Майчинството - счетоводно - 17

• 61 006
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 765
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета   bouquet
Да попитам бях по майчиство и след това платен отпуск до 01.03 от 01.03 ме назначиха в друга фирма.Има вероятност от тази фирма да ме освободят имам ли право на обещетение от борсата и какво?
Благодаря ви.   bouquet

Имаш право. За колко време и на каква сума зависи от това по какъв член ще се прекрати договорът ти, колко трудов стаж имаш общо до момента и какъв ти е осиг. доход за последните 9 месеца.

# 766
zdraveite,moga li i az da zadam nqkolko vuprosa 4e izob6to ne sum naqsno s tiq ne6ta.v momenta sum bremenna v 5-ti mesec no sum v bolni4en ot 5-ti qnuari i ot togava sum v bolni4en,moqta firma vse o6te ne mi e predstavila purviq bolni4en v noi bavqt mi gi i neznam kakvo da pravq.az trqbva li sama da podavam nqkakvi dokumenti v noi.i o6te edin vupros predstoi mi da si smenq familiqta nqkoi naqsno li e kakvo se pravi ot tam natatuk,za li4na karta i 6ofiorska knijka ok znam,drugo?predvaritelno blagodarq.

# 767

Когато не е изтекъм отпускът за гледане на първото дете и жената излезе в отпуск за бременност и раждане на второ дете 45 дни преди термин, то:
- има право на обезщетение за бременност и раждане с размер, както за първото дете за 410 дни
-има право на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете до навършване на 2 години.

Така, че в момента няма какво да прави - да си гледа дтетео и да си бременее на спокойствие.
[/quote]

Благодаря от сърце   bouquet

# 768
zdraveite,moga li i az da zadam nqkolko vuprosa 4e izob6to ne sum naqsno s tiq ne6ta.v momenta sum bremenna v 5-ti mesec no sum v bolni4en ot 5-ti qnuari i ot togava sum v bolni4en,moqta firma vse o6te ne mi e predstavila purviq bolni4en v noi bavqt mi gi i neznam kakvo da pravq.az trqbva li sama da podavam nqkakvi dokumenti v noi.i o6te edin vupros predstoi mi da si smenq familiqta nqkoi naqsno li e kakvo se pravi ot tam natatuk,za li4na karta i 6ofiorska knijka ok znam,drugo?predvaritelno blagodarq.

Много моля пиши на кирилица
 Първо говори с управителя, шефа и пр. във фирмата ви. Помоли ги да придвижат болничният лист. Ти лично няма какво да подаваш в НОИ - това е задължение на работодателя. Друго, което можеш да направиш е да пуснеш жалба в НОИ и в Инспекция по труда.

При смяна на фамилията трябва да уведомиш работодателя, за да подава данните в Персоналния регистър с новата фамилия.

# 769
благодаря на Lady Incandescent  bouquet

# 770
  • Варна
Здравейте отново момичета,

Аз пак съм тук с едно въпросче, дано не досаждам. Предстой ми да изляза в 45-дневен болничен преди раждане на 30.03., но ще ми го пуснат от 01.04., за да използвам и март за база. Съответно трябва да дам на лекарката служебна бележка, че съм работила на 30 и 31. 03. Какво представлява тя? Търсих в нета, но нищо не открих. В свободен текст ли е?

И още нещо - понеже аз ги попълвам декларациите за осигуровките, как се попълва образец 1 след като изляза в този болничен? newsm78

Много ви благодаря прездварително, безценни сте! newsm51

# 771
Здравейте отново момичета,

Аз пак съм тук с едно въпросче, дано не досаждам. Предстой ми да изляза в 45-дневен болничен преди раждане на 30.03., но ще ми го пуснат от 01.04., за да използвам и март за база. Съответно трябва да дам на лекарката служебна бележка, че съм работила на 30 и 31. 03. Какво представлява тя? Търсих в нета, но нищо не открих. В свободен текст ли е?

И още нещо - понеже аз ги попълвам декларациите за осигуровките, как се попълва образец 1 след като изляза в този болничен? newsm78

Много ви благодаря прездварително, безценни сте! newsm51

Бележката е свободен текст - просто се пише, че си била на работа.
За обр. 1 ми е трудно да ти обясня така на изуст.

# 772
  • Варна
Благодаря за бързия отговор.  Heart Eyes

Като започна да попълвам обр. 1 ще питам конкретно, дано не ви затрудня.

# 773
  • София

След като си получиш новите документи, трябва да уведомиш и личния лекар или лекаря, който ти издава болничните, за да ти ги издава с новата фамилия.

# 774
Здравейте и аз имам един два въпроса Simple Smile Първият от тях е за болничните по време на бременността-как се отразяват на майчинството? Казаха ми , че ако ползваш болнични после сумата на майчинството ще бъде по-ниска поради това.Ами все пак ако ми се наложи да ползвам болничен, недай Боже.... означава ли това , че ще взимам по-ниско майчинство?
Благодаря предварително   bouquet

# 775
  • София-Младост
Здравейте и аз имам един два въпроса Simple Smile Първият от тях е за болничните по време на бременността-как се отразяват на майчинството? Казаха ми , че ако ползваш болнични после сумата на майчинството ще бъде по-ниска поради това.Ами все пак ако ми се наложи да ползвам болничен, недай Боже.... означава ли това , че ще взимам по-ниско майчинство?
Благодаря предварително   bouquet
Разлика няма да има, или поне не драстична. При изчисление влиза базата, от която е изчислен болничния, а не самото обезщетение.

# 776
Мерси   bouquet

# 777
здравейте, искам да ви попитам нещо - може ли да не подавам декларация за разликата от 315 до 410 дни за майчинството. Заварено положение съм и на 3.03.09 ми изтекоха 315 дни и от счетоводството казват че не е нужно да попълвам делкарация.Дали е така? и  има ли срок за подаването да не изпусна последните ми 3 месеца по-високо майчинство?
Благодаря ви

# 778
Здравейте, не съм сигурна дали впросът ми е за тук, но искам да попитам:
Какви документи са необходими за отпуска по бащинство от 15 дни?
Благодаря ви.

# 779
  • София-Младост
Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.

(3) Бащата е длъжен незабавно да уведоми предприятието, ако по време на ползването на отпуска по ал. 1:

1. бракът бъде прекратен с влязло в сила съдебно решение;

2. бащата престане да живее в едно домакинство с майката на детето;

3. детето бъде дадено за осиновяване;

4. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;

5. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;

6. детето почине.

(4) При наличие на обстоятелствата по ал. 3 отпускът по ал. 1 се прекратява.

(5) Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.

Общи условия

Активация на акаунт