Майчинството - счетоводно - 17

• 60 774
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 630
Ако се коригира последния, ще има един ден по-малко. Може би това е най-добрият вариант.  Thinking

Според мен вторият болничен е за поправка. Може би ще е най-добре да пишеш до НОИ и да ги попиташ какъв е правилният начин да се оправят нещата. Те трябва да го върнат за поправка. Много кофти в този студ.

# 631
Имат ли защита от уволнение за майките на деца под 3 години и при какви условия важи? Къде е описано?
Благодаря предварително!  Hug
Извинете, ако вече е било обсъждано!   bouquet
Може ли да помоля и на мен да отговорите!  Hug

# 632
  • Пловдив
Имат ли защита от уволнение за майките на деца под 3 години и при какви условия важи? Къде е описано?
Благодаря предварително!  Hug
Извинете, ако вече е било обсъждано!   bouquet
Може ли да помоля и на мен да отговорите!  Hug

КТ

Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;

# 633
може ли и аз да се вмъкна за да попитам нещо? Вярно ли е че когато си в болничен по време на бременността след това майчинството ще ти е по- високо

# 634
  • В полите на Пирин планина
може ли и аз да се вмъкна за да попитам нещо? Вярно ли е че когато си в болничен по време на бременността след това майчинството ще ти е по- високо

Това е много общ извод, с който не мога да се съглася така "по принцип".

# 635

Това е много общ извод, с който не мога да се съглася така "по принцип".
[/quote
имам впредвид че сега брутото ми е 520 лв ,но когато съм в болничен ще ми изплатят на 80 % и така всеки месец ако продължавам болничния .След това ще ми се отрази ли на майчинството.Няма ли да намалее сумата която ми се полага..... или с две думи болничен ли е по добре да вземам или да ходя на работа

# 636
vis не знам защо така се подхожда към този въпрос - ако се чувстваш добре - ходи си на работа, ако не - излез в болничен. И в давата случая е почти равносилно. Предходните обезщетения няма да ти намалят новото обезщетение, освен, ако нямаш резки промени в осигурителния доход.

# 637
Този въпрос зададох и в друга тема,задавам го и тук Sad
При мен казусът е следния.Моля за наистина компетентна помощ!Работя на настоящата си работа 2 год.Имам си договор на пълни осигуровки.Със съпругът ми преди 2 месеца започнахме да се опитваме да си имаме бебе,но....в петък ми връчиха заповедта за съкращение.Срината съм.Работодателят ми предложи гравдански договор на 700лв.чисто заплата като ми плаща ЗО и СО.Интересува ме мога ли да се запиша на тр.борса и да взимам обезщетение и от там през времето в което съм на граждански.Яд ме е,че толкова време работих и плащах на тази държава данъци,а излиза че едно бебче не не мога да си родя,защото няма да получа никаква подкрепа,за това  SadМоля ако някой може да ми даде съвет какво да правя да пише.На мен единственото което ми идва на ум е да започна да си търся фирма,в която да се водя на тр.договор и да си плащам осигуровките там по времето в което работя на гр.договор.

# 638
здравейте мамита казуса е следния,момичето е било безработно до 15.09 на 11.09 влиза в болница за задържане,но на 15 трябваше а започне работа след като я изписаха работи около месец и отново ползваше болничен досега когато е в 45 дневния  ,учителка е осигуряват я на 350 лева,сега минималното 240 ли ще получава или 90 от 80 което е около 100 лева

# 639
Здравейте,
искам да попитам колко време след първия болничен 45 дни преди раждане започва изплащането и мога ли някъде да проверявам кога счетоводителката ми внася документите ми в НОИ?

# 640
Моля за съвет!!!   Praynig На постоянен трудов договор съм. В момента съм в майчинство от 10.10.2008г. Отдела в който работя се мести в друг град. Ако ме съкратят  по взаимно съгласие ще прдължа ли да взимам обезщетение 90% до навършване на 1 год на детето? Благодаря

# 641
Този въпрос зададох и в друга тема,задавам го и тук Sad
При мен казусът е следния.Моля за наистина компетентна помощ!Работя на настоящата си работа 2 год.Имам си договор на пълни осигуровки.Със съпругът ми преди 2 месеца започнахме да се опитваме да си имаме бебе,но....в петък ми връчиха заповедта за съкращение.Срината съм.Работодателят ми предложи гравдански договор на 700лв.чисто заплата като ми плаща ЗО и СО.Интересува ме мога ли да се запиша на тр.борса и да взимам обезщетение и от там през времето в което съм на граждански.Яд ме е,че толкова време работих и плащах на тази държава данъци,а излиза че едно бебче не не мога да си родя,защото няма да получа никаква подкрепа,за това  SadМоля ако някой може да ми даде съвет какво да правя да пише.На мен единственото което ми идва на ум е да започна да си търся фирма,в която да се водя на тр.договор и да си плащам осигуровките там по времето в което работя на гр.договор.

Съжалявам за случилото се. Осигуровките на граждански договор не покриват риска за майчинство, т.е. няма да ти влизат в бъдеща база за изчисление на безщетение. Това за фиктивното водене на трудов договор в някаква фирма според мен трябва да ти е краен вариант. Принципно не може да се водиш на борсата и да вземаш доходи, в случая - възнаграждения по граждански договор. Това с бебеправенето може да отнеме време, т.е. не се знае кога ще забременееш, за да си внасяш осигуровки сега предварително.
Аз ще ти кажа друго - потърси си нова работа.

# 642
здравейте мамита казуса е следния,момичето е било безработно до 15.09 на 11.09 влиза в болница за задържане,но на 15 трябваше а започне работа след като я изписаха работи около месец и отново ползваше болничен досега когато е в 45 дневния  ,учителка е осигуряват я на 350 лева,сега минималното 240 ли ще получава или 90 от 80 което е около 100 лева

По време на отпуск за бременност и раждане се взема поне минималното обезщетение, което е 240 лева тази година.

# 643
Здравейте,
искам да попитам колко време след първия болничен 45 дни преди раждане започва изплащането и мога ли някъде да проверявам кога счетоводителката ми внася документите ми в НОИ?

Изплащането става в рамките 15 работни дни от представяне на болничния лист в НОИ. Подробности по обезщетението можеш да видиш в сайта на НОИ, но трябва да имаш ПИК код.

# 644
Моля за съвет!!!   Praynig На постоянен трудов договор съм. В момента съм в майчинство от 10.10.2008г. Отдела в който работя се мести в друг град. Ако ме съкратят  по взаимно съгласие ще прдължа ли да взимам обезщетение 90% до навършване на 1 год на детето? Благодаря

Не могат да те "съкратят по взаимно съгласие" - това са две отделни понятия - могат да те съкратят на някакво основание / сега като си в отпуск за бременност и раждане само при закриване на предприятието / или да прекратите договора по взаимно съгласие, т.е. когато и ти и работодателят ти сте съгласни това да стане. Иначе, ако договорът ти се прекрати на някакво основание ти ще продължиш да получаваш обезщетение до 410 дни, но няма да вземаш обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст. Самият факт, че поделението се мести в друг град не е основание да прекратят договора ти в момента поне, защото ти си в отпуск. Освен това майки на деца до 3 год. възраст се съкращават само с разрешение на Инспекция по труда.

Общи условия

Активация на акаунт