Майчинството - счетоводно - 17

• 60 578
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 570
Аз......вече незнам какво да правя.
Бих искала само съвет - нищо друго.Изчетох цялата тема и всиииииичко ми е ясно Grinning Grinning Grinning
Бременна съм в третия месец , работя ,но ме осигуряват на 370 лв, а няма да се съгласят да ме осигуряват на цялата ми заплата.Мога да си уредя втори тр.договор с ОД 1000 лв, че да може да е по-прилично майчинството след това.Само че незнам - струва ли си.....Или да рева на нашето счетоводство да ме осигуряват на цялата ми заплата. Laughing И другото, което ме интересува - на тия 1000 лв колко осигуровки ще дължа месечно? Доколкото разбрах от всичките теми и четене около 310 лв.Благодаря   bouquet

# 571
Здравейте,
Бременна съм в 3-я месец. Работя с клиенти и работата ми е доста нервна - карат ме да работя сутрин от 8,30 вечер да стоя до 20,00 часа и едвам издържам. По тази причина в момента съм болничен един месец. Моят въпрос е колко дни имам право на болнични по време на бременност и в тези дни влизат ли 45 дни преди термина или не? На различни места виждам, че тези дни са 160 или 180, на различни места пише, че тези 45 дни преди термина влизат, на други пише, че не влизат. Ще бъда много благодарна яко някой ми отговори.

# 572
а момичета да ви питам за децките добавки -аз май изтървах. Вече сме почти на 5 месеца , а още не съм подала молба - губя ли ги тия месеци или за цяла година губя? Мога ли този месец да подам молбата?

# 573
Аз......вече незнам какво да правя.
Бих искала само съвет - нищо друго.Изчетох цялата тема и всиииииичко ми е ясно Grinning Grinning Grinning
Бременна съм в третия месец , работя ,но ме осигуряват на 370 лв, а няма да се съгласят да ме осигуряват на цялата ми заплата.Мога да си уредя втори тр.договор с ОД 1000 лв, че да може да е по-прилично майчинството след това.Само че незнам - струва ли си.....Или да рева на нашето счетоводство да ме осигуряват на цялата ми заплата. Laughing И другото, което ме интересува - на тия 1000 лв колко осигуровки ще дължа месечно? Доколкото разбрах от всичките теми и четене около 310 лв.Благодаря   bouquet

на 1000 лева са 426 лева общо осигуровките /работник и работодател/

# 574
Момичета, предварително се извинявам, ако въпросът ми е потретен, но времето на мамата, за която питам е ограничено и няма как да търся инфо.

Случаят е следният - фирмата, в която моята приятелка работи, я закриват. Какво трябва да направи тя, за да продължи да получава майчинство. Има ли някакви протекции от закона. Благодаря предварително  Hug

# 575
  • Пловдив
а момичета да ви питам за децките добавки -аз май изтървах. Вече сме почти на 5 месеца , а още не съм подала молба - губя ли ги тия месеци или за цяла година губя? Мога ли този месец да подам молбата?

За тези 5 месеци ги губиш детските.Ако подадеш молба март месец,ще ги получаваш от април в продължение за една година.

# 576
  • Пловдив
Здравейте,
Бременна съм в 3-я месец. Работя с клиенти и работата ми е доста нервна - карат ме да работя сутрин от 8,30 вечер да стоя до 20,00 часа и едвам издържам. По тази причина в момента съм болничен един месец. Моят въпрос е колко дни имам право на болнични по време на бременност и в тези дни влизат ли 45 дни преди термина или не? На различни места виждам, че тези дни са 160 или 180, на различни места пише, че тези 45 дни преди термина влизат, на други пише, че не влизат. Ще бъда много благодарна яко някой ми отговори.

имаш право на 180 календарни дни.Като болничния 45 дни преди термин не влиза в тях,защото той е част от 410 дни обезщетение за бременности и раждане.

# 577
  • Пловдив
Момичета, предварително се извинявам, ако въпросът ми е потретен, но времето на мамата, за която питам е ограничено и няма как да търся инфо.

Случаят е следният - фирмата, в която моята приятелка работи, я закриват. Какво трябва да направи тя, за да продължи да получава майчинство. Има ли някакви протекции от закона. Благодаря предварително  Hug

За да продължи да си получава майчинството,трябва да започне фиктивно работа във фирма на приятел.Достатъчно е да отработи един ден и излиза в майчинство.Щом закриват цялата фирма,няма закрила от закона.

# 578
Благодаря за отговорите   bouquet

# 579
Елфита,   bouquet

# 580
Момичета, малко е дълго и ще конспектирам. Чу се че ще закриват отдела в който работя във фирмата. Две колежки бяхме, едната сутрин и аз следобедна смяна. Искаха явно и мен да прецакат но след консултация в Инсп. по труда си подадох при шефа нужните документи и сега съм си на работа. Колежката я принудиха да започне да си ползва невзетия отпуск и също я държат в неведение ще я съкращават ли, ще трябва да напуска ли и т.н Сега поемам и нейната смяна, но така или иначе договора ми е 8 часов та така...
 Имах устен разговор с шефа че няма да излизам в болнични до момента, когато ще започнат да ми текат 45 дни преди термин. Да, обаче имам невзет отпуск от минали години и с този за тази година ми се събират 31 дни такъв. Помолих в разговор пак с него и подадох молба като си изчислих че мога да съм на работа до края на март. Отговорът беше, че нямало кой да ме замества Shocked Бях му обяснила по човешки че в болнични не мисля а излизам за да не бъдем после орязани финансово.
 Исках да питам има ли основание да ми откаже отпуск при положение че другата колежка е в принудителен такъв, а аз бъхтя бременна с близнаци вече в средата на шестия месец?

Благодаря предварително.

# 581
Много ти благодаря, Елфита. Много ме зарадва и успокои. От няколко дена се ровя по закони и по НОИ и нещо не можах да се ориентирам. Отново ти благодаря

# 582

За да продължи да си получава майчинството,трябва да започне фиктивно работа във фирма на приятел.Достатъчно е да отработи един ден и излиза в майчинство.Щом закриват цялата фирма,няма закрила от закона.

Не съм сигурна че е така. Доколкото съм чела, веднъж започнато да се изплаща майчинство до 410 кал. дни, то си се изплаща. А вече за продължаването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. възраст, си трябва наистина фирма. Ако греша, нека някой ме поправи. Само че и аз не знам какви документи ще са нужни за да продължи да си получава майчинството. Май документите пак се оформят от фирмата, но не съм сигурна как става. Rolling Eyes

# 583
  • Burgas, Bulgaria
моми4ета да ви попитам
ще запо4вам работа от 26.03. то и май4инството ми свършва през април но малко назад ми върви плащането.Сега ми платиха за декември.Това от с4етоводителя ли зависи-от тези справки които внася всеки месец или от нои.

# 584
Здравейте!  Simple Smile Четох доста но не видиах нищо по въпроса.Може и да съм пропуснала, но да попитам: Детето ми ще тръгва на ясла( сега е на 1г.и 6м.), но аз няма да започвам още работа.В този случай прекъсва ли ми се майчинството и ли има нещо друго? Благодаря предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт