Майчинството - счетоводно - 17

• 60 685
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 900
  • в страната на чудесата
момичета има ли все още една година неплатен за гледане на дете (след навършване на 2 години на детето). много ви благодаря.

6 месеца има майката и 6 месеца има бащата неплатен.Като единия родител не може да прехвърли отпуска на другия,за да стане година неплатен

благодаря много. някъде бях чела, че акородителите не са заедно (женени) тогава може да се прехвърли. дали е така?

# 901
  • Пловдив
момичета има ли все още една година неплатен за гледане на дете (след навършване на 2 години на детето). много ви благодаря.

6 месеца има майката и 6 месеца има бащата неплатен.Като единия родител не може да прехвърли отпуска на другия,за да стане година неплатен

благодаря много. някъде бях чела, че акородителите не са заедно (женени) тогава може да се прехвърли. дали е така?

Чл. 167а.  (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер на 12 месеца. С негово съгласие отпуск  в размер на 12 месеца или остатъкът от неиползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.

(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал.1, настойникът има право на такъв отпуск в размер на 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска – на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или бащата на детето.

(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер на 12 месеца в случаите, когато:

1 не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2 другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3 другият родител е починал.
[/b]

# 902
  • в страната на чудесата
елфита, благодаря ти много   bouquet
как се доказва, че двамата родители не живеят в едно домакинство? толкова много двойки напоследък използват правата на "самотните" майки...

# 903
  • around the world
елфита, благодаря ти много   bouquet
как се доказва, че двамата родители не живеят в едно домакинство? толкова много двойки напоследък използват правата на "самотните" майки...
ами нямам представа, но имам колежка която е самотен родител и тя представи документ,че е разведена с бившия си съпруг и отделно  трябваше да представи документ от съда,че не живеят заедно.

# 904
  • София
Заявлението за ползване на отпуск от 315 до 410 е свободен текст, но работодателят на какво основание - кой член и от кое (КТ или НРВПО) ме пуска със заповед в този отпуск? Нещо специфично трябва лида има в тази заповед?

извинете че побутвам, но ме интересува спешно защото аз трябва да си го съставя

# 905
Валентина, това пише в декларацията, която се подава след 135тия ден

Цитат
ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни

# 906
  • София
Валентина, това пише в декларацията, която се подава след 135тия ден

Цитат
ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни

Питам за работодателя - на кой член от кое пуска заповедта за разрешаване за ползване на отпуска до 410 дни.

# 907
В Преходните и заключителни разпоредби на КСО.

"Съгласно § 22к от ПРЗ на КСО:

- майките /осиновителките/, за които срокът на обезщетението по чл. 50 от КСО не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.

- майките /осиновителките/, за които срокът на обезщетението по чл. 50 е изтекъл до 1 януари 2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

И в двете хипотези, обезщетението на това основание се изплаща, ако майката ползва отпуск при условията на § 3в от ПР на КТ. "

За всеки случай виж и Указанието на НОИ Изх. № 91-01-274/23.12.2008 г.

# 908
  • София
Стики, прочетох, и не само това, но ме притеснява, че тук става въпрос за обезщетения, а не за отпуски, а работодателят разрешава със заповед отпуск, не обезщетение...

# 909
lex.bg напоследък не показва първите символи и не мога да ти отговоря конкретно

виж " ...ако майката ползва отпуск при условията на § 3в от ПР на КТ"

# 910
Здравейте, искам да попитам относно болничните по време на бременност. На колко дни имаме право? 135 или 180? Искам да излезна в болничен до края на бременността,сега съм 12 седмица, но имам контракции и работата ме натоварва много. Но май няма да ми стигнат дните, термина ми е 15 октомври. Какво се прави в случай, че не ми стигат? Моля, да ми помогнете с отговор. Благодаря предварително Hug

# 911
Имаш право на 180 дни,когато те свършат лекарят от ЛКК те изпраща на ТЕЛК и те ти удължават болничния.

# 912
  • В полите на Пирин планина
Стики, прочетох, и не само това, но ме притеснява, че тук става въпрос за обезщетения, а не за отпуски, а работодателят разрешава със заповед отпуск, не обезщетение...

Ето ти примерен текст на заповедта:

Наименование на предприятието,фирмата,организацията

З А П О В Е Д

№....................../...............2009 год

На основание  Чл.163 ал.1 от Кодекса на труда,чл.45 ,ал.1 ,т.2 от Наредбата за работното време,почивките и отпуските и приложени.
1.
2.                               

РАЗРЕШАВАМ

НА  ...
На длъжност....................................в...............................................................................
Да ползва отпуск за бременност и раждане за разликата от 315 до 410 дни за детето.....................................................................................;
Считано от 02.01.2009 до 15.01.2009 включително.
Настоящата заповед да се връчи на лицето и на длъжностните лица за сведение и изпълнение.

Дата .... ................. г.                                                        Ръководител....:....................

# 913
  • София
Здравейте, имам един въпрос  Praynig
Бях назначена на работа на 07.01.2008 година на договор по заместване на колежка, която беше в майчинство. Забременях февруари 2008, работих някъде до май месец. Оттогава съм в болничен, а от 2 месеца вече и в майчинство. Вземах болнични всеки месец, сега започнаха и майчинството да ми изплащат. Какво ще се случи, когато колежката, на чието място бях назначена, се върне? Доколкото знам, ще ми прекратят договора, ще получавам ли тогава някакви обезщетения и от къде? Какви документи и къде трябва да подам? Колко време ще имам право на тях ? Имах намерение да ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години, има ли някаква опция в този случай?
Ох, май са ми повече от един въпросите  Rolling Eyes Ще съм ви много благодарна, ако ми разясните нещата   bouquet  bouquet  bouquet

# 914
  • София
Здравейте,
наскоро бях попитала относно базата за получаване на майчинство. Значи аз съм на работа от септември миналата година. Трябва да изляза в болничен за раждане началото на септември. Предния път попитах дали ще има разлика ако си взема болничен август и след това той се продължи с този, който започва 45 дни преди термина. Отговихте ми, че няма да има разлика. Та сега въпроса ми е, ако си взема болничен от юни, вече стават 3 месеца обикновен болничен и след това ще бъдат последвани от болничния за раждане. В такъв случай много ли ще намалее базата за майчинството ми или не. Нашите HR-и ми изчислиха, че ще взимам някъде със 100 лв по-малко на месец, така ли е? Осиг. ми доход е приблизително 1000 лв.
Много моля за спешен отговор, за да знам дали да преговарям с шефовете, тъй като ми беше наложено да си взема по-рано болничен заради предстоящи съкращения във фирмата.
Благодаря много на отзовалите се   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт