Майчинството - счетоводно - 17

• 60 687
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 585
Имат ли защита от уволнение за майките на деца под 3 години и при какви условия важи? Къде е описано?
Благодаря предварително!  Hug
Извинете, ако вече е било обсъждано!   bouquet

# 586
  • Пловдив
Момичета, предварително се извинявам, ако въпросът ми е потретен, но времето на мамата, за която питам е ограничено и няма как да търся инфо.

Случаят е следният - фирмата, в която моята приятелка работи, я закриват. Какво трябва да направи тя, за да продължи да получава майчинство. Има ли някакви протекции от закона. Благодаря предварително  Hug

За да продължи да си получава майчинството,трябва да започне фиктивно работа във фирма на приятел.Достатъчно е да отработи един ден и излиза в майчинство.Щом закриват цялата фирма,няма закрила от закона.

Не съм сигурна че е така. Доколкото съм чела, веднъж започнато да се изплаща майчинство до 410 кал. дни, то си се изплаща. А вече за продължаването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. възраст, си трябва наистина фирма. Ако греша, нека някой ме поправи. Само че и аз не знам какви документи ще са нужни за да продължи да си получава майчинството. Май документите пак се оформят от фирмата, но не съм сигурна как става. Rolling Eyes

Vyara D ,права си за обезщетението за бременност и раждане-веднъж започнало да се изплаща се изплаща до 410 я ден,дори да е закрита фирмата. Но Джоли пита за майчинството,което се прекъсва,ако се закрие фирмата.

# 587
  • Пловдив
моми4ета да ви попитам
ще запо4вам работа от 26.03. то и май4инството ми свършва през април но малко назад ми върви плащането.Сега ми платиха за декември.Това от с4етоводителя ли зависи-от тези справки които внася всеки месец или от нои.

Забавянето не е от НОИ,от работодателя е.Обадете се да питате /или пишете маил/ в НОИ какъв е проблема при вас.

# 588
  • Пловдив
Здравейте!  Simple Smile Четох доста но не видиах нищо по въпроса.Може и да съм пропуснала, но да попитам: Детето ми ще тръгва на ясла( сега е на 1г.и 6м.), но аз няма да започвам още работа.В този случай прекъсва ли ми се майчинството и ли има нещо друго? Благодаря предварително!  bouquet

Щом детето тръгва на ясла,вие трябва да се върнете на работа или да сте в някакъв вид отпуск например платения.Ще получавате 50 процента от майчинството до 2 години на детето.

# 589
  • София
  Момичета,извинявам се предварително,ако вече е обсъждан въпроса,но искам да попитам за обещетението за отглеждане на дете.Нали от 1 януари е 240 лв.?На мен досега ми превеждат по 220,при вас също ли е така?
Благодаря ви предварително.

# 590
  • София
  Момичета,извинявам се предварително,ако вече е обсъждан въпроса,но искам да попитам за обезщетението за отглеждане на дете.Нали от 1 януари е 240 лв.?На мен досега ми превеждат по 220,при вас също ли е така?

# 591
  • Пловдив
  Момичета,извинявам се предварително,ако вече е обсъждан въпроса,но искам да попитам за обещетението за отглеждане на дете.Нали от 1 януари е 240 лв.?На мен досега ми превеждат по 220,при вас също ли е така?

От първи януари 2009 г майчинството е 240 лв.Да не би това,което получаваш да е за месеци от 2008 г?Обади се /или пиши маил/ в НОИ да питаш.

# 592
здравейте и от мен веднъж вече ми помогнахте и реших пак да питам. въпроса ми е малко хипотетичен но искам да си планирам работите  ........... та  в момента съм неплатен отпуск за детето до 3  год.възраст ( правим опити за второ дете )но   се чудя  дали да напусна работа и да се регистрирам в бюрото по труда и  ако забременея   по време на регистрацията си  ще мога ли да вземам болнични и майчинство   или дане напускам  работата си .  имам 12 месеца стаж по принцип  .  извинявам се ако е обсъждано преди това но не открих

# 593
  • Пловдив
здравейте и от мен веднъж вече ми помогнахте и реших пак да питам. въпроса ми е малко хипотетичен но искам да си планирам работите  ........... та  в момента съм неплатен отпуск за детето до 3  год.възраст ( правим опити за второ дете )но   се чудя  дали да напусна работа и да се регистрирам в бюрото по труда и  ако забременея   по време на регистрацията си  ще мога ли да вземам болнични и майчинство   или дане напускам  работата си .  имам 12 месеца стаж по принцип  .  извинявам се ако е обсъждано преди това но не открих

За да взимаш болнични и  майчинство,трябва да работиш,а това не се случва в бюрото по труда-не ти върши работа.За да взимаш майчинство,трябва при издаването на 45 дневния болничен преди раждане да работиш.Как ще ги направиш нещата /оставане на сегашната работа или напускане и търсене на друга/  решаваш ти.

# 594
Елфи, може ли да помоля да хвърлиш едно око и на моя безумен въпрос Embarassed

# 595
Момичета, предварително се извинявам, ако въпросът ми е потретен, но времето на мамата, за която питам е ограничено и няма как да търся инфо.

Случаят е следният - фирмата, в която моята приятелка работи, я закриват. Какво трябва да направи тя, за да продължи да получава майчинство. Има ли някакви протекции от закона. Благодаря предварително  Hug

За да продължи да си получава майчинството,трябва да започне фиктивно работа във фирма на приятел.Достатъчно е да отработи един ден и излиза в майчинство.Щом закриват цялата фирма,няма закрила от закона.

Не съм сигурна че е така. Доколкото съм чела, веднъж започнато да се изплаща майчинство до 410 кал. дни, то си се изплаща. А вече за продължаването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. възраст, си трябва наистина фирма. Ако греша, нека някой ме поправи. Само че и аз не знам какви документи ще са нужни за да продължи да си получава майчинството. Май документите пак се оформят от фирмата, но не съм сигурна как става. Rolling Eyes

Vyara D ,права си за обезщетението за бременност и раждане-веднъж започнало да се изплаща се изплаща до 410 я ден,дори да е закрита фирмата. Но Джоли пита за майчинството,което се прекъсва,ако се закрие фирмата.

Я да видя дали правилно съм разбрала - майчето още не е подало молбата за удължаване от 315 до 410 дни. В този случай да подава ли, за да й изплащат поне до 410ден? И друго - ако нищо не подаде след това няма ли поне 240лв да й плащат?

# 596
много благодаря за бързия отговор  явно ще си стоя на сегашната работа

# 597
  • Пловдив
Елфи, може ли да помоля да хвърлиш едно око и на моя безумен въпрос Embarassed

Миличка погледнах въпросчето ти,обаче незнам дали ще ти дам изчерпателен отговор и затова не писах.

Отпуск за изтекла година не може да се отказва.Може да ти откаже за 2009 г.

# 598
Благодаря много. И това все пак е нещо, че вече едва кретам Tired

# 599
  • Майничка
Момичета, малко е дълго и ще конспектирам. Чу се че ще закриват отдела в който работя във фирмата. Две колежки бяхме, едната сутрин и аз следобедна смяна. Искаха явно и мен да прецакат но след консултация в Инсп. по труда си подадох при шефа нужните документи и сега съм си на работа. Колежката я принудиха да започне да си ползва невзетия отпуск и също я държат в неведение ще я съкращават ли, ще трябва да напуска ли и т.н Сега поемам и нейната смяна, но така или иначе договора ми е 8 часов та така...
 Имах устен разговор с шефа че няма да излизам в болнични до момента, когато ще започнат да ми текат 45 дни преди термин. Да, обаче имам невзет отпуск от минали години и с този за тази година ми се събират 31 дни такъв. Помолих в разговор пак с него и подадох молба като си изчислих че мога да съм на работа до края на март. Отговорът беше, че нямало кой да ме замества Shocked Бях му обяснила по човешки че в болнични не мисля а излизам за да не бъдем после орязани финансово.
 Исках да питам има ли основание да ми откаже отпуск при положение че другата колежка е в принудителен такъв, а аз бъхтя бременна с близнаци вече в средата на шестия месец?

Благодаря предварително.

Работодателят може да откаже ползването на отпуска за 2009г. или да разреши само дните, пропорционални на отработените до момента месеци. Законово няма право да откаже отпуск за 2007г. , а след юни 2009 няма право да откаже отпуск за 2008.

"Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето (което гласи, че работодателят следва да осигури ползването на поне половината от полагащия се отпуск за календарната година);
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително." КТ

Чисто човешки... тъпа ситуация, освен ако не иска твърдо да разкара колежката и друг да поеме изцяло работата ви след като излезете в болнични, а в момента да я държи на полусъединител, в случай че излезете преждевременно в болнични.

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 16:20 от gargamela

Общи условия

Активация на акаунт