Майчинството - счетоводно - 17

• 60 708
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 480
Всъщност въпросът ми е относно 410-те дни.И през този период ли имам право само на 1/2 от обезщетението?Няма ли начин временно да се спре дейността на фирмата за тези 410 дни?

# 481
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство, който скоро ще приключи.Синът ми е на 1,9м.,роден е на 21.05.2007г. Би трябвало да се върна на работа май месец тази година....В момента съм  бременна за втори път, в третия месец. Въпросът ми е свързан с това,мога ли след връщането си на работа да си взема натрупалият се през годините платен отпуск и ако се наложи да го прекратя с болничен до 45-те дни преди раждане? Ползването на болничен би ли повлияло след това на обезщетението,което ще получавам за второто си дете? В такъв случай пак ли ще взимам 90% от брутната си заплата или ще съм на минималната от 240лв?
Предварително благодаря за консултацията,вярвам, че ще получа правилен съвет от вас Hug

# 482
Ала-Бала  мерси мила   bouquet

# 483
  • София-Младост
Всъщност въпросът ми е относно 410-те дни.И през този период ли имам право само на 1/2 от обезщетението?Няма ли начин временно да се спре дейността на фирмата за тези 410 дни?
За този пероид ще получаваш 100% обезщетение. Но...просто си в болничен, т.е. не работиш, фирмата не е необходимо да се закрива или спира от дейност. Започнеш ли работа през този период нямаш право на обезщетение.

# 484
  • София-Младост
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство, който скоро ще приключи.Синът ми е на 1,9м.,роден е на 21.05.2007г. Би трябвало да се върна на работа май месец тази година....В момента съм  бременна за втори път, в третия месец. Въпросът ми е свързан с това,мога ли след връщането си на работа да си взема натрупалият се през годините платен отпуск и ако се наложи да го прекратя с болничен до 45-те дни преди раждане? Ползването на болничен би ли повлияло след това на обезщетението,което ще получавам за второто си дете? В такъв случай пак ли ще взимам 90% от брутната си заплата или ще съм на минималната от 240лв?
Предварително благодаря за консултацията,вярвам, че ще получа правилен съвет от вас Hug
Можеш да си ползваш натрупания отпуск. Той е платен, така че дали си на работа или отпуск ...няма значение. Друг е въпросът, че ако докато си гледала първото дете има актуализиране на заплатите е добре да се отработят 10 дни в един месец и от следващия да излезеш в отпуск.

# 485
Ох момичета, ето че и на мен ми се наложи да питам! Дано да ми дадете насока! Незнам как да постъпя?newsm78 #Crazy
Та... близначетата ми навършиха 2 г на 1.02 и аз трябваше да се върна на работа, но реших да си пусна платената отпуска (48 дни) ,за да може да съм вкъщи докато свикнат с яслата! И на 10.04 отпуската ми свършва и аз мислех ,че ще се върна на работа! Да обаче, преди седмица ми сервираха,че сигурно ще ме съкратят , понеже момичето на моето място било работило вече колкото мен, знае всичко след промените във фирмата, а в същото време е любовница на регионалния мениджър и няма да я махнат! Днес пак говорих с тях и казват ,че не били решили още какво да правят, знаят само ,че нямат две работни места за тази позиция! А аз трябва да знам, немога да остана без пари! #2gunfire Посетих Инспекцията по труда и те ми казаха да пиша до директора на ИТ-Бургас ,защото фирмата е бургаска! Ходих и в бюрото по труда и те казват ,че ако ме съкратят ,за 6 месеца отивам при тях,търсят ми работа,а от НОИ ще ми плащат обезщетение равно на мин.работна заплата + осигоровки!
Кажете моля ви ,да пиша ли до Инспекцията по труда, има ли смисъл, след като казват ,че ще ме съкратят поради недостиг на работни места, и дали бюрото по труда е единствения ми изход от ситуацията? #Crazy

# 486
  • София-Младост
Ох момичета, ето че и на мен ми се наложи да питам! Дано да ми дадете насока! Незнам как да постъпя?newsm78 #Crazy
Та... близначетата ми навършиха 2 г на 1.02 и аз трябваше да се върна на работа, но реших да си пусна платената отпуска (48 дни) ,за да може да съм вкъщи докато свикнат с яслата! И на 10.04 отпуската ми свършва и аз мислех ,че ще се върна на работа! Да обаче, преди седмица ми сервираха,че сигурно ще ме съкратят , понеже момичето на моето място било работило вече колкото мен, знае всичко след промените във фирмата, а в същото време е любовница на регионалния мениджър и няма да я махнат! Днес пак говорих с тях и казват ,че не били решили още какво да правят, знаят само ,че нямат две работни места за тази позиция! А аз трябва да знам, немога да остана без пари! #2gunfire Посетих Инспекцията по труда и те ми казаха да пиша до директора на ИТ-Бургас ,защото фирмата е бургаска! Ходих и в бюрото по труда и те казват ,че ако ме съкратят ,за 6 месеца отивам при тях,търсят ми работа,а от НОИ ще ми плащат обезщетение равно на мин.работна заплата + осигоровки!
Кажете моля ви ,да пиша ли до Инспекцията по труда, има ли смисъл, след като казват ,че ще ме съкратят поради недостиг на работни места, и дали бюрото по труда е единствения ми изход от ситуацията? #Crazy
Трудно  е да се даде съвет, първо до БТ така или иначе винаги можеш да стигнеш. Ако избереш ИТ и те оставят, какво ще еотношението към теб не зная...иначе аз бих избрала да пиша до ИТ.
Само ще вметна , че обезщетението от БТ не е МРЗ, а по-малко. Плащат ти здравна осигуровка, а не осигуровки по принцип.

# 487
Да точно това ме притеснява , този регионален мениджър е отговорен за нашата позиция, всъщност той как ще се държи с мен ако махнат любовницата му !? Ще се заяжда, ще ми вика, ще ме унижава и пак ще си постигне това да ме уволни рано или късно! Rolling Eyes  #2gunfire
А това което написах като инфо за БТ ми го казаха вчера от там! Значи  казваш не е пълна МРЗ??? И не са осигоровки??? А стажът ми тече ли?

# 488
  • Пловдив
Здравейте!
Мога ли да изляза в болничен за втора бременност, след като все още съм в отпуск за гледане на дете до 2г. без да се налага да се връщам на работа и дали това е удачен вариант при условие че със сигурност ще е повече от полагащите ми се в момента 240лв месечно?Ще се прекъснат ли тогава тези майчински, които изплащат в момента?Предварително благодаря!
Разбира се , че можеш. Даже има право да се възползваш от чл.49 КСО и да получаваш обезщетение в размера за първото дете, ако това е по-удачно за теб.
Благодаря ти  bouquet Какво трябва да направя за да мога да се възползвам от  чл.49 КСО и изобщо как да разбера кое е по удачно за мен?За първото дете обезщетението за бременност и раждане се изчисляваше по стария начин (90% от предходните 6 месеца), а тук става дума за ползване на болничен, по време на цялата втора бременност..Simple Smile
А чакай, аз останах с впечатление, че вече ще излизаш в болничен за бременост и раждане. Ако тогава си все още в оптуск за отглеждане на малко дете можеш да ползваш споменатия член от КСО.
Иначе можеш да излезеш в болничен з авременна неработоспособност, но няма да има разлика в обезщетението, при положение, че си в отпуск за отглеждане на малко дете.

Момичета, моля ви помагайте!
Счетоводителката ни изобщо не е в час и даже твърди че не съм можела да взема болничен за временна нетрудоспособност докато в отпуск за гледане на малко дете.Въпосът ми е има ли смисъл да вземам изобщо болничен по бреме на втората бременност, след като първото ми дете навърши една година миналия месец на 23.02.2009г. и по стария закон получавах следните обезщетения:
от януари до ноември 2008г- по  90% от 1400лв, /315дни/
за декември 2008г- 220лв,
за януари и февруари 2009г- по силата на новия закон за удължаване на майчиството до 410дни- отново 90% от 1400лв.

Термина ми за второто бебе е 02.10.2009г и до като изляза в отпуск за бременност и раждане-ще получавам по 240лв, освен ако не взема болнични от сега нататък до август...В какъв размер обаче ще бъдат тези болнични, дали мога да ги взема без да съм се върнала на работа и дали има смисъл да го правя незнам CryДано се включи някой компетентен че вече не издържам от некомпетентността на хората, на които това им е работата ConfusedМноого объркано стана, но дано ме разберете Simple Smile Хубав ден на всички Peace

Виж Ала-Бала ти е отговорила,ако искаш да получаваш същото обешетение като с първото ти дете,не трябва да се връщаш на работа,за да се ползваш от този член,но пък ако искаш сега да не взимаш само 240 лв. докато си бременна можеш да излезеш в болнични и мисля че няма да ти е голяма разликата,защото така или иначе за база на вторите 45 дни болничен ще ти се вземе 08.2008-юли 2009 а през този период имаш само декември на 240 лв и сега през март и то може би не целия,съответно и месеците 04,05,06,07 малко ще ти намалят обещетението от този факт,но пък през месеците докато детето ти навърши 2 г. ще взимаш и полвината от 240 лв. така че може би сама трябва да си прецениш  Hug
Колкото до счетоводителката ти ,не и обръщай внимание и мойте така ми твърдяха че нямам право на болнични но не е така  Peace Просто им носиш болничния плюс декларация приложение 12 за промяна на обстоятелствата и те да се спасяват...... Hug

# 489
  • София
Здравейте, момичета
питането ми е следното. Работя на трудов СРОЧЕН договор с изп. срок 3 месеца, след което става безсрочен. Та, мога ли сега преди да съм назначена на безсрочен да ползвам болнични или отпуска?

# 490
  • София
Привет на всички! Имам нужда от едно разяснение, относно изплащането на обезщетението за  бременност и майчинство.
90% от заплатата се изплащат до навършване на една година на детето, но това плащане за целия период ли важи - от датата на първия болничен за 45 дни до 410 дни;
- или 45 дни се изплащат като обикновен болничен, а от датата на раждане до 410 дни се изплащат по 90% заплатата;
- или 135-те  дни се смятат като обикновен болничени, а след това се изплащат по 90% от заплатата?
Извинявам се ако вече е обяснено някъде, но темата е доста обширна, и благодаря.

# 491
  • София
Здравейте, момичета
питането ми е следното. Работя на трудов СРОЧЕН договор с изп. срок 3 месеца, след което става безсрочен. Та, мога ли сега преди да съм назначена на безсрочен да ползвам болнични или отпуска?
Да можеш, но през времето на болничния или на отпуска срокът на изпитване не тече т.е.  срока на изпитване се удължава с дните ползван болничен или отпуск.

# 492
  • София
Привет на всички! Имам нужда от едно разяснение, относно изплащането на обезщетението за  бременност и майчинство.
90% от заплатата се изплащат до навършване на една година на детето, но това плащане за целия период ли важи - от датата на първия болничен за 45 дни до 410 дни;
- или 45 дни се изплащат като обикновен болничен, а от датата на раждане до 410 дни се изплащат по 90% заплатата;
- или 135-те  дни се смятат като обикновен болничени, а след това се изплащат по 90% от заплатата?
Извинявам се ако вече е обяснено някъде, но темата е доста обширна, и благодаря.
За целия период важи. От първия болничен за 45 дни преди термин до изтичане на 410 дни се определя едно дневно обезщетение, като то е 90% от среднодневното брутно възнаграждение за 12 календ. месеца преди месеца на излизане в болничен, но не може да бъде по голямо от среднодневното нетно възнаграждение за същия период.

# 493
Имам много телеграфен въпрос - докога трябва да подам данъчна декларация (върти ми се нещо като края на март...)?

# 494
Здравейте!
Можеш да си ползваш натрупания отпуск. Той е платен, така че дали си на работа или отпуск ...няма значение. Друг е въпросът, че ако докато си гледала първото дете има актуализиране на заплатите е добре да се отработят 10 дни в един месец и от следващия да излезеш в отпуск.
Много благодаря за светкавичният отговор Hug
Само още нещо ме интересува.  Ако се наложи да си прекратя платения отпуск с болничен, това също ли няма да се отрази след това на тези 90% от брутото? И тези 10 дни как биха повлияли след това на обезщетението? Питам,защото шефката едва ли ще ме остави да работя, тя има практиката да "съветва" да изчистиш старата отпуска. Извинявам се,ако въпросите са ви дошли множко.И... благодаря,страхотни сте и не знам какво бих правила без ваша помощ!!!! Hug

Общи условия

Активация на акаунт