Майчинството - счетоводно - 17

• 61 037
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Здравейте,момичета.
Извинявайте ,че нахлувам така в темата,но имам въпрос на който нямам отговор и се надявам вие да ми помогнете.
Скоро четох в един сайт ,че ако жената по време на бременност ползува болничен/проблемна бременност и др./,после не и се изплащат 90% от месечното и възнаграждение,когато роди по майчинство.
И за да получи 90%,не трябвало да има болничен 6 месеца-непрекъснати,като не се броял болничният за раждане от 45 дни. #Crazy
Значи излиза ,че ако ползваш болничен после няма майчинство  90% от заплатата???? #2gunfire
Ако е така какво ще правят майките с проблемни бременности?
Момичета кажете ми ,че това не е вярно...

Благодаря ви предварително.
Поздрави
Къде ги четете тия работи...дай поне източник, щото някъде по трасето нещо куца. Първо във всички случай ще получаваш 90% от нещо...ако ползваш болничен за общо заболяване, при изчисляване по-късно другият болничен за бременост и раждане, в базата ще влезе , цифрата от която са ти изчислили обезщетението. Разликата няма да е драстична, така че ако ти се налага си ползвай болничен за проблеми с бремеността, за да можеш да ползваш  иболничен за раждане!

# 196
Момичета,
имам един такъв въпрос и много се надявам някой да ми помогне.
Колко болнични листа е трябвало да ми издадът след като съм родила Февруари 2005г? И кой от къде е трябвало да бъде пуснат?
Тъйкато в момента тече проверка на фирмата в която съм осигурявана и се оказва че  един болничен го няма, а аз не си спомням  тогава колко съм дала... И дали мога да вадя дубликат на болничен, ако се окаже че наистина липсва някой от тях?!

Много благодаря предварително!
  bouquet

# 197
  • София-Младост
Момичета,
Колко болнични листа е трябвало да ми издадът след като съм родила Февруари 2005г? И кой от къде е трябвало да бъде пуснат?
Тъйкато в момента тече проверка на фирмата в която съм осигурявана и се оказва че  един болничен го няма, а аз не си спомням  тогава колко съм дала... И дали мога да вадя дубликат на болничен, ако се окаже че наистина липсва някой от тях?!

bouquet
Без да съм сигурна, но мисля, че пак са били три...или 4 ако си преносила.

# 198
  • Пловдив
Момичета,

bouquet

Първият болничен е за 45 дни от гинеколога,следял бременността.
Вторият е за 42 дни от болницата,където си родила.
Третият е от педиатъра на детето и той изравнява общо болничните до 135 дни.
Ако си преносила,ще имаш и четвърти пак от гинеколога.

# 199
Много Ви благодаря за бързите отговори.
  bouquet

А дубликати на болнични могат ли да се вадят? Ако е изгубен някой от болничните листове каква е процедурата?

bouquet  bouquet  bouquet

# 200
  • София-Младост
Много Ви благодаря за бързите отговори.
  bouquet

А дубликати на болнични могат ли да се вадят? Ако е изгубен някой от болничните листове каква е процедурата?

bouquet  bouquet  bouquet
[Препратки от актове]
Наредба за мед. експертиза на работоспособността.
Чл. 48. Дубликат на болничен лист се издава от лечебното заведение, което е издало оригинала, срещу писмено искане от осигурителя, от осигурения или от самоосигуряващото се лице. В молбата се посочва причината, поради която се иска дубликат. На издадения болничен лист се вписва "Дубликат". Молбата, срещу която се иска дубликат от болничен лист, се прилага в ЛАК.

# 201
Здравейте!
Аз съм от гр.София.Моят проблем е,че в момента не съм осигурена.
Работила съм без прекъсване от юни 2008 до 9 януари 2009 г.Поради намалена работа,работодателат ми,ми прекрати тр.договор.Започнах да търся нова работа.В края на януари разбрах,че съм бременна.В момента съм в третия месец от бременноста.Все още съм безработна.Трябва да съм осигурена за да получавам майчинство.Терминът ми е през септември.Много съм объркана,тъй-като финансовото ми положение е нестабилно.
Чух, че има варианти на самоосигуряване,но все още не съм проучила нещата.Моята фирма не е действала до сега.
Другият вариянт е за фективен договор с работодател,но нямам такива познати.
Ще се радвам,да ми помогнете,с Вашият съвет!

# 202
Благодаря  ти Ала-Бала за бързият отговор. Simple Smile

# 203
Здравейте!
 В момента съм в отпуск за отглеждане на малко дете. Синът ми е на 1г. и 2м. , а аз отново съм бременна . Въпросът ми е как ще се изчисли какво майчинство ще вземам за второто си дете .  За баткото вземах 9 месеца по 420лв.
Счетоводителката от фирмата в която работех каза че за второто ще вземам минималното майчинство . Ако е така не е ли по - добре да си прекъсна майчинството и да започна работа ?

# 204
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Аз съм от гр.София.Моят проблем е,че в момента не съм осигурена.
Работила съм без прекъсване от юни 2008 до 9 януари 2009 г.Поради намалена работа,работодателат ми,ми прекрати тр.договор.Започнах да търся нова работа.В края на януари разбрах,че съм бременна.В момента съм в третия месец от бременноста.Все още съм безработна.Трябва да съм осигурена за да получавам майчинство.Терминът ми е през септември.Много съм объркана,тъй-като финансовото ми положение е нестабилно.
Чух, че има варианти на самоосигуряване,но все още не съм проучила нещата.Моята фирма не е действала до сега.
Другият вариянт е за фективен договор с работодател,но нямам такива познати.
Ще се радвам,да ми помогнете,с Вашият съвет!

За да се самоосигуряваш във фирмата ти трябва да осъществяваш някаква дейност - просто така по твое желание, не може.
Другият начин е наистина да се осигуряваш фиктивно на трудов договор. Друг вариант няма - освен да вземаш социални помощи по ЗСПД, ако доходът на член от семейството ти е до 350 лева.

# 205
  • Майничка
Здравейте!
 В момента съм в отпуск за отглеждане на малко дете. Синът ми е на 1г. и 2м. , а аз отново съм бременна . Въпросът ми е как ще се изчисли какво майчинство ще вземам за второто си дете .  За баткото вземах 9 месеца по 420лв.
Счетоводителката от фирмата в която работех каза че за второто ще вземам минималното майчинство . Ако е така не е ли по - добре да си прекъсна майчинството и да започна работа ?

Ако излезете в 45-дневния болничен преди термин преди синът Ви да е навършил 2г. и в този период не сте прекъсвали отпуска за отглеждане на дете до 2г., можете да получавате 12 месеца същите пари като за първото дете.

# 206
Здравейте!

Кога е терминът на новата бременност и кога първото дете става на 2 години?

# 207
Моля ви за помощ, отново  Embarassed
Ще получавам ли болнични и майчинство при следния случай:
База 12 мес. преди болничния - юни 2008 до май 2009.
От юни 2008 до януари 2009 вкл. работещ по трудов договор на пълно раб. време.
Февруари 2009 г. работещ по труд.договор на 4-часов раб. ден при същия работодател.
От 1 март 2009 - прекратен тр.договор.
От март 2009 до излизането в болничен 45-дни преди раждане- самоосигурен. Днес разбрах случайно, че работодателят, когото напуснах мин.седмица, заявил на бивши колеги, че поради кризата няма да плаща осигуровки за януари и февруари 2009,не се знае докога и въобще някога ще бъдат ли платени. Това означава ли, че аз няма да получавам болнични и майчинство, ако този работодател така и не внесе осигуровките? Иначе аз към излизането си в 45-дневен болничен ще съм самоосигурена и като такава ще съм си внасяла чинно осигуровките от март 2009 до май,юни 2009, ако всичко е наред де.
Надявам се да съм го обяснила ясно. Благодаря предварително за всеки отговор.
И, всъщност как да си изчисля базата за 410-те дни за месеца на 4-часов раб.ден?

# 208
Благодаря за бързите отговори
 Синът ми става на 2год на 08/01/2010 , терминът с бебчо е на 27/09/2009 . Не съм си прекъсвала  отпуска за гледане на малко дете . което ще да означава че ще вземам това което съм вземала за баткото т.е 420лв . 

# 209
Моля ви за помощ, отново  Embarassed
Ще получавам ли болнични и майчинство при следния случай:
База 12 мес. преди болничния - юни 2008 до май 2009.
От юни 2008 до януари 2009 вкл. работещ по трудов договор на пълно раб. време.
Февруари 2009 г. работещ по труд.договор на 4-часов раб. ден при същия работодател.
От 1 март 2009 - прекратен тр.договор.
От март 2009 до излизането в болничен 45-дни преди раждане- самоосигурен. Днес разбрах случайно, че работодателят, когото напуснах мин.седмица, заявил на бивши колеги, че поради кризата няма да плаща осигуровки за януари и февруари 2009,не се знае докога и въобще някога ще бъдат ли платени. Това означава ли, че аз няма да получавам болнични и майчинство, ако този работодател така и не внесе осигуровките? Иначе аз към излизането си в 45-дневен болничен ще съм самоосигурена и като такава ще съм си внасяла чинно осигуровките от март 2009 до май,юни 2009, ако всичко е наред де.
Надявам се да съм го обяснила ясно. Благодаря предварително за всеки отговор.
И, всъщност как да си изчисля базата за 410-те дни за месеца на 4-часов раб.ден?

Ако няма данни за внесени суми по прекъснатия договор, то те няма да влезнат като база за изчисление на обезщетението, а само МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт