Майчинството - счетоводно - 17

• 60 837
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 450
Добре, ако правилно смятам :
1сл. ) осигурявам се на 2000лв. - 260 (13% осигуровки)-174 (10% данък)= 1 566 нетно възнаграждение
2сл. ) осигурявам се на 2400лв - 260 (13% осигуровки върху 2000лв.)- 214 (10% данък върху 2400 минус осигуровките 260) = 1 926лв нетно възнаграждение.

Излиза, че при 2сл. нетното възнаграждение е по-високо 1926лв, т.е майчинството ще бъде по- високо отколкотоако се осигурявам на  2000лв.

Бъркам ли някъде?

Не, не бъркаш.
Сравняват се СДбрутното 90% и СД нетното и по-малкото е обезщетението.

# 451
Т.е има смисъл да се осигурявам на повече от 2000лв.

Предполагам обаче, че ако ако нетното възнаграждение е много повече от 2000лв (например 2300) обезщетението за майчинство няма да бъде повече от 2000.

# 452
  • Пловдив
термина ми беше 6 декември.Излязох в болни4ен на 23 октомври.така пише на 1-ми болни4ен,а май трябвало да излезна на 22.10.това е

да така е трябвало е първия болничен да ти е от 22.10 до 05.12 включително с термин 06.12,но щом са го приели в НОИ и са ти го изплатили,това е положението,губиш си го този 1 ден,сега педиатърката на детето е трябвало да ги сметне 134 дена,по мои сметки до 05.03 включително  Hug

Т.е има смисъл да се осигурявам на повече от 2000лв.

Предполагам обаче, че ако ако нетното възнаграждение е много повече от 2000лв (например 2300) обезщетението за майчинство няма да бъде повече от 2000.

Да ще ти сметнат максималното дневно обещетение,ако още е 86 лв (съмнявам се да има разлика)и в зависимост от работните дни в месеца -толкова ще получаваш .Например при 23 работни дни ще вземеш 1978 лв.  Peace

# 453
Здравейте на всички мамчета.Бременна съм в 8 мес.,но имам осигуровки за 6мес. назад тъй като не бяха приели новия закон  за 12 мес.Въпросът ми е ще вземам ли обещитение и майчинство по стария закон?А ако не какво трябва да направя.

# 454
Добър ден, Искам и аз да питам нещо:
Бях в майчинство до ноември 2008. Тогава то беше 220 лв. на месец. После почнах работа, и сега съм бременна, но съм в болнични, до раждането. Очевидно дохода ми е нисък. Въпросът ми е: Има ли минимум при изплащане на тези 90 % от заплатата? newsm78
Т. е. възможно ли е да получавам по-малко от 240 лв, като от ноември ме осигуряват на 300 лв., до тогава съм била на 220 (мин.), а от февруари до юли съм болничен newsm78
Дано съм го написала разбираемо и много се надявам да ми отговотите. Благодаря Hug

# 455
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички мамчета.Бременна съм в 8 мес.,но имам осигуровки за 6мес. назад тъй като не бяха приели новия закон  за 12 мес.Въпросът ми е ще вземам ли обещитение и майчинство по стария закон?А ако не какво трябва да направя.

Вече не действа стария закон, а новия  Grinning

Има време да набереш необходимия стаж, ако работиш в момента - бременността все пка продължава 9 месеца, а на теб ти трябват още 6, за да станат необходимите дванадесет. Тогава ще вземаш обезщетение.

# 456
Добър ден, Искам и аз да питам нещо:
Бях в майчинство до ноември 2008. Тогава то беше 220 лв. на месец. После почнах работа, и сега съм бременна, но съм в болнични, до раждането. Очевидно дохода ми е нисък. Въпросът ми е: Има ли минимум при изплащане на тези 90 % от заплатата? newsm78
Т. е. възможно ли е да получавам по-малко от 240 лв, като от ноември ме осигуряват на 300 лв., до тогава съм била на 220 (мин.), а от февруари до юли съм болничен newsm78
Дано съм го написала разбираемо и много се надявам да ми отговотите. Благодаря Hug

По-малко от 240 лева за тази година не може да получаваш. За 2010 година ще се определи нов минимум  Peace

# 457
Lady Incandescent, благодаря ти за бързия отговор Hug Hug Hug

# 458
SIS мерси за отговора.Дано да е така 4е се бави нещо, но и аз така мисля

# 459
Ако може да попитам нещичко....когато излезнах в майчинство закриха заведението в което работех,все още се водя към същата фирма и си получавам майчинство.Детенце е на година и седем месеца и мисля да я запиша в яслена група да видя дали ще свикне с обстановката.Въпроса ми е дали ще ми прекъснат майчинството след постъпването и в яслата,и дали мога да получавам майчинство въпреки това,че тя не е вкъщи...по принцип няма логика да не започна работа ,но в случая ще се наложи тепърва да търся такава.

# 460
Ако може да попитам нещичко....когато излезнах в майчинство закриха заведението в което работех,все още се водя към същата фирма и си получавам майчинство.Детенце е на година и седем месеца и мисля да я запиша в яслена група да видя дали ще свикне с обстановката.Въпроса ми е дали ще ми прекъснат майчинството след постъпването и в яслата,и дали мога да получавам майчинство въпреки това,че тя не е вкъщи...по принцип няма логика да не започна работа ,но в случая ще се наложи тепърва да търся такава.

Не може детето да е на ясла, а ти да не се върнеш на работа и да спреш получаването на обезщетение. Незабавно и едновременно с тръгването на детето на ясла си длъжна да уведомиш работодателя и НОИ.

# 461

Не може детето да е на ясла, а ти да не се върнеш на работа и да спреш получаването на обезщетение. Незабавно и едновременно с тръгването на детето на ясла си длъжна да уведомиш работодателя и НОИ.
Благодаря за бързия отговор. Hug Но голямато чуденка е като ги уведомя ще ме съкратят ли....явно е по-добре да си гледам детето до две годинки или да я пусна на ясла само след като си намеря работа.

# 462
Lady Incandescent    bouquet

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 16:13 от Г-жа Шуши

# 463
  • Пловдив Белащица
Скоро дъщеря ми ще навърши 2 години. Но аз имам много отпуск да взимам, дали има още опция да се върна за броени дни на работа за да ми се преизчисли отпуската на база заплатата преди излизането ми в майчинство? И ако да колко дни са нужни.

Благодаря предварително.

Платеният отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 работни дни.

А дали мога да се уговоря с работодателя да ми пусне цялата заплата на отпуск, без да имам присъствени дни?

# 464
Г-жа Шуши първото и най-важно нещо е, че осигурителният доход не може да надвишава 2000 лева, т.е. няма как да е 2400 на месец  Stop

Осигурителните вноски са различни, ако се внасят за самоосигуряващо се лице:
ДОО 16.5 %, ДЗПО 5% и ЗОВ 8%. Нетното и брутното при самоосигуряващото се лиц са равни на осиг. доход. Другото съществено е, че за да се осигурява като самоосигуряващо се лице, то трябва да има някаква дейност, която да оправдава осигуряването, а не просто така да се внасят осигуровки, а дружеството да не работи.

Общи условия

Активация на акаунт