Майчинството - счетоводно - 17

• 60 689
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 495
Имам много телеграфен въпрос - докога трябва да подам данъчна декларация (върти ми се нещо като края на март...)?
за юридическите лица 31.03 за физически 30.04

# 496
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство, който скоро ще приключи.Синът ми е на 1,9м.,роден е на 21.05.2007г. Би трябвало да се върна на работа май месец тази година....В момента съм  бременна за втори път, в третия месец. Въпросът ми е свързан с това,мога ли след връщането си на работа да си взема натрупалият се през годините платен отпуск и ако се наложи да го прекратя с болничен до 45-те дни преди раждане? Ползването на болничен би ли повлияло след това на обезщетението,което ще получавам за второто си дете? В такъв случай пак ли ще взимам 90% от брутната си заплата или ще съм на минималната от 240лв?
Предварително благодаря за консултацията,вярвам, че ще получа правилен съвет от вас Hug
Можеш да си ползваш натрупания отпуск. Той е платен, така че дали си на работа или отпуск ...няма значение. Друг е въпросът, че ако докато си гледала първото дете има актуализиране на заплатите е добре да се отработят 10 дни в един месец и от следващия да излезеш в отпуск.
Много благодаря за светкавичният отговор Hug
Само още нещо ме интересува.  Ако се наложи да си прекратя платения отпуск с болничен, това също ли няма да се отрази след това на тези 90% от брутото? И тези 10 дни как биха повлияли след това на обезщетението? Питам,защото шефката едва ли ще ме остави да работя, тя има практиката да "съветва" да изчистиш старата отпуска. Извинявам се,ако въпросите са ви дошли множко.И... благодаря,страхотни сте и не знам какво бих правила без ваша помощ!!!! Hug
при изчисляване на ново обезщетение периода на отглеждане на дете се взима с минимална работна заплата, при положение че имаш отработени дни и след това отпуска пи всички случаи те ще са над минималната така че ще е по-добре като база

# 497
здравйте, 4ета и се 4удя ама не съм сигурна 4е съм разбрала Embarassed,та да ви питам за по сигурно:
След про4етеното тук говорих със свекърва ми и утре 6те ми направи договор за работа във нейната фирма, аз ина4е имам трудов стаж пове4е от година, но последната година не работя, термина ми е на 10 май, та мисълта ми бе6е ако ме назна4и от утре на робота 6те отговарям ли на изискванията да взимам май4инство или е нужно да се напрви о6те не6то, което да не съм разбрала

# 498
Имам много телеграфен въпрос - докога трябва да подам данъчна декларация (върти ми се нещо като края на март...)?
за юридическите лица 31.03 за физически 30.04

Благодаря.

# 499
  • Пловдив
здравйте, 4ета и се 4удя ама не съм сигурна 4е съм разбрала Embarassed,та да ви питам за по сигурно:
След про4етеното тук говорих със свекърва ми и утре 6те ми направи договор за работа във нейната фирма, аз ина4е имам трудов стаж пове4е от година, но последната година не работя, термина ми е на 10 май, та мисълта ми бе6е ако ме назна4и от утре на робота 6те отговарям ли на изискванията да взимам май4инство или е нужно да се напрви о6те не6то, което да не съм разбрала

Ако започнеш работа преди издаването на 45 дневния болничен,ще получаваш майчинство 2 години.

# 500
Здравейте!
Мога ли да изляза в болничен за втора бременност, след като все още съм в отпуск за гледане на дете до 2г. без да се налага да се връщам на работа и дали това е удачен вариант при условие че със сигурност ще е повече от полагащите ми се в момента 240лв месечно?Ще се прекъснат ли тогава тези майчински, които изплащат в момента?Предварително благодаря!

Виж Ала-Бала ти е отговорила,ако искаш да получаваш същото обешетение като с първото ти дете,не трябва да се връщаш на работа,за да се ползваш от този член,но пък ако искаш сега да не взимаш само 240 лв. докато си бременна можеш да излезеш в болнични и мисля че няма да ти е голяма разликата,защото така или иначе за база на вторите 45 дни болничен ще ти се вземе 08.2008-юли 2009 а през този период имаш само декември на 240 лв и сега през март и то може би не целия,съответно и месеците 04,05,06,07 малко ще ти намалят обещетението от този факт,но пък през месеците докато детето ти навърши 2 г. ще взимаш и полвината от 240 лв. така че може би сама трябва да си прецениш  Hug
Колкото до счетоводителката ти ,не и обръщай внимание и мойте така ми твърдяха че нямам право на болнични но не е така  Peace Просто им носиш болничния плюс декларация приложение 12 за промяна на обстоятелствата и те да се спасяват...... Hug

sis7
а не трябва ли и приложение 4 за обезщетението 50%?

Този болничен за общо заболяване би прекъснал отпуска за гледане на малко дете. Следователно ще й се изплатят 50% от обезщетението - 120лв. Плюс болничния.

Мисля че се подават Приложение 12 за промяната и Приложение 4 за 50% обезщетение.

# 501
Всъщност въпросът ми е относно 410-те дни.И през този период ли имам право само на 1/2 от обезщетението?Няма ли начин временно да се спре дейността на фирмата за тези 410 дни?
За този пероид ще получаваш 100% обезщетение. Но...просто си в болничен, т.е. не работиш, фирмата не е необходимо да се закрива или спира от дейност. Започнеш ли работа през този период нямаш право на обезщетение.

Да допълня, че работа също така е подписване на всякакви документи - договори, допълнителни споразумения и др.
Дори и да си вкъщи и да ти ги носят, пак се брои за полагане на труд.

# 502
Скоро дъщеря ми ще навърши 2 години. Но аз имам много отпуск да взимам, дали има още опция да се върна за броени дни на работа за да ми се преизчисли отпуската на база заплатата преди излизането ми в майчинство? И ако да колко дни са нужни.

Благодаря предварително.

Платеният отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 работни дни.

Не, имам предвид направо да си пусна отпуската, а те да ми я изплащат на база, както ако съм работила. По закон задължително ли е да имам отработени тези дни, за да ми пуснат пълната заплата.

Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Само ако е изпълнено някое от почернените условия ще ти се изплати на сегашната заплата.
Иначе на последната с отработени 10 дни, но не по-малко от минималната заплата в момента.

# 503
Здравейте, този път ще питам за една позната,която е бременна в 1 месец,но не си е ползвала 6 мес неплатен отпуск за първото и дете,тъй като то става на 8 год след 7 мес може ли тя сега докато е бременна да си вземе тези 6 мес и да се върне на работа ,когато е вече в 7-8 мес,т.е преди 45 дни от термина и? и ако може какво ще и е майчинството,тъй като се взимат осигуровките 12 мес назад ,а тя дефакто ще е имала 6 мес неплатен отпуск....
БЛАГОДАРЯ, МОЛЯ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ НА ЛИЧНИ

Не виждам нищо за лични!

За времето на неплатения, в базата като бруто и нето ще влезе минималната работна заплата.
Не ми се вижда удачен избор.  Thinking

# 504
Да точно това ме притеснява , този регионален мениджър е отговорен за нашата позиция, всъщност той как ще се държи с мен ако махнат любовницата му !? Ще се заяжда, ще ми вика, ще ме унижава и пак ще си постигне това да ме уволни рано или късно! Rolling Eyes  #2gunfire
А това което написах като инфо за БТ ми го казаха вчера от там! Значи  казваш не е пълна МРЗ??? И не са осигоровки??? А стажът ми тече ли?

Ти имаш закрила докато децата навършат 3 годинки.

Така че и да те съкратят - да го направят щом искат, не се поддавай на натиск и сама да напускаш!
Ако те съкратят, ти дължат обезщетения, най-малко една заплата след напускане. Както и ако не спазят срока за предизвестие. А пък и ще имаш право на обезщетение от БТ за по-дълъг период от време и едва ли то ще е минималното от 120-132лв. месечно. Това в скоби.

Може и да ги съдиш за неправилно уволнение. Изобщо, ти си в изгодната позиция!
Който иска да запази новата, да я назначи на друга длъжност - тази е твоя!!!

# 505
Здравейте, имам един въпрос.
Педиатърката на детето ми каза, че имам право на 60 дни болнични годишно за гледане на дете. Вярно ли е това? И болничните, които са си за мен, отделно ли се броят? И като лежахме с малката в болницата, и това се считало отделно? Вярно ли е?
И всъщност, в крайна сметка, общо колко дни болнични мога да ползвам годишно?
Надявам се да разбирате въпроса ми?
Благодаря ви предварително!

П.П. Може би трябва да поясня, че детето е на 2 год и 2 мес, ходи на ясла, аз работя на постоянен трудов договор.

# 506
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам един въпрос.
Педиатърката на детето ми каза, че имам право на 60 дни болнични годишно за гледане на дете. Вярно ли е това? И болничните, които са си за мен, отделно ли се броят? И като лежахме с малката в болницата, и това се считало отделно? Вярно ли е?
И всъщност, в крайна сметка, общо колко дни болнични мога да ползвам годишно?
Надявам се да разбирате въпроса ми?
Благодаря ви предварително!

П.П. Може би трябва да поясня, че детето е на 2 год и 2 мес, ходи на ясла, аз работя на постоянен трудов договор.

Да - вярно е. 60 дни имаш право за придружаване и гледане на болен член от семейството; за болното дете приоритетно излиза в болничен майката, ако то е до 7 / мисля / години. 40 календарни дни можеш да излизаш за общо заболяване за себе си. За болничен престой няма лимит.
Да добавя, че горепосочените дни се вземат на части - до 7 дни от джипи-то или специалист, а за по-дълъг период от ЛКК.

# 507
Здравейте бъдещи и настоящи мами!

Искам да попитам за ЖК. Задължителна ли е? Аз ходя на редовни прегледи, но там не съм по здравната каса. Въпроса ми е относно болничния преди раждане, може ли личната лекарка да го издаде или трябва да е гинеколог. Водят ли ни някъде всички бременни? Относно болничните и раждането искам да имам права като всички. Но не съм сигурна дали болничен и направление за раждане от личния доктор са достатъчни.

# 508
  • Пловдив
Здравейте бъдещи и настоящи мами!

Искам да попитам за ЖК. Задължителна ли е? Аз ходя на редовни прегледи, но там не съм по здравната каса. Въпроса ми е относно болничния преди раждане, може ли личната лекарка да го издаде или трябва да е гинеколог. Водят ли ни някъде всички бременни? Относно болничните и раждането искам да имам права като всички. Но не съм сигурна дали болничен и направление за раждане от личния доктор са достатъчни.

ЖК не е задължителна.Болничния преди раждане и направление за хоспитализация може да ви издаде личният лекар.

# 509
Lady Incandescent, много ти благодаря за бързия отговор!
Ако правилно съм разбрала, имам право на следните лимити в болничните:
 - до 60 дни за гледане на болен член на семейството (в случая - дете);
 - до 40 дни за самото здравноосигурено лице;
 - неограничен брой дни болничен престой, включително и като придружител на малко дете.
 Blush

Общи условия

Активация на акаунт