Здравословно хранене за децата - 2

• 109 890
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 75
IMJ, M_Nik като каза плодове, можеш да пробваш като за начало и със сушени такива. Те са едни цветнички, примамливи, като бонбончета; ананаса, мангото, папаята са на дребни кубчета. Както и Жабата е писала, преходът трябва да е плавен от макарона до овесените ядки, например. Също така не купувай от разните " глупости ". И след като нещо откаже да яде, не се чуди с какво да го заместиш. Така всеки път ще минава номера.

# 76
                                          Здравейте мами и дами !

Много полезна и интересна тема 
                                                              Ще ми трябва  доста време за да прочета всичко...

Надявам се,че мога да се присъединя към вас   Flutter

# 77
IMJ ако й обясниш, че това е много вредно всъщност ако й го повтаряш постоянно детето само ще спре да търси тези неща според мен. Аз какво съм измисляла  Sick, но пък има ефект  Peace. Сега последно не искаха да помиришат дори пч. прашец - е сипах в една поничка и започнахме тримата да си избираме зрънца по цветове и охо-о-о-о вече лъжичката си я приемат без мръщене дори с удоволствие.

В училищна възраст е още по-трудно, колкото и да е подготвено детето (говоренето има ефект, а също и личния пример), защото другите деца се присмиват. В нашия клас основно се ядат боклуци от лафката - кой ти е виждал домашно приготвена храна..  Confused
Аз пращам овесени бисквити, соленки.., а после дъщеря ми се оплаква, че я подиграват за стъкленото шише и за домашната храна.
Напоследък измислих малка хитрост - пращам количества - да има за почерпка, това отклонява подигравките. Децата като ги харесат.. размислят кое наистина е по-вкусно.

А ми казаха приятели, че в Канада домашно приготвената храна в детските заведения се контролира. Има стол, но бил много скъп.
Преглежда се пликчето с храна, и което не е здравословно просто се вади. В конкретния случай ставаше въпрос за натурален сок, който се води с 40% натурални и 60% синтетични продукти - просто са го взели, за да не го пие детето. Simple Smile

# 78
Вери, искам да предупредя, че точно тези най-примамливите са т.нар. Цукати - АНАНАС, ПАПАЯ, ПЪПЕШ, МАНГО, КРУШИ И НЯКОИ ДРУГИ ВИДОВЕ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ, които сега се продават на много места, (заедно с ядките), не са сушени плодове в истинския смисъл на тази дума. Това са така наречените цукати - парченца плод, отначало захаросани, а чак после изсушени.
Полезни са истинските сушени плодове, без добавъчна захар - смокини, каисии, стафиди, сини сливи, фурми, вишна (много богата на вит. С).
http://margaritta.dir.bg/2003/mart/01susheni_plodove.htm
А и за деца е добре да се накиснат за малко в хладка вода (измиват се от праха и мърсотията на складовете) и омекват. В момента продават много такива по плод-зеленчуците, даже насипно.

# 79
Незнам вече трябва ли да я лъжа?Днес купих спанак и направих салата с зеле и морков и спанак.Тя ми казва -аз спанак не ям не го искам няма да ям.Тогава и казах-това е маруля,не е спанак и изяде сума ти салата.Е кажете ми какво е това-тя яде спанак с мисълта ,че е маруля,не усети нищо.

# 80
IMJ и аз прибягвам до такива "леки" заобикаляния на истината  Grinning

Много обичам ананас,купувам и сушен.Не знаех,че има захар  Tired

# 81
Незнам вече трябва ли да я лъжа?Днес купих спанак и направих салата с зеле и морков и спанак.Тя ми казва -аз спанак не ям не го искам няма да ям.Тогава и казах-това е маруля,не е спанак и изяде сума ти салата.Е кажете ми какво е това-тя яде спанак с мисълта ,че е маруля,не усети нищо.

А защо не обича спанак?
Може би самото ядене не и е допаднало, а не спанака..  newsm78

# 82
Да, да, знам, че имат захар. Затова писах " за начало ". Просто при нас е компромисен вариант вместо бонбони.
multimodal, и аз съм чувала за такива случаи- извадена храна / шоколад, ядки /. Но ще мога да пиша впечатления на есен, живи здрави. Само знам, че няма стол в училището, където записахме Маги.

# 83
Еи така като каже такова не обичам даже някой път без изобщо да го е пробвала и не иска.Вечерта пак ядохме супа с "МАРУЛЯ"но го изяде.Малко по-здравословно.Днес мисля да и направя сърми с булгур,но някъде писахте че е тежък и трябва да го смеся с ориз.В какво съотношение или на око?

# 84
Някой от нещата, които описва IMJ, са ми много познати. Само че моята още не се е научила да яде чипсове и други подобни. Ако види бонбони обаче очите й светват, но ако не й се предлагат забравя. Боб може да пробва да яде несварен, както и леща. Онзи ден се налапа със сухи овесени ядки, направо от плика. Нищо от тези сготвено обаче не харесва Mr. Green Овесени ядки всъщност яде, но ги пасирам с плод и малко елда. Днес й предлагах пак боб, всъщност само морковчета, за да свикне с вкуса. Хапна две и третото го изплю. После пасирах боба и давах топени хапчици препечена филийка. Така изяде повече от половин филия. Според мен за капризните деца най-важно е да се престрашат да опитат новия вкус. Тоест да се прилъжат с нещо познато (в нашия случай морковите са любими) и към него да се постави малка част от непознатото.
Суров спанак на салата ми се струва  Sick Все пак ще пробвам, може да й хареса, а на мен също.
Дайте конкретни рецепти как готвите копривата, особено по-класически. Аз правих ориз с коприва, но не й хареса. Бяхте изброявали какво слагате, но не цялата рецепта.

# 85
Суров спанак на салата ми се струва  Sick Все пак ще пробвам, може да й хареса, а на мен също.
Хубаво е, пробвай. Ние от скоро така го ядем, но е бебе спанак, не го режа даже. Маги доста късно почна да яде сурови зеленилища. Може би към 4-тата годинка. Дори и сега понякога хапва с не особена охота, но свиква.
За копривата не мога да помогна. Готвила съм много рядко.

IMJ, аз слагам 50:50.

# 86
Днес си направих домашна извара, много вкусна стана   bouquet. При нас е страхотно времето, само да се събуди малчо и отиваме за коприва  newsm68. Е-е-е-ех страхотно е идва пролет  Hug

# 87
Копривата е много полезна не само за децата а иза нас.Моята не я яде,но и правя чай с мед и го пие.Втози вид също има полезни своиства-са пречистване на органисма и за имунната система.Особенно полезни са младите връхни листенца който излисат сега а и на есен.Иначе я готвя на каша,на супа,става с яйца,даже си имам сушена и я слагам като подправка на ястията.

# 88
Ние слагаме зеленищата (коприва, спанак и лапад) с картофи на супа, така повече не ги усеща, даже ги пасирам. Иначе на пюре, с яйца, в баница (много вкусна), става и на кюфтенца от спанак или копривата, аз много харесвам огретен или суфле. Може и в комбинация с др. зеленчуци. А иначе с агнешко и телешко си е класика.
Аз лично за да убия типичния вкус на спанака, слагам подправки и лук и чесън.
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Vegetables_Vegetar … ach=&pageID=1

# 89
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

Общи условия

Активация на акаунт