Майчинството - счетоводно - 17

• 61 042
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 210
Моля ви за помощ, отново  Embarassed
Ще получавам ли болнични и майчинство при следния случай:
База 12 мес. преди болничния - юни 2008 до май 2009.
От юни 2008 до януари 2009 вкл. работещ по трудов договор на пълно раб. време.
Февруари 2009 г. работещ по труд.договор на 4-часов раб. ден при същия работодател.
От 1 март 2009 - прекратен тр.договор.
От март 2009 до излизането в болничен 45-дни преди раждане- самоосигурен. Днес разбрах случайно, че работодателят, когото напуснах мин.седмица, заявил на бивши колеги, че поради кризата няма да плаща осигуровки за януари и февруари 2009,не се знае докога и въобще някога ще бъдат ли платени. Това означава ли, че аз няма да получавам болнични и майчинство, ако този работодател така и не внесе осигуровките? Иначе аз към излизането си в 45-дневен болничен ще съм самоосигурена и като такава ще съм си внасяла чинно осигуровките от март 2009 до май,юни 2009, ако всичко е наред де.
Надявам се да съм го обяснила ясно. Благодаря предварително за всеки отговор.
И, всъщност как да си изчисля базата за 410-те дни за месеца на 4-часов раб.ден?

Ако няма данни за внесени суми по прекъснатия договор, то те няма да влезнат като база за изчисление на обезщетението, а само МРЗ.

Извинете, но какво означава "ако няма данни"? Когато си проверявам с егн и пик в сайта на нои за януари 2009 г. пише отработени 21 дни и заплата 1011 лв. но знам, че това са само начислени осигуровки, които още не са платени. А ако така си и останат неплатени? Ще бъдат ли изтрити някога, или пък ако останат неплатени, то няма да влязат в базата от 12-те месеца като 1011 лв, а като МРЗ? Или пък, най-лощото за мен- няма да получавам болнични и майчинство, докато този работодател не се издължи? Това не ми е ясно. А февруари още не е въведен

# 211
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за бързите отговори
 Синът ми става на 2год на 08/01/2010 , терминът с бебчо е на 27/09/2009 . Не съм си прекъсвала  отпуска за гледане на малко дете . което ще да означава че ще вземам това което съм вземала за баткото т.е 420лв . 

Да - това означава, ако не прекъсваш настоящото майчинство за първото дете. А като излезеш в болничен за второто ще имаш право на 1/2 от майчинството за първото. докато то навърши 2 години.

# 212
Dilyana щом имаш данни няма да имаш проблем. Те няма да бъдат изтрити  Stop, щом няма вноски. Вноската теб не те касае - това е задължение на работодателя. Ще си получаваш обезщетението в бъдеще, без проблем, защото то се изчислява на база данните в Персоналния регистър в НОИ, а самите вноски се правят в НАП и НАП ги следи, а не НОИ.

# 213
Lady Incandescent , сърдечно благодаря! Успокои ме   bouquet

# 214
Здравейте,
имам следния въпрос.Сина ми е на година и 5 месеца.
Аз започнах да работя,когато беше на 7м,майчинството след 315те дни прехвърлих на таткото и до скоро вземахме 220 лв.Сина ми тръгна на иасла преди 2 дни.
Съответно аз работя,мъжа ми също започна работа оттогава и вече не е по майчинство.
Въпроса ми е-полагат ли ми се 110-те лева половин майчинство до навършване на 2-год възраст на детето и ако да-има ли специална бланка за тях?

# 215
  • София-Младост
Здравейте,
имам следния въпрос.Сина ми е на година и 5 месеца.
Аз започнах да работя,когато беше на 7м,майчинството след 315те дни прехвърлих на таткото и до скоро вземахме 220 лв.Сина ми тръгна на иасла преди 2 дни.
Съответно аз работя,мъжа ми също започна работа оттогава и вече не е по майчинство.
Въпроса ми е-полагат ли ми се 110-те лева половин майчинство до навършване на 2-год възраст на детето и ако да-има ли специална бланка за тях?
Да, до 2годишна възраст ви се полагат. Попълва се прил.4

# 216
Благодаря за бързия отговор-само да попитам аз ли задължително трябва да каниддатсвам за 110те лева или мъжа ми,който беше по майчинство?

# 217
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор-само да попитам аз ли задължително трябва да каниддатсвам за 110те лева или мъжа ми,който беше по майчинство?
Ха сега де...според мен ти, защото ти имаш право на този отпуск, ти го прехвърляш и т.н.

# 218
Моля ако някой може да ми отговори на следния вьпрос .Бившия ми работодател не ми е платил осигуровките за 3 месеца , само ги е декларирал , това може ли да се отрази на взимането на майчинство ? От март месец сьм в друга фирма и пак се осигурявам на сьщата заплата от 920 лв , ако предишния ми работодател не плати тези осигуровки ще ми се намали ли майчинството ?Предварително благодаря .

# 219
  • София-Младост
Моля ако някой може да ми отговори на следния вьпрос .Бившия ми работодател не ми е платил осигуровките за 3 месеца , само ги е декларирал , това може ли да се отрази на взимането на майчинство ? От март месец сьм в друга фирма и пак се осигурявам на сьщата заплата от 920 лв , ако предишния ми работодател не плати тези осигуровки ще ми се намали ли майчинството ?Предварително благодаря .
Не би следвало, след като са подадени данни в ПР в НОИ...но не съм категорична.

# 220
Ха сега де...според мен ти, защото ти имаш право на този отпуск, ти го прехвърляш и т.н.

Да, жената кандидатства, защото тя е с правото на отпуск по чл. 164.

# 221
Здравейте помагащи майчета!
Много ще съм ви задължена да ми обясните дали ще ми се нарушат майчинските при следният казус.
На трудов договор съм от 01.12.2008г. на заплата 1000лв. Преди това една година бях в чужбина и имам платени само здравни осигуровки. Цялата обаче 2007г. съм осигурявана на 247 лв- минималната за специалността ми. За целият Февруари имам болничен , но се притеснявам да го предоставя, защото при изчисляване на болнични се взима за база последните 6 месец, а з ги нямам и още нещо ЗА МАЙЧИНСКИТЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ, ЧЕ ТАКА ЩЕ СИ НАМАЛЯ БАЗАТА ОТ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ МАЛКОТО ОСИГУРЕНИ НА 1000 ЛВ. МЕСЕЦА НА РАБОТА БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ.
Е, какво ще кажете да си предоставя ли болничният все пак?
Много ви благодаря предварително!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 222
Здравейте помагащи майчета!
Много ще съм ви задължена да ми обясните дали ще ми се нарушат майчинските при следният казус.
На трудов договор съм от 01.12.2008г. на заплата 1000лв. Преди това една година бях в чужбина и имам платени само здравни осигуровки. Цялата обаче 2007г. съм осигурявана на 247 лв- минималната за специалността ми. За целият Февруари имам болничен , но се притеснявам да го предоставя, защото при изчисляване на болнични се взима за база последните 6 месец, а з ги нямам и още нещо ЗА МАЙЧИНСКИТЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ, ЧЕ ТАКА ЩЕ СИ НАМАЛЯ БАЗАТА ОТ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ МАЛКОТО ОСИГУРЕНИ НА 1000 ЛВ. МЕСЕЦА НА РАБОТА БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ.
Е, какво ще кажете да си предоставя ли болничният все пак?
Много ви благодаря предварително!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Е, добре, като не си представила болничния лист, ходиш ли на работа или не  newsm78 И, ако не ходиш, как си оправдаваш отсъствието  Thinking
За настоящия болничен лист периода е м. 02.2009 - м. 09.2008 година. За 09, 10 и 11 месеца ще се вземе за база 220 лева. Естествено по този начин ще се намали бъдещото обезщетение, защото в 6-месечната база влизат месеци с по-ниска база.

# 223
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е задаван,но много малко време ми остава заради бебето и нямах време да чета предишните постове.
Въпросът ми е - днес си занесох последния болничен след раждането издаден от педиатърката и заедно с това трябваше да попълня една декрларация-приложение номер 1, в които декрарираш,че си родил живо дете и не си го дал за осиновяване. В тази декларация трябваше да попълня и данни за работодателя си. Аз работя на още едно място и трябва ли да попълня едновременно и неговите данни или когато си занеса и там последния болничен трябва да я попълня само с неговите данни.И въобще има ли значение дали съм написала само единият работодател за НОИ?
Благодаря предварително!

# 224
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е задаван,но много малко време ми остава заради бебето и нямах време да чета предишните постове.
Въпросът ми е - днес си занесох последния болничен след раждането издаден от педиатърката и заедно с това трябваше да попълня една декрларация-приложение номер 1, в които декрарираш,че си родил живо дете и не си го дал за осиновяване. В тази декларация трябваше да попълня и данни за работодателя си. Аз работя на още едно място и трябва ли да попълня едновременно и неговите данни или когато си занеса и там последния болничен трябва да я попълня само с неговите данни.И въобще има ли значение дали съм написала само единият работодател за НОИ?
Благодаря предварително!

При всеки работодател самостоятелно се попълва с неговите данни.

Общи условия

Активация на акаунт