Майчинството - счетоводно - 17

• 60 665
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 855
а как се издават?

# 856
По-добре Елфита да ти отговори.
Знам само че с последния се изравняват дните до 135. После се подава Приложение 2 - декларация за дните от 135 до 410 дни.  Blush

# 857
Добре,много ти благодаря Hug тя предполагам и счетоводителката знае,ама все няма време да ми обяснява като я питам(както и да е)благодаря още веднъж Hug

# 858
Моля!  Simple Smile

# 859
Въпросът ми е следният: принципно, трябва да излезна болнични 45 дена преди термин от 11 Април. Обаче ми се иска да излезна болнични 10 дена по- рано- още от 1- ви Април. В такъв случай ще е необходима ли ЛКК, или просто полагаемият ми се болничен от 11 Април ще бъде издаден без заверка от ЛКК, т.е. автоматично? Да не ми го върнат от НОИ за ЛКК?

Благодаря.

# 860
  • Пловдив

Първият е 45 дневния преди термин.Вторият /42 дни/е от болницата,където раждаш.Третият е от педиатъра и той изравнява всички болнични до 135 дни.Ако преносваш,за тези дни на преносване болничен дава гинеколога,следял бречменността.

# 861
  • Пловдив
Въпросът ми е следният: принципно, трябва да излезна болнични 45 дена преди термин от 11 Април. Обаче ми се иска да излезна болнични 10 дена по- рано- още от 1- ви Април. В такъв случай ще е необходима ли ЛКК, или просто полагаемият ми се болничен от 11 Април ще бъде издаден без заверка от ЛКК, т.е. автоматично? Да не ми го върнат от НОИ за ЛКК?

Благодаря.

За да ти се измести 45 дневния болничен с 10 дена,трябва лекаря да се съгласи-питай го.

Нормалният вариант е да ти даде болничен от 1 до 10 април за общо заболяване и след това от 11 април 45 дневен.Болничните за общо заболяване над 7 дни се издават от ЛКК.Но това си е задължение на лекаря и в повечето случай формалност-

# 862

Първият е 45 дневния преди термин.Вторият /42 дни/е от болницата,където раждаш.Третият е от педиатъра и той изравнява всички болнични до 135 дни.Ако преносваш,за тези дни на преносване болничен дава гинеколога,следял бречменността.

Благодаря Elfita, доколкото разбирам се полагат135 дни болнични и 275 дни майчинство Peace

# 863
имам следното питане.
вярно ли е че не ги дават тези пари за майчинските през първата година?
смисъл ако се осигурявам на 1000 лева няма да взема 900 майчински  newsm78
една позната ми каза че не ги давали и нямало смисъл да се осигурявам на повече от 600лв

# 864
ако се осигуряваш на 1000 лева ще вземаш около 720 лева и то ако осигуровките ти на тази сума са 12 месеца назад преди излизането в 45 дневен болничен
ако никога не си се осигурявала няма смисъл въобще да правиш акробатики, няма вече далавера  Wink

# 865
  • София
Заявлението за ползване на отпуск от 315 до 410 е свободен текст, но работодателят на какво основание - кой член и от кое (КТ или НРВПО) ме пуска със заповед в този отпуск? Нещо специфично трябва лида има в тази заповед?

# 866
  • Къде ли не
Здравейте момичета! Искам да прехвърля майчинството си на мъжът ми и се чудя какви точно документи трябва да се подадат от моя страна ( аз съм самоосигуряваща се) в НОИ ? Благодаря предварително на отговорилите!

# 867
  • София
Хора, побърках се....От сто години съм юрист, но не мога да си изтълкувам тази история с "настаняването в детско заведение" Close Последно - ако приемат детето ми в ясла от септември/ тогава ще е на годинка и един месец/ - следва ли да си прекратя отпуска за отглеждане на малко дете до 2 години?! Ясно е, че трябва да уведомя работодателя си и да ми намалят обезщетението на 50% - това добре. Но длъжна ли съм да се върна на работа? Мога ли да си остана вкъщи до края на 2-те години и да си взимам намаленото обезщетение? Или съм длъжна да си прекъсна майчинството, да се върна на работа и вече тогава да си ползвам натрупаният платен отпуск/ ако ми го дадат въобще Tired/, неплатеният 6-месечен или...какво?

# 868
  • София-Младост
Хора, побърках се....От сто години съм юрист, но не мога да си изтълкувам тази история с "настаняването в детско заведение" Close Последно - ако приемат детето ми в ясла от септември/ тогава ще е на годинка и един месец/ - следва ли да си прекратя отпуска за отглеждане на малко дете до 2 години?! Ясно е, че трябва да уведомя работодателя си и да ми намалят обезщетението на 50% - това добре. Но длъжна ли съм да се върна на работа? Мога ли да си остана вкъщи до края на 2-те години и да си взимам намаленото обезщетение? Или съм длъжна да си прекъсна майчинството, да се върна на работа и вече тогава да си ползвам натрупаният платен отпуск/ ако ми го дадат въобще Tired/, неплатеният 6-месечен или...какво?
Длъжна си да се върнеш на работа. Можеш да ползваш и друг вид отпуск, например платен. Но настаняванета в детско заведение предполага прекъсване на отпуска за отглеждане на малко дете.

# 869
  • София
Уви, и аз така го тълкувам Sad
Изненадата ми обаче беше огромна, когато една счетоводителка, занимаваща се именно с трудови и осигурителни отношения в солидна фирма, ми каза - Ти луда ли си, остани си вкъщи докато детето се адаптира, пък тогава се връщай на работа, ако искаш. Доста се облещих, защото се предполага, че именно хора като нея, които практикуват този вид дейност, би следвало да са най-наясно Confused
Пуснала съм официално запитване до НОИ, да видим каво ще кажат.

Общи условия

Активация на акаунт