Майчинството - счетоводно - 17

• 60 770
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 795
Lady Incandescent сърдечни благодарности за бързия отговор. И аз това съм решила - целият юни да си пусна отпуск, а юли - болничен.
Но ЛС направо ме убиват с обяснения и доводи колко много ще се ми се намали майинството, че аз съвсем се омотах  #Crazy

# 796
  • В полите на Пирин планина
Lady Incandescent сърдечни благодарности за бързия отговор. И аз това съм решила - целият юни да си пусна отпуск, а юли - болничен.
Но ЛС направо ме убиват с обяснения и доводи колко много ще се ми се намали майинството, че аз съвсем се омотах  #Crazy

Споко - може да им изнесеш един частен урок  Mr. Green

# 797
Благодаря много за бързия отговор Lady Incandescent вече мога да съм по спокойна. Вие момичета сте безценни  bouquet Hug

# 798
Може би въпросът ми не е за тук, но ще питам...
Какви помощи (освен еднократната за раждане) се полагат на самотна майка, ученичка на 18 години.
Извинявайте за тъпия въпрос, обаче тя осигурена или неосигурена се води. Предполагам се води осигурена, тъй като още е ученичка, а баща и е на трудов договор и вероятно от неговите осигуровки и тя се осигурява.
От НОИ й казали, че няма право на никакви помощи ... това абсурд ми се струва

# 799
Здравейте, сигурно има отговор на моя въпрос, но времето не стига и моля да ме извините, че не прегледах така полезната тема за всички ни. Та на въпроса ми  връщам се на работа преди синът ми да е навършил 2-ве години, имам ли право на намален работен ден. Записан е на ясла, това като уточнение. Благодаря

Момичетаааааааа

# 800
  • Пловдив
Може би въпросът ми не е за тук, но ще питам...
Какви помощи (освен еднократната за раждане) се полагат на самотна майка, ученичка на 18 години.
Извинявайте за тъпия въпрос, обаче тя осигурена или неосигурена се води. Предполагам се води осигурена, тъй като още е ученичка, а баща и е на трудов договор и вероятно от неговите осигуровки и тя се осигурява.
От НОИ й казали, че няма право на никакви помощи ... това абсурд ми се струва

Да разбирам,че никога не е работила,нали така?
Има право на социално майчинство-100 лв на месец в продължение на една година.Но има изискване за доход-доходът на член от семейството да е равен или по-малък от 350 лв.Смятам,тя ще го покрие-не работи,домакинството са тя и детенцето.Няма съпруг,нали така?
Също има помощи за ток,за отопление.Нека за попита в районната служба за социално подпомагане.
Тя е осигурена само здравно,а за да се взима 2 години майчинство трябват социални осигуровки.Това,че баща й работи,няма да й помогне никак.

# 801
Елфита много ти благодаря. Съвършено правилно си разбрала

Рене, от трудово право нищо не разбирам, но:

Ако майката се върне на работа и още кърми, тя има право на намалено работно време за кърмене. Този отпуск е платен. До 8-месечна възраст на детето отпускът за кърмене е в размер 2 часа дневно, след това - 1 час на ден.
Дали отпускът ще се взима сутрин, по средата на деня или в края на работния ден, е въпрос на договорка с работодателите.

Времето за кърмене и хранене на дете над 8 м. в размер на 1ч дневно не е ограничено до навършване на определена възраст!
След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето. Тоест - ако работодателите ви спазват Кодекса на Труда, просто трябва да вземете една бележка от личния лекар на детето, че го кърмите и то има нужда да се кърми, предоставяте им я и те са длъжни да ви намалят работното време с един или два часа (според възрастта на детето), без това да се отрази на заплатата ви.

чл. 166 от КТ

Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничката или служителката, която сама кърми детето си има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.

(3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.

# 802

Здравейте, сигурно има отговор на моя въпрос, но времето не стига и моля да ме извините, че не прегледах така полезната тема за всички ни. Та на въпроса ми  връщам се на работа преди синът ми да е навършил 2-ве години, имам ли право на намален работен ден. Записан е на ясла, това като уточнение. Благодаря

Момичетаааааааа

не, нямаш такива права
намалено работно време може да ползва майката на кърмаче до 8 месечна възраст и след това по преценка на лекаря на детето, ако той прецени, че след тази възраст отново има нужда от кърмене детето
единствено не можеш да даваш нощни смени и да работиш извънредно

# 803
  • around the world
Здравейте,
имам следния въпрос: Ако през тези 12 месеца преди излиза в майчинство съм ползвала  с прекъсвания 15 дни неплатен отпуск, (но не за гледане на дете ) каква ще е базата за  изчисляване на майчинството  за този период-220 лв.( за 2008г.) или ?

# 804
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам следния въпрос: Ако през тези 12 месеца преди излиза в майчинство съм ползвала  с прекъсвания 15 дни неплатен отпуск, (но не за гледане на дете ) каква ще е базата за  изчисляване на майчинството  за този период-220 лв.( за 2008г.) или ?

Да - пропорционално на работните дни се взема за база МРЗ - 220 лева за 2008 год.

# 805
Здравейте,незнм дали тук да попитам,но каква може да е причината да не са ми превели още болничния от НОИ-в болнични съм от 20 септември и до сега всички преводи бяха навреме.Има ли и други,които не са си получили парите?

# 806
Искам д попитам до колко време от изписването на бебето от болница може да се ползва отпуска по бащинство.
В конкретния случай, нас са ни изписали на 01,11,2008г. има ли право мъжът ми да ползва този отпуск.

# 807
  • Майничка
Искам д попитам до колко време от изписването на бебето от болница може да се ползва отпуска по бащинство.
В конкретния случай, нас са ни изписали на 01,11,2008г. има ли право мъжът ми да ползва този отпуск.
Няма право. Правото на този отпуск влиза в сила от 1.1.2009 и е за 15 дни, считани от датата на раждане, не могат да се изтеглят напред във времето.

# 808
  • Майничка
Здравейте,незнм дали тук да попитам,но каква може да е причината да не са ми превели още болничния от НОИ-в болнични съм от 20 септември и до сега всички преводи бяха навреме.Има ли и други,които не са си получили парите?

Зависи за какъв период е болничния. Ако е за март, още е рано, ако е за февруари, също е възможно работодателят да не е подал още информация за мартенските заплати.
Най-добре си вземете ПИК от НОИ и проверете в сайта им кога (дали) е внесен болничния и какъв е статутът му.

# 809
Няма право. Правото на този отпуск влиза в сила от 1.1.2009 и е за 15 дни, считани от датата на раждане, не могат да се изтеглят напред във времето.

От датата на раждането или от датата на изписването?

Общи условия

Активация на акаунт