Майчинството - счетоводно - 17

• 61 032
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте. Бих искала да попитам болничния лист има ли давност Rolling Eyes ? Кога най- късно може да се предаде на работодателя?
Благодаря предварително

# 181
Аз да си побутна въпроса.

Мога ли да сключа втори трудов договор докато съм още в тези 410 дни?

# 182
Здравейте помагащи мамчета.
Първо искам да ви честитя най-хубавия празник на майката - 8-ми март, бъдете живи и здрави, и много всеотдайни майки.

А сега да си задам и аз въпроса. От юни месец ще изляза в болничен 45 дни преди термин. Но доходите са ми много различни за предните 12м. Това което ме интересува е, предния болничен за гледане на 1-вото дете приключи на 15.09.2008. От тогава до 13.10.2008 се водя по майчинство, и ми е изплатена сумата 191.76лв. Въпроса ми е, след като съм се върнала на работа после, следователно този месец ще се включи в изчисленията за болничния за бременност и раждане 410 дни, тази сума така ли ще се вземе или няма да се вземе въобще (което разбира се, за мен е много по-добре, защото това намаля дохода доста). И въобще, ако се ползва майчинство няколко месеца, и после жената се върне на работа и забременее, тази база 220 (за миналата) и 240лв за тази година, тези пари ли се взимат като база после, и се изчисляват по 90%?

Много благодаря предварително. И хубав празник на всички   bouquet

# 183
Момичета, Честит 8-ми март и от мен! Бъдете здрави, щастливи и обичани!

Не успях да изчета всичко Blush затова ще питам направо, ще съм ви благодарна ако ми помогнете със съвет Praynig

Прекъснах си отпуска за отглеждане на момченцето ми, когато беше на 1годинка и 2 месеца и се върнах на работа. Сега отново съм бременна. 45-дневния за второто детенце живот и здраве ще бъде към края на август, а първото майчинство би трябвало да приключи ноември 2009. Според тълкуванието на чл.49, ал.2 от КСО, което прочетох на първа страничка нямам право в този случай да избера дохода, който ме устройва повече от първата бременност, а майчинството ми ще бъде изчислено на база 8 месеца осигуряване на пълна работна заплата и 4 месеца 220лв (нали правилно разбирам, че се включват и тези 4 месеца МРЗ).

Въпросът ми е: след като според закона може по всяко време до навършване на 2 годинки на детето да се върна отново в отпуск по майчинство, се чудя дали не мога да го направя примерно седмица преди 45-дневния болничен, т.е. да се получи така, че в момента на излизането ми в болничен за бременност и раждане, да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години и по този начин да мога да подам молба за избор на доход? Незнам дали успях да обясня добре newsm78

Благодаря ви предварително Hug

# 184
Здравейте мадами,
имам един много спешен въпрос - от счетоводството ми мърнаха първия болничен лист (върнали го от Нои) - този, който е за 45 дни преди термин, поради грешка в някакъв код. Тук код пише 15, като причина и Z 34.0 като диагноза. питах една близка, но според нея няма грешка. От счетоводството ми казаха, че трябва да ида, там от където са го издали и да го поправят, ама дали наистина са го объркали или от Нои са в грешка  newsm78 Та съм в чуденка какво да правя - Помагайте!!!

Объркана ти е диагнозата по МКБ-Трябва да е 0820.Причина 15 е вярно.Лекаря,издал болничния ще го коригира

На моя пише Диагноза Z34.0 и код 14  Shocked а вчера го дадох в фирмата  ooooh!

Сигурни ли сте,че е грешно ?? Какво означава диагноза 0820??
Дано да не трябва да ходя да ми го оправят,защото съм бременна с близанци и всеки момент може да се родят и не ми се ходи и с това да се разправям  ooooh!

# 185
Честит празник на всички! Бъдете здрави, винаги усмихнати и много, много щастливи!   bouquet
Имам един въпрос и искам да се извиня, ако той вече е обсъждан, но за съжаление не разполагам със свободно време да изчета всичко и да потърся необходимото инфо.
Ще ви бъда адски благодарна, ако имате възможност да ми отговорите.  Peace Hug Става дума за следното.
Брат ми имат бебка на 10 месеца и искат да прехвърлят майчинството на майка ми. Тя е на работа все още и има около 3 години до пенсия. Въпросът ми е: ако майчинството бъде прехвърлено на майка ми, то ще и се брои ли за трудов стаж и ще има ли влияние върху изчисляването на размера на пенсията след това? Тоест, възможно ли е заради това, че ще излезе в майчинство да и се намали размера на пенсията след това?  Thinking Какво влияние би оказало това?
Благодаря ви предварително! Високо ценя отделеното внимание!

Хубав ден и вечер на всички!   bouquet

# 186
maristuta със сигурност й се води трудов стаж, но осигуровките са в/у 240лв (за тази година), и на тази база смятам ще се начислява пенсията, макар, че след няколко години не знам как ще се начислява, че май все различни неща измислят. Ако взима повече пари от тези, няма да е добре. Но може би трябва да разгледате въпроса с пенсията как стой, как се изчислява и т.н. (може би мамите тук знаят де, аз казвам каквото знам).

Lilcho аз ще раждам началото на август, и се върнах на работа когато малката беше на 10м и все още работя. Преди теб точно питах дали се взимат тези 220лв, защото така е много кофти наистина.

# 187
Tsvetito да наистина сега прочетох поста ти Blush При мен положението е още по-зле, защото ако за второто майчинство вземат дохода от последните 12 месеца преди 45-дневния, в тези 12 месеца ми влизат 4 месеца с доход 220лв, което доста ми понижава средномесечното обезщетение Sad.  Мен ме устройва да ползват обезщетението при първото майчинство, но доколкото разбрах не е възможно след като сме си прекратили отпуска за гледане на дете, макар че в чл.49 е написано нееднозначно според мен.
Някъде в друга тема прочетох, че не можело да взимат предвид тези 220 лв, защото те не са осигурителен доход, а обезщетение, но кой доход взимат предвид тогава незнам Thinking
Дано да се включат мами, които знаят Praynig
Мисля да пусна мейл и до НОИ, така че ако разбера нещо ще пиша, макар че ако има някаква пролука да се доберем до по-изгодния доход от предишното майчинство, те едва ли ще ни просветлят Crazy

# 188
Здравейте,
извинете ме за тъпия въпрос, но ми е много трудно и не мога да се ориентирам.
Въпросът ми е следният:
Самоосигурявам се като съдружник във фирма вече 3 или 4 месеца на минималния праг.
възможно ли е да започна да се осигурявам на максималния и по- този начин да взимам по-високо майчинство? тоест.. колко месеца преди раждането се гледат за определяне големината на майчинството

# 189
Здравейте,
извинявам се предварително ако сте разисквали този въпрос. Въпросът ми е следният: Съдружник съм във фирма и се самоосигурявам, сега от 11 март излизам в 45-дневен болничен за раждане, до 10 март си внасям осигуровките за месец февруари, кога трябва да си внеса документите в НОИ и съответно от кога ще почне да ми се изплаща майчинството??? Тъй като до 10 април трябва да си внеса осигуровките за 10-то дена от март и съответно болничния. Благодаря предварително за отговорите.

# 190
  • Пловдив
Здравейте,
извинете ме за тъпия въпрос, но ми е много трудно и не мога да се ориентирам.
Въпросът ми е следният:
Самоосигурявам се като съдружник във фирма вече 3 или 4 месеца на минималния праг.
възможно ли е да започна да се осигурявам на максималния и по- този начин да взимам по-високо майчинство? тоест.. колко месеца преди раждането се гледат за определяне големината на майчинството

Гледата се 12 месеца преди излизането в 45 дневния болничен,колкото по скоро си вдигнеш осигурителния доход,толкова по-голямо ще ти е майчинството  Peace

# 191
Здравейте момичета и честит празник на всички!
Имам един въпрос който не ми дава мира.  Embarassed Аз работя на трудов договор, но съм и регистриран земеделски производител.Като такъв обаче не е нужно да си плащаш осигуровките щом имаш трудов договор и работодателя ти ги плаща. Но сега ми е нужно да си повиша осигурителния доход и съм решила да си внасям осигуровки допълнително като ЗП. Та въпроса ми е ако искам да си повиша осигурителния доход примерно с 500 лв колко ще са ми осигуровките? Колкото на работника и работодателя взети заедно ли(т.е 200 лв)? Или има друг начин за изчисляване? И като ЗП съм освободена от данъци това важи ли и за данък общ доход?
Много ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете.Никъде не намерих информация за случай като моя.  Cry
Благодаря предварително Simple Smile

# 192
Защо мислиш, че не трябва да внасяш осигуровки?!
Напротив. Осигуряваш се за Пенсия (13%), и ОЗМ (3.5%) ако желаеш. Здравно (8%), ДЗПО (5%).
Разликата е, че се осигуряваш минимум върху 130лв. Така че си сметни осигуровките на желания от теб доход за осигуряване. Максимумът е 2000лв.
Данък доход няма.

# 193
Стики благодаря за бързия отговор   bouquet Сядам да смятам Simple Smile

# 194
Здравейте,момичета.
Извинявайте ,че нахлувам така в темата,но имам въпрос на който нямам отговор и се надявам вие да ми помогнете.
Скоро четох в един сайт ,че ако жената по време на бременност ползува болничен/проблемна бременност и др./,после не и се изплащат 90% от месечното и възнаграждение,когато роди по майчинство.
И за да получи 90%,не трябвало да има болничен 6 месеца-непрекъснати,като не се броял болничният за раждане от 45 дни. #Crazy
Значи излиза ,че ако ползваш болничен после няма майчинство  90% от заплатата???? #2gunfire
Ако е така какво ще правят майките с проблемни бременности?
Момичета кажете ми ,че това не е вярно...

Благодаря ви предварително.
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт