Майчинството - счетоводно - 17

• 60 845
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,до началото на март бях по заместване.В момента съм на борсата и получавам обезщетение за безработица.Миналата седмица разбрах,че съм бременна.Въпросът ми е ще получавам ли майчинство 2 години.Общия ми трудов стаж е 4 години.Бях по заместване от юни 2007 до март 2009г.Благодаря ви предварително.

# 691
Здравейте момичета!Бих искала да попитам следното:понеже сме в условия на криза,интересува ме дали някоя от вас знае какво става с мен ако фирмата в която съм назначена на работа фалира заради т.нар. криза ,преди да са изтекли 2 те  години майчинство?

Ако фирмата фалира по време на 410 те дни,ти ще си получаваш обезщетението до края на 410 те дни.Но след това няма да получаваш нищолЗа да продължиш да си получаваш майчинство до 2 години на детето трябва да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.

Ако фирмата фалира след 410 те дни,ти спират майчинството /240 лв за 2009 г/ и няма да го получаваш.Варианта е да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.
Благодаря  много за бързия отговор Еlfita   bouquet!Ако правилно съм те разбрала,след изтичане на тези 410 дни,трябва да ме назначат някъде ,фективно(при фалит на фирмата)!?Така ли е? newsm78Извинявам се ако досждам Embarassed!

точно така, назначават те и от деня, следващ за деня на назначанието ти пускат документи за отглеждане на дете до 2 годишна възраст  Peace

# 692
Здравейте!

За февруари все още не съм получила нито лев. Имам ПИК за НОИ и проверявам там. Ето какво пише там:

№ на актуална банкова сметка *** с дата на последно представяне 20.03.2009 г. (Което значи че тогава са подадени последните документи. И ето последната справка:

Работата е там, че аз съм получавала от самото начало минимално майчинство, за 2008ма година 220 лв, от скоро 240 лв. През ноември месец попълних декларация за гледане на дете до 2 години и според мен от тогава до две години трябва да си получавам отново минималното. Счетоводителката, обаче е подала документи, все едно съм получавала до 1 година по високо майчинство и след една година отново декларация за гледане на дете до две години. От там има някакво забавяне.Хиляда пъти и обясних че не е нужно да подава, защото вземам минималното, но и аз не знам, вече реших че е задължително. Притеснява ме по скоро това, че за февруари пише нула лева. И това от 02.02 до 24.02 нещо ми се губят нещата от тая справка. ще съм благодарна ако някой внесе яснота, че наистина разчитам на тия пари и това забавяне ми идва в повече. Единственото ми успокоение е, че пише статус на документа - в момента се обработва.

Благодаря!

Hug

# 693
  • София; Дружбето
Пак опирам до вас момичета. Интересува ме кое е по-изгодно от финансова гледна точка - да си плащам на някоя фирма да ме води на работа или да се самоосигурявам. В момента ми искат 275 лв за да ме осигуряват на 700 лв заплата. Не разбирам грам от счетоводство и нямам идея реална ли е тази сума и ако сама се осигрявам какво изобщо трябва да правя, къде какво се плаща. Ще съм благодарна за отговорите ви
Да побутна въпроса си

# 694
  • София-Младост
Пак опирам до вас момичета. Интересува ме кое е по-изгодно от финансова гледна точка - да си плащам на някоя фирма да ме води на работа или да се самоосигурявам. В момента ми искат 275 лв за да ме осигуряват на 700 лв заплата. Не разбирам грам от счетоводство и нямам идея реална ли е тази сума и ако сама се осигрявам какво изобщо трябва да правя, къде какво се плаща. Ще съм благодарна за отговорите ви
Да побутна въпроса си
За да се самоосигуряваш трябва да си търговец...не можеш като физ. лице да го направиш. Това ли ти е идеята?

# 695
  • София-Младост
alina si над този ред има написано: Извършени плащания...ти за м.02 все още не си си получила парите нали? Затова там е 0,00

# 696
  • София; Дружбето
Да побутна въпроса си
За да се самоосигуряваш трябва да си търговец...не можеш като физ. лице да го направиш. Това ли ти е идеята?

Мдам. Мерси Simple Smile

# 697
  • Русе
Здравейте мами,
Бременна съм в 6 месец и се наложи преди месец да изляза в болничен по ред причини, с който няма да ви занимавам.Днес видях в сайта на НОИ какъв размер обезщетение / болничен / са изчислили и ми се вижда малко. Моля ви ,тези от вас който разбират ,да ми кажат дали съм права и какво да предприема. За предходните 6 месеца съм осигурявана на различни суми,поради типа на работата ми, но сега се получава, че болничния ми е по малък от среднонетния ми доход за периода, може ли да се случи това?Говоря за разлика от 200лв.Среднобрутния ми доход е по- голям разбира се.
Благодаря Ви.

# 698
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами,
Бременна съм в 6 месец и се наложи преди месец да изляза в болничен по ред причини, с който няма да ви занимавам.Днес видях в сайта на НОИ какъв размер обезщетение / болничен / са изчислили и ми се вижда малко. Моля ви ,тези от вас който разбират ,да ми кажат дали съм права и какво да предприема. За предходните 6 месеца съм осигурявана на различни суми,поради типа на работата ми, но сега се получава, че болничния ми е по малък от среднонетния ми доход за периода, може ли да се случи това?Говоря за разлика от 200лв.Среднобрутния ми доход е по- голям разбира се.
Благодаря Ви.

Толкова голяма разлика не е възможна - сумата трябва да е около нетното възнаграждение. Това, което са ти изчислили за цял месец ли е, а ако не е - сметни пропорционално. Ако болничният лист обхваша два различни месеца - ще си получиш сумите на две части. Друго не се сещам ...

# 699
  • София-Младост
Да побутна въпроса си

Мдам. Мерси Simple Smile
Не се наемам да давам конкретен съвет, за да не излязат криви сметките накрая. Осигуряваш се като Ет например, демек самоосигуряваш...сама можеш да си видиш процента...на колко обаче ще го направиш. Догодина като подаваш ГДДД трябва да докажеш такъв доход все пак, иначе може ад не ти ги признаят тези високи цифри. Другото когато се стигне до отпуск за отглждане на малко дете трябва да наемеш прокурист и дори и фиктивно да го осигуряваш. По времето докато си в болничен за бременост и раждане си на ясно-никаква дейност.  Wink

# 700
Здравейте,до началото на март бях по заместване.В момента съм на борсата и получавам обезщетение за безработица.Миналата седмица разбрах,че съм бременна.Въпросът ми е ще получавам ли майчинство 2 години.Общия ми трудов стаж е 4 години.Бях по заместване от юни 2007 до март 2009г.Благодаря ви предварително.

Ако си безработна няма да получаваш майчинство 2 години.

# 701
Много благодаря за отговора.Може ли само още един въпрос?Ако след изтичане на борсата се осигурявам към някоя фирма,т.е преди 45 дни болничния тогава ще получавам ли 2 години майчинство?

# 702
Много благодаря за отговора.Може ли само още един въпрос?Ако след изтичане на борсата се осигурявам към някоя фирма,т.е преди 45 дни болничния тогава ще получавам ли 2 години майчинство?

по-горе е отговорено, да- ще получаваш, нужно е да имаш един отработен ден обаче

# 703

Да - тогава ще вземаш, защото имаш предходен стаж / поне 12 месеца /. Ако сключиш договор дори един ден преди излизане в болничен ще вземаш минимално обезщетение.

# 704
alina si над този ред има написано: Извършени плащания...ти за м.02 все още не си си получила парите нали? Затова там е 0,00

Не не съм, но кога ще ги получа, още малко и март ще свърши?!?

Hug

Общи условия

Активация на акаунт