Майчинството - счетоводно - 17

• 60 759
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 705
  • В полите на Пирин планина
alina si над този ред има написано: Извършени плащания...ти за м.02 все още не си си получила парите нали? Затова там е 0,00

Не не съм, но кога ще ги получа, още малко и март ще свърши?!?

Hug

В срок от 15 работни дни от представянето на документите в НОИ.

# 706
  • София-Младост
alina si над този ред има написано: Извършени плащания...ти за м.02 все още не си си получила парите нали? Затова там е 0,00

Hug
Lady ти е отг., вероятно са забавили подаването на декл.1 от работодателя. Аз също не съм ги получила.  Sunglasses

# 707
  • Русе
Много благодаря за отговора!Болничния е за целия февруари, като първия ден се заплаща от работодателя.Оставащите дни  пак + 1 не правят такава разлика.Дали в НОИ ще ми обърнат внимание, ако подам жалба?

# 708
  • София-Младост
Много благодаря за отговора!Болничния е за целия февруари, като първия ден се заплаща от работодателя.Оставащите дни  пак + 1 не правят такава разлика.Дали в НОИ ще ми обърнат внимание, ако подам жалба?
Ако си сигурна, че наистина има толкова голямо разминаване си длъжна да подадеш.

# 709

Hug

В срок от 15 работни дни от представянето на документите в НОИ.

Благодаря и извинявайте, не съм видяла отговора.

Hug

# 710
Здравейте,
ще се радвам някой да внесе яснота около моя болничен.
Бременна съм в края на 4-тия месец и съм в болничен. Така се случи, че още в началото на бременността бях болна и имам 1 болничен за 7 дни - Остра вирус инфекция, след него продължение от 15 дни - Бронхит, след което имах леко кървене и от този момент имам болничен-отново продължение с диагноза вече свързана с бременността - от тогова съм непрекъснато в болничен. Интересувам се как това се отразява на тези 180 дни, които имам право на болничен - това, че първите болнични са били с други диагнози - трябва ли да означа, че тези дни също са част от 180-те дни!? Първите болнични бяха и в миналата календарна година- декември 2008!? 180 за календарна година ли са или не!?
Ох много объркано се израдявам - дано някой ме е разбрал! Simple Smile

# 711
Здравейте,
ще се радвам някой да внесе яснота около моя болничен.
Бременна съм в края на 4-тия месец и съм в болничен. Така се случи, че още в началото на бременността бях болна и имам 1 болничен за 7 дни - Остра вирус инфекция, след него продължение от 15 дни - Бронхит, след което имах леко кървене и от този момент имам болничен-отново продължение с диагноза вече свързана с бременността - от тогова съм непрекъснато в болничен. Интересувам се как това се отразява на тези 180 дни, които имам право на болничен - това, че първите болнични са били с други диагнози - трябва ли да означа, че тези дни също са част от 180-те дни!? Първите болнични бяха и в миналата календарна година- декември 2008!? 180 за календарна година ли са или не!?
Ох много объркано се израдявам - дано някой ме е разбрал! Simple Smile

Полагат ти се 180 календарни дни за годината, т.е. тези, които са от м. 12.2008 не ги броиш. Независимо от диагнозата това са всичките дни, които може да получиш с ЛКК. За повече дни - с ТЕЛК. Да добавя, че ако все пак не ти стигат дни и не искаш да ходиш на ТЕЛК, можеш да си ползваш натрупания платен отпуск.

# 712
Благодарях - така й мисля да направя - да ползвам отпуск. Въпреки, че нищо не се знае - може пък да се почувствам добре и да мога да ходя на работа! Simple Smile

# 713
Благодарях - така й мисля да направя - да ползвам отпуск. Въпреки, че нищо не се знае - може пък да се почувствам добре и да мога да ходя на работа! Simple Smile

Дано  Praynig

# 714
Отново много  благодаря мини79 smile3525

# 715
Здравейте, през август ми изтича едната година , в която получавам майчинство 90% от заплатата ми.Тъй като 240 лв са ми малко -искам да се върна на работа и да прекратя майчинството си.Работодотелят ми е наел човек на временен договор на моето място, но не мисля че ще го освободят след моето идване.Въпросът ми е -длъжен ли е моя работодател да ме върне на работа ако аз поискам, макар да ми се полага още една година майчинство( която не желая да ползвам) и мога ли да бъда съкратена в този случай, ако не желаят да ме върнат

# 716
Здравейте, през август ми изтича едната година , в която получавам майчинство 90% от заплатата ми.Тъй като 240 лв са ми малко -искам да се върна на работа и да прекратя майчинството си.Работодотелят ми е наел човек на временен договор на моето място, но не мисля че ще го освободят след моето идване.Въпросът ми е -длъжен ли е моя работодател да ме върне на работа ако аз поискам, макар да ми се полага още една година майчинство( която не желая да ползвам) и мога ли да бъда съкратена в този случай, ако не желаят да ме върнат

Да, трябва да те върне - още повече, че новия вид отпуск се ползва след подаване на заявление от твоя страна / ако желаеш да го ползваш /. Ако не пуснеш такова - тръгваш на работа. Все пак устно ти би трябвало да го осведомиш за намеренията си.
Щом си майка на дете до 3 год. възраст можеш да бъдеш съкратена само с разрешение на Инспекция по труда.

# 717
Lady Incandescent, благодаря ти за бързия и конкретен отговор Hug

# 718
Извинете ме за безпокойството, но отново искам да се допитам до вас. Може би издребнявам, но бих искала да си изчисля какви суми ще получавам, когато дай Боже, изляза в болнични преди и след раждането. Имам вече 7 год. трудов стаж. От първия пост ми стана ясно как да изчисля сумите за някои от месеците, но тъй като трудовият ми стаж за последните 12 месеца е много шарен, бихте ли ми помогнали?

1. Имам един месец, който ще влезе в базата със следните данни:  5 раб. дни - неплатен отпуск. за останалите 13 раб. дни - осиг. доход, и съответно брутна заплата за този период 158 лв. Когато седна да изчислявам какви суми за бруто и нето да определя? Това, че не може да е по-малко от 220 лв. за 2008 г. важи ли, т.е. като 220 лв за месеца ли да ги смятам и бруто и нето?

2. Имам един цял месец в неплатен отпуск - а за него? Пак какви суми за бруто и нето? 0 лв. или 220 лв. за 2008 г.?

3. Имам 2 месеца с 255 лв. брутна и съответно 200 лв. нетна заплата - тук като такива суми ли да ги смятам или като 255 лв. бруто и 220 лв. нето, за да не е под МРЗ?

4. Сега съм съдружник в ООД и се самоосигурявам на 1200 лв - при това положение какви са сумите за бруто и нето - 1200 бруто и 1200 нето, или 1200 бруто и около 850 лв нето (1200 - около 350 лв вноска за осигуровки = 850 лв?). Някъде четох, че при самоосигуряването бруто и нето е едно и също, в моя случай 1200 лв., но честно казано от цитирания там член не ми стана ясно дали е така.

За останалите месеци в базата съм наясно, защото там заплатата ми е над МРЗ и нямам чуденки.
Благодаря ви предварително!

# 719
Преди време се допитах до вас и вие ми помогнахте , сега отново имам нужда от съвет.
От два месеца съм в болнични и искам да си проследявам плащанията от НОИ през интернет. Разбрах че трябва да отида до НОИ за да ми се даде ПИК код с който да си правя справките . Та въпроса ми е от кой клон на НОИ - фирмата ми е със седалище в Пловдив и преди време като имах проблеми от Софииското НОИ ме препратиха там. Този ПИК код има ли начин да се вземе от софииския клон.
Малко дълго стана ама надявам се да се разбира какво питам  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт