Здравословно хранене за децата - 2

• 109 886
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 90
Честит 8-ми март мили дами.Нека в живота ви винаги присъстват хармонията и багрите на пролетта.

# 91
Харесаха ми рецептите от Veniz, в другата тема: http://www.zemianazaem.com/?cat=4 Мисля че ще се харесат на по-голяма част от дечицата!

# 92
  • София / Пловдив
Ние слагаме зеленищата (коприва, спанак и лапад) с картофи на супа, така повече не ги усеща, даже ги пасирам. Иначе на пюре, с яйца, в баница (много вкусна), ....

Спанак не мога да дам даже в баницата, която по принцип мн.обича да яде. Как ли не я мъчих, че е зелената баница на Шрек /така прояде грах - любимите зелени топчета на Шрек  Wink/, следващия път, че е морска баница от водорасли за русалки... не и не. Отказах се вече, поне на този етап.

Вкъщи не хапва зеле, сирене и други неща, а в градината яде всичко. Само дето не съм убедена, че там поднасят най - добрите комбинации.

Еи така като каже такова не обичам даже някой път без изобщо да го е пробвала ...

При нас дежурната реплика е "Аз такова не ям". И няма сила, която да я накара да го опита  Confused

# 93
Препоръчайте интересни книги за детското хранене.
Наскоро си купих Грижи за здравето на детето. Малката мрънкаше и я взех набързо. После се оказа, че е на някакъв Клуб на майките, превод от руски. Не намерих нищо съществено и ново вътре.
Също Здраво дете,хранене от 1 до 6год. съдържа доста неща, с които не съм съгласна. Примерните менюта имат пържени филии и мекици.

# 94
# 95

При нас дежурната реплика е "Аз такова не ям". И няма сила, която да я накара да го опита  Confused

Пита ли го zащо? Трябва да може да обясни zа9о. Иzраzа сам по себе си нищо не оzначава. По принцип човек яде всичко , особено ако е гладен и детето инстинктивно гледа да се нахрани. Или е чул не9о, или подражава на някого или zнае, че ако каже така ще получи нещо, което предпочита по някакви причини ... какви са теzи ьпричини zане ли се? zнае ли се дали действително не му е скусно или е упорство zащотот е чуло, решило нещо???
Пробвай да научиш теzи неща. Можеш да имаш успех с подхода Защо ? Какво точно имаш в предвид? И какво zначи това? Не раzбирам ? Защото това е вечерята и е нормално в къщите да има по 1 вечеря zа всички и всеки си яде порzията от нея или си ляга гладен и се храни на другия ден сутринта пак с каквото ядат всички. Опитай се да ядеш нормално с всички други каквото има. Веднъж ще е спанак, друг път пилешка супа , трети път нещо друго ... всеки яде от всичко ...
ако пък ти каже , че еди кой си яде специално еди какво си кажи, че еди кой си не те интересува, това е вашата къща, ва8ето семейство и вие ядете така.

# 96
  • София

Ей, чудесна е наистина! Става за разпечатване на "баби" , омръзна ми да съм на мушка само аз... Нашата баба вчера се представила точно с мекички, конфитюрче, телевизия,...останалото не го знам за нейно щастие.

# 97

Ей, чудесна е наистина! Става за разпечатване на "баби" , омръзна ми да съм на мушка само аз... Нашата баба вчера се представила точно с мекички, конфитюрче, телевизия,...останалото не го знам за нейно щастие.
Блазе ти, че имаш такава майка......искам и аз мекички с конфитюр...и какво лошо има в тях?

# 98
Чудесна статиика,ех аз не искам 40 кг.първокласник, но на 5 год. да си 11 кг.пак не става нъли.А като я попитам защо не искаш това казва-не обичам,не ми харесва,повдига ми се.В къщи абсурд да хапне магданоз,ама в градината не се усещал,а нашия личал и тем подобни глупости.В градината се яде всичко,а то както знам е боклук.Много много трудно се храним от началото си е така и незнам какво ще се правим.

# 99
  • София
Сладкишче, с този твой ник ми е малко гузно да ти отговоря Simple Smile
Пържено канцерогенно слънчогледово олио (и то много), бяло брашно, бяла захар, термичнообработена мая, унищожени плодове.... нямат хранителна стойност и са вредни.

А при бабата може да се правят хиляди неща, не и да се гледа тв и да се готвят точно мекици. Като съм обяснила хиляди пъти...

Поне да ми бяха оставили и на мен мекички.... Wink

# 100
В общият случай статията е съвсем точна, но моите спомени за хранене при баба са съвсем други:
Баба  Heart Eyes готвеше месо веднъж в седмицата, най-много и супа от месо - събота или неделя (когато децата - родителите ни идваха). Сутрин ядяхме филия с масло и сирене, прясно мляко или попара с чай, мед. На обяд винаги супа или готвено - постно със зеленчуци от градината (и манджите не се повтаряха поне 10 дни) и салата. Следобяд имаше плодове от градината - сезонни, зимата портокали и банани не сме яли, имаше си ябълки и круши до март. Вечер хапвахме задължително чаша кисело мляко (тя го квасеше от съседската крава) и сирене, изкиснато или рядко кашкавал, и задължително Голяма салата от градината. Всичко беше супер вкусно и никога не ме е тъпкала. Ама тичахме цял ден от сутрин до мръкване и следобяд задължително (в жегата) 2 часа в кревата - или спим, или си четем, важното е да сме на хлад. Искам да кажа, че като играеш на чист въздух и апетита сам си идва! А и след 10-годишна вече и помагах в градината, с една мотичка или с лейката - но не съм седяла (като големия син) по 6-8 часа на компютъра или телевизора, да ме мързи даже да играя на двора.  Blush

# 101
Моята баба беше от здравословните готвачки като бях малка. Резултата беше, че много мразех някои манджи, защото ми бяха ужасно безвкусни. Дълго време след това не ядях никакво пиле, защото мислех, че е блудкаво. Водила съм се за злоядо дете и все се опитваха да ме натъпчат с нещо, а като си гледам снимки не съм била  слаба, а съвсем нормална. И здравословната храна трябва да бъде вкусно приготвена, за да не се отвратят децата и като пораснат да преминат в другата крайност. Имаше една тема как тийнейджърка се хранела само с боклуци и дори не искала да опита сготвеното вкъщи. За пример се даваше салата със соеви кълнове и полята с овесена каша и разбираемо детето гледало с недоверие  Crazy

# 102
Баба ми е голяма готвачка и доста пикантно готви. Считай и сред деликатесите сливи с месо, баницас месо, мусака с патладжан, пържени тиквички с кисело мляко , но не всеки ден. Меки8чки, пържени филийки и пр. имаше редовно zа zакуска.
Всичко беше супер вкусно , но никой в къщи с иzкл. на нея и майка ми нямаше проблеми с кг, zащото спортувахме , при това не любителски. А като станеш в 6 и ходиш на тренировки преz половината град и после обядваш на бърzо и идеш на училище и вечерта вечеряш ... някак си не ти се лепи особено  Wink
Но наистина си псомням да има храни , които не понасям и от които ми се гадише . Риба от консерва, раzбит хайвер... не можех да понасям. Затова трябва да раzбираме дали децата наистина не могат да понасят вкуса или има друга причина zа бутането на дадена храна. Ако е дочуло и намира zа интересно да бута zеленото ... трябва да се постъпи по един начин, ако наистина му се повдига от zеленото по друг ...

# 103
   На здравословните манджи детето не се мръщи, защото така се е научило да ги яде отначало,
но какво да правим със съпрузите, които с нетърпение чакат да дойде обяд, когато са на работа
и да хапнат дюнер с пържени картофи и обожават в ресторант да си поръчват неща, които
много добре знаят, че детето им не бива да яде?? Един куп подправки да сложиш, дори и повечко
сол, щом не е мусака или пица, се яде с недоволство... Понякога се чувствам безсилна - по-лесно е
да обясня нещо на дъщеря ми.
   Пържени филийки и аз обичам, затовам, макар и рядко, правя, но не ги пържа, а ги пека без мазнина. Wink

# 104
мъжете обикновено са суетни и лесно може човек да ги вкара в пътя с учуденото Я ама аz на сивочина ли посратнах? А не ... хм ти май леко си се сгърбил ? Може би пускаш шкембенце вечЕ ... я се поиzправи ... ходиш ли редовно на фитнес ...
Обаче те са и леко беzмерни и може да се чалнат в другата крайност, което нее добре ... хм. Аz лично съм оставила моя да се храни , но държа да ходи на фитнес и сауна. Пък и той внимава много да не яде маzно и набляга на рибата ... голяма грижа zа себе си праска  Joy

Общи условия

Активация на акаунт