Майчинството - счетоводно - 17

• 60 579
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте Simple Smile Синът ми е роден декември 2006година. След като навърши 2 год. си ползвах платеният отпуск за 2007 и 2008 година. В момента ползвам неплатен за гледане на дете до 8-годишна възраст, който започна от 9.02.2009година и счетоводителката ми каза, че повече нямам право на никакви отпуски. Доколкото знам този неплатен се счита за трудов и осигурителен стаж и следователно нямам ли право на платен отпуск за 2009 година? Моля кажете ми имам ли право на такъв и колко дни ми се полагат? Пък, ако нямам право, здраве да е Simple Smile Благодаря    bouquet

# 541
Имам следния въпрос към Вас дами-Искам да се осигурявам на второ работно място разбрах,че мога да се осигурявам на 8 часа,но дали за второто работно място ще ми искат също една година назад за майчинство?Аз работя в едно дружество от 2 години,но заплатата ми няма да ми е достатачна за прилично майчинство...та дали няма да вземат второто работно място като някаква средна сума?

# 542
Здравейте момичета Simple Smile!
Внезапно ме загложди една мисъл, защото преди време четох от тук нещо, но май спомена ми се е пообъркал. Та:
Моля не ми се смейте, а ми кажете, Тъй като съм работила в една фирма от 01.03.2008г. до 01.03.2009г. по срочен трудов договор, а сега се водя на работа в друга фирма, като междувременно от днес - 18.03.2009г. излизам в майчинство (45 дни преди термина), трябва ли от старата фирма да взема документ за доходите си, за да бъде правилно изчислено майчинството ми?
Искам да поясня, че в бившата си работа съм осигурявана на 800 лв., заплата и последните 5м бях в непрекъснат болничен, а сега съм назначена на 310 лв. Дали от НОИ не биха направили проблем (като ми изчислят майчинство на МРЗ), ако не взема бележка за доходите си?
Предварително благодаря, на тези които ми отговорят   bouquet.

# 543
  • Пловдив
Имам следния въпрос към Вас дами-Искам да се осигурявам на второ работно място разбрах,че мога да се осигурявам на 8 часа,но дали за второто работно място ще ми искат също една година назад за майчинство?Аз работя в едно дружество от 2 години,но заплатата ми няма да ми е достатачна за прилично майчинство...та дали няма да вземат второто работно място като някаква средна сума?

Ако в момента работиш на 8 часа,може да сключиш втори трудов договор на 4 часа.Вторият трудов договор ще се вземе предвид при изчисление на обезщетението за бременност и раждане.Не се изисква да имаш 12 м стаж на второто място.

# 544
  • Пловдив
Здравейте момичета Simple Smile!
Внезапно ме загложди една мисъл, защото преди време четох от тук нещо, но май спомена ми се е пообъркал. Та:
Моля не ми се смейте, а ми кажете, Тъй като съм работила в една фирма от 01.03.2008г. до 01.03.2009г. по срочен трудов договор, а сега се водя на работа в друга фирма, като междувременно от днес - 18.03.2009г. излизам в майчинство (45 дни преди термина), трябва ли от старата фирма да взема документ за доходите си, за да бъде правилно изчислено майчинството ми?
Искам да поясня, че в бившата си работа съм осигурявана на 800 лв., заплата и последните 5м бях в непрекъснат болничен, а сега съм назначена на 310 лв. Дали от НОИ не биха направили проблем (като ми изчислят майчинство на МРЗ), ако не взема бележка за доходите си?
Предварително благодаря, на тези които ми отговорят   bouquet.

Не трябва да взимаш документ за доходите от старата ти фирма.НОИ има всичките ти данни.

# 545
  • София
Здравейте Simple Smile Синът ми е роден декември 2006година. След като навърши 2 год. си ползвах платеният отпуск за 2007 и 2008 година. В момента ползвам неплатен за гледане на дете до 8-годишна възраст, който започна от 9.02.2009година и счетоводителката ми каза, че повече нямам право на никакви отпуски. Доколкото знам този неплатен се счита за трудов и осигурителен стаж и следователно нямам ли право на платен отпуск за 2009 година? Моля кажете ми имам ли право на такъв и колко дни ми се полагат? Пък, ако нямам право, здраве да е Simple Smile Благодаря    bouquet
За времето на неплатен отпуск за гледане на дете ти се полага платен отпуск. По КТ имаш право на най- малко 20 работни дни за 1 година, така че ако ще ползваш 6 месеца неплатен отпуск за този период ти се полагат 10 дни.

# 546
  • София
Здравейте момичета! Има един въпрос и дано да го задавам на правилното място. Бременна съм. Работя и се осигурявам на 1200 лева. Носят се слухове, че е голяма вероятността от НОИ да не ми изплащат 90% от сумата на която съм се осигурявала година назада /1200 лв./ а някаква значително по-малка, която аз не мога да изчисля предварително. Това вярно ли е - искрено се на дявам да не е така. Споделиха ми само че жените, които се осигуряват на максималния праг /около 2000/ реално имат шанс да получават по 800-900 лв. на месец.

Благодаря предварително!!!!!!
Обезщетението за бременност и раждане е 90 % от среднодневното брутно възнаграждение или осиг. доход за 12 месеца предхождащи месеца на излизане в болнични, но не може да бъде по голямо от среднодневното нетно за същия период. Което означава, че в повечето случай обезщетението е сума около нетната заплата.
В първия пост на темата е обяснено как се изчислява.

# 547
  • София
Да ви попитам, ако майката е осигурявана 12м. на 2300лв., майчинството върху тези пари ли ще е или се изчислява  90% СДБ в/у 2000лв. и си сравнява със  СДН  в/у 2300лв.?
Обезщетението ще се изчисли върху максималния месечен размер на осигурителния доход 2000 лв. Сумата на обезщетението не може да бъде по-голяма от максималния размер на осигурителния доход.

# 548

Ако в момента работиш на 8 часа,може да сключиш втори трудов договор на 4 часа.Вторият трудов договор ще се вземе предвид при изчисление на обезщетението за бременност и раждане.Не се изисква да имаш 12 м стаж на второто място.
А вторият договор за колко месеца назад трябва да ми е минимум 6месеца или,за да знам кога да действам по въпроса!Благодаря предварително  bouquet

# 549
  • Пловдив

А вторият договор за колко месеца назад трябва да ми е минимум 6месеца или,за да знам кога да действам по въпроса!Благодаря предварително  bouquet

Няма изискване за определени месеци за вторият договор.Колкото повече месеца имаш на два договора,толкова по-добре,защото ще вземеш после повече парички.

# 550
Направо чудесна новина за мен!Благодаря Ви!Ще действам тогава!!!  bouquet

# 551
За времето на неплатен отпуск за гледане на дете ти се полага платен отпуск. По КТ имаш право на най- малко 20 работни дни за 1 година, така че ако ще ползваш 6 месеца неплатен отпуск за този период ти се полагат 10 дни.
Благодаря много!  bouquet

# 552
  • София
Здравейте, имам следният въпрос(дано мястото му е за тука Embarassed) - понеже фирмата  дето работя не е платила осигуровките и съответно не мога да си подам новата декларация за продължаване на майчинството до 410 дни, има ли вероятност тези 3 месеца в последствие да ги загубя като пари newsm78(не е ясно кога ще се платят осигуровките #Cussing out) и към коя институция в такъв случай мога да се обърна - какво мога да направя?
Мерси предварително  bouquet

# 553
Да ви попитам, ако майката е осигурявана 12м. на 2300лв., майчинството върху тези пари ли ще е или се изчислява  90% СДБ в/у 2000лв. и си сравнява със  СДН  в/у 2300лв.?
Обезщетението ще се изчисли върху максималния месечен размер на осигурителния доход 2000 лв. Сумата на обезщетението не може да бъде по-голяма от максималния размер на осигурителния доход.

То и аз така казах ...  Sad. Щеше ми се да загубя баса.
Майката е с 14г. стаж и взема чисто около 2000лв., а така излиза, че повече от 1600лв. майчинство няма да вземе. Не че е малко де ...

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 07:38 от Abloy

# 554
здравейте аз да попитам за отпуската на таткото ,бебата ни вече е на 1 месец дали сме изпуснали срока за отпуската или все още може да се възползваме от нея и ако да какви документи трябва да представим?

За жалост - не може. Този отпуск се ползва от дена на изпизване на бебето то Родилния дом и е 15 календарни дни.
е здраве да е ,благодаря ти за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт