 6 мес.,а не 12 мес.Аз и казах,че сме заварено положение,а според нея държавата няма да се мине току така.Сега се поразрових в нета и излиза,че мога да използвам обезщетението до 415 дни.Поправете ме ако греша.Счетоводителката каза,че ще провери в НОИ.
Въпроса ми е,че декларацията не е подадена все още за тези 415 дни.Губят ли се парите или просто ще ги получа когато се поддаде

# 307
Те са 410 дни, и мисля, че ще ги получиш след като се подаде, не би следвало да ги губиш, ти по закон имаш правото на тези пари. А тази счети да хване да прочете малко.

# 308
Здравейте.И аз имам въпрос.
Тази вечер се обадих на счетоводителката,за да ми каже че 315 дни са ми изтекли на 09.02.09г. и според нея не мога да ползвам обезщетение до 415 дена,защото съм се осигурявала само 6 ...

Съвсем си в срок, така че подай пак Приложение 2, както и молба до работодателя, че ще продължиш ползването на отпуска до 410 дни.  Wink

# 309
Много ви благодаря за отговорите  bouquet  bouquet

# 310
Не знам дали тук е мястото да попитам,
  Ако дам детето си на частна детска градина,и не съм се върнала на работа ще ми спрат ли майчинството? Rolling Eyes
Понеже частната градина все пак не е на държавна издръжка,и аз си плащам като поп  Mr. Green или аз нещо бъркам нещата!
Благодаря Ви!

# 311
Да попитам:
1.за гражданският договор- трябва ли да има някакъв точно определен срок или може безсрочен, защото точно такъв ми предлагат.  А имам спомени, че май имаше някакви срокове.
2. Преди 1 година се върнах от майчинство. Не успях миналата година да си използвам целият платен отпуск, който ми се полага след 2те години майчинство. Вчера си направих справка при счетоводителката на фирмата и тя ми каза, че имам 24дни платен отпуск от миналата година и 20 дни от тази. Но на този етап мога да ползвам не повече от 5дни. Защо така???
3. Когато излязох по майчинство се водех в определен отдел и дирекция- по ТД. Когато се върнах съм на същото работно място с почти същите колеги, но те се водят вече в друг отдел и дирекция. А отделът в който съм по ТД е в друга сграда. Каква е процедурата- актуализация на договора или месетене в съответната дирекция???

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 08:34 от АмАzонкА^^

# 312
  • София-Младост
  Ако дам детето си на частна детска градина,и не съм се върнала на работа ще ми спрат ли майчинството? Rolling Eyes
Понеже частната градина все пак не е на държавна издръжка,и аз си плащам като поп  Mr. Green или аз нещо бъркам нещата!
Благодаря Ви!
Бъркаш, записвайки детето в детско заведение, без разлика общинско или частно нямаш право на отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст по КТ. Което означава, че трябва да се върнеш на работа, или да ползваш друг вид отпуск. Полага ти се обаче 50% от обезщетението, подават се и съответните документи до работодателя.

# 313
Благодаря Ви!
Бъркаш, записвайки детето в детско заведение, без разлика общинско или частно нямаш право на отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст по КТ. Което означава, че трябва да се върнеш на работа, или да ползваш друг вид отпуск. Полага ти се обаче 50% от обезщетението, подават се и съответните документи до работодателя.

Тези 50% процента се изплащат само ако се върнеш на работа и то при пълен работен ден(8 часа) Пуснах дъщеря ми на ясла на 10-ти февруари- миналия месец.Майчинството ми го спряха веднага.За тези 10 дни от мин.месец,вчера НОИ ми приведе 72лв. В момента се водя в неплатен отпуск.

Искам да питам,моля ви отговорете ми Не мога да започна работа,защото малката е постоянно болна.За този един месец само няколко дни е била на ясла.Сега съжалявам МНОГО,защо въобще я пуснах.
Ако я спра от ДЯ,възможно ли е да ми се възтанови отпуска по майчинство? Ще мога ли да си получавам пак парите до навършването и на две години?

# 314
  • Пловдив
bobaja ,можете да възстановите отпуска по майчинство и отново да получавате 240 лв месечно.

Счетоводителката ще ви даде съответните декларации за попълване

Общи условия

Активация на акаунт