Майчинството - счетоводно - 17

• 61 045
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте предварително се извинявам за въпроса , но не успях сама да си отговоря на него а изчетох всичко .

В момента съм бременна- 45 дневния ми болничен ще започне на 8 април , но поради ред причини започнахме с болничните от 9 февруари. Та въпроса ми е за майчинство, от кога се броят месеците назад . Защото до 1 септемри се водех на МРЗ след това на 500лв , искам да си направя малка сметка какви пари ще взимам като майчинство.
Благодаря предварително за помоща
Базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане ще ти бъде април 2008 - март 2009.

# 166
  • Пловдив
Здравейте мадами,
имам един много спешен въпрос - от счетоводството ми мърнаха първия болничен лист (върнали го от Нои) - този, който е за 45 дни преди термин, поради грешка в някакъв код. Тук код пише 15, като причина и Z 34.0 като диагноза. питах една близка, но според нея няма грешка. От счетоводството ми казаха, че трябва да ида, там от където са го издали и да го поправят, ама дали наистина са го объркали или от Нои са в грешка  newsm78 Та съм в чуденка какво да правя - Помагайте!!!

Объркана ти е диагнозата по МКБ-Трябва да е 0820.Причина 15 е вярно.Лекаря,издал болничния ще го коригира

# 167
Благодаря ви момичета .
 Защото една майка в нашата тема написа , че щом си почнал по-рано с болничните ,от началото на болничния се брои 12 месеца назад.

# 168
не, просто за месеците в болнични за база ще ти се вземе сумата върху която е изчислен този за общо заболяване

# 169
здравейте мамита от счетоводното,отново съм с питане относно превода на болничните.Значи в болничен съм от 30.12.2008 г (45 дни преди раждането) на 6 февруари получих 298лв и 43 ст.а сега на 6.февруаари 123лв ще ми обясните ли как става превода месец за месец или по болничен лист или да чакам още един превод за февруари.Ще съм ви благодарна ако някой ми изясни въпроса.
  bouquet предварително благодаря

# 170
Здравейте мадами,
имам един много спешен въпрос - от счетоводството ми мърнаха първия болничен лист (върнали го от Нои) - този, който е за 45 дни преди термин, поради грешка в някакъв код. Тук код пише 15, като причина и Z 34.0 като диагноза. питах една близка, но според нея няма грешка. От счетоводството ми казаха, че трябва да ида, там от където са го издали и да го поправят, ама дали наистина са го объркали или от Нои са в грешка  newsm78 Та съм в чуденка какво да правя - Помагайте!!!

Объркана ти е диагнозата по МКБ-Трябва да е 0820.Причина 15 е вярно.Лекаря,издал болничния ще го коригира

На моя пише Диагноза Z34.0 и код 14  Shocked а вчера го дадох в фирмата  ooooh!

Сигурни ли сте,че е грешно ?? Какво означава диагноза 0820??
Дано да не трябва да ходя да ми го оправят,защото съм бременна с близанци и всеки момент може да се родят и не ми се ходи и с това да се разправям  ooooh!

# 171
здравейте майки,
може ли някой да ми обясни това с новите закони за получаване на майчинство?
бременна съм в 6г.с..имам осигурителен стаж(непрекъснат)близо 4 години,за това време бях осигурена на висока заплата.Напуснах преди 5 месеца.Сега съм безработна.Исках да почна да се самоосигурявам,но ходих при две счетоводителки и те ми казаха че мога да получавам високо майчинство(от предходния стаж),и няма смисъл да внасям осигуровки до раждането.от 3-4 дена ровя в интернет но не видях нищо таково.Те ми казаха че може и с 12 месеца стаж от предходни годин.Пък аз нямам време и трябва най скоро време да почна да се самоосигурявам.
Ако някой се включи към мен 6те бъда много благодарна
и успех на всички майчета.

# 172
при Данни от работодател срещу условието " да има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица" пише НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО
в първия ми болничен си пише ДА

Това се отнася за самоосигуряващите се лица  Peace

в такъв случай това, че имам ДА в първия болничен да смятам ли че се отнася за сума, която получих по граждански договор  Rolling Eyes
иначе днес гледам са ми актуализирали статуса и да очаквам превод на 10 март по то
зи болничен

# 173
  • Майничка
здравейте майки,
може ли някой да ми обясни това с новите закони за получаване на майчинство?
бременна съм в 6г.с..имам осигурителен стаж(непрекъснат)близо 4 години,за това време бях осигурена на висока заплата.Напуснах преди 5 месеца.Сега съм безработна.Исках да почна да се самоосигурявам,но ходих при две счетоводителки и те ми казаха че мога да получавам високо майчинство(от предходния стаж),и няма смисъл да внасям осигуровки до раждането.от 3-4 дена ровя в интернет но не видях нищо таково.Те ми казаха че може и с 12 месеца стаж от предходни годин.Пък аз нямам време и трябва най скоро време да почна да се самоосигурявам.
Ако някой се включи към мен 6те бъда много благодарна
и успех на всички майчета.

Подвели са Ви. За да получавате обезщетение за гледане на дете до 2г., трябва да сте осигурена за всички осигурителни случаи и да имате 12 месеца общ трудов стаж, но самото обезщетение през 410-те дни се формира на база 12 календарни месеца преди този, в който излизате в първия болничен 45 дни преди термин. 
Започнете да се осигурявате възможно най-бързо. Имайте предвид, че трудовите договори се регистрират в НАП, така че, ако е възможно, намерете още този месец кой да Ви наеме, макар и фиктивно, на работа. Ако приемем, че в 8-ми месец излизате в 45-дневния болничен преди раждане, Ви остават около 6-7 месеца, през които можете да се осигурявате. За тези, в които не сте били осигурена, се взема база МРЗ (220лв. за 2008 и 240лв. за 2009).

# 174
  • Варна
Здравейте, при запитване защо ми се бави изплащането на майчинството от НОИ ми отговориха "За да Ви се изплати обезщетение по чл.53 от Кодекса за социално осигуряване за месец януари 2009 год. е необходимо работодателят да е подал данни с декларация прил. № 1 в Регистъра на осигурените лица в Националната агенция по приходите, като е посочил дните за които лицето има право на обезщетение и след тази дата се изплаща паричното обезщетение за съответния месец......" 

После е написано работодателя кога е подал данни и кога ще ми пуснат парите, но въпроса ми е тази декларация заради която ми се забави изплащането само в началото ли се подава или всеки месец ? Става въпрос за обещетението след 315 ден, тъй като не искам да се подават разните му документи за 410 дни.

Здравейте,

При мен положението е същото -все още не съм си получила парите за януари а какво остава за февруари.
Родих на 25-02-2008 и болничния ми изтече декември 2008. Фирмата ни подаде всички док. за продължаването му до 410 ден но все още не съм получила никакви пари. Почвам активно да се притеснявам. Фирмата ни е мн стриктна и съм сигурна че документите се подават всеки мес.
На какъв адрес да питам в НОИ какво става специално с моите парички?

# 175
  • В полите на Пирин планина
при Данни от работодател срещу условието " да има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица" пише НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО
в първия ми болничен си пише ДА

Това се отнася за самоосигуряващите се лица  Peace

в такъв случай това, че имам ДА в първия болничен да смятам ли че се отнася за сума, която получих по граждански договор  Rolling Eyes
иначе днес гледам са ми актуализирали статуса и да очаквам превод на 10 март по то
зи болничен
Не, едва ли е заради гражданските договори - просто според мен механично е попълнен така болничният и така е отразен от НОИ. Това "да" или "не е отбелязано" на практика не ти влияе по никакъв начин.

# 176
Здравейте мадами,
И на моят болничен пише Z14.8 а за причина пише 14
Дано няма грешка,но знам че причина 14 означава-бременност,а другият код не ми е ясен

# 177
Моля ви, поправете ме ако греша. Случаят ми е следния:

На 01.03. напуснах фирмата, в която работих на трудов договор. Преди това имам 7 г. трудов стаж.

Със съпруга ми имаме регистрирано ООД, и двамата сме управители заедно и поотделно. Досега фирмата не е пускана в дейност.

Смятаме от 10.03. да я пуснем в дейност, като аз ще се самоосигурявам като съдружник и управител, предполагам съпругът ми също (то и тук имам едно въпросче относно неговото осигуряване- той е съдружник в друга фирма и там се самоосигурява, верно ли е, че не е необходимо да се самоосигурява и в нашата фирма втори път? в другата фирма е само съдружник, в нашата е и управител)

Аз на 23.06. трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждане. Т.е. базата ми ще е юни 2008-май 2009. За месец март ще имам няколко дни като безработна и неосигурена (от 1 до 10-ти), за които дни се изчислява според МРЗ, нали?

Има ли значение, че само 3 месеца ще съм саоосигуряващо лице, че някъде пишеше нещо за най-малко 6 мес. и това не го разбрах  newsm78 Трябва ли най-малко 6 мес. да съм се самоосигурявала, за да получавам болничен преди и след раждане и майчинство?

По формулите, които сте дали на 1-ва стр., мога да изчисля ориентировъчната сума, която ще получавам за 410-те дни.  Но има ли калкулатор, или поне ме ориентирайте като проценти колко са осигуровките за самоосигуряващи лица, и какво трябва да кажа на счетоводителката си- да ми ги пусне за "всички рискове" ли беше?

Сърдечно благодаря предварително за отговорите ви!

# 178
Задължително на високия процент!
Питай счетоводителката за процентите. На 260лв. са някъде 75-76лв. Ти, естествено ще се осигуряваш на повече!

Щом имаш трудов стаж 7г. значи имаш необходимия стаж от 12 месеца за изплащане на обезщетение.

Правилно ви е казала колежката, щом съпругът ти се самоосигурява на друго място, не е задължително да се самоосигурява и при вас. Виж, ако иска да му е по-висок осиг. доход, няма проблем, стига да е под максимума от 2000лв.
Трябва и той да е на високия процент, за да ползва обезщетенията за татковци по чл.50 ал.6 и 7 от КСО.  Wink

# 179
Трябва и той да е на високия процент, за да ползва обезщетенията за татковци по чл.50 ал.6 и 7 от КСО.  Wink
Ей за това не се бях сетила. Пред мен е справката за осигуровките му- пише "СОБСТВЕНИК- осигурен за пенсия, здравно и социален риск" на 260 лв. и удръжките му са 76.70 лв. Дали това е високия процент?

А за мен е важно преди болничния да съм осигурена, нали, без значение, че ще съм самоосигуряващо лице горе-долу 3 мес. преди 45-те дни?

Стики, благодаря ти много!

Общи условия

Активация на акаунт