Рецептите на Петя

  • 28 288
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 777
Пълнена пъстърва



4 пъстърви
2 с.л.масло/маргарин
1 лук(нарязан на ситно)
2 стръка целина
1/2 ч.ч.галета
1/2ч.ч гъби нарязани на ситно
1ч.л.суха мащерка
сол
черен пипер

В маслото задушаваме лука ,целината и гъбите до омекване.Махаме от котлона и добавяме галетата,мащерката и подправяме на вкус със сол и черен пипер.Измитите и подсушени риби посоляваме от вън и вътре със сол.Пълним рибите със плънката и печем на 200 градуса около 30-35 минути.

# 16
  • Мнения: 1 777
Тост по френски French toast


 
10-12 филийки хляб
4 яйца
1ч.л. захар
1ч.л.сол
1ч.ч. прясно мляко
ванилия(по желание)
масло

Разбиваме яйцата ,млякото, солта и захарта.Загряваме незалепващ тиган или сач.Потапяме филийките в сместа и след това печем до златисно кафяво.Готовите филийки сервираме намазани с масло.Могат да бъдат намазани или поръсени кой с каквото обича.
Моите едните са поляти с кленов сироп ,а другите са поръсени с пудра захар.

# 17
  • Мнения: 1 777
Пълнозърнеста питка със сусам

 

2ч.л.суха мая
1 1/2 ч.ч.леко затоплена вода
1 1/2 бяло брашно
1 1/2 пълнозърнесто брашно/грахам
2ч.л.сол
1/2ч.ч.сусам

~2с.л.прясно мляко за намазване
~2с.л.сусам за поръсване

Омесваме еластично тесто и оставяме да втаса до удвояване на обема.След като втаса  разделяме на 16 топчици които нареждаме в намаслена  тавичка.Оставяме отново да втаса на топло около 30 минути.След това намазваме с млякото отгоре и поръсваме със сусам.Печем на 220градуса първите 15 минути и след това намаляме на 180 градуса и печем още около 30 минути.

  Simple SmileАз използвам машината за хляб за месенето и втасването.

# 18
  • Мнения: 1 777
Сладкиш с ябълки и орехи

 

3ч.ч.брашно
1ч.л.сода
1/4ч.л.сол
1ч.л.канела
3 яйца
2ч.ч.захар
1 1/2ч.ч.олио
3ч.ч.нарязани на малки купчета ябълки
1ч.ч. нарязани на ситно или смляни орехи
2ч.л.ванилия(течна)

В купа смесваме брашното,содата,солта и канелата.В друга купа разбиваме яйцата ,захарта и олиото.Довавяме сухите съставки към яйчената смес.Разбъркваме добре.След това добавяме ябълките,орехите и ванилията.Изсипваме готовата смес в предварително намазнена и леко набрашнена тавичка.Печем на 180 градуса около 40 минути.Готовия горещ сладкиш се залива със топинга.

топинг
1ч.ч. кафява захар
1/4ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч.масло
Продуктите за топинга се поставят в малка тенджерка разбъркват се докато заврят.Оставят се да врят около 3 минути.

1ч.ч.-240мл

# 19
  • Мнения: 1 777
  Сладкиш с кокос



1яйце
1/3ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.меко масло
1 2/3ч.ч.брашно
1с.л.бакпулвер


В голяма купа разбиваме маслото със захарта и яйцето до пухкав крем.Добавя се постепенно брашното с бакпулвера.Разбърква се добре и полученото тесто се разтила на тънко в предварително намаслена тавичка.Върху разстеленото тесто намазваме охладения кокосов топинг.Печем на 180 градуса около 30 минути.

топинг
1/3ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.масло
1/2ч.ч.захар
1 1/2 ч.ч.кокосови стърготини

В тенджерка на слаб огън се слага млякото ,маслото и захарта.След като заври се изключва котлона и се добавят стърготините.Разбъркват се добре и се оставя на страна да изстине.

# 20
  • Мнения: 1 777
Ябълков сладкиш



тесто

2ч.ч.брашно
1/2ч.ч захар
1ч.л.бакпулвер
1/2ч.ч.масло(стайна температура)
2 яйца
1/2ч.л.течна ванилия

пълнеж
2-3 ябълки
3с.л.захар
1/2ч.л. канела

 
Обелените и изчистени ябълки нарязваме на кубчета и смесваме със захарта и канелата.


Омесваме си тесто ,което разделяме на две.Разточваме едната да е с диаметър по голям от тавичката.


В намаслена тавичка (23см) поставяме едната кора ,но така че да покрием и част от стените.След това изсипваме пълнежа.Върху пълнежа застиламе с втората кора като защипваме краищата с долната.Намазваме отгоре с разбито с малко прясно мляко яйце и поръсваме със захар.С нож режим малка дупка в средата и слагаме в предварително загрята фурна  на 180 градуса и печем около 40 минути.

# 21
  • Мнения: 1 777
Брауниз



1ч.ч.=240мл

1/2ч.ч.разтопено масло
1ч.ч. захар
2 яйца
1ч.л.течна ванилия
1/3ч.ч. какао
1/2ч.ч.брашно
1/4ч.л.сол
1/4ч.л.бакпулвер

Разбиваме разтопеното масло ,захарта,яйцата и ванилията.След това добавяме какаото,брашното,солта и бакпулвера.Получената смес изсипваме в предварително намаслена и леко набрашнена тавичка.Печем на 180 градуса около 25 минути.  Simple Smile

# 22
  • Мнения: 1 777
Мъфини с ягоди и банан



1/2 ч.ч. разтопено масло
3/4 ч.ч.светла кафява захар
2 яйца
1ч.л.течна ванилия
2 банана на пюре
1ч.ч.нарязани на малки парченца ягоди
2 1/4 ч.ч.брашно          
1 1/2ч.л.бакпулвер
1/4ч.л.сода
1ч.л.канела
1/2ч.л.сол

Загряваме фурната на 180 градуса.
В средна купа разбиваме яйцата ,захарта,ванилията,бананите и разтопеното масло.
В друга купа размесваме брашното,бакпулвера,содата,солта и канелата.Добавяме ягодите  разбъркваме леко.
След това добавяме мократа смес към сухата и разбъркаваме.Не се бърка много.
Пълним формичките със сместа,но само 2/3 от тях.Печем около 20-25 минути.

 1ч.ч.=240мл.

 Източник:JoyofBaking

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 18:58 от Pety

# 23
  • Мнения: 1 777
Пилешки гърди с карамелизиран лук и балсамико сос



пилешки гърди  или  4 бутчета
3-4 глави лук
4-5 скилидки чесън
3-4с.л.зехтин
3ч.ч.вода
1/2ч.ч. балсамов оцет
3-4 картофа
сол и черен пипер на вкус

Загряваме зехтина и слагаме нарязания на едро лук.Намаляме котлона на слабо и
бъркаме лука докато се карамелизира/покафенее(около 10 минути).След това добавяме нарязания на ситно чесън и месото.Отвреме на време разбъркваме. Когато месото побелее,изсипваме в иена или тавичка.
В тенджерка изсипваме водата и оцета.Оставяме да поври около 5-6 минути.
След това изсипваме върху пилето и слагаме във фурната.Печем с капак около 30 минути на 180 градуса.
Добавяме нарязаните картофи и печем до готовност на картофите.

# 24
  • Мнения: 1 777
Глазирани моркови



2ч.ч. моркови нарязани на колелца или малки морковчета
3с.л.мед
1с.л.масло
1/2ч.л. дижонска горчица
1с.л.магданоз (по желание)

Варим морковите в леко подсолена вода около 12-15 минути.След това изсипваме водата и добавяме меда,маслото,горчицата и магданоза.Включваме котлона на  среден огън и бъркаме непрекъснато около 5 минути или докато течността се изпари.Сервираме топли.

# 25
  • Мнения: 1 777
Тутманик



1ч.ч.вода-стайна температура
2с.л.зехтин
1с.л.захар
1ч.л.сол
3 1/2 ч.ч.брашно
1ч.л.суха мая

В тази последователност ги изсипвам в машината за хляб и слагам на програма тесто.
Готовото втасало тесто  го разделям на 2 топки.Раздърпвам го с ръце на не много тънко,намазвам със зехтин и поръсвам сирене.Завивам на руло усуквам го малко и го слагам в тава.Така и с другата топка.Намазвам навития тутманик отгоре пак със зехтин и го оставям да втаса около 20 минути.Понякога като нямам време и не го оставям.Намазвам отгоре със разбит с малко вода жълтък и пека на 180-200 градуса  докато се зачерви.Колко минути точно не мога да  кажа ,но мисля че около 20 минути.

# 26
  • Мнения: 1 777
Чийз кейк


 

основа:
2ч.ч.смлени бисквити
100 гр.масло

Маслото се разтопява и се прибавя към смлените бисквити.Полученото тесто се разстила и се притиска на дъното в тавичка/форма за торта .
Пече се в загрята фурна около 10 минути на 180 градуса.Оставя се да изстине.


Крем:
2 пакетчета Филафелфия крема сирене
1/2ч.ч.портокалов сок
3/4ч.ч.захар
2ч.ч.плодове
1пакетче желатин

Разбиват се кремата сирене,захарта и сока.След като се разбият на пухкав крем
се добавят нарязаните на малки парченца плодове.Разбърква се.
В купичка желатина се смесва с 1/2ч.ч.вода.Оставя се около 5 минути докато набъбне.
След това се затопля в микровълновата за 30 секунди.Вадим и разбъркваме докато се разтопи напълно желатина.
Оствяме да поизстине.След като е поизстинал го разбъркваме с крема.
Готовия крем изсипваме върху изстиналия блат.Оставяме в хладилник поне 3-4 часа да се стегне.

 Sign Exclamation Ако се използват по сладки плодове ,захарта в крема може да се намали.
Този на снимката е с манго.

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 19:26 от Pety

# 27
  • Мнения: 1 777
Пилешки "овчарски" пай

Тази рецепта е моя измислица и няма  нищо общо с овчарския пай.Овчарския пай се прави с агнешка или говежда кайма.



окло 400 гр. пилешки гърди нарязани на малки парченца
1 лук
2 моркова
1 стрък целина
1ч.ч.нарязани гъби
1 домат настърган
1 с.л.брашно
магданоз
1ч.л.сух розмарин
1ч.л.мащерка
щипка индийско орехче
черен пипер
4-5 средни картофа


Обелените и нарязани картофи слагаме във врящата вода.Оставяме да поврат около 15 минути.След това изсипваме водата ,но запазваме 1/2ч.ч.
Изцедените картофи намачвваме с 1-2с.л.масло и водата.Оставяме на страна.

Нарязаните на ситно лук,гъби,морков, целина и пилешко месо задушаваме в малко зехтин.След това добавяме домата , подправките и брашното.Бъркаме около една минута
и добавяме една чаена чаша вода.Продължаваме да бъркаме докато соса се сгъсти.Изсипваме в тавичка и изсипваме отгоре готовото картофено пюре.
Заглаждаме и печем на 200 градуса около 30 минути. Simple Smile

# 28
  • Мнения: 1 777
                             Мъфини със сирене и розмарин


 

2 1/2ч.ч.брашно
1с.л.бакпулвер
1ч.л.сол
1яйце
1ч.ч.прясно мляко

1 яйце за намазване

1с.л.масло
1 лук нарязан на ситно
1ч.ч.сирене нарязано на малки кубчета
1ч.л.сух розмарин
черен пипер

Разтопяваме маслото на котлона и задушаваме лука.Готовия лук оставяме на страна .След като лука е изстинал добавяме сиренето, розмарина и слагаме ч.пипер на вкус.

В купа смесваме брашното ,бакпулвера и солта.В друга купа разбъркваме яйцето и прясното мляко.След като сме ги разбили добре добявяме  ги към сухата смес.Разбъркваме и добавяме лучената смес.Разпределяме в кошничките за мъфини и отгоре намазваме с разбитото яйце.Печем около 20 минути на 200 градуса.

 :exclaim: източник- кулинарно списание

# 29
  • Мнения: 1 777
Печени картофи



3-4 големи картофа
1ч.л.сух риган
1ч.л.суха салвия(градински чай)
1ч.л.сух магданоз
3-4 с.л.зехтин
черен пипер

Нарязваме  измитите и подсушени картофи.В купичка смесваме подправките и зехтина и ги смесваме с картофите.
Изсипваме картофите в тавичка и печем на 220 градуса за около 30 минути.

Общи условия

Активация на акаунт